Tujina

Se bo saga o brexitu zavlekla že v četrto leto?

London, 20. 10. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

11 dni pred postavljenim rokom za izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije se negotovost stopnjuje. Johnson je zaprosil za preložitev brexita ter hkrati pozval, naj to prošnjo evropski voditelji ignorirajo. V tem hipu je možno vse – da se brexit na noč čarovnic zgodi, tako ali drugače, ali pa, da se izstopni rok znova zamakne. Kaj torej sledi? Morda novi referendum?

Čeprav je kazalo, da bodo poslanci dogovor o brexitu, ki ga je izpogajal britanski premier Boris Johnson, podprli, pa so znova povzročili negotovost, ko so podporo dogovoru pogojili s tem, da mora vlada pripraviti vso potrebno zakonodajo, ki zadeva izstop iz Evropske unije. Šele nato, da bodo njegov dogovor dokončno potrdili. Za pripravo zakonodaje, ki mora še skozi parlamentarno sito, pa je potreben dodaten čas in zato so Johnsona prisilili, naj zahteva novo preložitev brexita. Ta bo, če bo, že četrta.

Britanski premier Boris Johnson je Evropsko unijo zaprosil za novo podaljšanje roka za izstop do 31. januarja 2020, a je hkrati poslal še eno pismo, v katerem je voditelje EU pozval, naj preložitve brexita ne odobrijo.

Takšen izid ni bil nepričakovan, a je zagotovo Johnson do zadnjega upal na podporo dogovoru, ki bi mu omogočil, da izpolni svojo obljubo in Združeno kraljestvo "kot Hulk reši iz okov" Evropske unije na noč čarovnic. Na koncu je bil prisiljen zaprositi za novo podaljšanje roka, čeprav je evropskim voditeljem dal istočasno jasno vedeti, da bi bil zelo zadovoljen, če preložitve ne bi odobrili.

Še vedno vlada velika negotovost glede izstopa VB iz EU na noč čarovnic. Z dogovorom, brez dogovora - ali morda brez brexita?
Še vedno vlada velika negotovost glede izstopa VB iz EU na noč čarovnic. Z dogovorom, brez dogovora - ali morda brez brexita? FOTO: Dreamstime

Kaj se bo zgodilo zdaj?

Zaupanja v vlado ni, poudarjajo analitiki. V nasprotnem bi poslanci dogovor verjetno že potrdili, a ga niso, ker tudi sami nimajo zagotovil, da bo Johnsonova vlada dogajanje po morebitnem izstopu iz EU obvladala in se dogovorov držala. Zgovorno je tudi dejstvo, da je določilo k dogovoru, ki govori o preložitvi, predlagal nekdanji konservativni minister Sir Oliver Letwin. Torej, eden tistih, ki jih je Johnson "vrgel" iz stranke, potem ko so se mu uprli.

V ponedeljek namerava britanska vlada parlamentu znova naložiti glasovanje o Johnsonovem ločitvenem dogovoru. Vendar pa še ni povsem jasno, ali bodo takšno glasovanje sploh lahko izvedli. Predsednik predstavniškega doma John Bercow je namreč poslance opozoril, da je očiten namen ponedeljkovega glasovanja, da bi "razveljavili ali preprečili učinek" Letwinovega določila. Bercow je zato dejal, da bo premislil, ali bo takšno vnovično glasovanje sploh dovolil. Johnsonova vlada namreč upa, da bi bil nov izid glasovanja drugačen in bi dobila zeleno luč za izvedbo brexita še ta mesec. V tem primeru bi premier preklical prošnjo za podaljšanje izstopnega roka.

Johnson je poslancem obljubil, da bo vlada že prihodnji teden predstavila zakonodajo, ki je potrebna za urejen izstop iz EU do 31. oktobra. Opozicijski poslanci pa bi lahko Johnsona dodatno frustrirali z zahtevami po dodatnih določilih za obstanek znotraj evropskega enotnega trga in carinske unije. Lahko bi zagrozili tudi z novim referendumom.

