Tujina

Hašokdžijevo truplo naj bi zavili v preprogo, znebil naj bi se ga lokalni pomočnik

Instanbul, 22. 10. 2018 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / K.H.
Komentarji
81

Savdska Arabija je, potem ko je priznala, da je novinar Džamal Hašokdži mrtev, zdaj dodala še, da je bil umorjen, a se oblasti izogibajo odgovornosti. Njegovega umora, ki naj bi bil po njihovih pojasnilih "strašanska napaka", ni naročil vplivni prestolonaslednik Mohamed bin Salman, odgovorni so delovali na lastno pest, trdijo savdske oblasti. Medtem pa na dan prihajajo nove in nove podrobnosti o umoru.

Neimenovani savdski uradnik je za Reuters dejal, da so truplo Džamala Hašokdžija zavili v preprogo in ga tako s službenim vozilom odpeljali s konzulata. Nato naj bi tako zavito truplo predali "lokalnemu sodelavcu", ki naj bi se ga znebil. Turški časnik Habertürk je že v nedeljo poročal, da naj bi truplo prevzel lokalec v soseski Sultanahmet v Istanbulu.

Osumljenca, ki naj bi skušal truplo "uničiti" namesto, da bi ga na hitro zakopal, naj bi turška policija že iskala. Turški forenzični strokovnjak Mesut Demirbilek je za turški Hürriyet dejal, da morilci sicer v takšnih primerih truplo raje zakopajo v gozdu ali ga odvržejo v morje. "Če so truplo odvrgli v morje, po tem, ko so ga razkosali, ga bo težje najti," je ocenil.

Džamal Hašokdži je 2. oktobra vstopil v konzulat Savdske Arabije v Istanbulu, iz njega pa ni prišel živ.
Džamal Hašokdži je 2. oktobra vstopil v konzulat Savdske Arabije v Istanbulu, iz njega pa ni prišel živ. FOTO: AP

Savdska Arabija: Umor novinarja je bil 'napaka'

Savdska Arabija je priznala, da je bil novinar Džamal Hašokdži umorjen. Savdski predstavnik za zunanjo politiko Abdel al Džubeir je za Fox News dejal, da je bilo dejanje strašna napaka, in zanikal, da bi vplivni prestolonaslednik Mohamed bin Salman naročil umor novinarja. Ta je izrazil sožalje njegovemu sinu.

Kot poroča Aljazeera, pa turške oblasti trdijo, da je umor načrtovan vnaprej, več podrobnosti bodo predstavili jutri. Turške oblasti sicer verjamejo, da je Džamala Hašokdžija načrtno umorila skupina savdskih obveščevalcev in trdijo, da imajo za to tudi dokaze. CNN je objavil posnetek, ki so ga pridobili od turškega vira, na katerem naj bi bil viden eden od osumljencev za novinarjevo smrt Mustafa Al- Madani, ki usodnega dne zapušča konzultat v oblačilih Džamala Hašokdžija, ki je prav tako nosil očala in lažno brado. Kot predvidevajo turški preiskovalci, naj bi Hašodžijev 'dvojnik' tako pomagal prikriti načrtovan zločin. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Vodstvo obveščevalne službe o tem ni vedelo ničesar'

Savdski predstavnik Abdel al Džubeir je incident v pogovoru za Fox News sicer označil za umor, a je pri tem preložil odgovornost za umor na posameznike: "Odločeni smo, da bomo odkrili vsa dejstva in da bomo kaznovali tiste, ki so odgovorni za njegov umor." Kot poroča CNN, je ta pojasnil, da so odgovorni za umor delovali na svojo pest in zunaj svojih pristojnosti izvedli 'malopridno' operacijo. "Vodstvo naše obveščevalne službe tega ni vedelo," je zatrdil.

Abdel Al Džubeir je še dodal, da bodo odgovorni za njegovo smrt kaznovani. Kot poroča CNN, je ta pojasnil, da so odgovorni za umor delovali na svojo pest in zunaj svojih pristojnosti.
Abdel Al Džubeir je še dodal, da bodo odgovorni za njegovo smrt kaznovani. Kot poroča CNN, je ta pojasnil, da so odgovorni za umor delovali na svojo pest in zunaj svojih pristojnosti. FOTO: AP

Abdel al Džubeir je še dodal, da bodo odgovorni za njegovo smrt kaznovani. Savdske oblasti so po lastnih navedbah v zvezi s Hašokdžijevo smrtjo aretirale 18 ljudi, odstavile dva prestolonaslednikova sodelavca in oblikovale komisijo pod vodstvom Mohameda bin Salmana, ki bo reformirala obveščevalno agencijo. Neimenovani visoki vir je sicer dejal, da so želeli novinarja na savdskem konzultatu prijeti, a se je ta upiral in so ga ubili po nesreči. 

