Tujina

Še tretje glasovanje o brexitu, Bruselj: po osmih 'ne' zdaj potrebujemo 'da'

London / Bruselj, 28. 03. 2019 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
19

Po tem, ko britanski poslanci niso potrdili nobene od osmih možnosti glede brexita, o katerih so glasovali, bo britanska vlada sporazum o brexitu v petek morda dala na tretje glasovanje v parlamentu. Tudi predsednik poslanske zbornice John Bercow je glasovanje dovolil. V Evropski komisiji medtem pričakujejo, da jih bo britanska vlada obvestila o nadaljnjih korakih.

Britanska vlada premierke Therese May bo sporazum o brexitu v petek morda dala na tretje glasovanje v parlamentu. Tudi Andrea Leadsom, ki v parlamentu predstavlja vlado, je povedala, da bo parlament v petek znova razpravljal o predlogu vlade o brexitu. Po poročanju BBC-ja pa ni jasno, ali se bo razprava končala s tretjim glasovanjem o izstopnem sporazumu.

"Zavedamo se, da mora biti kakršenkoli predlog v skladu s pravili predsednika poslanske zbornice in pogovori potekajo," je popoldne dejala Leadsomova. "Predlog bo vložen kar se da hitro," je še dodala.

Po njenih besedah je edina možnost, da zagotovijo izstop 22. maja, ta, da do 29. marca do 23. ure britanski parlament potrdi izstopni sporazum. Ponovila je, da je Evropski svet pretekli teden odobril preložitev brexita do 22. maja, če bodo britanski poslanci sporazum potrdili ta teden. To so danes ponovili tudi v Bruslju.

Predsednik britanskega parlamenta dovolil vnovično glasovanje o izstopnem sporazumu

Po prvotnih dvomih glede tega, ali bo predsednik poslanske zbornice John Bercow sploh dovolil glasovanje, pa je tudi on nato danes sporočil, da bodo lahko poslanci v petek znova glasovali o sporazumu o britanskem izstopu iz Evropske unije. Predlog vlade namreč predvideva zgolj glasovanje o sporazumu, ne pa tudi o politični izjavi o prihodnjih odnosih, ki je sicer del dogovora o izstopu iz unije.

Bercow je v sredo sicer ponovil svarilo, da ne bo dovolil tretjega glasovanja, če bo sporazum 'praktično enak', kar določa več sto let star zakon.

"Predlog je nov in bistveno drugačen," je po poročanju britanskega BBC povedal Bercow, ki je pretekli teden zavrnil vnovično glasovanje o dogovoru o izstopu, ki ni bistveno spremenjen.

Vlada je namreč zdaj vložila predlog, ki predvideva zgolj glasovanje o pravno zavezujočem izstopnem sporazumu. Potrditev tega sporazuma je tudi pogoj voditeljev EU za preložitev brexita do 22. maja. Predlog pa ne vključuje nezavezujoče politične izjave o prihodnjih odnosih, ki je del dogovora z unijo o izstopu.

Doslej so poslanci dvakrat zavrnili celoten dogovor, torej izstopni sporazum in politično izjavo.

"Vse poslance pozivam, da podprejo (sporazum) in zagotovijo, da zapustimo EU 22. maja, ter s tem ljudem in podjetjem dajo gotovost, ki jo potrebujejo," je ob predstavitvi predloga povedala Leadsomova, ki v parlamentu zastopa vlado. Pojasnila je še, da bodo s potrditvijo sporazuma avtomatično sprožili preložitev brexita do 22. maja.

Potrditev tega sporazuma do petka je namreč pogoj voditeljev EU za preložitev brexita do tega datuma. Če ga ne bodo potrdili, pa bo morala Velika Britanija uniji do 12. aprila predstaviti alternativno rešitev ali pa bo takrat izstopila brez dogovora.

Tudi če bodo poslanci podprli sporazum, pa dogovora o izstopu ne bodo mogli ratificirati, saj morajo potrditi oba njegova dela, torej tudi politično izjavo.
Tudi če bodo poslanci podprli sporazum, pa dogovora o izstopu ne bodo mogli ratificirati, saj morajo potrditi oba njegova dela, torej tudi politično izjavo. FOTO: AP

Opozicijski laburisti so bili v prvem odzivu kritični do predloga vlade. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropske komisije sta po njihovih navedbah večkrat zatrdila, da sta sporazum in politična izjava del istega "paketa, o katerem sta se strani dogovorili".

