Tujina

Savdski prestolonaslednik o umoru Hašokdžija in odnosih med ZDA ter Iranom

Washington / Rijad, 30. 09. 2019 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.P. / STA / Ti.Š.
Komentarji
14

Savdski prestolonaslednik, kronski princ Mohamed bin Salman, je zanikal osebno vpletenost v umor novinarja Washington Posta Džamala Hašokdžija, a dejal, da prevzema polno odgovornost, saj so "dejanje zagrešili posamezniki, ki delajo za savdsko vlado". Zatrdil je, da za dejanje ni vedel vnaprej. Spregovoril je tudi o vojni v Jemnu in odnosih med ZDA ter Iranom.

Savdski kronski princ med srečanjem z ameriškim zunanjim ministrom Pompeom.
Savdski kronski princ med srečanjem z ameriškim zunanjim ministrom Pompeom. FOTO: AP

V intervjuju za oddajo '60 minut' ameriške televizijske mreže CBS je savdski kronski princ in prestolonaslednik Mohamed bin Salman zanikal vpletenost v umor kolumnista in novinarja Washington Posta, Džamala Hašokdžija, a kot de facto vodja Savdske Arabije prevzel polno odgovornost. "To je bil odvraten zločin," je dejal v intervjuju, "a prevzamem polno odgovornost kot voditelj Savdske Arabije, še posebej, ker so zločin zagrešili posamezniki, ki delajo za savdsko vlado".

Spomnimo, Hašokdžija so oktobra lani ubili in obglavili na savdskem konzulatu v Istanbulu, kjer je želel urediti dokumente za poroko. V Rijadu so sprva zanikali, da bi o zločinu karkoli vedeli, potem pa so dejali, da so odgovorni, sicer savdski uslužbenci, delovali na lastno pest.

Bin Salman je prevzel odgovornost za napad, čeprav trdi, da o njem nič ni vedel.
Bin Salman je prevzel odgovornost za napad, čeprav trdi, da o njem nič ni vedel. FOTO: AP

Kronski princ je v intervjuju zatrjeval, da o zločinu ni vedel ničesar, in dodal, da je nemogoče, da bi "trije milijoni ljudi, ki delajo za savdsko vlado, pošiljali dnevna poročila vodji oziroma osebi, ki je po hierarhiji v vladi najvišje". Nekateri iz najožjega kroga prinčevih sodelavcev so bili obtoženi sodelovanja pri umoru Hašokdžija. Pet so jih odpustili, 18 pa priprli. Bin Salman je dejal, da incident preiskujejo, in ko bo "nekomu nekaj dokazano, bodo obtoženi, ne glede na njihov položaj ali čin". Trupla novinarja niso nikoli našli.

Ameriška obveščevalna agencija CIA je po preiskavi sicer zaključila, da je kronski princ osebno naročil Hašokdžijev umor. Neodvisna preiskovalka Združenih narodov pa je v poročilu prav tako zapisala, da obstajajo kredibilni dokazi, da princ nosi odgovornost za novinarjevo smrt. Zunanji minister Savdske Arabije je poročilo sicer označil za pomanjkljivo. V intervjuju je bin Salman dejal, da ameriška vlada ni dala uradne izjave, da je on tisti, ki je naročil umor. "Če me kakšne njihove informacije neposredno bremenijo, naj jih javno objavijo," je pozval CIO. Ko so ga povprašali o tem, kako je umor novinarja vplival na odnos med ZDA in Savdsko Arabijo, je dejal, da je "odnos med državama veliko večji od tega" ter da dan in noč delajo na tem, da bi prihodnost bila veliko svetlejša od vsega, kar se je zgodilo.

'ZDA in Iran bi morali skleniti nov dogovor'

Savdski princ se je v intervjuju dotaknil tudi odnosov med ZDA in Iranom.

"Če svet ne bo sprejel močnih in odločnih ukrepov za odvrnitev Irana, bomo priča dodatni zaostritvi napetosti, ki bo ogrozila svetovne interese," je dejal Salman v pogovoru za oddajo. "Oskrba z nafto bo prekinjena, cene nafte bodo skočile v nepojmljive višave, ki jih v našem življenju nismo videli," je opozoril. Po njegovem mnenju bi imela vojna med Savdsko Arabijo in Iranom katastrofalne posledice za svetovno gospodarstvo.

Savdski princ je poudaril, da je bil napad na savdsko naftno infrastrukturo 14. septembra, za katerega so Savdijci in Američani obtožili Iran, nesmiseln. "Strateškega cilja ni. Samo bedak bi napadel pet odstotkov svetovne ponudbe. Edini strateški cilj je dokazati, da so neumni in to je to, kar so naredili," je dodal.

Ameriški predsednik Donald Trump je po napadu na naftni rafineriji v Savdski Arabiji proti Iranu namreč uvedel nove sankcije. Teheran je ostro zanikal vpletenost v napad, odgovornost pa so prevzeli jemenski uporniki Hutiji. Bin Salman je v intervjuju dejal, da bi bil edini razlog, da bi Iran napadel rafineriji, neumnost. "Za tem ni nobenega strateškega cilja. Samo bedak bi napadel pet odstotkov svetovne zaloge nafte. Edini cilj za tem je, da dokažejo, da so neumni, in to so naredili," je dejal. Strinjal se je z oznako ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea, ki je napad označil za "vojno dejanje". ZDA sicer niso ponudile dokončnega dokaza, da za napadi res stoji Iran.

