Tujina

Še zadnja Junckerjeva usluga Plenkoviću: Hrvaški zelena luč za vstop v schengen?

Zagreb/Ljubljana, 25. 09. 2019 20.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Suzana Perman
Komentarji
170

Odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je po naših neuradnih informacijah hrvaškemu premieju Andreju Plenkoviću obljubil zeleno luč za vstop v schengen. To naj bi se, kot so poročali hrvaški mediji, zgodilo na eni zadnjih sej Evropske komisije 16. oktobra. Ali Hrvaška res izpolnjuje vse tehnične pogoje za vstop v schengenski režim ali gre za novo dogovarjanje pod mizo, za Junckerjevo zadnjo uslugo svojemu političnemu prijatelju?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zelena luč komisije?
    03:17
    Iz 24UR: Zelena luč komisije?
  • Iz 24UR: Brez podpore Slovenije
    01:31
    Iz 24UR: Brez podpore Slovenije

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je lobiranje hrvaškega premiera Andreja Plenkovića za vstop Hrvaške v schengensko območje uspelo, interni dogovor je bil sprejet pred časom, nazadnje zakoličen minuli teden v pogovoru med Plenkovićem in odhajajočim predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem.

Intenzivno lobiranje Andreja Plenkovića naj bi obrodilo sadove.
Intenzivno lobiranje Andreja Plenkovića naj bi obrodilo sadove. FOTO: AP

Hrvaški premier je pričakoval, da mu bo šef komisije odprl vrata v schengen že 2. oktobra, a ker sta uvrstitvi zadeve na dnevni red komisije neuradno nasprotovala Frans Timmermans in Violeta Bulc, zadnje evalvacijsko poročilo ocenjevanja Hrvaške namreč sploh še ni bilo predstavljeno na odborih, je Juncker hrvaškemu kolegu po naših informacijah zagotovil, da razlogov za skrb ni, češ da bo realizirana v oktobru in bo za Hrvaško pozitivna.

"Prav zanimivo bo videti, ali si bo predsednik komisije v odhajanju Juncker dovolil takšno potezo tik pred iztekom svojega mandata," je informacije o tem, da naj bi Hrvaška dobila zeleno luč za vstop v schengen, komentiral predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Matjaž Nemec.

Na naša vprašanja o omenjeenem dogovoru v Plenkovićem kabinetu ne odgovarjajo. "Nikoli ne dajemo tekočih komentarjev o pogovorih našega predsednika in govoricah o njih. Stališče komisije pa je, da mora Hrvaška postati polnopravna schengenska članica, ko bodo izpolnjena vsa merila in to čim prej,« pa so sporočili iz Junkerjevega kabineta.

Pa jih res? Neuradno imajo Hrvati z izpolnjevanjem tehničnih meril še kar nekaj težav. Prvič, njihove meje so očitno preveč propustne, poleg tega pa nimajo bistvenega sporazuma s Slovenijo o čezmejnem policijskem sodelovanju, kar je osnovni pogoj delovanja schengenskega reda. A jim je Juncker menda to pripravljen kar spregledati. "To je vladavina prava … to mora veljati za vse enako, tudi za sosednjo Hrvaško," k temu dodaja Nemec.

Odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je po naših neuradnih informacijah hrvaškemu premieju Andreju Plenkoviću obljubil zeleno luč za vstop v schengen.
Odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je po naših neuradnih informacijah hrvaškemu premieju Andreju Plenkoviću obljubil zeleno luč za vstop v schengen. FOTO: AP

Bo Junckerjeva komisija zavoljo prijateljskih in političnih vezi, ki zmagujejo nad vladavino prava, povozila ali zrelativizirala mnenje svoje evalvacijske skupine, podobno kot lani, ko je pravno mnenje lastne komisije o pomenu spoštovanja arbitraže skrila v predal? "Nikoli ne komentiramo notranjih dokumentov komisije," odgovarja uradni govornik Junckerjeve komisije Margaritis Schinas.

Predsednik Borut Pahor je na zadnji trilaterali v Šibeniku, ne da bi prejudiciral, kako bo reagirala slovenska vlada, sosede pri nameri vstopa v schengen spet opomnil:

"Povabilo našim hrvaškim prijateljem, da o tem razmislijo v naslednjih mesecih, da bi bilo tudi slovenski vladi pri tej odločitvi veliko lažje, če bi bilo vprašanje meje, ki je odločeno z arbitražnim sodiščem, rešeno tako, da bi lahko obojestransko, vzajemno mejo tudi označili."

Kaj pa se bo zgodilo, če Slovenija reče ne? "Gremo, saj vse veste, mi smo v evropski družini in zagotovo bomo vsi delovali solidarno," je odgovoril hrvaški zunanji minister Gordan Grlič Radman.

