Tujina

Sedemletnica že pri zavesti in diha sama

Zadar / Zagreb, 03. 03. 2019 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sedemletna deklica, ki je bila po tragediji na Pagu, ko je oče svoje štiri otroke pometal čez balkon, najhuje poškodovana, dobro okreva. Oba starša sta bila leta 2017 sicer že pravnomočno obsojena zaradi zanemarjanja in kršenja pravic najstarejši hčeri, ki jo ima Katica Rođak iz prvega zakona – med letoma 2012 in 2013 naj bi dekle psihično zlorabljala.

Sedemletna deklica, ki so jo po tragediji na Pagu, ko je 54-letni Josip Rođak svoje štiri otroke pometal čez balkon enonadstropne hiše, v četrtek zvečer s hudimi poškodbami glave prepeljali v zagrebško bolnišnico, dobro okreva. Še vedno je pod posebnim zdravniškim nadzorom, a se njeno stanje izboljšuje. "Prenehli smo ji dajati pomirjevala, prebudila se je in je pri zavesti. Odklopili smo jo z aparata za dihanje. Če bo okrevala tako kot doslej, v parih dneh morda ne bo več potrebno intenzivno zdravljenje," je dejal Toni Matić, specialist pediatrije na pediatrični kliniki v Zagrebu.

Tudi preostali trije otroci (triletni deček in deklici, stari pet in osem let), ki so v zadrski bolnišnici, uspešno okrevajo. "Mlajša otroka bosta že v kratkem lahko odpuščena iz bolnišnice, osemletnica pa najverjetneje čez nekaj dni. Vsi trije so v isti bolnišnični sobi. Ko jim skupaj s socialno službo najdemo namestitev, bodo odpuščeni," je povedal Edi Karuc, namestnik direktorja zadrske bolnišnice. Zaradi tragedije, ki so jo preživeli, bo otroke jutri pregledal tudi klinični psiholog.

Zdravstveno stanje vseh štirih otrok je stabilno.
Zdravstveno stanje vseh štirih otrok je stabilno. FOTO: Kanal A

Z otroki je v bolnišnici tudi mama Katica Rođak, s katero je ves čas v navezi tudi Občina Pag. "Zdaj pomagamo pri nakupu higienskih potrebščin in oblačil – pižam, spodnjega perila ... Torej vsega, kar potrebujejo majhni otroci," pravi paški župan Ante Fabijanić.

Je pa družina po besedah župana že doslej prejemala pomoč občine. "V zadnjih dveh letih so prejeli okoli 30.000 hrvaških kun (okrog 4044 evrov)," je pojasnil Fabijanić in dodal, da pa vprašanje, ali je ta denar bil dejansko porabljen za otroke, ostaja neodgovorjeno.

Oba starša 2017 obsojena zaradi kršenja otrokovih pravic in zanemarjanja

Zadrsko sodišče je potrdilo, da sta bila oba starša leta 2017 že pravnomočno obsojena zaradi kršenja pravic otrok in zanemarjanja najstarejše hčerke, ki pa se je pred leti nato odselila.

"Sodba je konec leta 2017 postala pravnomočna, ker se stranki v postopku na odločitev nista pritožili. Sodišče jima je določilo kazen enega leta zapora oziroma tri leta pogojne," pojasnjuje Denis Klarendić, predstavnik Okrajnega sodišča v Zadru.

Sodnik Tomislav Šimić je Rođakova obsodil za dogajanje med letoma 2012 in 2013, ko jima je center za socialno delo najstarejšo hčerko, ki jo je imela Katica iz prvega zakona, odvzel.

Danes 18-letno dekle, naj bi mama in očim takrat psihično trpičnila, jo silila v čuvanje mlajših polsester, odnosi v družini pa so bili posledično zelo napeti. Dekle se je tako samo obrnilo n acenter za socialno delo in prosilo za pomoč, piše 24sata.

Dekle so jima zato odvzeli in jo namestili v mladinski dom v Splitu, danes pa živi na Reki.

Policija v zadnjih treh letih družine ni obravnavala.
Policija v zadnjih treh letih družine ni obravnavala. FOTO: RTL, HR

Državno odvetništvo je sicer že izdalo odločbo o začetku preiskave zoper Rođaka. "Svoje štiri otroke je z jasnim namenom ubiti enega po enega odnesel iz spalnice in pometal čez balkon z višine 4,95 metra," je ob tem sporočil okrajni državni tožilec iz Državnega odvetništva v Zadru.

Pod drobnogledom preiskovalcev pa paška družina v zadnjih treh letih očitno ni bila. "Razen v času, ko smo vložili kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja kršitve otrokovih pravic," je ob tem razložil direktor policije Nikola Milina.

