Tujina

Saviano bo zapustil Italijo

Rim, 17. 10. 2008 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avtor knjižne uspešnice Gomora Roberto Saviano je napovedal, da bo zapustil Italijo, saj po izdaji knjige ni varen pred mafijo.

29-letni avtor knjige Comora Roberto Saviano se že dve leti skriva.
29-letni avtor knjige Comora Roberto Saviano se že dve leti skriva. FOTO: Reuters

Roberto Saviano je v knjigi Gomora razkril, kako neapeljska organizirana kriminalna združba Camorra s pomočjo nasilja in izsiljevanja vlada v Kampaniji, zato mu ta grozi z umorom. Saviano, ki živi že dve leti nepretrgoma pod nadzorom telesnih stražarjev, ločen od prijateljev in družine, se je tega naveličal. Za italijanski časopis La Repubblica je povedal, da „trenutno ne vidim razloga, da bi živel kot ujetnik sebe, moje knjige, mojega uspeha. Želim si normalnega življenja, to je vse“. „Želim se sprehoditi, posončiti, sprehajati po dežju ali pa se srečati z materjo, brez da bi jo prestrašil ali bil sam prestrašen, je še dodal.

Roberto Saviano
Roberto Saviano FOTO: Reuters

Saviano je v okviru svoje raziskave za knjigo delal v tekstilnem in gradbenem podjetju, ki je bilo pod kontrolo mafije. V knjigi pa je opisal vpletenost Camorre, mafije, ki deluje v Neaplju in njegovem zaledju. Vpletena pa je v varnostne posle, preprodajo drog, tihotapljenja in celo ilegalnega odlaganja odpadkov. V romanu Saviano navaja konkretna dejstva, podrobnosti in umore, razkriva pa tudi, da vodilna mesta v tej organizaciji vse bolj prevzemajo ženske. Po knjigi so posneli tudi film, ki je dobil veliko nagrado v Cannesu, poteguje pa se tudi za nominacijo za tujejezičnega oskarja.

Mafijo naj bi razjezila predvsem mednarodna uspešnost knjige. Samo v Italiji so prodali že 1,2 milijona izvodov, prevedena pa je bila v 42 jezikov – tudi v slovenščino. Zato naj bi camorra naročila Savianov umor. Po poročanju La Repubblice naj bi Camorra še pred božičem nameravala ubiti Saviana. 29-letnega pisatelja naj bi ubili kar na avtocesti na poti med Rimom in Neapljem z nastavljeno bombo.

Nagrada na frankfurtskem knjižnem sejmu

Roberto Saviano
Roberto Saviano FOTO: Reuters

Sicer pa je Saviano na frankfurtskem knjižnem sejmu prejel nagrado za najboljšo priredbo knjige v scenarij. Tudi Saviano je namreč sodeloval pri pisanju scenarija za film, ki ga je režiral Matteo Garrone.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

chemtrail
18. 10. 2008 06.29
Dead Man Walking.... A je pri nas že izšla nova knjiga, Kaj nam pa morejo?
Robert Fink 1
17. 10. 2008 20.15
popček prevec laja