Tujina

Turških oblasti razlaga Savdijcev o 'sporu in pretepu' ni prepričala

Rijad, 20. 10. 2018 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
/ L.Š., U.V./STA
Komentarji
157

Savdske oblasti so preko državnih medijev končno potrdile, da je kolumnist Washington Posta Džamal Hašokdži mrtev. Državno tožilstvo sicer trdi, da je Hašokdži v prostorih savdskega konzulata v Carigradu umrl med pretepom. Ameriški predsednik Donald Trump pa je dejal, da je njihova najnovejša razlaga 'verodostojna'.

Kolumnist Washington Posta Džamal Hašokdži je bil v svojih besedilih kritičen do savdskih oblasti, še posebej do princa Mohameda bin Salmana.
Kolumnist Washington Posta Džamal Hašokdži je bil v svojih besedilih kritičen do savdskih oblasti, še posebej do princa Mohameda bin Salmana. FOTO: AP

Vse od izginotja novinarja Washington Posta Džamala Hašokdžija, ki je bil znan kot velik kritik vladajočih savdskih oblasti in prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana, je uradni Riad trdil, da ni vpleten v skrivnostno izginotje. A sedaj so prek državne televizije, ki navaja državno tožilstvo, le priznali, da je Hašokdži mrtev. Sedaj trdijo, da se je sprl z več posamezniki na konzulatu in umrl med pretepom. "Kraljevina Savdska Arabija izraža globoko obžalovanje zaradi tragičnih dogodkov, ki so se zgodili, in potrjuje zavezanost oblasti v kraljestvu, da javnost seznani z dejstvi in storilci odgovarjajo za svoja dejanja"

Vir iz kraljeve palače je za CNN dejal, da naj bi Savdijci trdili, da je vzrok smrti zadavitev, a dokazov o tem ni. 

Savdske oblasti so šele po slabih dveh tednih od izginotja novinarja pristale v preiskavo.
Savdske oblasti so šele po slabih dveh tednih od izginotja novinarja pristale v preiskavo. FOTO: AP

'Ne bomo dovolili, da se stvari pomete pod preprogo'

"Turčija bo razkrila, karkoli se je zgodilo. Nihče ne bi smel nikoli dvomiti o tem," je dejal tiskovni predstavnik turške vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) Omer Celik in izrazil dvom v kredibilost razlage, ki jo o ozadju umora ponuja Savdska Arabija. Zatrdil je, da turška vlada ne bo dovolila, da se primer pomete pod preprogo. "Nikogar ne želimo obsoditi že vnaprej, ampak kljub temu ne bomo dovolili prikrivanja stvari," je dejal v prvem odzivu Turčije na izjavo savdskih oblasti, da se je Hašokdžijeva smrt zgodila po nesreči."Za nas je to, da se odkrije resnica, vprašanje časti. Primer bomo vzeli pod drobnogled z vsemi sredstvi, ki jih imamo na razpolago," je povedal Celik.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in savdski kralj Salman sta se v petek zvečer v telefonskem pogovoru dogovorila za nadaljnje sodelovanje pri preiskavi smrti Hašokdžija, pa je sporočil neimenovan vir blizu turškega predsednika.

V 18 dneh od izginotja so svetovno javnost pretresle številne grozljive navedbe, predvsem turških oblasti, o dogodkih na savdskem konzulatu v turški prestolnici. Med drugim naj bi Hašokdžija v prostorih konzulata, kamor je prišel urejati poročne dokumente, zasliševali, mučili in ga razkosali.

Novinar je na turškem konzulatu izginil v začetku oktobra.
Novinar je na turškem konzulatu izginil v začetku oktobra. FOTO:

Turške oblasti so od samega začetka trdile, da gre za umor in ga povezovale s savdskimi oblastmi, te pa so vpletenost vseskozi zanikale. A pritisk mednarodne skupnosti se je stopnjeval, Savdska Arabija je naposled dovolila turškim oblastem preiskavo konzulata v Carigradu, na dan so nato prišle informacija, da naj bi Riad morda priznal, da je Hašokdži umrl med zasliševanjem. Medtem so mnoga podjetja in države, med njimi Velika Britanija in Francija, odpovedali udeležbo na savdski konferenci, imenovani tudi "Davos v puščavi". 

Aretirali 18 ljudi, odpustili vodjo obveščevalne službe

V zadevo se je sedaj, kot kaže, vpletel savdski kralj Salman, ki je odpustil vodjo obveščevalne službe Ahmeda al Asirija in medijskega svetovalca Sauda al Kahtanija, oba tesna sodelavca kraljevega sina kronskega princa Mohameda bin Salmana. Poleg tega naj bi med preiskavo Hašokdžijeve smrti v Savdski Arabiji aretirali 18 oseb.

Savdski kralj je prav tako ukazal ustanovitev posebnega ministrskega odbora pod prestolonaslednikovim vodstvom za prestrukturiranje obveščevalne agencije in bolj jasno opredelitev njenih pristojnosti.