Prst krivde pa je zdaj uperjen tudi v direktorico Centra za socialno delo Zadar Vesno Burčul, ki pa je bila že včeraj brez komentarja. Na nadzornem svetu centra naj bi sicer razmišljali o njeni zamenjavi.

Na predlog hrvaške ministrice za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Nade Murganić je za jutri sklicana seja nadzornega sveta centra, kjer se pričakuje, da bodo v zvezi z nadzorom in izvedenimi obiski pri družini prejeli poročilo. Člani odbora bodo ta poročila pregledali in o njih razpravljali, po potrebi pa direktorico Murganićevo zaprosili še za pisno izjavo, poroča Dnevnik.hr.

Senca dvoma pada tudi na druge zaposlene na zadrskem centru za socialno delo. Posamezni socialni delavec ima 'pod okriljem' namreč kar 220 družin, kar je dokaz neuspešnosti sistema, poročajo hrvaški mediji. Na tnalu je posledično tudi resorna ministrica Murganićeva. "Nedopustno je, da se ministrica izogiba osebni odgovornosti, zlasti ker tudi sama prihaja iz te profesije in pozna sistemske težave. In zvračanje težav na prejšnjo vlado ne more biti izgovor," je jasna Jadranka Dimić iz Zveze zaposlenih v socialnem varstvu Hrvaške.

A iskanje vseh napak sistema in morebitne odgovornosti zaposlenih je prepozno za štiri otroke, ki se bodo s posledicami očetovega dejanja morali soočati celo življenje.

Oče se brani z molkom

Preiskovalni sodnik je že pred dnevi sporočil, da se bo Josip Rođak branil z molkom, kar pa bi znalo predstavljati težavo za sodne izvedence psihiatrične stroke. "Več kot 60 odstotkov obtoženih se brani z molkom. Za izvedenca je to zelo težko. Med postopkom zbiranja informacij za podajo strokovne ocene moramo namreč preučiti odnos osumljenega do kaznivega dejanja, ki ga je domnevno zagrešil in njihove besede, njihovo pričevanje je pri tem zelo pomembno. Če se odločijo za molk, to seveda ni možno in strokovno oceno moramo pripraviti iz razpoložljive dokumentacije in drugih informacij, ki so nam na voljo," pojasnjuje Nadica Buzina s hrvaškega Inštituta za sodno psihiatrijo. V kolikor pa si obtoženi tekom sodnega procesa premisli in se odloči spregovoriti, lahko tudi izvedenci spremenijo oceno.

