Tujina

Savdska najstnica postala 'nova zelo pogumna Kanadčanka'

Toronto, 12. 01. 2019 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je kanadski premier Justin Trudeau v petek naznanil, da bo Kanada sprejela 18-letno Savdijko Rahaf Mohamed al Kunun in ji dodelila azil, je savdska najstnica že prispela v Kanado. Ministrica jo je pozdravila kot "zelo pogumno novo Kanadčanko".

V Torontu jo je pričakala zunanja ministrica Chrystia Freeland, s katero se je slikala, a izjav ni dajala. Ministrica jo je pozdravila kot "zelo pogumno novo Kanadčanko" in pojasnila, da je po dolgi poti utrujena in da zaenkrat ne želi dajati izjav.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Al Kununova je pobegnila najprej na Tajsko, od koder je hotela naprej v Avstralijo. Na Tajskem so jo pridržali, Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) pa je ocenil, da izpolnjuje pogoje za status begunke. Potem je Trudeau presenetljivo sporočil, da so ji odobrili prošnjo za azil. Pred tem je sicer tudi Avstralija že pošiljala pozitivne signale glede njenega morebitnega sprejema.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Savdijka ni niti skušala zaviti v ZDA, kjer so za predsednika Donalda Trumpa najpomembnejši dobri odnosi s savdsko kraljevo družino. Trudeau pa je dobil priložnost in jo tudi izkoristil, da sebe in Kanado svetu predstavi kot zagovornika človekovih pravic.

18-letna Savdijka Rahaf Mohamed al Kunun je iz svoje hotelske sobe sprožila kampanjo na družbenih medijih in vzbudila pozornost sveta.
18-letna Savdijka Rahaf Mohamed al Kunun je iz svoje hotelske sobe sprožila kampanjo na družbenih medijih in vzbudila pozornost sveta. FOTO: AP

Kanadski premier Justin Trudeau je odgovoril na prošnjo Združenih narodov, ki so jo kot kaže naslovili na več držav. Kanada je že lani ostro kritizirala Savdsko Arabijo zaradi kršitev človekovih pravic, zaradi česar so iz Rijada izgnali kanadskega veleposlanika ter pretrgali trgovinske in investicijske vezi. Ottawe to ne moti, saj ima dovolj svoje nafte, ki jo prodaja tudi v ZDA, in Kanada nadaljuje s pritiskom. Zahteva izpustitev iz zapora vseh borcev za človekove pravice v kraljestvu, med njimi sestro zaprtega blogerja Raifa Badavija, Samar. Njuna družina živi v Kanadi.

Al Kununova se lahko za svojo rešitev zahvali tudi sebi, saj so jo Tajci uvodoma pridržali in jo nameravali poslati domov. Najstnica je iz svoje hotelske sobe sprožila kampanjo na družbenih medijih in vzbudila pozornost sveta, kar je Tajce prepričalo, da so ukrepanje ustavili. Vpletel se je UNHCR in po preiskavi ugotovil dejstvo, da ženskam, kot je al Kununova, v domovini grozi resno nasilje in zaradi zavračanja islama skoraj zagotovo tudi smrt.

Savdsko najstnico so tajske oblasti pridržale na letališču v Bangkoku.
Savdsko najstnico so tajske oblasti pridržale na letališču v Bangkoku. FOTO: AP

