Tujina

Nemška CDU kanclerke Angele Merkel znova v koalicijo s CSU

Berlin, 26. 02. 2018 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nemška CDU kanclerke Angele Merkel na kongresu prepričljivo podprla vstop v še eno koalicijo s socialdemokrati in bavarsko CSU. Konservativna unija CDU in bavarske CSU je na zveznih parlamentarnih volitvah septembra lani zabeležila najslabši izid po letu 1949.

V Nemčiji vladajoči krščanski demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel so danes na kongresu s prepričljivo večino podprli koalicijsko pogodbo o oblikovanju nove vlade s socialdemokrati (SPD) in svojo bavarsko "sestro" CSU. Edina ovira, ki tako še stoji na poti novi črno-rdeči vladi, je potrditev s strani SPD, kjer o tem odločajo vsi člani po pošti.

Glasovanje okoli tisoč delegatov CDU je bilo sicer napovedano za 14. uro, a se je razprava zaradi številnih govorcev zavlekla, tako da je odločitev zamujala dobro uro in pol. A javno glasovanje, ki je sledilo razpravi, ni pustilo nobenega dvoma, da stranka trdno stoji za oblikovanjem še ene vladne naveze CDU/CSU in SPD, saj so našteli vsega 27 glasov proti.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v svojem nagovoru udeležencem kongresa danes poudarila, da lahko zgodovinsko slab izid CDU na lanskih volitvah bundestaga za stranko predstavlja pomembno lekcijo in vir nove moči. "Izgube nas vzpodbujajo, da ponudimo prave odgovore na zaskrbljenost in nezadovoljstvo," je poudarila kanclerka, ki si želi voditi še četrto zaporedno nemško vlado in obenem svojo tretjo t. i. veliko koalicijo.

Vztrajala je, da ne glede na slab volilni izid in težavna koalicijska pogajanja, ki so sledila, mandata za sestavo vlado, ki so jim ga volivci znova zaupali, ne smejo preprosto spustiti iz rok. CDU si želi povrniti zaupanje ljudi, mi nismo stranka, ki bi se zatekla v samopomilovanje, ampak želimo prispevati k oblikovanju stabilne in delujoče zvezne vlade, je dejala Merklova.

Nemška kanclerka se je iz lanskega poraza veliko naučila.
Nemška kanclerka se je iz lanskega poraza veliko naučila. FOTO: AP

Pričakovano pa je tudi priznala, da so volivci CDU septembra lani jasno sporočili, da so pričakovanja velika in da se mora stranka prenoviti, kadrovsko in programsko. 

''Danes glasujemo o koalicijski pogodbi, ki predvideva korake naprej za našo državo, ki prinaša konkretne izboljšave za ljudi v naši državi in ki zastavlja usmeritev za prihodnost naše države," je poudarila Merklova in delegate pozvala k potrditvi pogodbe.

Zadnjič? 

"Velikega obračuna ni bilo," v komentarju današnjega dogajanja že ocenjuje nemški Süddeutsche Zeitung in nadaljuje, da je Merklovi vendarle tudi tokrat uspelo pridobiti delegate na svojo stran - a "morda zadnjič".

Posebej izpostavlja odločitev kanclerke, da se po govoru sprehodi mimo vodilnih članov stranke, se ustavi pred 37-letnim Jensom Spahnom, samo njemu poda roko, ga pogleda v oči in spregovori nekaj besed. Gre za enega najhujših kritikov Merklove v minulih mesecih, ki pa se mu - po načelu "imej prijatelje blizu, sovražnike pa še bližje" - zdaj obeta položaj ministra za zdravje v novi vladi. "In čeprav je bila videti skorajda prijazno, ima ta gesta tudi drug pomen: kanclerka je z njo pokazala, kdo je šefinja v hiši. Za nemško kanclerko zelo redka in zelo možata poteza."

Spahn je sicer pred tem v svojem govoru na kongresu podprl Merklovo in izpogajano koalicijsko pogodbo označil kot "solidno osnovo". Kot je še dejal, si mora CDU zdaj predvsem povrniti zaupanje tistih, ki so jo nekoč volili. "Ne bom se sprijaznil s tem, da obstaja stranka desno od nas (...) Z njimi nimamo nič skupnega, želimo jih narediti odvečne," je dejal Spahn in imel pri tem v mislih AfD. Spahn sicer - kljub mladosti in temu, da je odkrito homoseksualec - predstavlja konservativnejše krilo CDU, še posebej ko gre za vprašanje migracij.

