Tujina

'Še je čas'

Ljubljana, 08. 01. 2006 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenski predsednik Janez Drnovšek je prepričan, da je še čas za preprečitev humanitarne katastrofe v Darfurju.

Predsednik republike Janez Drnovšek je generalnemu sekretarju ZN Kofiju Ananu poslal pismo s pozivom, naj se svetovna organizacija "prebudi" v zvezi s humanitarno katastrofo v sudanskem Darfurju. Drnovšek je v zvezi s krizo pisal tudi nekaterim znanim politikom, književnikom in slavnim osebnostim iz sveta športa, glasbe in filma, ki jih je pozval, naj človeštvo opozorijo na katastrofo v Darfurju in se pridružijo slovenski akciji za pomoč pokrajini.

V Darfurju prihaja do množičnih posilstev deklet in žensk
V Darfurju prihaja do množičnih posilstev deklet in žensk FOTO: Reuters
Vsi smo odgovorni za to, kar se dogaja. Zgodovina nam bo sodila. Nobeni izgovori ne bodo pomagali. Obtoževali nas bodo milijoni nedolžnih žrtev. Še je čas za ukrepanje. Izkoristite ga. Predsednik Drnovšek

Drnovšek v pismu poziva Anana, naj Združeni narodi izkoristijo svoj mandat za ukrepanje v Darfurju, skličejo izredno zasedanje Varnostnega sveta in predlagajo takojšnjo humanitarno intervencijo. Predlaga tudi, naj se v reševanje krize v Darfurju vključi tudi zveza NATO in z velikimi transportnimi kapacitetami podpre humanitarno pomoč, z vojaškimi pa "zdaj daleč prešibke" sile Afriške unije. "Še je čas za ukrepanje. Izkoristite ga," generalnega sekretarja ZN poziva Drnovšek.

V pismu, ki ga je naslovil na znane svetovne osebnosti, pa predsednik Drnovšek predstavlja slovensko akcijo za postavitev begunskega taborišča za 10.00 ljudi v Darfurju. Poleg tega jih poziva, naj pritegnejo pozornost ter opozorijo človeštvo na katastrofo v Sudanu in se zavzamejo za nujno akcijo ZN in drugih mednarodnih organizacij.