Johnsonov načrt za izstop na noč čarovnic je pod vse večjim časovnim pritskom, za vse potrebne priprave, razprave in glasovanja v parlamentu je namreč le še 11 dni. Zato se zdi vse bolj verjetno, da se bo nova preložitev zgodila. A to je seveda zdaj odvisno od tega, kako (ne)naveličana odlašanja je Evropska unija. Bodo evropski voditelji prisluhnili namigom Johnsona, ki pravi, da si preložitve ne želi? Z novo preložitvijo se mora strinjati vseh preostalih 27 članic EU. Vsaka, tudi najmanjša članica, ima možnost podati veto na podaljšanje roka za izstop. Francoski predsednik Emmanuel Macron je eden tistih, ki si nove preložitve ne želi. Irski zunanji minister Simon Coveney pa je poudaril stališče Dublina, da je preložitev brexita boljša od brexita brez dogovora.

Bo morda 1. novembra vendarle "ugasnila" zvezda na evropski zastavi?
Bo morda 1. novembra vendarle "ugasnila" zvezda na evropski zastavi? FOTO: Dreamstime

Prihodnji teden bo torej ključen za to, kako se bodo stvari odvijale naprej. Teoretično je še vedno možno, da bo Johnsonu uspelo poslance prepričati o izstopni zakonodaji in doseči potrditev ločitvenega dogovora. In morda bo 1. novembra dokončno "ugasnila" ena zvezdica na zastavi Evropske unije. Ali pa bomo sago o brexitu zavlekli že v četrto leto. V tem primeru se na Otoku pripravljata burni jesen in zima. Možni so novi odstopi ministrov, tudi premierja, nove parlamentarne volitve in morda celo novi referendum.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1063544
21. 10. 2019 11.46
+2
Temu se reče demokracija: Narod odločil izstop in je minilo 4 leta pa še niso izstopili... Med tem je Kosovo doseglo svojo neodvisno brez referenduma in vse države podpirajo, Katalonija je imela demokratične volitve pa jih zdaj zaradi tega tepejo ker so očitno Katalonci napačno izbrali. Naj mi nekdo pove, kaj od tega predstvalja nek normalni družbeni demokratični red? Samo mokre sanje za vas nas njih male ljudi.... In to je demokratična diktatura katere vodstvo je kapital. Heil EU!!!!
User1063544
21. 10. 2019 11.51
Kako bi bilo nam, ko bi imeli plebiscit in bi bili po tem še enih par let v Juzgoslaviji???? Ali pa bi imeli plebiscit in bi priletela policija in začela narod nabijat zaradi samoodločbe. Ali pa ne bi bilo nič ap bi prišel Uncle Sam in bi rekel: "TI boš pa od zdaj naprej neodvisna država" in vsi se bodo strinjali.
mallonge
20. 10. 2019 19.26
+5
Id ioti na vodilnih položajih.
korintos23
20. 10. 2019 19.12
+3
Vse e pa odvisno id pijančeka Junckerja.
Uporabnik443897
20. 10. 2019 17.01
+9
Res bi bil zanimiv REFERENDUM in ob enem še samostojna Škotska in združena Irska tudi izven Anglije, to bi se SMEJAL nadutim ANGLEŽOM :)
Uporabnik1792403
20. 10. 2019 13.01
+5
Dokler bo potrebna kost za glodat in dokler strici ne rečejo dovolj. Vemo kako je vsakodnevno matretiranje o Grčiji praktično izginilo čez noč, ........
BLA5TER
20. 10. 2019 12.02
+7
