Tujina

Savdska Arabija obsoja 'vmešavanje' ameriškega senata

Rijad / Washington, 17. 12. 2018 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
33

Savdska Arabija zavrača resoluciji ameriškega senata o umoru savdskega novinarja Džamala Hašokdžija na savdskem konzulatu v Istanbulu in o umiku podpore savdskemu vojaškemu posredovanju v Jemnu.

Predsednik ZDA Donald Trump

Savdska Arabija obsoja odločitev ameriškega senata za umik podpore savdskemu vojaškemu posredovanju v Jemnu ter obtožbe o krivdi oziroma odgovornosti savdskega princa Mohameda bin Salmana za umor novinarja Džamala Hašokdžija.

"Kraljevina obsoja zadnje stališče ameriškega senata, ki temelji na neutemeljenih trditvah, in zavrača očitno vmešavanje v svoje notranje zadeve," so sporočili z zunanjega ministrstva v Rijadu.

Savdsko zunanje ministrstvo je v uradni izjavi obsodilo najnovejšo potezo ameriškega senata in jo označilo za "vmešavanje, ki temelji na neresničnih obtožbah", poroča BBC. "Kraljestvo je že v preteklosti zatrdilo, da je umor savdskega novinarja Hašokdžija grozljiv zločin, ki pa ne odraža politike kraljevine in njenih institucij," so sporočili in dodali, da zavračajo kakršnekoli poskuse, da se primer uboja ne bi pravično raziskal in sankcioniral.

Ob tem so opozorili, da Savdska Arabija ne bo trpela nikakršnega nespoštovanja svojih voditeljev. "To stališče ameriškega senata pošilja napačno sporočilo vsem tistim, ki želijo povzročiti razpoke v savdsko-ameriških odnosih," so dodali.

Izrazili so upanje, da to ne bo povzročilo notranjepolitičnih debat v ZDA, ki bi znatno vplivale na pomembno strateško partnerstvo med Savdsko Arabijo in ZDA.

Združene države Amerike se na izjavo Savdske Arabije še niso uradno odzvale.

Savdski princ Mohamed bin Salman
Savdski princ Mohamed bin Salman FOTO: AP

Potrditev resolucije je predvsem simbolna in se najverjetneje ne bo uzakonila. Kljub temu pa predstavlja pomembno opozorilo za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, sploh ker odraža nestrinjanje dela ameriških politikov glede savdske politike.

Ameriški senat je v četrtek soglasno potrdil resolucijo, ki savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu pripisuje odgovornost za umor novinarja Washington Posta Džamala Hašokdžija 2. oktobra in s katero ZDA vztrajajo, da mora Savdska Arabija prevzeti odgovornost in najti krivce za umor. Večina senatorjev je glasovala tudi za resolucijo za odvzem podpore savdski vojni v Jemnu.

Resolucijo za odvzem podpore savdskemu posredovanju v Jemnu sta predlagala neodvisni demokrat Bernie Sanders iz Vermonta in republikanec Mike Lee iz Utaha. Slednji je dejal, da je Hašokdžijeva smrt usmerila pozornost senatorjev na dejstvo, da so bili zavedeni v vojno v Jemnu. "Hašokdžijev primer je pokazal, da savdski režim morda ni režim, ki mu morajo ZDA navdušeno slediti v boj," je dejal Lee.

Je pa četrtkovo glasovanje sploh prvo, na katerem se je katerikoli dom ameriškega kongresa strinjal s tem, da se ameriške sile v skladu z Zakonom o vojaških močeh iz leta 1973 umaknejo iz vojaškega konflikta.

Nekateri Trumpovi republikanci so ukrepu sicer nasprotovali, a so za resolucijo Sandersa in Leeja nato vseeno glasovali vsi demokrati in nekaj republikancev za izid 56 proti 41.

Neobvezujoča resolucija Trumpa poziva, naj umakne vse ameriške vojaške sile, ki posredujejo v Jemnu, razen tistih, ki se borijo proti islamskim skrajnežem.

ZDA so že prejšnji mesec ukinile podporo savdskim vojnim letalom, ki so jih oskrbovale z gorivom, resolucija – če bi bila uzakonjena – pa bi onemogočila obuditev te prakse.

Trump se je ob tem zavzel, da bo dosegel veto na ukrepe, predstavniški dom pa je že v sredo blokiral glasovanje o tej zadevi. Toda neodvisni senator Sanders meni, da bo resolucija vseeno uspela, če ne prej januarja, ko pričakuje 'zmago' demokratov v parlamentu.

Trumpova administracija medtem trdi, da bo odločitev ameriškega senata spodkopala podporo ZDA koaliciji pod vodstvom Savdske Arabije v boju proti hutijskim upornikom, ki jih podpira iranska oblast. Uradniki Bele hiše poudarjajo tudi ekonomske vezi ZDA s Savdsko Arabijo. Tudi Trumpov zet in svetovalec Jared Kushner še naprej vztraja pri povezovanju s savdskim princem.

Savdska Arabija vodi sunitsko koalicijo držav proti šiitskim upornikom v Jemnu, ki je v letih bombardiranja ustvarila trenutno največjo humanitarno krizo na svetu. 

Hašokdžija so pred dvema mesecema ubili v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu.
Hašokdžija so pred dvema mesecema ubili v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu. FOTO: AP

Hašokdži je bil umorjen 2. oktobra v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu. Savdski državni tožilec je dejal, da so novinarja umorili po ukazih obveščevalne službe. Turški uradniki medtem pravijo, da imajo dokaze – vključno z avdioposnetki – da je Hašokdžija umorila skupina savdskih agentov po naročilu, ki je prišlo z najvišjih instanc. Njegovega trupla še zmeraj niso našli.

Trump medtem ne sprejema odgovornosti savdskega prestolonaslednika ne glede na ugotovitve njegove lastne obveščevalne agencije Cia, da je bin Salman v najmanjši meri vsaj vedel, da se umor pripravlja, če ga že ni naročil. Trump trdi, da je prodaja orožja Savdski Arabiji bolj pomembna skupaj z ohranitvijo pomembnega zavezništva na Bližnjem vzhodu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladi? Plasto
17. 12. 2018 12.53
+1
kristus je pridigal , da je življenje sveto .... tako smo živeli 2000 let .... potem pa se TRUMPEk odloči , da je orožje pomembnejše .... po definiciji je to ANTIKRIST ....
flatearth
17. 12. 2018 12.46
+6
Ko bodo Evropo začeli voditi resnični zastopniki ljudstva, bo Evropa postala spet gospodar sveta,
korintos23
17. 12. 2018 13.50
-1
korintos23
17. 12. 2018 12.16
+3
Da ni Rusov in Kitajcev, vojaško in gospodarsko močnih, kako bi svet zgledal, bi Ameri vse podjarmili in zbombardirali? EU je izvzeta, smo za hlapce rojeni.
nightifly
17. 12. 2018 15.31
+1
kori , tu imas popolnoma prav . Ravnovesje ,to je najbolj iskano .
sosed5
17. 12. 2018 12.06
+4
zakaj ne naženejo diplomate in druge iz svoje države in uvedejo gospodarske sankcije, če to drugače tako lahko brez razmisleka delajo in solijo pamet celemu svetu. Neke neumne floskule, brez učinka, le zato, da bi mogoče lahko kdo mislil, kako jim je mar za človeka. Podlo sprenevedanje.
Lutra Lutra 1
17. 12. 2018 11.10
+9
In vse skupaj sta v resnici dve lutkovni predstavi.
tedoVV2HCmedo
17. 12. 2018 11.10
+6
To so samo medijske predstave. Saudova Arabija je ameriška naftna kolonija, tako kot vse druge sosedne države z nafto.
nikhrast
17. 12. 2018 16.34
-1
Amerika ne izvaža tja nafto, nafte za še preveč vsepovsod, poglej kako poceni je zdaj bencin.
Hellsrael
17. 12. 2018 11.09
+7
Hvala bogu da obstaja nekaj drzav ki se amerom ne pustijo. Rusija....s.koreja...kitajska ....arabija ipd
korintos23
17. 12. 2018 11.15
+3
Hellsrael
17. 12. 2018 11.21
-1
za bojši jutri
17. 12. 2018 11.08
+2
Spet se ameri vtikajo v notranje zadeve druge države. Uvesti sankcije proti njim.
mackintosh
17. 12. 2018 11.06
+2
ha ha ha ha ha
mackintosh
17. 12. 2018 11.22
+5
amerikanci da se vmešavajo pa saj to ne more biti res :))))
morituri
17. 12. 2018 10.46
+10
Torej gre tako (po savdsko): Jaz nekoga na strahovit način ubijem in nihče se ne sme v to vmešavati, ker imam veliko denarja!!!!!
korintos23
17. 12. 2018 11.03
+5
