Tujina

Svojo smrt naj bi posnel s pametno uro

Riad, 13. 10. 2018 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / STA / U.Z.
Komentarji
6

Izginuli savdski novinar naj bi s pametno uro posnel svojo smrt, posnetki pa naj bi se hranili v spletnem oblaku, trdi eden od turški medijev. Medtem je ameriški predsednik Donald Trump napovedal, da bodo resnici prišli do dna in bodo, če se izkaže, da je v ozadju napada Savdska Arabija, sledile resne kazni.

Mogoče je, da je izginuli novinar posnel svojo smrt, piše eden od turških medijev Sabah. Kot poročajo, naj bi izginuli novinar, preden je vstopil na konzulat, na svoji pametni uri vklopil funkcijo snemanja. 

Trenutki njegovega "zasliševanja, mučenja in ubijanja so bili posneti in shranjeni na spletnem oblaku," je poročal provladni časopis v zasebni lasti. Turški časopis je pisal še, da so zaznali pogovore med moškimi, ki so sodelovali pri atentatu. Preiskovalci naj bi ugotovili, da je posnetke izginuli novinar poslal na telefon svoji zaročenki, ki ga je čakala zunaj konzulata.

Časopis trdi še, da so njegovi mučitelji to opazili in poskusili vdreti v njegovo uro, a niso mogli ugotoviti varnostne kode, zato so za odklepanje uporabili kar njegov prstni odtis. A kot je preveril CNN, Apple za to vrsto pametne ure ne ponuja opcije odklepanja na takšen način, zato so zgodbo turškega medija postavili pod vprašaj in čakajo na dodatna pojasnila.

Savdski notranji minister Abdel Aziz bin Saud bin Najef je zavrnil obtožbe, da so obstajali ukazi za uboj izginulega savdskega novinarja.
Savdski notranji minister Abdel Aziz bin Saud bin Najef je zavrnil obtožbe, da so obstajali ukazi za uboj izginulega savdskega novinarja. FOTO: AP

Potem ko so turške oblasti objavile posnetke nadzornih kamer, iz katerih je razvidno, kako je savdski novinar Džamal Hašokdži vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, in tiste, ki so ujele skupino moških, domnevno savdskih obveščevalcev, ki so se na dan nepojasnjenega izginotja prijavili v hotel nedaleč od stavbe konzulata,je ameriški časopis Washington Post poročal, da je turškim oblastem uspelo pridobiti še zvočne posnetke.

Ti naj bi dokazovali, da je bil Hašodži, znan kot kritik savdskega princa Mohameda bin Salmana, pretekli teden umorjen v prostorih konzulata. Viri blizu turške vlade trdijo, da policija meni, da ga je ubila skupina Savdijcev, ki so jih v ta namen poslali v Istanbul.

Turške oblasti verjamejo, da za napadom stoji 15 savdskih moških, ki so v Instanbul prispeli 2. oktobra. Vsaj nekateri izmed njih naj bi bili pomembno povezani s savdskimi oblastmi. Eden izmed moških je bil indentificiran kot Salah Muhammed al-Tubaigi, poroča CNN.  Ta naj bi bil vodilni na oddelku forenzične medicine na notranjem ministrstvu.

CNN je poročal tudi, da naj bi se savdske oblasti dolgo trudile, da bi izginulega novinarja zvabile nazaj v Savdsko arabijo, a je novinar vse njihove poskuse zavrnil.

Na to se je že odzval savdski notranji minister Abdel Aziz bin Saud bin Najef, ki je zanikal, da so obstajali ukazi za uboj izginulega savdskega novinarja, in je te obtožbe označil  za laži. Savdski minister je ob tem poudaril, da njegova država spoštuje mednarodno pravo in konvencije in poročanje savdskih medijev.

Hašodži je izginil 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, kamor je šel po uradne dokumente za svojo skorajšnjo poroko.
Hašodži je izginil 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, kamor je šel po uradne dokumente za svojo skorajšnjo poroko. FOTO: AP

Savdska Arabija: Varno je zapustil konzulat

Hašokdži je izginil 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, kamor je šel po uradne dokumente za svojo skorajšnjo poroko. Savdska Arabija vztraja, da je novinar, ki je pisal tudi za ameriški Washington Post, varno zapustil konzulat, a tega do zdaj še ni nihče potrdil.

59-letni Hašokdži, ki je v preteklosti svetoval savdski vladi, je lani pobegnil iz domovine v ZDA. Po lastnih navedbah zaradi bojazni, da bi ga aretirali ali pa bi mu oblasti prepovedale potovanje.

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da bo, če se izkaže, da je Savdska Arabija res odgovorna za smrt novinarja, sledila ostra kazen. "Ta trenutek zanikajo krivdo. Ali bi lahko bili krivi? Da!" je dejal in napovedal: "Temu bomo prišli do dna!" Na vprašanje, ali bo prekinil vojaške pogodbe, pa je odgovoril, da ne želi škodovati službam, in da obstajajo drugi načini.

Izginotje novinarja je poželo velike pozornosti svetovne javnosti in bi lahko ogrozilo krhke odnose med Turčijo in Savdsko Arabijo ter škodilo prizadevanjem savdskega prestolonaslednika, da z reformami izboljša ugled države v svetu.

Savdski minister je pozdravil sodelovanje med kraljevino in Turčijo za razjasnitev okoliščin izginotja novinarja.

Turčija: Savdska Arabija ne sodeluje z nami

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu pa je danes očital Savdski Arabiji, da ne sodeluje v preiskavi. "Še vedno nismo videli sodelovanja, s katerim bi zagotovili gladko preiskavo in vse osvetlili," je dejal med obiskom v Londonu.

Turške oblasti so sporočile, da so Savdijci pristali na preiskavo prostorov konzulata, vendar do nje še ni prišlo. Strani naj se ne bi strinjali glede pogojev vstopa v konzulat, ki je po mednarodnem pravu savdsko ozemlje.

Cavusoglu je danes dejal, da mora Riad dovoliti turškim tožilcem in strokovnjakom, da vstopijo v konzulat in izvedejo preiskavo. "Kje je izginil? Tam, v konzulatu," je dejal in dodal, da se pogovori s savdsko stranjo nadaljujejo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Erin Straus
13. 10. 2018 15.40
+1
toukr
13. 10. 2018 13.47
+41
Seveda je varno zapustil konzulat. Na vseh škatlah v katerih je bil so bile nalepke pazi lomljivo.
iga_biba
13. 10. 2018 12.07
+34
s katerega portala ste prevedli novico? piši kakor govoriš? Džamal Hašodži - Jamal Ahmad Khashoggi. sem bil prepričan da so ugrabili še enega :)
SuperBog=?lovk
13. 10. 2018 11.56
+88
A se bodo že začeli v Haagu postopki proti tem ubijalski saudskim princem? sm vprašam?
drobiž
13. 10. 2018 13.47
+35
brusilec
18. 10. 2018 15.46
+3
"Saudskim princem"? Kakšna slovenščina je sedaj to? Je en princ, ki pobija ostale prince, konkurenco. Torej je vse skupaj še bolj nerazumljivo.