Tujina

Britanci spremembi niso naklonjeni

London, 05. 05. 2011 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po daljšem času so imeli Britanci referendum. Tokrat so odločali o spremembi volilnega sistema, s katero bi sedanji večinski sistem nadomestili z alternativnim sistemom, ki bi bil bližje proporcionalnemu.

Britanski volivci morajo odgovoriti na vprašanje, ali želijo, da se v državi ohrani dosedanji večinski volilni sistem ali pa naj ga nadomesti alternativni volilni sistem.
Britanski volivci morajo odgovoriti na vprašanje, ali želijo, da se v državi ohrani dosedanji večinski volilni sistem ali pa naj ga nadomesti alternativni volilni sistem. FOTO: Reuters

Britanci so na referendumu odločali o spremembi volilnega sistema. V skladu s koalicijskim dogovorom referendum ponuja odpravo dosedanjega večinskega volilnega sistema za približek proporcionalnemu. Glasovanje je potekalo po ostri kampanji, v kateri sta koalicijski partnerici zavzeli nasprotna stališča.

Britanski volivci so morali odgovoriti na preprosto vprašanje o tem, ali želijo, da se v državi ohrani dosedanji večinski volilni sistem, bolj poznan kot sistem "first-past-the-post" (prvi mimo ciljne črte), ali pa naj ga nadomesti t. i. alternativni volilni sistem.

Britanski premier David Cameron zapušča volišče.
Britanski premier David Cameron zapušča volišče. FOTO: Reuters

Javnomnenjske raziskave sicer napovedujejo zavrnitev spremembe, za kar se zavzema tudi britanski premier David Cameron. Danes objavljena raziskava časnika Guardian kaže, da naj bi za reformo glasovalo le 32 odstotkov volivcev, proti pa 68 odstotkov.

Za izvolitev po novem 50-odstotni prag

Poleg referenduma bodo danes potekale tudi volitve v škotski parlament ter v severnoirsko in valižansko skupščino. V velikem delu Anglije bodo poleg tega potekale lokalne volitve.

V skladu z dosedanjim sistemom je v določeni volilni enoti izvoljen kandidat, ki prejme večino glasov. Alternativni sistem, v katerem volivci razvrstijo kandidate po želenem vrstnem redu, pa določa izvolitev kandidata, ki prejme vsaj 50 odstotkov glasov. Če si takšnega deleža ne zagotovi nihče, iz štetja izpade kandidat z najmanj glasovi, njegove glasovnice pa na podlagi preostalih podeljenih glasov porazdelijo med preostale kandidate. Postopek se nadaljuje, dokler nekdo ne doseže 50-odstotnega praga za izvolitev.

Prvi rezultati referenduma bodo znani šele v petek popoldan.
Prvi rezultati referenduma bodo znani šele v petek popoldan. FOTO: Reuters

Referendum o spremembi volilnega sistema je del koalicijskega dogovora med konservativci in liberalnimi demokrati. Slednji so si za menjavo večinskega prizadevali že leta. A v kampanji sta koalicijski partnerici nastopili na nasprotnih bregovih. Ton obeh strank je bil v zadnjih tednih vedno bolj oster in je sprožil celo ugibanja o razkolu znotraj koalicije.