Če ZDA stojijo za tabo si lahko to privoščiš, in veš sto milijardni posel z orožjem.
Hellsrael
17. 12. 2018 11.09
+5
Sploh ne gre zato ..naj se zase brigajo in za begunce ki so jih ustvarili naj jim pomagajo kaj pa mislijo da so ? Svetovni policaji ? Haha to bo ja
nnanna
17. 12. 2018 10.38
+10
trump bo vse skril pod preprogo: prodaja orožja je najpomembnejša!
nightifly
17. 12. 2018 10.50
+8
nana ,,,, vi sploh berete cajtnge ? A sploh veste za kaj se gre ? Spostujem mnenje skoraj vecine ljudi , toda ima Trump prav ,ko pravi delu novinarstva fake news ? Pa se kako ima prav . Glejte tu v clanku lepo pise ,da je to MASLO SENATA ,kjer imajo republikanci (k sreci) vecino ,in so zdaj stopili na zulj Saudijcem , ne glede na vzajemno sodelovanje in dosedanjo podporo v medioorientu . Kaj pa demokrati ,ki jih jaz niti ne morem imenovati tako ,ker to niso ? Kaj pravite zakaj je Obama Husein tik ob koncu mandata spisal in podpisal pogodbo z Saudijci za prodajo orozja v vrednosti 110 miliard $ ??? Trumpu je ob nastopu ostalo samo to ,da pogodbo v imenu USA spostuje in preda orozje Saudiji . Povejte mi ,kaj pravi Congress v Washingtonu ,ki je v rokah (vecini ) Demokratov . Kaj pravi zlocinka Hilarija? No , napisite kaj . Aja ,pa Nobelov nagrajenec Husein Obama ,za katerega se zdaj ne vem , za kaksne zasluge je dobil priznanje . Ker je crn ,ker ima tako lepo ime Husein ????? Vidite , zame ni drugacen clovek , je tako kot je ,Nisem rasist , vsaj zaradi barve ne . Ampak ko tile ctni zacnejo jamrati ko imajo najvisje funkcije v svetu ,potem pa postanem razkurjen . LP
nightifly
17. 12. 2018 10.55
+4
nana ,malo vas pa moram izzvati a ne ! Pa se o cudoviti obleki Slovenke Melanije napisite vase mnenje .Cudovita je .Obe sta cudoviti .Melanija in obleka . Ceprav je res bolj vazno kaksen je clovek , ni res ?
korintos23
17. 12. 2018 11.05
+4
night… stara kajla, snega imaš kaj? So pri vas tudi zdravstveno ukinili kot v Ameriki, vidim da si jezen! hahahaha
nightifly
17. 12. 2018 13.54
+2
korintos ,,,,zivio ,tudi tebi ,stari kajli pozdrav .... ves , ce do sedaj nisem bil rasist ,tudi naprej najverjetneje ne bom .Vsaj ne v taki obliki kot so tisti z rjuhami na glavi . Ampak , strinjal se bos ,da je treba prvo poskrbeti ,in to res najprvo zase in svoje drage, dom in domovino . Zal moram nekaj reci ---ker imam izkusnje ne samo z eno domovino ,ali pa domom ,ce ze hoces . So ljudje povsod ,recimo tudi v Sloveniji ,ki so prisli v to drzavico samo po dobrobit . Eni do Slovenije ne cutijo nic . Raje bi napisal kar -da so redki , ki to cutijo . Tako kot v Svici . Gre jim spet samo za denar in kako bodo sistem oskubili cim bolj -brezkompromisno . Albanezev je tu gor kar nekaj . Potem so tisti ,ki enostavno samo zivijo , in drugo jih ne zanima . Je pa veliko takih , ki so prisli , ce dam primer kosovarjev ,ki so prisleki - nedobrodosli . Enostavno so v dezeli , veliko se jih ukvarja samo z necednimi in kriminalnimi posli . Pomisli kaksni so sele njihovi otroci . Kako so vzgajani . Vse take stvari vidim , veliko mi povedo tu , veliko tudi Slovenci doma . Spomnim se ,da je v zacetku 90- ih iz bosne in tam dol prihrumelo cca 70 000 beguncev ,ce se ne motim v stevilki . In jasno ,da so postali tovor in breme R Slovenije in ljudi . Lepo bi bilo ,ce bi se vsi ,ki so prisli v njim tujo drzavo vsaj kulturno obnasali in pustili nasilje doma od kjer so prisli. Slovenci nismo nasilen narod .Se raje sprejme po bibiliji se eno klofuto na drugo lice . DOVOLJ JE DOVOLJ ,pravim jaz . In ko se zgodijo take stvari kot so trepetljivost med narodi - je