Tujina

Se obeta napad na Iran?

Teheran/Atlanta, 17. 01. 2006 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Britanski strokovnjak za Iran trdi, da bodo Združene države najkasneje v letu in pol napadle to državo.

Vojaški spopad je neizogiben. Posledice bodo nepredstavljive. Vse hitreje izgubljamo sredstva za spopad s krizo in se nahajamo sredi partije pokra, v kateri sta obe strani že dolgo tega izgubili zdravo pamet, njuni vložki pa so vse višji. strokovnjak za Iran, Ali Ansari

Strokovnjak za Iran z londonskega Kraljevega inštituta za mednarodne odnose Ali Ansari je za nemški časnik Stuttgarter Nachrichten dejal, da pričakuje ameriški vojaški napad na to državo v naslednjih šestih do 18 mesecih. Ob tem je EU posvaril pred vmešavanjem Varnostnega sveta ZN v spor glede jedrskega vprašanja, saj je za Iran to postalo stvar prestiža.

Iran bi se pogovarjal

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov meni, da sankcioniranje Irana ni prava rešitev. Lavrov je še menil, da je omenjanje možnosti uvedbe sankcij proti Iranu isto, kot da bi "postavili voz pred konja". "Naš skupni cilj je zagotoviti spoštovanje režima neširjenja jedrskega orožja. Če si bomo vsi prizadevali za ta glavni cilj, bomo lahko našli skupni pristop za rešitev tega vprašanja," je dodal Lavrov.

Belgijski premier Guy Verhofstadt je po srečanju z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem v Beli hiši dejal, da morajo ZDA in Evropa pri reševanju spora glede iranskega jedrskega programa nujno oblikovati skupno strategijo.

Iran naj bi Nemčiji, Veliki Britaniji in Franciji poslal pismo, v katerem jih poziva, naj se nemudoma vrnejo za pogajalsko mizo, je povedal neimenovani vir iz Dunaja. Izrazil naj bi tudi pripravljenost k pogovorom, s katerimi bi pojasnili vse nejasnosti glede njihovega jedrskega programa. Pismo naj bi napisal Javad Vaedi, namestnika vodje iranskega varnostnega sveta.

Iran se je s pismom odzval na ponedeljkov sestanek evropskih, ruskih, kitajskih in ameriških visokih predstavnikov, ki so v Londonu razpravljali o resoluciji, po kateri bi se Iran znašel pred Varnostnim svetom Združenih narodov (VS ZN). Sestanek se je zaradi nesoglasij glede vsebine in ciljev resolucije končal brez dogovora. Sodelujoči so se strinjali le glede sklica sestanka Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ta bo 2. februarja na Dunaju.

Kitajska poziva Iran k pogajanjem

Svet je zaskrbljen nad iransko odločitvijo, da ponovno začne bogatenje urana
Svet je zaskrbljen nad iransko odločitvijo, da ponovno začne bogatenje urana FOTO: Reuters
Cene nafte so se danes zaradi iranskih prizadevanj glede jedrskega programa in napada na naftno ploščad v Nigeriji, pri čemer so bili trgovci zaskrbljeni zaradi možnih težav pri dobavi, zvišale. Zahodnoteksaška lahka nafta s februarskim dobavnim rokom se je v elektronskem trgovanju na newyorški borzi podražila za 73 centov na 64,90 dolarja za sod (159 litrov). Cena severnomorske nafte brent z dobavnim rokom v marcu se je na borzi v Londonu povišala za 44 centov na 63,62 dolarja za sod.

Kitajska meni, da je treba na krizo zaradi iranske obnovitve jedrskega programa odgovoriti z dialogom, in vidi "številne možnosti" za rešitev tega vprašanja, je v Pekingu povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Kong Quan. V trenutnih okoliščinah so pogajanja "dobra izbira", je Kong odgovoril na novinarsko vprašanje, ali Kitajska kot stalna članica Varnostnega sveta ZN zagovarja predajo iranskega jedrskega vprašanja VS ZN.

Kong je Iran še pozval, naj obnovi pogajanja z evropsko trojko, ki jo sestavljajo Velika Britanija, Francija in Nemčija. "Upamo, da se bo Iran lahko uskladil z mednarodno skupnostjo, da bi prišlo do obnovitve pogajanj z diplomatskimi sredstvi," je dejal. "Vse strani bi morale biti strpne in narediti vse, kar je v njihovi moči, da bi obnovili pogajanja med Iranom in tremi državami EU," je poudaril.

Vseh šest držav je na ponedeljkovem srečanju v Londonu izrazilo resno zaskrbljenost nad iransko odločitvijo, da ponovno začne bogatenje urana, in se strinjalo, da mora Iran te dejavnosti popolnoma zaustaviti.

Iran in CNN zgladila spor

Prevajalka je predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada očitno narobe razumela
Prevajalka je predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada očitno narobe razumela FOTO: Reuters

Iranske oblasti so ukinile prepoved predvajanja ameriške televizije CNN, ki so jo uvedle zaradi napake pri prevajanju sobotne novinarske konference iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Kot je poročala iranska televizija, je ukinitev prepovedi ukazal Ahmadinedžad, saj se je CNN za napako opravičil.

Iran je v ponedeljek prepovedal vse dejavnosti novinarjev CNN v Teheranu in vstop novinarjev CNN v državo, ker naj bi televizija "popačila" besede iranskega predsednika. Med simultanim prevajanjem sobotne novinarske konference Ahmadinedžada je CNN predsednikove besede prevajala kot "verjamemo, da so vsi narodi upravičeni do jedrskega orožja" in da jih Zahod ne bi smel "prikrajšati, da imamo jedrsko orožje". Predsednik pa je v resnici uporabil besedno "energija" in ne "orožje".

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0