Tujina

Se bo Udaj Husein predal?

Bagdad/Washington/Damask, 26. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški mediji poročajo, da se namerava Udaj Husein, sin nekdanjega iraškega voditelja, predati Američanom. V iraškem mestu Tikrit pa so ameriški vojaki prijeli svaka strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina.

Starejši Huseinov sin naj bi skušal pred časom navezati stike z ameriškimi oblastmi v Bagdadu. Z njimi naj bi skušal "skleniti dogovor" in dobiti "določeno imuniteto", piše ameriški tisk, pri čemer se sklicuje na neimenovane vire.

Se bo Udaj Husein predal, kot to napovedujejo ameriški mediji? (Foto: Reuters)
Se bo Udaj Husein predal, kot to napovedujejo ameriški mediji? (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Aretirali Huseinovega svaka

Ameriški vojaki naj bi prijeli svaka strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina. Mulhano Abdula Jabarja naj bi prijeli v zasledovalni akciji v Huseinovem rojstnem kraju Tikrit.

Jabar naj bi imel v svojem avtomobilu ustreljenega moškega, ki ga je z vratolomno vožnjo želel prepeljati v bolnišnico. Neki helikopter je med patruljnim letom dogajanje opazoval iz zraka in je o njem obvestil kopenske enote, ki so nato začele zasledovati vozilo. Jabar je ranjenca pripeljal v bolnišnico, kjer so ga ameriški vojaki aretirali. Svak Sadama Huseina sicer ni na seznamu 55 najbolj iskanih predstavnikov strmoglavljenega iraškega režima.

Sirija nekdanjemu predsedniku preprečila vrnitev v domovino

Nekdanji sirski predsednik Amin Hafiz, ki so ga z državnim udarom leta 1966 strmoglavili s položaja, se je po 34 letih azila v Iraku pred kratkim poskušal vrniti v svojo domovino, vendar mu niso dovolili vstopa v državo. Kot je v Bagdadu povedal Amin, je na iraško-sirski meji čakal dvanajst dni, obmejni uslužbenci pa so mu preprečili vstop v državo. Obenem je zanikal poročanje medijev, da je bil v Iraku po strmoglavljenju iraškega predsednika Sadama Huseina izpostavljen pritisku in tako prisiljen k odhodu iz države.

Amina Hafiza je leta 1966 s položaja strmoglavila skupina oficirjev, h kateri je spadal tudi poznejši predsednik Hafiz al-Asad, sicer oče sedanjega predsednika Sirije Bašarja al-Asada. Amin Hafiz je po državnem udaru preživel nekaj časa v zaporu v Siriji, na začetku leta 1969 pa se je preselil v Bagdad.

SORODNI ČLANKI