Po zeleni luči komisije morajo Hrvaško pri vstopu v schengen soglasno podpreti vse države članice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
26. 09. 2019 20.56
+2
eu komisija je že odgovorila šarcu "mi smo nepristranski", vaš spor je na sodišču !
Klotilda H
26. 09. 2019 20.38
+7
ARBITRAŽNO SODIŠČE JE ŽE NEKAJ DESETLETIJ INŠTITUCIJA V OKVIRU OZN: do sedaj so še vse države spoštovale odločitve tega sodišča, razen kitajske in hrvaške!
Burtonnn
26. 09. 2019 21.21
-4
@poskočnaYlojzka; ajd izumi nekaj bolj izvirnega. To je tko oglodano, kot nekoč okostnjak na reklami proti kajenju.
Klotilda H
26. 09. 2019 21.28
+3
Burtonnn
26. 09. 2019 21.33
-2
Koga pa? preberi komentar:@JApajaDAja, kaj so povedali gospodje iz Komisije EU.
Klotilda H
26. 09. 2019 21.54
+3
to v ničemer ne spremeni dejstva, ki sem ga navedel. ne glede na tvojo "gospodo".
Burtonnn
27. 09. 2019 10.17
-2
Dejstva so popolnoma drugačna, kot si ti razlagaš. Treba je razlikovati "sodišča" in "arbitražna sodišča". Prva delujejo na podlagi mednarodnega prava(Hamburg), druga pa malo mešano, ali drugače povedano so bolje politična sodišča in se z njimi da manipulirati, zato tudi nespoštovanje. Stranka, ki v postopku odkrije kojekakve manipulacije, si vzame za svoje prav, da tega ne spoštuje. To tudi počne Hrvaška, zaradi manipulacij slovenske strani(Drenik, Sekolec). Za države, ki ne spoštujejo razsodbe, ni nobenih sankcij, in ta - po tvojem INŠTITUCIJA,je čisto politična inštitucija. Če nebi bila, bi se Slovenija odločila za Hamburg, ker je pa vedela, da tam velja edino Mednarodno pravo, da tam nič ne pomeni članstvo v EU, je izsiljevala HR za arbitražo, žal, kjer pa je na koncu sama zasrala(Drenik, Sekolec) in s tem prisilila HR v umik iz postopka. Bolj podroben opis in pa audio posnetek najdeš na spletu. Ni mi jasno, kakšna resnica koga boli?
Klotilda H
27. 09. 2019 12.33
+3
VSE TVOJE PUHLO BLEBETANJE V NIČEMER NE SPREMENI DEJSTVA, KI SEM GA NAVEDEL: "ARBITRAŽNO SODIŠČE JE ŽE NEKAJ DESETLETIJ INŠTITUCIJA V OKVIRU OZN: do sedaj so še vse države spoštovale odločitve tega sodišča, razen kitajske in hrvaške!"
Burtonnn
27. 09. 2019 15.01
-3
Kaj ne, da resnica boli!? Glodaš oglodanega okostnjaka!
Klotilda H
27. 09. 2019 17.53
+3
??? navedla sem dejstvo. in ti ga še vedno nisi izpodbil. navajaš neke gostilniške floskule izza šanka. MOJE NAVEDBE PA DRŽIJO!!!
Burtonnn
27. 09. 2019 20.14
-2
Kakšna dejstva? OZN običajno kaznujejo državo za nespoštovanje sodb, razsodb....Iran je kaznovan, Rusija kaznovana, da o S.Koreji ne govorim. Je morebiti kakšna kazen doletela Kitajsko ali pa Hrvaško. Pišeš nekaj o čemer nimaš blage veze. Problem pri tebi je, kot večinoma tukaj, da mlatijo svoje sanje, ne pa, da govorijo o realnosti. Lojze ali Lojzka, ne smeš mešati svojih sanj, misleč, da izražaš domoljublje. To ni isto. In ravno to je pri tebi, resnica boli. Pa še malo spoštovanja imej do knjižnega SLO jezika. Kolikor vem, se imena držav pišejo z veliko začetnico.
Klotilda H
28. 09. 2019 08.29
+2
spet odgovarjaš na nekaj, kar nisem napisala: moja trditev v celoti drži!!! ali bosta hrvaška in kitajska za nespoštovanje kaznovani? o tem nisem napisala nobene trditve. še to: velika imena za države so pravopisna, a v tem primeru si ti dve državi to ne zaslužita.!!! pravopis: preglej ponovno komentarje: moji imajo le eno napako, tvojih pa kar mrgoli: beseda KOJEKAKVE ni slovenska, sistematično izpuščaš vejice, pa še kopica drugih napak...
manolo31
26. 09. 2019 20.14
+0