Naši mediji malo slabo kopirajo novice na tujem. Dejansko je preložitev Brexita poslal parlament Johnsonu za hrbtom, nato pa je Johnson poslal EUju pismo, da naj ne podaljšajo Brexita. VB parlament je postal totalni cirkus, britanski levičarji hočejo za svoje interese na vsak način spodkopat Brexit, samo, da bi ostali v globalistični EU, navkljub demokratično izvoljenem referendumu. Če ima EU kaj kredibilnosti, naj jih z 31. 10. zabriše ven. Ampak po mojem mnenju jim bojo podaljšali, kajti tudi EU se boji, da bi se z Brexitom začel sesedati njihov globalistični milni mehurček, v katerem oni živijo. Enako je s Katalonijo, čeprav so demokratično izvolili neodvisnost, je EU ne podpira. Podoben problem je Italija, ker se EU boji Salvinija in ga hoče na vsak način spodkopat, da bojo trpali samo še več migrantov iz Afrike in BV, kajti to so novi volilci levičarjev in globalistov. V končni fazi bo Brexit dobra stvar, vsako podaljševanje prinaša samo še večjo agonijo na eni in drugi strani.
BLA5TER
20. 10. 2019 12.06
-3
Po mojem mnenju sta možnosti dve: 1) Podaljšanje brexita - nove volitve, katerih večino bojo zmagali konservativci in Brexit party - izstop iz Unije. 2) Johnson zavrača preložitev Brexita - zaradi ignoriranja parlamenta gre v zapor - masovni protesti in nasilje v VB, podobni kot v Kataloniji, ker se ni upoštevalo volje ljudstva, ki je demokratično izvolilo Brexit na referendumu.
User416781
20. 10. 2019 11.48
+5
Te sage bo konec, ko bo še en referendum, prej ne. In dokler tega referenduma ne bo, se bodo vrteli v začaranem krogu. Brexit se na koncu ne bo zgodil.
Uporabnik443897
20. 10. 2019 17.03
+4
Izstop bo, samo drugo leto, je letnica bolj OKROGLA :)
BUONcaffee
20. 10. 2019 11.11
-4
Članstvo v EU bo ostalo isto, če Anglija zapusti EU. Zvezdico Anglije bo prevzela Katalonija.
User416781
20. 10. 2019 11.46
+6
Dajte malo brati. Katalonija dejansko ne želi zapustiti Španije. Želi pa biti enakovredna drugim pokrajinam v Španiji, saj trenutno to ni. Imajo denimo najvišje davke in želijo, da se to spremeni in ne marajo ignorance s strani Madrida. Po novem pa tudi ne želijo političnih zapornikov. Če se v nekaj točkah Madrid popusti, bo spet mir in Katalonija še naprej v Španiji.
BUONcaffee
20. 10. 2019 11.09
-3
BREXIT, MEHKI ALI TRDI, ne prinaša nič dobrega za EU in svet. Tako, da kar se tiče mene Anglija lahko zavlačuje v nedogled, bo tako najbolje za vse nas.
BUONcaffee
20. 10. 2019 11.07
+2
Problem, je da niti novinarji ne vedo zakaj se sploh gre pri zavlačevanju brexita in vsem skupaj. Sicer Brane iz Londona ni nek strokovnjak za evropske zadeve, zato ne vem zakaj ne dajo kakega novinarja po vzoru RTV.
Uporabnik443897
20. 10. 2019 17.14
+2
Brane je velik strokovnjak: Napiše ena, sem stara 25 let in on 75 in mu ni več do bugu bugi, KAJ NAJ NAREDIM Brane, pa odgovori Brane: Pomagaj si sama in bog ti bo pomagal. Prav tako dober bo dal o breksitu, če sploh ve o čem je reč :)
BUONcaffee
20. 10. 2019 11.01
-7
Ko je Trump napovedoval carine za Kitajsko in Evropo se je govorilo o nekem ohlajanju gospodarstva, morda novi recesiji. Sedaj pa kaj pomeni Brexit, za Evropo in svet???? Isto to. Vi pa silite, da se nekam mudi z tem, in vse skupaj napihujejo še mediji in narod niti ne ve zakaj se gre. Očitno eni uživate v bedi in težavah. Nostagiki recesije kae silijo z izstopom Anglije ven. Vse počnete to samo, da gre na slabše. Potem me ne čudi zakaj Sloveniji gre slabo. Volite vedno take, da vam ugodijo bedo.