Njena družina zanika obtožbe o zlorabah dekleta, vendar so standardi zlorab ženskih pravic v Savdski Arabiji povsem drugačni, kot si to lahko predstavljajo ljudje na Zahodu. Ženske ne smejo brez dovoljenja moškega iz hiše in v kraljevini imajo, na primer, veliko manj pravic kot v Iranu, ki ga ima trenutna oblast v Washingtonu za največje zlo Bližnjega vzhoda.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frufru
13. 01. 2019 17.12
+2
Lepa poteza punca je potrebna zascite nasi pa bolj lenuhe pobirajo
PickaKadicka
13. 01. 2019 10.18
+11
Kanada je punco zato sprejela, ker strogo in javno kritizirajo (Kanada) način življena in ravnanja z ženskami v Savdski arabiji. Stvari so šle celo tako daleč, da je zaradi tega SA prekinila trgovske stike s Kanado in izgnala kanadskega veleposlanika. Pametnjakoviči, ki pišete, kako bo morala urejati dokumente na SA veleposlaništvu, ne bo ji nič treba tam urejati. Opravila je s SA. Dobila bo novo življenje, novo priložnost in Kanada ji bo naklonjena. Kanada je tudi sicer precej prijazna dežela za živet (razen nizkih temperatur).
nikhrast
13. 01. 2019 17.20
+2
Spor med Kanado in SA se pa že vleče par let. Najprej vprašanje prodaje orožja SA vrednega več milijard, potem veliko kritike zaradi umora novinarja, odpoklic ambasadorja, vrnitev arabskih študentov nazaj v SA, mislim pa da ima vlada v Kanadi veliko podporo.Upam da bo punca dobila tu kakšno protekcijo, maščevanje, ugrabitev... vse to je mogoče.
DuhSaSjekirom
13. 01. 2019 08.52
+15
Naj pazi samo da ne zaide v saudijsko ambasado tam v Kanadi. Namrec tam imajo tenzijo, da te pretepejo do smrti, razkosajo in raztopijo v solni kislini.
Štanjkol
13. 01. 2019 07.47
-4
Je že kar kratko krilo oblekla, kaj šele bo?!
mijavci
13. 01. 2019 07.42
+38
Vsa čast punci čeprav bo s strahom živela vsak dan, ji pa čestitam ,da se obnaša tako kot njene vrstnice iz zahoda, in ne protestira v Canadi z ruto na glavi, tako kot veliko drugih.
bobo123
13. 01. 2019 07.27
+4
jaman71
12. 01. 2019 22.47
+13
Kaj non stop primerjajo kaj misli uradni Washington. Malo nam je mar za to skorumpirano osvajalsko politiko. Američane pač boli ,da iran sodeluje z rusi.
mmickica
12. 01. 2019 22.42
+55
Upam, da je v Kanadi ne bodo ujeli in ubili kaksni placanci njene familije, saj je zanje to velika zalitev in se po moje ne bodo kar sprijaznili s tem, da je odsla in zavrgla njih in njihovo vero.
culokafrija
12. 01. 2019 22.21
+2
Rahaf ne smej se prezgodaj, da te ne bo Niagara popapala...
Quercus
12. 01. 2019 22.18
+48
Upajmo, da se bo, nevajena nizkih temperatur, lahko privadila na mrzlo kanadsko podnebje. Lepo so dali kanadčani lekcijo savdijcem. Medtem ko so avstralci in še nekateri predolgo "premišljali" so se kanadčani hitro zagrebli zanjo. Upam, da uspe čim več ženskam pobegnite iz te najbolj zaostale države na svetu. Naj savdijski moški ostanejo sami, brez žensk, drugega si ne zaslužijo.
noname01
12. 01. 2019 21.32
+27
stranka SD s fajonowo je wrjetn že poslala protestno noto kanadi da se punca izogiba roki prawice : ))))
Schnitzel
12. 01. 2019 22.09
+42
in da ne spoštuje saudskih kulturnih posebnosti in tradicije - kamenjanje, sekanje glav, prisilne poroke....
noname01
12. 01. 2019 22.13
+12
sej wčas neweš al bi se smeju al bi zajokal k widš kake pokajo tam w parlamenu še posebej w stranki SD itd
Zmaga Ukrajini ..
12. 01. 2019 21.28
+33