Pocasi no...zakaj sta Cmerar in Sarec tako nervozna? Mogoce zato, ker zdaj ko Hrvaska izpolnjuje vse tehnicno pogoje za Schengen (kar potrjujejo VSE drzave razen Slovenije) bo koncno padla maska za katero se levaki skrivajo? Vprasanje tehnicnih zahtev se bo namrec locilo od politicnih zahtev, kar pa je bil paravan za katerim se je Slovenija skrivala pri svojem izsiljevanju. Tako kot pri tozbi glede arbitraze...kao Hrvaska krsi scengen in s tem to vprasanje ni samo meddrzavno temvec kao evropsko. Zdaj ta paravan pada in Slovenija se bo znasla sama kot podalpska Venezuela, ki blokira Hrvasko pri OCD, Schengenu prej pa pri vstop v EU in Nato...zdaj se kaze kdo tukaj muti, kdo je balkanec in tako bosta Cmerar in Sarec hitro, hitro dobila po betici...
uos
26. 09. 2019 19.55
+3
Upam da Slovenia ne kloni kot je z vstopom HR v EU. Pa da vidimo ce imamo hrbtenico!
slovenc59
26. 09. 2019 18.34
+5
Na kozlaje mi gredo tile eu politiki ki si mislijo da kaj so ! Ja, vikend v croejši si je pa vseeno zaslužil, če pa to ne, pa vsak teden kišto travarice pa zaszonj počitnice pr plenkiju !!
HorstWiesel
26. 09. 2019 12.21
+7
Dejstvo je, da urvatki niso sposobni nadzorovat svoje meje z BiH, Srbijo in Črno Goro. Tistih nekaj migrantov, ki jih zalotijo, jih sicer pretepejo, jim razbijejo telefone in poberejo denar, večina jim pa izcurlja v Slovenijo.
bababu
26. 09. 2019 18.58
+4
Svoje meje z BiH? Hrvati sploh ne vedo kje je njihova meja
TurbinaOdStargaGolfa
26. 09. 2019 11.48
+8
ilegalno vračanje migrantov v BiH, 50-80 dnevno prijetih na naši južni meji. KAKO lahko grejo v schengen?
buda78
26. 09. 2019 11.08
+8
ljubica od Junkerja. Oba fikusa
Klotilda H
26. 09. 2019 10.32
+8
ARBITRAŽNO SODIŠČE JE ŽE NEKAJ DESETLETIJ INŠTITUCIJA V OKVIRU OZN: do sedaj so še vse države spoštovale odločitve tega sodišča, razen kitajske in hrvaške!
volos
26. 09. 2019 09.58
+4
Pahor je zaj... , Pahor bo rešil
reaf
26. 09. 2019 09.58
+9
Jst ne bi nč kej velik kompliciru ... naj imajo Rvati schengen, mi pa še naprej vršimo kontrolo meje, tako kot, da se ni nič spremenilo ... Volk sit, koza cela ... Od junija, do septembra pa kontrolo na meji še povečat ... to bojo šele skakal oboji, Rvati in razni Drunkerji!
Nori?ani
26. 09. 2019 09.47
+6
Ko gledam nenačelne eu strankarske birokrate nisem za tako in podobno eu skupnost
?rnogled
26. 09. 2019 09.46
+7
To išijasoidno kreaturo,bi morali že davno proglasit za opravilno nesposobnega,ne pa da tu še vedno naklada.
ola-ola
26. 09. 2019 09.43
+10
Pajacu so šteti dnevi, upam, da EU ne bo nikoli več na čelo postavila takšnega klovna.
reaf
26. 09. 2019 09.53
+10
Nekaj podobnega bo Drunkerja kmalo zamenjalo ma položaju, le da v ženski obliki!
denden
26. 09. 2019 09.41
+7
Če bo Evropa hotela uvest novo schengensko mejo bo morala natančno določiti tudi njen potek in tega ne bo mogla več v nedogled prepuščat dvostranskemu dogovoru med Slovenijo in Hrvaško, kot je to počela do sedaj. Tako bomo lahko videli, koliko je za Evropo vreden arbitražni sporazum in naša odločitev mora biti odvisna od tega.
bigbooss
26. 09. 2019 09.38
+7
Za zahod ni vazno si slovenc hrvat srb albanc makedonc bosanc, oni te imajo za enega bivša juga je to za njih....
bigbooss
26. 09. 2019 09.37
+5
Nasi tudi niso sposobnih varovati mejo... Vsak dan berem kako avstrjici nam to očitajo ce lahko drugače povem, sploh nas ne jemlejo resno avstrjici, ze od nekdaj avstrija nemcija in ostale države zahoda vedno nas imajo za balkance ne sposobni smo za njih...vem jaz to ker živim z njimi in cujem kaj govorijo😞
bigbooss
26. 09. 2019 09.34
+1
Nasi tudi noso sposobnih varovati mejo... Vsak dan berem kako avstrjici nam to očitajo ce lahko drugače povem, sploh nas ne jemlejo resno avstrjici, ze od nekdaj avstrija nemcija in ostale dezave zahoda vedno nsa omajo balkanci ne sposobni smo za njih...vem jaz to ker živim z njimi in cujem kaj govorijo😞
awontuwej
26. 09. 2019 09.34
+8
A je pijanček že izbral vikend na Hrvaškem?
Špartanec
26. 09. 2019 09.19
+5
Zadnja usluga bo... v....