BUONcaffee
20. 10. 2019 10.57
-4
Tudi mediji ne vedo zakaj je bolje, da Anglija čim prej zapusti EU. Vse se nekaj komentira kaj govorijo politiki, kak dogovor bodo dosegli a konkretnih stvari glede tega da se mudi niso še napisali. Upam, da bo tudi kak članek o posledicah na gospodarstvo v EU z trdim in mehkim brexitom, da bodo ljudje bolj na tekočem z tem kaj nas čaka. Razne odcepitve, sploh če gre za veliko gospodarstvo ne prinašajo nič dobrega.
BUONcaffee
20. 10. 2019 10.52
-4
Kasneje Anglija zapusti EU bolje bo za vse nas. Mehki ali trdi brexit, pomeni več ali manj škode za vse skupaj.
BUONcaffee
20. 10. 2019 10.47
+1
Kaj je fora, če Angleži 31. zapustijo EU???? Zakaj se sploh mudi????? Vse v glavah medijev, kateri iščejo neke spremembe, težave in to, da se piše in komentira na dolgo in široko. Dejstvo je, da Anglija lahko zapušča EU kolikor časa hoče, dolžnosti in ugodnosti do EU ji do takrat ostajajo kot za vse članice. Sicer pa Anglijo zapuščajo nekatera podjetja, kar je bolje za druge države. Slovenija ni še profitirala nič????
cirenij
20. 10. 2019 10.45
+6
Pa kje je hrbtenica EU, da jih ne šukne ven. Takoj, z 31.oktobrom. Preveč je že tega preseravanja in podaljševanja.
BUONcaffee
20. 10. 2019 10.49
-4
Sploh ne vem kam se ti mudi???? Bodi konkreten kaj je sploh narobe, če so Angleži še nekaj časa v EU.
BUONcaffee
20. 10. 2019 10.40
-7
Angleži in EU morajo imeti potrpljenje. Vse se bo uredilo kot mora bit.
Rudolf Strah
20. 10. 2019 10.35
+4
ven jih vrect saj so stalno dali vec na ameriko in kolonije kot evropo
Sortegilio
20. 10. 2019 10.24
+4
Neodločni da se kar kadi.
fafajonka
20. 10. 2019 10.17
+1
V naši gostilni smo se zmenili tako,.......če Johnson pride notri in nas prosi za en deci,.....mu ga damo, če to milo prosi na kolenih,.......drugače ga pa vržemo ven.
Volga Malek
20. 10. 2019 10.00
-9
Nikoli ne bom razumela v EU pristopis in podpises dokument neke vrste vpisnico kot v vrtec tam je 27 drzav. Vrtec ima ravnateljico/ravnatelja s komisijo in se svet starsev ali EU parlament. VB si zeli ven z vrtca ker ji ni vsec, starsi se strinjajo, svet starsev ovira izpis, ravnateljica/ravnatelj s komisijo so pa tiho. V listini pise da se vsak lahko izpise ali vpise v vrtec. Zgleda so v vrtcu ugotovili da je VB dobra nalozba veliko prinese vrtcu. VB gre z vrtca na silo so rekli starsi.
arctic
20. 10. 2019 10.08
+5
yastoo
20. 10. 2019 10.12
+9
VB nihče ne ovira, sami sebe ovirajo. A to teb ni jasno?
Halisa
20. 10. 2019 10.16
+6
KungFuPanda
20. 10. 2019 10.18
+11
Tvoja analogija ni točna. EU parlament ne ovira izpisa, ampak Britanci med seboj notranjepolitično obračunavajo preko članstva v EU. Podobno, kot si recimo starša med ločitvijo nagajata na sodišču preko skrbništva za otroka. Oni niso odločeni, kaj bi sploh radi in njihova notranja nesoglasja so postala problem cele Evrope.