"Regija predstavlja okrog 30 odstotkov svetovnih energetskih zalog, okoli 20 odstotkov svetovnih trgovinskih poti in približno štiri odstotke svetovnega BDP. Predstavljajte si, da bi se vse te tri stvari končale," je dejal bin Salman in dodal: "To pomeni popoln kolaps svetovnega gospodarstva, ne le Savdske Arabije ali bližnjevzhodnih držav."

Savdski princ Mohamed bin Salman je ocenil, da bi bila vojna z Iranom katastrofalna za svetovno gospodarstvo ter se zavzel za nevojaško rešitev napetosti z regionalnim tekmecem.
Savdski princ Mohamed bin Salman je ocenil, da bi bila vojna z Iranom katastrofalna za svetovno gospodarstvo ter se zavzel za nevojaško rešitev napetosti z regionalnim tekmecem. FOTO: AP

Izrazil še je upanje, da bosta Savdska Arabija in Iran dosegla "politično in mirno rešitev", brez vojne. Iranski predsednik Hasan Rohani je dejal, da se ne bo srečal s Trumpom, razen če ZDA umakne ekonomske sankcije. Bin Salman meni, da bi morali državi skleniti nov dogovor.

Želijo si končati vojno v Jemnu

V intervjuju je savdski vodja še izpostavil, da se njegova država vsak dan trudi s pogajanji, da bi končali vojno v Jemnu. Vojaška koalicija, ki jo vodi prav Savdska Arabija, se proti hutijskim upornikom, ki jih podpira Iran, bori že več let. Komisija ZN je dejala, da bi lahko ZDA, Velika Britanija, Francija in Iran bili krivi za vojne zločine v Jemnu, saj vpletenim zagotavljajo orožje. "Če bo Iran nehal podpirati hutijske upornike, bo politična rešitev veliko lažja," je dejal bin Salman, ki je dodal, da so odprti za vse predloge, kako rešiti konflikt.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KAPIBARA
30. 09. 2019 19.40
+4
Ketman oziroma takija pomenita pravico muslimana, da kršita vse verske propovedi. Kuran pravi, da bo Alah cenil vsakega muslimana po srcu in ne po tem, kar ima na jeziku. Ta razmišljanje daje legitimno pravico muslimanu, da lahko laže, se lažno zliva z okolico, da skriva svojha verska čustva … ko se počuti ogroženega zaradi svojega verovanja. Musliman, ko se počuti v nevarnosti, lahko zanika svojo vero in prevzame vero svojega sovražnika. Musliman takijo ne razume kot laganje, razumejo kot samozaščito. Vsak musliman sam po svoji presoji uporablja takijo.
FolkloraS
30. 09. 2019 18.52
+12
tip, ki bi moral odgovarjat za zločine v Jemnu!
rode 666
30. 09. 2019 13.06
+19
nasmeh morilca.
Kollerik
30. 09. 2019 16.24
+10
nesmeh bogatega siromaka.... kajti kljub vsemu obilju bo moral umreti tudi on... :))
RUGIEVIT
30. 09. 2019 11.54
+30
Islam sedaj je kot RKC v 14 stoletju!
resnicaosvobaja
30. 09. 2019 12.27
+17
Glede na to, da muslimani štejejo leta od leta gospodovega 622, si kar blizu.
pozzo
30. 09. 2019 11.42
+21
Torej Iran podpira upornike ZDA podpira SA in seveda je tu sporen samo Iran. Realno torej vojan me Iranom in ZDA že poteka ampak najlažje, če je vojna na tuj račun in se tolčejo drugi .
Stauffenberg
30. 09. 2019 11.17
+27
Kakšno sprenevedanje.
Mauzahecmauzares
30. 09. 2019 11.10
-15
Koliko orožja je hlapčevska Slovenija prodala od osamosvojitve SA?!
Animal_Pump
30. 09. 2019 16.50
+7
Ne prbijaj...največ orožja prodamo..izvozimo v Oman, Srbijo...in ne boš verjel v ZDA. To so podatki iz leta 2016(takrat je imela Slovenija rekorden izvoz orožja).. Savdske Arabije sploh na seznamu ni.
el capitan 1
30. 09. 2019 17.33
+5
Se ti ne zdi, da si bolnik? Ker vecini se taksne izjave zdijo bolne in nihce drug jih ne more pisati kot bolnik! Zal...
Deo30
30. 09. 2019 10.48
+38
Zakaj ste izbrisali komentar?? Govorijo da so plemeniti in nevem še kaj,zakaj ne pomagajo svojim muslimanom iz Sirije,Jemna itd.......Saj keša za to imajo to vemo vsi......Kaj je v tem kom.spornega?
felix59 drugič
30. 09. 2019 10.31
+16
Glede na gmotno stanje , bi lahko kaj primaknil za Adrijo.
jg57
30. 09. 2019 10.24
+7
po nasmehu sodeč je vse kar je povedal RES.