Tudi savdske oblasti so svojcem in prijateljem nesrečnega novinarja izrazile sožalje: "Čutimo njihovo bolečino in si želimo, da se to ne bi zgodilo. Žal se je zgodila strašanska napaka."

Savdska Arabija je bila pod velikim mednarodnim pritiskom, da pojasni, kaj se je dogajalo na konzulatu, iz katerega se kritik savdskih oblasti Džamal Hašokdži ni nikoli vrnil.
Savdska Arabija je bila pod velikim mednarodnim pritiskom, da pojasni, kaj se je dogajalo na konzulatu, iz katerega se kritik savdskih oblasti Džamal Hašokdži ni nikoli vrnil. FOTO: AP

Potem ko je Savdska Arabija po 18 dneh od izginotja Džamala Hašokdžija vendarle priznala, da je novinar mrtev, so njegovi prijatelji in podporniki od savdskih oblasti zahtevali, da jim ta izroči njegove posmrtne ostanke. Abdel al Džubeir je v pogovoru za Fox News še enkrat zatrdil, da ne vedo, kje je novinarjevo truplo. Turške oblasti sicer zato preiskujejo gozd v okolici Carigrada.

Riad je medtem zatrjeval, da nima informacij, kje naj bi bilo truplo, to naj bi namreč predali 'lokalnemu sodelavcu'. Savdska Arabija je bila pod velikim mednarodnim pritiskom, da pojasni, kaj se je dogajalo na konzulatu, iz katerega se kritik savdskih oblasti Džamal Hašodži ni nikoli vrnil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Talent212
24. 10. 2018 09.01
+6
Sedaj ko jim je Amerika stopila v zelje se vsi Savdijci opravičujejo, a če Amerika tega ne bi opazila bi bil to navaden torek za muslimane. Drugače pa da bi za en umor Amerika prekinila sodelovanje? Američani so pred kratkim dobili 110 miljard od Savdijcev. Zdej bodo Savdijci odstavili in odpustili tiste, ki niso nič krivi in na njih zvalili krivdo in šli lepo naprej v biznis z Ameriko.
booby98
22. 10. 2018 22.24
+16
Vse te države bi bilo treba poravnati z zemljo skupaj z Ameriko oboji delajo samo zdrahe po svetu
Nevzdrzni
22. 10. 2018 19.02
+17
Ne razumem za kaj cirkus okrok tega novinarja??!! Ko kamenjajo ženske, sekajo ude, stari moški poročajo desetletnice, morijo geye, posiljujejo ženske, itd. Je vse sprejemlivo in nikogar ne moti ker so pač normalni javnosti neznani ljudje... A ta novinar kateri je živel kot moški kaj je za njihov svet velik privilegij in imel polno rt vsega pa je postal svetovni problem
Eastman
22. 10. 2018 17.15
+16
Kaj jim pa kdo more....
korintos23
22. 10. 2018 17.37
+17
trump jim je za nagrado obljubil za milijardico orožja, zastonj, kot darilo.
BUONcaffee
22. 10. 2018 17.03
+18
Kot v horror filmu.
Viejo cabron
22. 10. 2018 16.36
+51
V kolikor so Saudijci pripravljeni pokazati truplo ubitega si bodo položaj vsaj malo olajšali. Način na kateri pa je stvar potekala in kako funkcionirajo diktature pa dvomim v to, da bo kdorkoli truplo še videl. Vsi bogati, vsi primitivni.....Zopet dokaz, da svetu vlada kapitalističen zločin!
Nevzdrzni
22. 10. 2018 16.35
+28
Ta lokalni pomocnik je bil kar nabildan da je tega nosil okrok
noname007
24. 10. 2018 08.37
+2
Lohk da so ga prej mal bl kompaktnega nardil in so ga večkrat ven nesli.
Viejo cabron
22. 10. 2018 16.32
+63
Napaka? Se spomnite Rodeta ko je rekel, da so bili finančni ZVONOVI spodrsljaj!?? Zločin Saudijcev in to na Veleposlaništvu je grozljivka, vendar bo politika zaradi nafte in orožja pogledala vstran! V kakšnem svetu živimo. Koliko je vredno človeško življeneje? NIČ!
Bratjeslovani
22. 10. 2018 15.31
+54
Največji financer mednarodnega verskega terorizma se je malo uštel pri odstranitvi tečne ga novinarja. Čudno, da zdaj cel zahod ne deportira Savdijskega konzularnega osebja kot je to počel v primeru Skripal??? Vam kaj plačuje ta princ, da lahko strahovlada?