Republikanski senator Lindsey Graham je tvitnil, da uradni razlagi Savdske Arabije ne verjame.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodilni demokrat v odboru za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma ameriškega kongresa Adam Schiff je tvitnil, da mora Savdska Arabija odgovarjati in, če vlada Donalda Trumpa ne bo ukrepala, mora ukrepati kongres. "Če se je Hašokdži boril, se je boril za svoje življenje," je sporočil Schiff.

V nasprotju z nekaterimi ameriškimi politiki, je Trump dejal, da se mu zdi savdska najnovejša razlaga dogodkov verodostojna, piše CNN. Izjavo iz Riada je označil za "dober prvi korak", da se bodo pogovori s Savdijci nadaljevali, tudi zastavljanje vprašanje glede smrti Hašokdžija. A pri tem hitro dodal, da je Savdska Arabija "pomemben zaveznik na Bližnjem Vzhodu", a da kar se je zgodilo, je "nesprejemljivo".  Spomnimo, da je Bela hiša v lanskem letu s Savdijci sklenila orožarski posel v vrednosti 110 milijard dolarjev, Trump pa je ob izginotju Hašokdžija dejal, da zaradi enega človeka ni pripravljen odpovedati milijardne pogodbe. 

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sporočila, da so žalostni zaradi novice o Hašokdžijevi smrti in izražajo najgloblje sožalje družini, zaročenki in prijateljem. Bela hiša po njenih besedah sprejema novico iz Savdske Arabije na znanje in bo še naprej spremljala mednarodne preiskave tega tragičnega incidenta ter se zavzemala za pravočasno in pregledno pravico v skladu z vsemi ustreznimi postopki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nnanna
21. 10. 2018 08.57
+9
trump bo tiho, ker je sklenil z arabci ogromen orožarski posel. v ta namen je na novo zaposlili 600.000 ljudi. kam to pelje........?
blef
21. 10. 2018 09.28
+4
Tako je vedno bilo in bo. Denar sveta vladar.
morituri
10. 12. 2018 14.17
Spet ena sramota za Trumpa. Nikoli več ne bo izvoljen.
malib2
21. 10. 2018 08.20
+7
zopet bojo finančni interesi prevladali nad resnico
elrocco77
21. 10. 2018 07.30
+10
Tole pa postaja rahlo nevarna igra kar se gre Trump. Zanimivo je to, da Američani pravijo da naj bi bili oni najbolj demokratična država na svetu, da so branik demokracije in podobne floskule, sedaj se pa pribijejo tako smešno izjavo da te stisne. Sicer, da ne bo pomote, Obama bi zinil popolnoma isto... Ampak fora je pravzaprav v tem da ne samo da je to nesprejemljivo, Arabce bi blo treba za tole sankcionirat ker bo to drugač postala stalna praksa. Saj razumem da z drhaljo drugače kot na silo ne gre , ampak tukaj pa ni šlo za d.rhal ampak normalnega človeka ki je sem in tja malo pokritiziral oblast. In podli zahrbtni umor takole obravnavati je vsaj meni hoja po tankem ledu...
Lutra Lutra 1
20. 10. 2018 20.52
+16
Če bi to naredili Rusi, bi Trump že poslal medcelinske rakete na Moskvo.
M_teorija
20. 10. 2018 22.11
+6
toukr
20. 10. 2018 20.46
+3
Hašogi jih je raztural ko albansko skupščino. Bil je fanatik, napadel jih je in vpli bog je velik. Bil je tudi učenec chuka norisa.
cbr1001
20. 10. 2018 17.52
+15
naj nekdo moji dragi razloži da se res ni pametno poročiti. človek rabi kup dokumentov, in potom tega se lahko zgodi marsikaj.. . meni pravi, da se izgovarjam :)
nogutsnoglorry
20. 10. 2018 18.05
+20
da se ne stepeš z župnikom, ker ti lahkp po nesreči poreže prste in te obglavi, take stvari se dogajajo, trump temu verjame
Bitktamp
20. 10. 2018 17.42
+30
zanimivo naključje, da je bilo na ambasadi istočasno 15 specialcev ter Hašođi
prašek
20. 10. 2018 17.29
+34
Ampak je pa bil silak, da se je spopadel z kar 15 pripadniki specialnih enot !!!!!
prašek
20. 10. 2018 17.23
+30
Verjetno je tudi sam držal glavo v lavor, dokler ni utonil !
nogutsnoglorry
20. 10. 2018 18.06
+20
bil je obglavljen, mislim da je padel na radiator, splet nesrečnih okoliščin
Rosimaro
20. 10. 2018 18.09
+20
Bitktamp
21. 10. 2018 08.38
+3
Jožef Koprivnikar