Minister za brexit laburistične vlade v senci Keir Starmer pa meni, da bi ločitev teh dveh delov dogovora pomenila, da bi EU zapustili, ne da bi vedeli, kam gredo. "Za to ne bi glasovali," je poudaril.

Tudi severnoirski unionisti (DUP), ki v parlamentu podpirajo manjšinsko vlado premierke Mayeve, so sporočili, da ne bodo podprli sporazuma.

Pod vprašajem je sicer še vedno tudi podpora zagovornikov brexita v vrstah premierkinih konservativcev.

Tudi če bodo poslanci podprli sporazum, pa dogovora o izstopu ne bodo mogli ratificirati, saj morajo potrditi oba njegova dela, torej tudi politično izjavo. Lahko sicer spremenijo tudi zakonodajo, tako da potrditev izjave ni pogoj za ratifikacijo, navaja BBC.

Britanski poslanci so v sredo zavrnili vseh osem alternativnih možnosti glede izhoda Združenega kraljestva iz Evropske unije. Glasovanje je bilo sicer nezavezujoče.
Britanski poslanci so v sredo zavrnili vseh osem alternativnih možnosti glede izhoda Združenega kraljestva iz Evropske unije. Glasovanje je bilo sicer nezavezujoče. FOTO: Thinkstock

Je pa vprašanje, ali ima premierka Mayeva sploh zadostno podporo za sporazum. Skupina poslancev iz vrst konservativcev Evropska raziskovalna skupina (ERG), ki zagovarja brexit, je namreč dopoldne zatrdila, da ne bo podprla izstopnega sporazuma. Zadovoljila jih ni niti obljuba Mayeve, da bo odstopila pred prihodnjo fazo pogajanj o brexitu, če bo parlament potrdil sporazum.

"Trdni smo v tem, da ne bomo glasovali za sporazum," je povedal eden od vplivnih članov ERG Mark Francois. "Izstopni sporazum pomeni, da ne zapustimo EU," je nadaljeval.

Sporazumu še vedno nasprotujejo tudi severnoirski unionisti (DUP), ki v parlamentu podpirajo manjšinsko vlado.

Britanski parlament sicer v sredo na nezavezujočem glasovanju ni potrdil nobene od osmih možnosti glede brexita, med katerimi so bili brexit brez dogovora, obstanek v carinski uniji in referendum o izstopnem sporazumu. Še največ podpore sta dobila predloga o drugem referendumu o brexitu ter o carinski uniji.

Minister za brexit Stephen Barclay je že v sredo zatrdil, da to kaže, da je izstopni sporazum "najboljša možnost".

Bruselj o brexitu: Po osmih 'ne' zdaj potrebujemo 'da'

V Evropski komisiji pa po sredinem glasovanju v britanskem parlamentu zdaj pričakujejo, da jih bo britanska vlada obvestila o nadaljnjih korakih. Po osmih 'ne' zdaj potrebujemo 'da', je poudaril glavni govorec komisije Margaritis Schinas. Komisija sicer jemlje na znanje glasovanja, ki so del političnega procesa v Združenem kraljestvu.

Britanski poslanci v sredo niso potrdili nobene od osmih možnosti glede brexita, o katerih so glasovali.
Britanski poslanci v sredo niso potrdili nobene od osmih možnosti glede brexita, o katerih so glasovali. FOTO: AP

Navedbe, da naj bi britanski poslanci glasovali samo o ločitvenem sporazumu, brez politične izjave o prihodnjih odnosih, pa je Schinas komentiral z besedami, da ne bo ugibal in komentiral govoric.