Uf, tole je pa kar za oddahnit si. Pričakovala sem, da bo v najboljšem primeru "obtičala" v Bangkoku za nedoločen čas, v najslabšem pa bi jo vrnili domov, kot so napovedovali. Pa seveda kapo dol Trudeauju, ki jih je že veliko in večkrat po "hitrem postopku" vzel v Kanado. Kanadčani so učinkoviti, ni kaj. Je pa zanimivo, da so "pozitivne signale" pošiljali tudi Avstralci. Morda bi jih bilo treba spomnit, da imajo naokoli po rajskih otokih cel kup imigrantov, ki že leta čakajo na sprejem v Avstraliji. Očitno gre spet samo za njihovo PR podobo.
Bofur
12. 01. 2019 20.58
+64
To je pa zelo dobra novica. Mislim, da si cel zahod, najbolj pa seveda Trumpolandija, zatiska oči pred hudimi zlorabami v fašistični diktaturi, ki sama sebe imenuje Savdska Arabija. Tej najstnici grozi smrt, ker želi živeti tako kot njene vrstnice drugod po svetu, ker se je odrekla nesmiselnim verskim pravilom v tej državi, ki od ženske zahtevajo popolno poslušnost in podložnost. Pol leta je bila v hišnem priporu, ker si je ostrigla lase, zdaj pa ji Savdijci grozijo z linčem, ker se je javno odrekla vahabitskemu islamu. Savdi s svojim vahabizmom liberalni Zahod postavljajo pred hudo preizkušnjo, ker vsiljujejo zmotno prepričanje, da je menda "pravica" in "svobodna volja" muslimank, da hodijo zakrite z rutami ali celo popolnoma pokrite. Svobodna volja je svobodna šele takrat, ko lahko ženska hodi z ruto ali brez, in se ji nič ne zgodi in ni obsojena ali trpinčena ali izobčena. Tu ne gre za svobodno odločitev, gre za prisilo. Evropa, Zahod, morata Savdom postaviti ultimat, ali bodo vpeljali demokracijo, vladavino prava, odpravili diskriminacijo na podlagi spola ter vpeljali versko svobodo, ali bo sledil osamitev. Rahaf je pobegnila, ker želi živeti normalno, študirati, voziti avto, se družiti s svojimi vrstnicami in vrstniki, hoditi sama ali s prijatelji, prijateljicami v kino ali kavarno.
mariomandzukic
12. 01. 2019 20.52
+60
Kanadcani imajo prav.. Prejemajo vecinoma sam zenske, mlade družine... Nam pa nazalost sam nabildane doktorje posiljajo
abc123def456
12. 01. 2019 20.55
+29
itak. sprejemanje beguncev ni crno bela stvar. dobiti je treba UPORABNE migrante, npr. US znanost so vedno priseljenci delali. teli iz balkanske poti so pa res ..........., ADMIN, ne brisati, ni zzaljiv govor.
lipov list
12. 01. 2019 20.49
+2
v SA jo pa čaka palica
puspan
12. 01. 2019 20.46
+53
Samo en nasvet bi ji dal. Naj se pazi svojih nasprotnikov, kajti SA bo storila vse, da jo zradirajo s sveta, ker se bo tam v kratkem začel vse večji odpor proti njihovim nečloveškim zakonom v imenu Allaha.
akmt
12. 01. 2019 20.46
+36
Iz ene od vplivnih druzin.... Torej ni revscina tista, ki je kriva, da v muslimanskem svetu starsi za denar porocijo magari predsolskega otroka oz.najvec 15 let staro hcerko... Kdo od Evropejcev bi storil kaj takega?!? Nihce, ki je Evropejec po genih. Na ozemlju Evrope prodajajo hcerkice samo Romi ali pa kaksni prisleki
abc123def456
12. 01. 2019 20.40
+37
jo bodo morali dati v program zascitenih pric. neznana lokacija, jo uvoziti v eno fake druzino, najbolje da jo na blond pobarvajo pa v kaksno zidovsko sosesko naselijo. po mozznosti v LGBT skupnost. dejansko jo bo treba nekam skriti, drugace bo po nesreci padla pod avto ali se izlila v kanal khasoggi_press.
Ka pa mislis
12. 01. 2019 20.32
+31
V SA 0 cerkva, v Iranu prek 300. In cel vecino zahoda s kavboji na celu se tlacijo savdijcem v zadnjico
sonofabitch
12. 01. 2019 20.25
+59
Nekje v Sadvski Arabiji pa 67 letni zaročenec z zlomljenim srcem, ženske so krute hehe.
abc123def456
12. 01. 2019 20.41
+24
napaka, 72 letni s sladkorno boleznijo in umetnim kolkom.