20. 10. 2018 16.54
+34
In koliko slabičev je pretepalo enega samega, ki je želel listino za poroko, zdaj pa je skrivnostno izginil.Podrobnosti ki se nam servirajo so grozljive; posekali prste itd.
Apostol1
20. 10. 2018 16.51
+36
Ob 15. 30 so pri poročilih na VAL 202 tudi povedali , da je Trump zadovoljen z razlago , da je novinar hotel pretepsti kakšnih 15 izurjenih mož ,ki so se komaj ubranili in za njega je ta razlaga verodostojna , ni kaj Trump in Savdijci mečejo skale v oči in ne pesek , sicer pa predvidevam ,da Trumpu Trumpet in Milton verjameta ,in morda še kdo , tisti s kurjimi možgani in nizkim IQ kot jaz na primer pa samo 100% ne .
HouseBeatz
20. 10. 2018 17.06
+13
Kot sem rekel, ne bo imel jajca sankcionirat teroristicno drzavo. Me res zanima koliko vpliva bodo imeli te arabci cez 50 let. Je treba pa vedet, ne glede na to kdo bo predsednik in je v ZDA, bodo ZDA vedno tesno povezane z Izraelom, ki je prav tako ulo svoje vrste in pa Savdsko arabijo...
elrocco77
20. 10. 2018 16.25
+15
Verjetno je bil med pretepom zadavljen ali utopljen... Kakšno naključje......
kameltrajbar
20. 10. 2018 16.48
+16
Mladi? Plasto
20. 10. 2018 16.19
+36
če je gospod novinar res umrl med prtepom .... kje je truplo??? ... zakaj čistilke in prikrivanje dejstev ?? .... to kar se zdaj dogaja je samo laž na laž na laž .... trump se je že tolk zaplezu , da ven ne vidi ... glede na to ,kam in v katero smer se stvari odvijajo ... pomenijo ti dogodki in odziv predsednika ZDA razkroj civilizacijskih norm , eitke morale ... in vzpon drugih vrednot .... denarja .... orožja ... in surovega nasilja za svoje interese ....
Mladi? Plasto
20. 10. 2018 16.23
+27
poleg vprašanja kje je truplo ... in vprašanja čiščenja in odstranjevanja dokazov .... se poraja še vprašanje o dokazanem NAKLEPU ,ker so obiskovalci s seboj prinesli žago za kosti !!! - če ni bilo naklepa bi vskakor imeli truplo v enem kosu ... ker ga niso našli v konzulatu .... in od tam niso nesli nobene krste ...
cbr1001
20. 10. 2018 17.54
+2
drama res..... ampak veš kaj? trump tukaj ni v glavni vlogi.. on je saamo zunanji opazovalec, od katerega se pričakuje da bo ukrepal. mogoče pa bo :) mogočeee
Mladi? Plasto
20. 10. 2018 19.45
+6
trump je predstavnik najmočnejše države zahodnega sveta , bili naj bi demokratični in najbolj razviti .... od takih se pričakuje reakcija , ki bo zaščitila svetost človeškega življenja in ne bo zagovarjala denarja preko trupel .... vsaj tako je bilo in naj bi bilo .... ampak zdej je tam trumpek
BUONcaffee
20. 10. 2018 16.08
-7
Jezus je vstal iz groba in trupla niso nikoli našli.
M_teorija
20. 10. 2018 15.53
+16
A pol je bilo približno takole; Najprej, po vljudnostnem obisku, potem ko je živ in zdrav zapustil veleposlaništvo, se naužil svežega zraka, se vrnil v prijetno družbo enakomislečih, kjer se je nadaljevalo druženje z argumentirano razpravo, ki je na koncu prešla že v ostre debate!?
Mali medo
20. 10. 2018 15.42
+32
banda lažniva
acco98
20. 10. 2018 15.32
+10
Realno je to "prikaz" grožnje za morebitne naslednje primere./Za zidovi palač tečejo pogovori ,kjer tehtajo posameznika in državne stvari.
morituri
20. 10. 2018 15.29
+32
Če so priznali umor, naj hitro pokažejo truplo, da bomo videli, da ni razkosano, če pa je razkosano ga ne bo nihče več videl. Zanima me tudi ali lahko 15 teroristov vstopi v savdsko veleposlaništvo ne povabljeno.
zinaaziza
20. 10. 2018 15.12
+43
kako je to lažniv narod, laži, prevare, posilstva, umori, to so njihove odlike
morituri
20. 10. 2018 15.22
+21
Bojim se, da so to odlike islama, ker najvišji voditelji lažejo, se sprenevedajo, posiljujejo, morijo,.......... Zakaj so verski vodje ob teh svinjarijah tiho??????????? Zakaj?????????????
zinaaziza
20. 10. 2018 15.26
+12
neeee, ni res, vera jih tega ne uči to je mentaliteta, njihova kutura in ne islam
BUONcaffee
20. 10. 2018 15.01
+24
Princ bo zaslišan?????