Nevzdrzni
22. 10. 2018 15.07
-6
Sputnik
22. 10. 2018 14.53
+28
z dobrim odvetnikom lahko zgodbo obrneš tako da je novinar napadel veleposlaništvo, uničil kamere in bil ubit med napadom. v bistvu so se na konzulatu samo branili pred nasilnežem.
Maxx365
22. 10. 2018 18.16
+7
Še dobro, da je novinar predhodno napovedal prihod, da so se lahko obveščevalne službe primerno organizirale, pravočasno evakuirale osebje in iz Savdske Arabije poslale 15 izvežbanih varnostnikov, da so ubranili konzulat pred nevarnim napadalcem.
BUONcaffee
22. 10. 2018 14.13
+46
Na konzulatu se je to zgodilo na lastno pest????? Vedeli so da žrtev prihaja in so vse organizirali. Seveda da je kriv princ.
Nevzdrzni
22. 10. 2018 14.09
-9
Napake se pač dogajajo... Pozabimo sedaj na tega novinarja kaj pa ko kamenjajo ženske in morijo geye pa ni takšnega cirkusa... A se oni obremenjujejo z našimi umori? Za kaj bi se mi z saudiskimi?
TolstojV
22. 10. 2018 13.59
+25
Bil je zločin ne napaka zdaj bi želela kraljevina umor v javnosti zaviti v celofan in se pred javnostjo pokesati. Bil je načrtovan umor na konzulatu v naprej pripravljen morilci so točno vedeli kaj morajo storiti. Naj za zločin odgovarjajo tudi sami.
KAPIBARA
22. 10. 2018 11.53
+7
Tudi naše zdravstvo, se je pregovarjalo, ob smrti pacienta, ali je zdravnik naredil Zmoto ali Napako. Katero dejanje je blažja-težja oblika.. rezultat pa en sam..
VolkBrenin
22. 10. 2018 10.38
+17
očitno so notranja trenja saudov prevelika ...nekateri celo omenjajo padec saudov ,/ zamenjavo oblasti ...državljansko vojno....in podobno ...
MojsterSplinter
22. 10. 2018 11.41
+3
"Nekateri" vedno omenjajo "nekaj". Kdo to omenja?
VolkBrenin
22. 10. 2018 13.35
+7
yeni safak - turčija / med drugimi ..imaš tudi v angleščini..
VolkBrenin
22. 10. 2018 13.52
+4
mojster ...in vlagatelji na veliko prodajajo saudske delnice..." nekateri pravijo " ...hehehee...bos ze nasel ...eh , saj nisi vlagatelj...
Burt
22. 10. 2018 10.36
+23
Turki to je takšna napaka kot ste jo vi naredili ko ste sestrelili rusko vojaško letalo. Vsi so isti obsojajo pa eden druge
KAPIBARA
22. 10. 2018 11.51
+8
Sputnik
22. 10. 2018 10.34
+30
kaj pomeni napaka ko človeka ubiješ?? to ni da namesto barvno kopiraš črno-belo pa pol popraviš tako da printaš še enkrat. kje so zdaj obsodbe zahoda?? kje je obsodba rusije?? bo treba na tuje portale
VolkBrenin
22. 10. 2018 10.34
+26
turčija objavila ( yeni safak ) ...da je kashogi govoril iz konzulata z mohamedom bin salamanom...Upam da jih turške info pokopljejo...
VolkBrenin
22. 10. 2018 10.35
+21
torej so še enkrat postavljeni saudi/ in usa / na laž...ker so trdili...da princ mbs nič ne ve o tem ...
mallonge
22. 10. 2018 10.23
-6
Naša Partija je tudi znala delati tovrstne napake. Zato so čisto tiho.
komarec
22. 10. 2018 10.32
+21
Kaj mešaš hruške in asfalt? Si pa res brihta, kaj ima s tem umorom vezo patrija, đamija, Jankovič, Pahor, Šarec, Cerar Erjavec.... Kaj pa če je za vse to kriv Majer?
mallonge
22. 10. 2018 10.37
-17
Pipika a ne moreš kakat? Eni morilci so naši, drugi pač ne.
komarec
22. 10. 2018 11.18
+14
S kakanjem je najmanj problemov, večji problemi so z tematiko, ki kot vse kaže ti dela hude probleme. Pa še en problem velik imaš, da ne moreš iz svoje kože, da sovražiš vse in pljuvaš po vsemu kar ni po tvojem, pa še bolje rečeno po majerjevem okusu.
mallonge
22. 10. 2018 11.37
-13
Res lepo opišeš svoje dojemanje problemov.