Tujina

Še en general se bo predal

Beograd, 25. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Š.Z.
Komentarji
0

Upokojeni general vojske Republike srbske Radivoje Miletić se bo prostovoljno predal organom haaškega sodišča.

Haaški tribunal
Haaški tribunal FOTO: Reuters

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je v četrtek objavilo obtožnico zoper nekdanjega generala Republike srbske Radivoja Miletića, ki se je sestal s srbskim pravosodnim ministrom Zoranom Stojkovićem in se po pogovoru z njim odločil, da bo prostovoljno odšel v Haag, je sporočila srbska vlada.

Miletić poveljeval Mladićevi vojski


Miletić je eden od treh generalov vojske, ki ji je v Republiki srbski poveljeval najbolj iskani haaški obtoženec Ratko Mladić. Drugi je Milan Gvero, tretji pa je Zdravko Tolimir. Vsi trije generali so na seznamu najnovejše obtožnice haaškega sodišča, ki jih v štirih točkah bremeni zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov zaradi "umora, izgona in krutega ravnanja" z muslimanskim prebivalstvom v BiH na območju Srebrenice in Žepe.

Glavna generalna tožilka Carla del Ponte naj bi hrvaškega predsednika Stipeta Mesića vprašala, ali haaške preiskovalce na Hrvaškem doživljajo kot tuje vohune.

Prebrali Tolimirjevo obtožnico

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je po tem objavilo obtožnico še proti enemu generalu vojske bosanskih Srbov, Tolimirju, ki je bil med vojno v BiH pomočnik najbolj iskanega haaškega begunca Mladića. Z obtožnico sta zajeta prav tako tesna Mladićeva sodelavca, generala Gvero in Miletić, vsi trije pa naj bi bili odgovorni za zločine proti človečnosti in vojne zločine med vojno v BiH.

Tolimirja obtožnica posebej bremeni, da je vedel za načrte o pregonu muslimanskega prebivalstva iz Srebrenice in Žepe in da je bil vključen v njihovo izvedbo. Kot je navedeno v obtožnici, je Tolimir odgovoren za zločine, ki so jih storili njegovi podrejeni, kar pomeni, da je izvršil, načrtoval, spodbujal, odrejal ter na druge načine pomagal in sodeloval pri njihovem načrtovanju, pripravi in izvršitvi.

Gvero že v priporu

Milan Gvero
Milan Gvero FOTO: Reuters

Gvero se je za prostovoljno predajo odločil že v ponedeljek, ko še ni bila objavljena omenjena obtožnica, in je v četrtek že odšel v pripor haaškega sodišča v Sheveningenu. Tudi Gvero se je za prostovoljno predajo odločil po srečanju in pogovoru z ministrom Stojkovićem, srbska vlada pa je že pohitela z jamstvi zanj, ki naj bi mu omogočila, da se brani s prostosti do začetka sojenja.

Kot je povedal Stojković, bo Miletić odšel v Haag v ponedeljek in naj bi ga prav tako kot Gvera spremljal eden od ministrov srbske vlade. Tudi zanj naj bi vlada Vojislava Koštunice podala jamstva za izpustitev na prostost do začetka sojenja.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni