Tujina

Prva obletnica odcepitve Krima: 'To ni bilo dejanje agresije, ampak resnično demokratično dejanje'

Simferopol, 16. 03. 2015 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nemška kanclerka je ponovila, da je bil referendum o priključitvi Krima Rusiji v nasprotju z mednarodnim pravom. Premier Krima pa je ob prvi obletnici referenduma poudaril, da se je Krim vrnil pod okrilje zgodovinske ruske domovine.

Na polotoku Krim potekajo tridnevne slovesnosti ob prvi obletnici referenduma o priključitvi Rusiji. Ozemlje, ki je pred tem pripadalo Ukrajini, je kar čez noč pristalo v rokah Rusov.

Premier Krima Sergej Aksjonov je ob obletnici dejal, da se je Krim vrnil pod okrilje zgodovinske ruske domovine in ne bo nikoli več del Ukrajine. Samo priključitev pa je označil za demokratično dejanje. "To je bila odločitev prebivalcev Krima. Nič se ne bi moglo zgoditi brez podpore lokalnega prebivalstva, zato to ni bilo dejanje agresije, ampak resnično demokratično dejanje," je poudaril Aksjonov, proti kateremu sta Evropska unija in ZDA uvedli sankcije. "To je glavna napaka in nerazumevanje zahodnih voditeljev. Ljudje dobivajo napačne informacije iz medijev, ki ne rišejo točne podobe o tem, kaj se je lani zgodilo na Krimu," je navedel prvi mož Krima.

Aksjonov je branil ravnanje ruskega predsednika Putina glede Krima, češ da je bil ruski voditelj postavljen pred izbiro – ali zaščititi prebivalstvo polotoka ali pa ga prepustiti ukrajinskim nacionalistom. "Menim, da je bila njegova odločitev pravilna. In ta odločitev ni bila sprejeta pred novim letom, nihče se ni vpletal v notranjo politiko Ukrajine. Jaz bi se odločil točno tako kot on," je še dejal.

"Izbira je bila jasna: Ukrajina, kri in vojna ali Rusija, mir in stabilnost," je na slovesnosti v glavnem mestu polotoka Simferopol dejal Aksjonov. "Posebej hvaležni smo Vladimirju Vladimiroviču Putinu. Naš predsednik je pokazal pogum in trdno politično voljo ter državniško modrost, ko je podprl izid referenduma," je dodal.

Putinov odposlanec za Krim Oleg Belavencev je na posebni seji krimskega parlamenta pozdravil zgodovinski referendum na "dan, ki se je zapisal v zgodovino države". Sejo, ki se je začela z rusko himno, je v živo prenašala ruska državna televizija.

Slovesnost na Krimu ob prvi obletnici referenduma o priključitvi Rusiji.
Slovesnost na Krimu ob prvi obletnici referenduma o priključitvi Rusiji. FOTO: Reuters

Merklova: Nemčija ne bo priznala odcepitve Krima od Ukrajine

Nemčija po besedah kanclerke Angele Merkel ne bo priznala odcepitve Krima od Ukrajine. Na današnjem srečanju z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom je nemška kanclerka v Berlinu ponovila, da je bil referendum o priključitvi Krima Rusiji v nasprotju z mednarodnim pravom. Kot je dodala, je bila s krimskim referendumom pod vprašaj postavljena evropska miroljubna ureditev.

"Ponovno želim opozoriti, da tega ne bomo pozabili," je še dejala Merklova. Hkrati je izrazila veliko spoštovanje do Porošenkovega dela in dela ukrajinskega vlade.

Priključitev Krima potekala neverjetno hitro

Uradno je 97 odstotkov prebivalcev Krima podprlo priključitev Rusiji, kar pa je malce nenavadna številka, saj so referendum bojkotirali Tatari, ki na Krimu predstavljajo skoraj četrtino od skupno 2,3 milijona prebivalcev.

Priključitev Krima je potekala neverjetno hitro. Že dva dni po referendumu, 18. marca, je ruski predsednik Vladimir Putin podpisal zakon o priključitvi Krima Rusiji, in to kljub zgražanju mednarodne skupnosti z EU in ZDA na čelu, ki referenduma tako kot ukrajinski Kijev niso priznali. Njihovo stališče je bilo, da gre za krajo ozemlja in da se je proces odvil mimo vseh norm mednarodnega prava.

Za Rusijo pa je bila to poprava zgodovinske krivice. V dokumentarnem filmu ruske državne televizije z naslovom Krim – Pot nazaj v domovino, ki so ga predvajali dan pred današnjo obletnico, je Putin znova zanikal, da bi Rusija priključitev Krima načrtovala vnaprej. Šlo je za odziv na "ekstremni nacionalizem", ki se je pokazal na prozahodnih protestih v Ukrajini, je dejal.

Putin zatrjuje tudi, da se je za ta korak odločil po strmoglavljenju ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča. Slednji je po večmesečnih protestih v državi "padel" 22. februarja lani. Pet dni kasneje so se na Krimu že pojavili neidentificirani oboroženi zamaskiranci, ki so močno spominjali na ruske vojake, a zatrjevali, da so predstavniki lokalnih prebivalcev, ki se ne strinjajo z državnim udarom v Kijevu. Zato so izvedli lastnega in v Simferopolu zasedli poslopja regionalnega parlamenta in vlade.

Putin je sicer vseskozi zatrjeval, da se je Rusija zgolj odzvala na avtohtone želje prebivalcev Krima. Krim je bil in je v srcih ruskih rojakov "neločljiv del Rusije", je zatrdil Putin.

Putin in zemljevid Krima.
Putin in zemljevid Krima. FOTO: Reuters

Vpogled v zgodovino spora

Ukrajinski polotok v Črnem morju je bil sicer že dolgo jabolko spora med Ukrajino in Rusijo. Po drugi svetovni vojni je 26.000 kvadratnih kilometrov veliko območje sprva pripadalo Rusiji, leta 1954 pa ga je sovjetski voditelj Nikita Hruščov priključil rojstni republiki Ukrajini, ki je bila del Sovjetske zveze. Po mnenju Rusov je bila to zgodovinska napaka.

Po osamosvojitvi Ukrajine po razpadu SZ je polotok postal problematičen tudi zaradi velike ruske baze v Sevastopolu, kjer ima že 250 let svoj sedež ruska črnomorska flota. Državi sta zadevo rešili z dogovorom o najemu, ki naj bi se po dopolnitvi leta 2010 iztekel okoli leta 2040.

Nemoč mednarodne skupnosti

Nemoč EU, zveze Nato in ZDA zaradi očitnega akta agresije stalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov je bila očitna. Zahod je sicer uvedel sankcije proti določenim posameznikom in podjetjem, ki so sodelovali pri aneksaciji, bolj drastične ukrepe s prepovedjo izvoza določenega blaga, ki je dejansko udarila rusko gospodarstvo, je bilo treba počakati do poletja.

Vmes je prišlo še do destabilizacije vzhodnega dela Ukrajine v pokrajinah Doneck in Lugansk. Putin je zahodu začel kazati nov tip t. i. hibridnega vojskovanja – destabilizacije območja z vzpodbujanjem vstaje tamkajšnjih ruskih prebivalcev proti "zatiralski" državi, ki jim nato na pomoč prihiti mati Rusija.

A vstajo naj bi zakuhali predvsem uvoženi borci iz Rusije. Šlo naj bi za prave ruske vojake, ki naj bi jih tja poslala Moskva, kar sicer v Kremlju vztrajno zanikajo. Dopuščajo le možnost, da so se proruskim separatistom pridružili "prostovoljci".

Premier Krima Sergej Aksjonov (prvi z leve).
Premier Krima Sergej Aksjonov (prvi z leve). FOTO: Reuters

Izbruh vojne

Kijev se tu za razliko od Krima ni predal brez boja. Nove oblasti, ki so prevzele vodenje Ukrajine po strmoglavljenju Janukoviča, so imele sprva velike težave z vzpostavljanjem nadzora v lastnih vrstah in predvsem v oboroženih silah, ki so pokazale slabo pripravljenost.

To je šlo na mlin proruskim upornikom v Donecku in Lugansku, ki so ob izdatni – sicer neuradni – podpori Rusije po vzoru Krima maja izvedli referenduma o neodvisnosti in se odcepili od Ukrajine. A oblasti v Kijevu so se po izvolitvi novega predsednika Petra Porošenka in s pomočjo zahodnih "svetovalcev" le konsolidirale in sprožile "protiteroristično operacijo" na vzhodu države.

Začela se je vojna izčrpavanja, ki je doslej kljub dvema mirovnima dogovoroma iz Minska zahtevala že preko 6000 smrtnih žrtev in na tisoče beguncev.

Hladna vojna med Vzhodom in Zahodom

Konflikt v Ukrajini je obudil hladno vojno med Vzhodom in Zahodom, ki se je končala z razpadom SZ pred skoraj četrt stoletja. To je sicer že ob prihodu na oblast pred 15 leti Putin označil za eno največjih geopolitičnih katastrof 20. stoletja.

Po mnenju Zahoda se je zdaj podal v popravo te napake. Sam po drugi strani odgovornost pripisuje Natu in njegovim stalnim težnjam po, kot pravi, širitvi na "rusko interesno območje", torej na države, ki so nastale na pogorišču SZ.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (237)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
17. 03. 2015 22.33
+7
Pa komu je namenjen ta tendenciozen članek? Kot je že Kunar napisal, je bilo 97% ljudi, ki so prišli na volišča za neodvisnost in ne 97% vsega prebivalstva. Poleg tega ni skoraj 1/4 prebivalstva Tatarov, ampak slabih 12%. A ne morete spraviti skupaj kaj objektivnega, ko pišete članke o Rusiji? Ali pa se vsaj prepričati, da drži tisto kar napišete. Pišete ravno tako kot kak BBC, Fox, CNN,...Poskusite vsaj z nevtralnostjo kdaj pa kdaj. Bo boljše za bralce, vas in ugled države. Sankcije proti Rusiji niso uspele, to se ve , ne. Kaj so dobrega prinesle slovenski državi? Napišite to!
iGURT
17. 03. 2015 21.22
+10
REFERENDUM nikoli ni bil agresivno dejanje ampak JE najbolj DEMOKRATIČNO ORODJE kar jih obstaja. - demokracija -
Kunar
17. 03. 2015 19.32
+4
97 % ljudi, ki so se pojavili na volišču in ne celotno prebivalstvo...treba ločiti kaj je to volilni upravičenec in volilec ki se je dejansko prišel volit
žlikrofi
17. 03. 2015 17.34
+4
bravo putin mi te čakamo da zapornika v sibirijo pelemo
hladni_tus
17. 03. 2015 15.27
-13
brez dvoma je to bila čista agresija, rusi so si prisvojili del ozemlja sosednje države brez nikakršnega povoda
zvit kot presta
17. 03. 2015 15.43
-16
Malo počakaj, pa ti bodo vrli jugo(in še kaj) nostalgiki razložili kako izkrivljen pogled na svet imaš, kako si neresen, nerazgledan, proameriški, pristranski, ovca, neoliberalen, kapitalist, zahodni imperialist, itd
antiXfashizmXeuXgso
17. 03. 2015 17.07
+10
V bistvu so prebivalci Krima imeli referendum, na katerem so se odločili, da se odcepijo od Kijeva, hkrati s tem pa so prosili RF, da jih sprejme v svojo federacijo. O kakršnikoli vojaški agresiji iz ruske strani ne moremo govort, ker ruska vojska ni prišla iz Rusije; kar je bilo tam ruske vojske je to vojska, ki je tam stacionirana že 250 let, davno preden je Krim prišel pod jurisdikcijo Kijeva.
dreko123
18. 03. 2015 00.57
+1
zvit ko presta - no vidiš saj znaš... boljše ne bi moral opisati kam spadata... da se vsaj zavedata... to je že začetek :)
AtaAufbiks
17. 03. 2015 14.41
+9
Merklova ne priznaje! Saj ni važno, bo pač priznal kakšen bolj sposoben politik po Merklovi.
AtaAufbiks
17. 03. 2015 14.34
+10
V imenu Slovenije in vseh Slovencev priznavam Krim kot del Rusije!
zvit kot presta
17. 03. 2015 14.36
-5
Za podporo ti bo Putin podelil parcelo na luni!
antiXfashizmXeuXgso
17. 03. 2015 14.39
+6
Ata, imaš tudi moj glas. Ne vidim razloga, da ne bi spoštoval demokratično odločitev naroda, ki je svojo voljo izkazalo na referendumu, inštrumentu demokracije.
iGURT
17. 03. 2015 21.24
+5
Tako kot smo mi izkazali svojo voljo leta 91, isto. ........................ in isto, nam je Beograd hotel preprečit uveljavitev referendumske volje tako kot jo Kijev hoče preprečit vzhodu države.
AtaAufbiks
17. 03. 2015 14.34
+9
Čestitke Rusom ob obletnici odcepitve! Slovenci dobro poznamo pravico naroda do samoodločbe. Nekatere države so zelo dvolične, med drugim tudi Slovenija, ko se je odcepilo Kosovo, so ga takoj priznale, ko je vprašanje Krima, odcepitev obravnavajo kot agresijo.
Nowotny
17. 03. 2015 14.58
+9
Slovenski politiki so vedno veljali za prizadete, oz. da kimajo, ko tisti peseki na policah. Zato so priznali Kosovo. Sedaj pa imajo!
hondica
17. 03. 2015 14.23
-4
Problem je samo eden, predaja Ukrajinskega jedrskega orožja Rusiji. Velika napaka.
zvit kot presta
17. 03. 2015 14.32
-1
Ja to je res, Putin bi danes ne bil tako korajžen. Ampak kaj češ. Rusija se je takrat tudi zavezala spoštovati ozemeljsko celovitost Ukrajine. Rusi kot Rusi, ne moreš jim zaupati.
antiXfashizmXeuXgso
17. 03. 2015 14.33
+4
Takrat je bil dogovor tudi o neširjenju nato zveze proti Rusiji......tko da......
antiXfashizmXeuXgso
17. 03. 2015 14.34
+4
Fanatikom tipa desni sektor,......ni za zaupat tako orožje.....
zvit kot presta
17. 03. 2015 14.35
-4
Dragec, Putin je večji desničar, kot si ti lahko misliš!
antiXfashizmXeuXgso
17. 03. 2015 14.56
+7
Vem da je desničar, ni pa fanatik tipa desni sektor,.......
Balki30
17. 03. 2015 14.07
+1
Hvala usa, da tako neumorno izvažate demokracijo po vsem svejtu!
iGURT
17. 03. 2015 21.25
+4
So veseli od Afganistana do Iraka in drugod, ploskajo !
Viggen
17. 03. 2015 13.14
+7
Tako pristranski članek ni nobeno novinarstvo, amapk navadno hujskaštvo.
Ate_ist
17. 03. 2015 12.29
+5
Glede na to, da je v EU in ZDA mnogo dvoličnežev, ki zagovarjajo celovitost držav Evrope po drugi svetovni vojni; kaj potem pravijo na aneksijo Vzhodne Nemčije s strani Zahodne Nemčije? Razpada Češkoslovaške, Jugoslavije in SSSR?
zvit kot presta
17. 03. 2015 14.33
+0
A so se kje spremenile meje? Razen na Kosovu, pa še to je imelo že v bivši Yugi en nenavaden status , celo geografsko opredeljen.
Ate_ist
17. 03. 2015 12.26
+6
Zanimivo! Če so Rusi Krim okupirali, zakaj potem ZDA, EU in NATO uvajajo sankcije proti Krimu, namesto da bi mu finančno pomagali na svobodo!
antiXfashizmXeuXgso
17. 03. 2015 13.13
+5
Če me spomin ne vara............ko je Iraq napadel in zavzel Kuvajt so ZDA in ostali sklenili zaščitit Kuvajt in so stopili v vojno proti Iraqu. Zakaj je zdej drugače?
zvit kot presta
17. 03. 2015 14.34
-4
Ker jim nasproti stoji nor in nepredvidljiv Putin, ki svet lahko potegne v apokalipso!
antiXfashizmXeuXgso
17. 03. 2015 14.35
+4
Putin je zelo predvidljiv in priseben, preračunljiv šahist, strateg..........je pa res, da se ne pusti jahat.....
antiXfashizmXeuXgso
17. 03. 2015 10.56
+9
Očitno so tile krimčani precej bolj zadovoljni v sklopu RF kot pa bi bili pod kijevsko hunto. Je že tako, demokratično voljo ljudstva, ki jo izrazi na referendumu, je treba upoštevat.
Nowotny
17. 03. 2015 12.31
-5
no ja.. takole kot krim je Hitler pred drugo sv. vojno priklučil sudetske nemce, okupiral Poljsko.... Rusi pa pod Stalino zavzeli drugo polovico Poljske, Karelijo... no ja, Putin al pa hitler ni veliko razlike, vprašanje je samo kdaj mu bo vse skup mal bolj v glavo stoplo in se mu čisto zmešalo.
antiXfashizmXeuXgso
17. 03. 2015 13.11
+7
hmmm.............kolikor mi je znano..............sudetski nemci, Poljaki,....niso na referendumu izrazil svoje želje..............
zvit kot presta
17. 03. 2015 14.30
+0
saj je tudi četrtina krimskega prebivalstva - TATARI- ni, pa je bil izzid referenduma kljub temu 97%.
antiXfashizmXeuXgso
17. 03. 2015 14.32
+3
Hja, po wikiju je: 58,32 % Rusi 24,32 % Ukrajinci 12,10 % Krimski Tatari
AtaAufbiks
17. 03. 2015 14.40
+5
97% udeležencev referenduma je glasovalo ZA odcepitev. Kaj je tu spornega? Tudi v Sloveniji je za priključitev NATO paktu glasovalo približno 66% UDELEŽENCEV referenduma, ker je predstavljalo nekaj manj kot 40% volilnih upravičencev! Treba je razlikovati, kdo se udeleži glasovanja in kdo je upravičenec!
zvit kot presta
17. 03. 2015 10.47
+1
Ha,ha,ha,ha,ha,..................
Al83
17. 03. 2015 09.31
+2
Putin je povedal, da je bil zaradi Krima pripravljen uporabit tudi jedersko orožje. Zahodnji vodidelji, ter voditelji nata naj začnejo malo pazit, kaj delajo, ker so nas sedaj že nekajkrat pripeljali do roba 3. svetovne. Do sedaj smo imeli srečo, samo, če bodo zahodnje sile še naprej pošiljale vojake v ukrajino, ter oboroževale in trenirale naciste, da izvajajo genocid nad rusi na vzhodu, bo prej ali slej počilo. In zaradi ene ukrajine, in interesov, ki jih imajo tam evropski in ameriški tajkuni, ni vredno spet požgati cele evrope. Rusija ni irak, libija ali pa afganistan s katerim lahko evropa in amerika mirno pometa, če bomo prišli v konflikt z rusi bo zelo grdo. Naši voditelji so naredili dovolj že s tem, ko so zakuhali največjo finančno krizo v človeški zgodovini, ne potrebujejo nam zakuhati še največje vojne v človeški zgodovini. Sedaj se obnašajo napadalno kot kavboji, nato pa bodo prvi s svojimi družinami zbežali v zaklonišča in podzemeljna mesta, med tem ko bomo ostali prepuščeni katastrofi in uničenju.
abigail
17. 03. 2015 06.59
+4
Kot da gre v demokraciji za kaj več kot za agresijo proti agresiji in za zmago močnejšega.
StrikeOne
16. 03. 2015 21.43
+28
Merklova: Nemčija ne bo priznala odcepitve Krima od Ukrajine Merklova: Nemčija priznava nasilno odcepitev kosova od Srbije Gotovi ste, vaša pokvarjena dvojna merila smrdijo že vašim lastnim državljanom!
luciluk
16. 03. 2015 22.24
+2
Pa kwa nemce briga ena balkanska srbija????? pa kosovo???? zanjih je vse južno od Avstrije ena Turčija. Nasploh nobenga evropejca nič ne briga srbija, za srbe se brigajo samo grki, pa še ti zavoljo razkosanja Makedonije!
NePaNePaNe
17. 03. 2015 04.08
-9
@StrikeOne: Tvoja logika je tako zelo zgrešena, da jo bojo še kristjani začel uporablat. Kako imata lahko kosovo in krimski polotok karkoli skupnega? Sta dva čisto različna primera. Vi pro-ruski neizobraženčki bi mogl nehat debatirat o takih stvareh. Delate si samo sramoto.
StrikeOne
17. 03. 2015 08.37
+5
Ti ko si nešolan, zarukan in nesposoben kritičnega razmišljanja seveda ne vidiš zakaj se gre! Tebi že ne gre v glavo da sta si podobna če pa nimata istega imena kajne!!!
zvit kot presta
17. 03. 2015 10.51
+3
strik, saj človek razume, da je Kosovo vaša srbska bolečina. Ampak, svet se ne vrti okoli vas in Kosova, danes se pač vrti okoli Krima in Ukrajine, jutri pa se bo recimo okoli Kaliningrada.
Infraping
16. 03. 2015 21.21
+3
če so se večinsko odločl za Rasijo, nej rašjo
br.0001s
16. 03. 2015 20.14
+9
slovenija je krim
nikhrast
17. 03. 2015 03.34
+0
zvit kot presta
17. 03. 2015 11.34
+2
Slovenija ni krim, imamo pa svoj Krim. Bojim se celo, da je Erjavec mislil nanj, ko se je ponujal za političnega mediatorja.