Imenovanje Spahna za ministrskega kandidata CDU je del kadrovske in tudi vsebinske prenove stranke, ki jo je vrh stranke z Merklovo na čelu po hudih izgubah na lanskih volitvah bundestaga obljubilo vse bolj nezadovoljnemu članstvu. Kot je v nedeljo zvečer še razkrila Merklova, bo dosedanji vodja kanclerkinega urada Peter Altmeier postal minister za gospodarstvo, ministrstvo za obrambo bo še naprej vodila Ursula von der Leyen, nova obraza v vladi pa naj bi bili Julia Klöckner na mestu ministrice za kmetijstvo in Anja Karliczek na položaju ministrice za izobraževanje.

Pomemben del kadrovske prenove in znak prihodnje usmeritve stranke je tudi današnja potrditev sedanje ministrske predsednice Posarja Annegret Kramp-Karrenbauer za novo generalno sekretarko stranke. Na tem položaju je nasledila 43-letnega Petra Tauberja, s katerim mnogi že dolgo niso bili zadovoljni. Potrjena je bila z rekordno podporo kar 785 od 794 veljavnih glasov.

"Zvezda je moštvo, zvezda je CDU," je v govoru, s katerim je navdušila delegate in požela glasen aplavz, poudarila 55-letna Kramp-Karrenbauerjeva, ki jo mnogi ocenjujejo kot najverjetnejšo naslednico kanclerke tako na čelu stranke kot morda tudi na čelu vlade. AKK, kot ji pravijo v Nemčiji, velja za tesno zaveznico Merklove in je znana po svojem vsebinsko-analitičnem in umirjenem slogu. V govoru je tudi napovedala celovito vsebinsko prenovo stranke, v programsko razpravo pa je odločena vključiti vsa krila CDU.

Edina ovira, ki zdaj še stoji na poti novi črno-rdeči vladi, je potrditev s strani SPD, kjer o tem odločajo vsi člani po pošti. Ta izid bo predvidoma znan v nedeljo.

Najslabši rezultat po letu 1949

Konservativna unija CDU in bavarske CSU je na zveznih parlamentarnih volitvah septembra lani zabeležila najslabši izid po letu 1949. Zgodovinsko najslabši izid je zabeležila tudi SPD, medtem ko se je v bundestag prvič v povojni Nemčiji uspelo prebiti skrajno desni stranki, Alternativi za Nemčijo (AfD).

Sledila so zelo težavna in rekordno dolga koalicijska pogajanja, najprej z liberalci (FDP) in Zelenimi ter nato z SPD, ki so konec februarja vendarle prinesla dogovor o oblikovanju nove vlade med CDU/CSU in SPD. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
26. 02. 2018 19.33
-1
Bravo Angela, cesarica moja. Kar tako naprej. Nekateri jokate, da je uničila Evropo. Če je koga, je vse tiste, ki iščete vzroke za lastno nedelo in nesposobnost. Vsem nemškim penzionistom je omogočila vzdržnost pokojninskega sistema za nadaljnih 30 let. Pri nas dvigujejo pokojnine za dva €ura, mi pa dobivamo od Angele vsako leto dodatek k pokojninam za najmanj 50 €.
dannyer
26. 02. 2018 18.32
+2
kanclerka ki ogroža zahod in evropo ter njene vrednote.
trumpet2015
26. 02. 2018 16.17
+2
postavila se je v pravo pozicijo,takole se postavi roke, preden te vklenejo v lisice :)
trumpet2015
26. 02. 2018 16.19
+4
saj drugam kot v zapor,tudi ne spada,čarovnica islamistična
ONniON
26. 02. 2018 14.38
+5
zgledujte se po češki in višegrajskih državah , tja je bila slovenija tudi povabljena ! srednja evropa !
korintos23
26. 02. 2018 14.41
-3
nikhrast
26. 02. 2018 17.12
+1
Preveč si obseden da bi zbral skupaj reveže.