edina naloga vlade in represivnih organov ,da tempestivno urgira in brezkompromisno naredi red . Zapomnite si danasnji dan . To je zacetek sra......a . Mislis da ne ? No ,upam da res . Jaz mislim drugace . Ves zakaj ? Zato ker je v teh ljudeh ,pa naj bodo albanci ali arabci srd , zelja po mascevanju nad nekom ,ker so morali bezati ,ali it zaradi revscine . Ti ljudje ne iscejo krivca z zakonikom v roki . Alah in notranje nezadovoljstvo jim govori-ta , da se mascujejo nad prvim ,ki pride . Oni so vse , vsi ostali ,mi ,smo pa neverniki .In take je treba fentat . Kori ,kar verjemimi , sem bil leta v volonterski organizaciji za sprejem in pomoc vsem tistim iz Juga oz ,Arabije in ostalih ,,,,, videl sem take stvari ,da sem za kaksen dan izgubil apetit . Ogabno . Se bolj na kratko ???? Cloveka , lacnega , smrkavega , umazanega poberes s colna, barke , ga nastanis , cez cas zgine ,zbezi proti severu .Drugi pa cakajo ,da dobijo benefit . In ko ze mislis ,da si mu pomagal in je vsaj hvalezen za to , kar naekrat znori , in te hoce fentat , pa ne zaradi pomoci -zato ,ker je zanj to drugi svet , ki ga ni vajen .Zelel bi domov ,pa so ga poslali gor,ali pa je sel sam . Toda vibracije Evrope niso enake zivljenju tamo dol . To je tisto ,kar jih na koncu porine v ekstremno dejanje pobijanja . In pobije nedolzne ljudi . Sem bi jasen ? Ravno zato,ker vem zakaj se gre ,tudi pisem . Emergency .org ,kjer sem poleg sluzbe moje tudi sodeloval , je velika stvar , ogromno ljudi , vkljucno z mojo frau ,smo delali in zrtvovali leta casa in svojih sredstev . DOVOLJ je tega . In ko berem ,da kosovari skusajo postati gazdee tudi tam ---eh , zal se boste morali postaviti pokonci .In ne reci ,da to ni nic . Bodi dobro ,stara kajla in babico pogrej ,da ti ne zmrzne - kdo bo kofe kuhal .????
jesenvoyo
17. 12. 2018 09.23
+40
In če bi to storili Rusi bi naredili sankcije do neba, tako pa vidite sami.
morituri
17. 12. 2018 10.48
+11
Torej Putinu sankcije, Ameriki in Savdski Arabiji pa nič, ker imajo veliko denarja. Pokvarjena bitja!!!!!
Desnica boli
17. 12. 2018 09.21
+40
Tipično muslimansko. Njim se godi krivica, če jih kdo grdo pogleda zaradi kriminala. Oni so pošteni in potrebni sočustvovanja, enako kot Židje.
morituri
17. 12. 2018 10.49
+2
Za Žide se ne bi strinjal razen za tisto kar delajo s Palestinci.
jan.k94
17. 12. 2018 09.20
+33
Spet mešajo meglo o umoru tega noviranja. Čeprav ves svet ve, kdo je ukazal njegovo eliminacijo, se ne bo nič zgodilo, ker je njegov morilec nedotaljiv. Večina voditeljev se v prihodnosti pač ne bodo z njim slikali, si segali v roko, ga vabili na uradne obiske, mogoče sprejeli kakšno sankcijo proti Savdski Arabiji, a kaj bolj konkretnega se ne bo zgodilo, ker ko je v igri denar in vpliv se vse "poje", tut še tako vlko govno....
Maxx365
17. 12. 2018 09.53
+9
Putin se bo še vedno veselo z njim fotografiral, zgražanju celega sveta navkljub. In dokler bodo savdijci imeli poceni nafto in dokler bodo sklepali milijardne orožarske posle z ZDA, ne bo resnih sankcij proti njim.
morituri
17. 12. 2018 10.50
+2
Putin jih je spregledal zato noče več popuščati.
SenecaLucius
17. 12. 2018 09.07
+54
Kakšna dvoličnost! Za nepomemben posel z Iranom se lahko aretira hčerka lastnika Huaweija, ta morilec bin Salman pa lahko mirno potuje po celem svetu, kjer mu vsi najpomembnejši svetovni politiki segajo v roko...
flatearth
17. 12. 2018 08.57
+3
Ga.Fajon bo dobila krepko "božičnico" od Savdske Arabije zdraven pa še črno rjuho s katero se bo "pokrivala" v EU parlamentu, bo incognito,
korintos23
17. 12. 2018 09.06
+9