Kako se bodo volivci dejansko odločili, naj bi bilo znano šele v petek pozno zvečer, saj bodo glasove začeli preštevati v petek ob 17. uri po srednjeevropskem času.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
05. 05. 2011 21.41
Tudi v Sloveniji je potrebna sprememba volilnega sistema. Mi je prav vseeno, ali je "večinski" ali "proporcionalni"..... NOVI VOLILNI SISTEM MORA VSEBOVATI INSTITUT ODPOKLICA POSLANCA, če "njegova" volilna baza tako odloči !!!! In to KADARKOLI !!!!! . Tehnična izpeljava takega sistema je "mala malica"..... vendar se bodo sedanji paraziti izgovarjali, da je to "praktično nemogoče".... KAR PA SPLOH NI RES !!!!! . Tudi sama* je v svojih nastopih večkrat poudaril : "Na volitvah so mi volilci zaupali vodenje države za celoten mandat".... z drugimi besedami... ZA ŠTIRI LETA SEM BOG.... LAHKO POČNEM KARKOLI..... NIHČE MI NIČ NE MORE !!!!! In tako se obnašajo tudi poslanci.... In tako se bodo obnašali DOKLER se ne vzpostavi INSTITUT ODPOKLICA POSLANCA !!!!!!!
tinetone
05. 05. 2011 17.43
@theta hja zanimivo bi bilo gledat večinski volilni sistem v našem večstrankarskem okolju... nas pa volilni sistem nebi rešil... na drugi strani pa bi proporcionalni sistem pri britancih v parlament prinesel zanimive alternative. me pa zanima kako bi se potem oblikovala vlada v državi ki je vedno imela večinski sistem...
theta
05. 05. 2011 13.28
Titus, verjetno drži, ampak dajmo malo natančneje SNS: cela 90. leta je bil v bistvu levica, čeprav se je prodajal z "desničarsko" retoriko. SMS: levica Desus: levica Lipa: levica ZARES in novi LDS.. spet levica Da o dveh strankah iz seznama danes ni ne duha ne sluha (SMS se občasno oglaša, ampak nič zanimivega), seveda ni naklučje. Bile sta narejeni točno za en mandat.
Titus01
05. 05. 2011 13.21
@Theta Mislim, da ta argument ne zdrži pvsem. Čeprav je dvokrožni sistem manj invaziven, še vedno zahteva, da en kandidat pobere večino glasov v volilni enoti, kar otežuje pložaj novim strankam. Glede glasovanja za kandidate pa se ne bi kaj dosti spremenilo: Danes na državnozborskih volitvah sicer glasujete za listo, vendar lahk preferenčni glas oddate kandidatu znotraj liste: Kdor jih zbere največ, bo prvi imenovan, ostali bodo sledili po preferenčnih glasovih. Zaradi tega bi se, če bi imenovanje uglednih ljudi kaj štelo, moral trend pokazati že danes pri sestavi list. Glede na to, da do tega ni prišlo, ne vidim, kaj bi večinski sistem spremenil, razen v marginalnih, izjemnih primerih (še posebej, ker je v volilni enoti danes enostavno zasnvati neodvisno listo): Namesto liste, polne kandidatov ž-kategorije, izbranih po strankarski liniji in voljenih po strankarski liniji, bomo dobili enega kandidata ž-kategorije, voljenega po strankarski liniji. Konec koncev pa problem Slovenije ni volilni sistem. Na levici imamo štiri stranke (če vključujemo DESUS), na desnici pa tri (če na to stran vključimo SNS). Težava je v tem, da je naša politika postala tako umazana in tak intelektualni fiasko, da se noben sposoben človek noče z njo ukvarjati, ne glede na to, koliko strank imamo. Te težave pa volilni sistem ne bo rešil.
theta
05. 05. 2011 13.07
Stisnem pošlji pa nič.. pa 3 minute nič, pol pa vse objavi
theta
05. 05. 2011 13.04
Se opravičujem :(
theta
05. 05. 2011 13.03
Titus: pri nas je bil predlog dvokrožni večinski sistem, ki bi odlično deloval. To zahteva, da stranke poiščejo ugledne ljudi, ki so v svojem okrožju sposobni dobiti relativno večino glasov. Sistem kot ga imamo favorizira izbrance iz strankine centrale. Narejen je tako, da si levica pred vsakimi volitvami zmisli novo "alternativo", ki s pomočjo mnenjskih voditeljev levice v levičarskih medijih ravno za las preseže volilni prag. Prave alternative, neodvisne od medijskih levičarjev, seveda ne dosežejo tega praga in glasovi naivnih alternativcev so izgubljeni.
tinetone
05. 05. 2011 12.14
heh potem jim bo pralament razpadel vsako leto...
Titus01
05. 05. 2011 12.04
@Theta Ne. Sistem relativne večine je značilen za bivše britanske kolonije. Poznajo ga še ZDA, Kanada in nekatere druge države. Pvsod pa povzroča enake disfunkcije: Stranke na levici in desnici sili v združevanje, ker sicer slavi zmago nasprotna stran. To se je zdaj zgodilo v Kanadi, kjer so konservativci dobili večino s 40% prejetih glasov, ker so se levi glasovi delili med liberalce, NDP in Bloc Québécois. 60% prejetih glasov, pa so vseeno v manjšini. Na koncu iz tega dobite ameriški sistem: Dve stranki z minimalnimi razlikami, ki tvorita neke vrste ciklično oligarhijo, ker je, če zanemarimo možnost razpada ene od strank, uveljavitev nove stranke praktično nemogoča. Mimogrede, menim, da je to razlog, da Janša tako propagira večinski sistem. Nas levičarje bi tako prisilil v podporo nesposobni SD, sam pa bi preprečil možnost izziva na desni (zavezništvo SDS in klerikalcev ni bilo nikoli povsem naravno).
theta
05. 05. 2011 10.32
Britanci so menda edini, ki imajo enokrožni večinski sistem. Zanimivo je, da so to uzakonili liberalni demokrati, ki jim je takrat to ustrezal. Zarad istega sistema so potem 50 let bili popolnoma marginalni...
Titus01
05. 05. 2011 10.09
Ne, ne bodo se, ker se oba sistema, FPTP in AV, uvrščata med večinske. Oba temeljita na enoosebnih volilnih okrajihm zat ne moremo reči, da je en sistem bližje proporcionalnemu,