Spomnil je na dogovor, da bo EU, če ločitveni sporazum ne bo potrjen ta teden, potrdila preložitev brexita do 12. aprila, pri čemer pričakuje, da jo britanska stran do takrat obvesti o nadaljnjih korakih.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
29. 03. 2019 07.54
periot22
28. 03. 2019 21.14
piu
28. 03. 2019 21.10
-1
Britanci bi z vzpostavitvijo zunajega trga z ZDA, boljše trgovali kot znotraj EU.........
Kollerik
28. 03. 2019 20.34
+4
No Britanci, pamet v glavo in odločit se za EU, ki je edina prava pot, vse ostalo so samo verzije hlapčevanja amerom, rusom ali pa kitajcem.
puspan
28. 03. 2019 20.37
+3
Kollerik, tokrat 100 x +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
puspan
28. 03. 2019 20.28
+3
V interesu nas vseh močno upam, da bodo tokrat z večino dali glas DA. Upanje umre vedno zadnje in preveč je v igri, da bi prehitro vrgli puško v koruzo, kajti z odhodom bomo izgubili VSI VSE.
Bassettt
28. 03. 2019 20.16
+2
Meckanje, ki ni hujse od vsega meckanja v slo politiki, ampak zgleda, da bo postalo, ker se sami ne vedo, kaj zelijo
kameltrajbar
28. 03. 2019 19.59
+5
Bed-daki..🤣🤣🤣🤣🤣
Jani.
28. 03. 2019 19.50
+6
Res mi je vseeno za te angleže in te neumne novice kar naprej gor in dol. Pišite kaj zanimivega, nasploh pa o Sloveniji in to brez politike, če se da!
Laki je malo nervozan
28. 03. 2019 19.41
+12
Ogabni so že.
igy02
28. 03. 2019 19.41
+12
Za vse so krivi mladi. Oni so bili proti brexitu, vendar niso šli na referendum. Za brexit so stari ljudje na podeželju, ki še vedno mislijo, da je Anglija središče sveta. Podobni so našim jugonostalgikom. Za Severno Irsko je brexit katastrofa, saj ponovno uvaja meje, za katere je umrlo veliko nedolžnih ljudi. Jasno je, da je tam ljudi strah.
puspan
28. 03. 2019 19.40
+7
"Najbolj razvita demokracija na svetu". A svojega ljudstva, ki so ga ob prvem referendumu zamenjali z Wriglays žvečilnim gumijem pa ne upajo še enkrat vprašati?
Mauzahecmauzares
28. 03. 2019 19.36
+9
Ko se Anglež naredi Francoza.
Romantik
28. 03. 2019 19.30
+15
pa kakšno glasovanje, ljudje so odločili! oditite, pa na bonitete od EU, brez da ste noter, tudi pozabite! adijo adijo adijo
puspan
28. 03. 2019 15.28
+0
Kaj pa pomaga, ko John Berkow ne bo zato. Kam pa naj svoj denar pospravi? V Bosni nima kam, ker ga je Januš prehitel, Zoran ima svojih problemov dovolj, edina možnost se odpira pri Zmagotu. Tam bi bilo še nekaj prostora, ker je moral stornirati vložek svojega predstavnika v Bruslju. Samo vprašati ga je treba. Sigurno mu bo šel hitro na roko in še ugodno pavšalo mu bo s popustom dal.
Razumnež
28. 03. 2019 14.32
+28
Ne razumem popolnoma nič.... Če želijo naj gredo ven iz EU območja. Do njih se vzpostavi režim, kot ga ima EU do recimo Moldavije. V čem je problem?????
Razumnež
28. 03. 2019 14.34
+24
Torej iste carine, iste vize, isto ostalo sranje... Če imajo problem glede S.Irske, naj jo pač vrnejo Ircem.... Ma pa kdo bo to non-stop poslušal?? Ko bodo želeli nazaj, pa naj najprej sprejmejo denarno enoto evro in naj se naučijo vozit po desni. Pa tudi razne inče, komolce pa galone naj zamenjajo z metričnim sistemom, ki ga uporablja ostala Evropa.
nastjamarko
28. 03. 2019 15.13
+21
Ne razumen oni bi sli vem ampak bi ohranili vse ugodnosti ;D
Laki je malo nervozan
28. 03. 2019 19.40
+6
Angleži imajo uradno že metrični sistem, ampak navada je železna srajca.