Tujina

Bodo v Rimu omejili dostop do slovite fontane Trevi?

Rim, 01. 12. 2019 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vse od slavne scene filma La Dolce Vita (Sladko življenje) iz leta 1960 je baročni vodnjak Trevi eden prepoznavnejših simbolov Rima. A priljubljenost te turistične znamenitosti je že privedla do točke, ko v mestu razmišljajo, da bi omejili dostop do fontane.

Znameniti prizor filma iz šestdesetih let La Dolce Vita, v katerem Anita Ekberg in Marcello Mastroianni pristaneta v fontani Trevi, je bil le začetek vzpenjajoče krivulje popularnosti tega baročnega vodnjaka. Očitno je obiskanost fontane dosegla točko preloma, saj je tam dnevno prevelika gneča, kar je začelo motiti domačine.

Kot da gneča ne bi bila dovolj, se tudi vsi turisti ne vedejo zgledno. To leto so ujeli ameriškega turista, ki se je okopal v vodnjaku, ustavili italijansko žensko, tik preden je s ključem nekaj vrezala v kamen, pa tudi tri pijane Avstralce, ki so svojo pijačo zlivali v vodo. Štiri mesece po tem, ko je lokalni lastnik restavracije to območje označil za "ogabno", je lokalni politik dobil idejo, kaj narediti: postaviti zaščitno ograjo.

V 18. stoletju je vodnjak zasnoval Nicola Salvi in se z reliefom device poklonil stari vraži, da so z njeno pomočjo odkrili vodni izvir, ki vodnjak napaja še danes. Kot pravi popevka Three Coins in the Fountain, mora vsak, ki se želi še kdaj vrniti v Rim, vanj čez ramo vreči novčič. Teh naj bi se samo v enem dnevu nabralo za 3.000 evrov.

Andrea Coia, predsednik gospodarskega komiteja v rimskem mestnem svetu ter član politične stranke Gibanje petih zvezd, je postavitev zaščitnih ograj predlagal drugim članom mestnega sveta. Želi si predvsem preprečiti, da bi ljudje sedeli na robu fontane. Njegova pobuda fontano Trevi označuje za rimski simbol, poleg Španskih stopnic, Koloseja in Vie dei Fori Imperiali, ki se vije ob rimskem forumu. "Rim je eno kulturno najbogatejših mest na svetu in njegova zgodovina mora biti spoštovana ter zaščitena. Naša prioriteta mora biti bolj spoštljiva oblika turizma," med drugim piše v predlogu.

Fontana je malo nižje od trga – obiskovalci morajo iti po stopnicah navzdol, da jo dosežejo, a večina jih po navadi sedi na stopnicah ali pa se nagiba čez rob vodnjaka. Coia poudarja, da ima policija že nalogo, da turistom preprečuje sedenje na simboličnih znamenitosti, njegov predlog pa bi jim omogočil, da bi se namesto z nadzorovanjem pijanih ljudi, ki skačejo v fontano, ukvarjali s čim bolj uporabnim, recimo preganjanjem ilegalnih uličnih prodajalcev v bližini.

Trg, kjer je fontana Trevi, je vsak dan bolj nagneten.
Trg, kjer je fontana Trevi, je vsak dan bolj nagneten. FOTO: AP

Predlagal je tudi vzpostavitev stalnih policijskih kontrolnih točk na območjih, ki vodijo do fontane in na območje v okolici Koloseja – ne le za preusmeritev uličnih prodajalcev, temveč tudi za nadzor nad vedenjem obiskovalcev. Coia je prepričan, da bi ti ukrepi omogočili boljšo izkušnjo tudi turistom.

Italijansko ministrstvo za kulturno zapuščino, ki bi se moralo strinjati s temi načrti, še ni podalo komentarja. Tudi modna hiša Fendi bi lahko imela mnenje o teh ukrepih, saj je leta 2016 financirala restavriranje fontane, še danes pa tam lahko vidimo diskretno medeninasto ploščo z imenom njene znamke. Naša zahodna soseda se sicer konstantno spopada s problemom masovnega turizma, poleg Rima imajo velike težave tudi v Benetkah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

elsh
01. 12. 2019 20.33
Slovence bi bolj zmotilo, da bi zaprli kakšen kamp pri Umagu.
Fatanamoru
01. 12. 2019 17.28
-7
čimprej ....k se verjetn une gni de migrantske not kopajo in serjejo okoli
anakondabox
01. 12. 2019 17.03
+12
V Rimu sem bila pred desetimi leti. Še dobro, saj si lahko hodil po Španskih stopnicah, Fontana di Trevi ni bila ograjena, lahko si zajtrkoval ob Tiberi. Sicer je pa tudi v Italiji , v Rimu, veliko 'šlamparije_ polomljene kljuke od WC-jev brez ključavnic, na podzemni se trpajo kot 'živali', da te skorajda pomendrajo. Sicer ima pa Rim navkljub 'površnosti' pridih čarobnosti. Ako bodo tako visoko oglobili turiste, se bo tudi ta čarobnost izgubila. #250€
dunc46
01. 12. 2019 16.48
+6
ja najbiljs ,da zapro vse od benetk tja...lravzaprav ze mejo