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nadzornik
03. 03. 2019 18.20
+56
Otroke boljše k rejnikom kot takim staršem. Očeta v zapor brez izpusta. Mama pa tudi na psihično zdravljenje, saj po vsej verjetnosti ni zmožna primerne skrbi za otroke.
Perivnik
03. 03. 2019 17.21
-12
Otroke pustiti pri mami, vendar ji maksimalno pomagati na vseh segmentih - finančno in psihično, ji vrniti samozavest, samopodobo, ...., ki jo ji je brutalnež očitno uničil, ... ter jo 100 % kontrolirati; če se v 2-3 letih pobere in ustvari normalne pogoje za življenje z otroki, sicer vse 4 v posvojitev k isti družini, da se travne čim bolj zbrišejo do polnoletnosti. Očeta, slabšega od živali, pa 4 x 40 let zapreti, tako da ni najmanjše možnosti, da pride ven, da jih še kdaj ustrahuje, kaj šele poskuša umoriti.
Ramzess
03. 03. 2019 18.04
+30
Če bi bila za kaj do tega sploh ne bi prišlo.
xxdrgregoryhouse
03. 03. 2019 18.10
+60
ja in kaj bo če jih pustijo pri mami,ona si bo našla druzga ,k verjetno ne bo dost boljsi od tega psihopata .
DuhSaSjekirom
03. 03. 2019 16.11
+58
Poslikah se vidi da tale mama ni vredna en piskav oreh, Otroke odvzet pa dat rejniskim druzinam.
Ramzess
03. 03. 2019 18.05
+45
Družini, ne družinam, otrok se ne ločuje.
xxdrgregoryhouse
03. 03. 2019 18.11
+5
to je res ,samo kera družina bo vzela štiri otroke .
Pan1
03. 03. 2019 15.34
+42
Otrokom čim hitreje okrevanje. Onega bi.a pa v zapor do smrti
User1563571
03. 03. 2019 14.19
+31
Nešteto primerov: tip ustrahuje ženo, trpinči celo družino, je npr.dvakratni alkoholik....nikoli nihče ukrepal...ko se je stegnil, so alkoholizem zakrili s kao umrl zrd tromboze.Da so "ugledu "družine prizanesli. Najmanj eden njegovih otrok pa svoje "poslanstvo" nadaljuje.in trpinči...itd.alko pa nikoli zdravljen.a ima zveze...Ne glede na to, kaj počne, številni poskusi "poboljšanj" s strani pomagačev....tip se kar v domaci oskrbi, kjer s svojim obnasanjem nekaznovano uničuje preostali del svoje družine. Nikoli ne bo boljše. Tak človek je za v ustanovo.
ivanzDoba
03. 03. 2019 13.37
+80
Večjo krivdo od CSD nosi (že obsojena!) mati in vsi tisti, ki so vedeli kaj se v družini dogaja (sorodniki, sosedje) in so se raje obrnili stran kot da bi obvestili ustrezne službe. Nekaj ljudi na CSD bo izgubilo delo, problemi v družbi pa bodo še vedno ostali. V Sloveniji ni nič drugače. Raje se obrnemo stran, kot da bi ukrepali, z dobrodelnim telefonskim klicem za 5€ pa si kupimo notranji mir.
brusilec
03. 03. 2019 15.00
+5
no, kolikokrat si pa ti klical policijo ali pa csd? kolikokrat si prijavil pijanega voznika, nasilnega starsa v parku? najbrz nikoli.. medtem pa z prstom na druge kazes .. ja, je veliko druzin z problemi, veliko starsev z problemi, ampak je k sreci malo primerov, ki se koncajo tako .. ce ni kriv csd, po policaji pa sodniki, ali pa kr vzgojiteljice in uciteljice ker nimajo avtoritete ..
TitCankar
03. 03. 2019 15.09
+8
Brusilec da ne boš pametoval in pisal nasprotujoče izjave. Pristojnosti CSD; Socialna varnost, ki jo želi zagotoviti država vsem svojim državljanom (Zakon o socialnem varstvu), obsega preprečevanje in reševanje socialne problematike posameznikov, družine in skupin prebivalstva, njena dejavnost pa so storitve in ukrepi namenjeni preprečevanju in odpravljanju socialnih stisk in težav ter denarno socialne pomočinamenjene tistim posameznikom, ki si sami materialne varnosti ne morejo zagotoviti.
štrekeljc
03. 03. 2019 15.43
+30
ivan, kadar pa CSD ukrepa in otroke odvzame, se takoj začne gonja: ugrabili so otroka!
ivanzDoba
03. 03. 2019 17.02
+17
@brusilec, Sem prijavil pijanega voznika! Glede družinskega nasilja in ukrepanja v zvezi s tem, pa nimam izkušenj, saj v naši soseščini ni videti/slišati tovrdtnih ekscesov. Sigurno pa se ne bi obrnil stran! S prstom kažem na družbo kot celoto, ki ob ekscesih krivi državne organe. Ti ponavadi zvedo, da je bilo nekaj narobe šele, ko se zgodi kaj hudega. In potem odpustijo malega državnega uradnika.... Sem pa že pomagal socialno ogroženim družinam. Materjalno in z nasveti, kako preko CSD priti do finančne pomoči, socialnih transferjev . Zastonj s prstom kažeš name. Morda si se pa prepoznal v mojem pisanju?!
ivanzDoba
03. 03. 2019 17.07
+12
@štrekeljc, Se strinjam s teboj. Žalostno je predvsem to, da si neke marginalne politične skupine nabijajo politične točke in prepoznavnost v medijih. Na račun otrok. Brez kakršnihkoli strokovnih argumentov. Dobro, da bodo o tem odločala sodišča in bodo CSDji "razbremenjeni" moralnega in javnega pritiska, ki nastane v takih primerih.
Ramzess
03. 03. 2019 18.06
-12
Štrekeljc, ker navadno tam kjer ni treba, otroke pa da istospolnim parom.
štrekeljc
03. 03. 2019 19.08
+7
Naj bi
03. 03. 2019 13.23
-20
Kaj se obremenjujete z njimi? Doma nimate problemov?
TitCankar
03. 03. 2019 13.11
+35
Jaz sploh nevem kaj delajo socialne službe tako kot pri nas kaj je z nadzorom ti ljudje prejemajo samo plačo tako kot pri nas za vsako večjo družinsko tragedijo stojijo neučinkovite socialne službe. Upajmo da bodo deklice prišle v dobre roke da bodo nad njihovim razvojem bdeli strokovnjaki da bodo očeta spravili za zapahe za 50 let. Tudi mati je bila že obsojena in kaj dosti vredna. Istočasno pa preveriti in kaznovati socialne službe tudi oni morajo prevzeti kazensko odgovornost kajti niso naredili dovolj pri nadzoru v otrokovo korist na katero se tako vešče vedno sklicujejo. Očitno otroci od te koristi niso imeli nič. Kokiko je še takih družin z trpečimi otroci?
brusilec
03. 03. 2019 14.45
+10
za vsako vecjo druzinsko tragedijo .. ? malce pretiravas .. drugace se pa lahko zaposlis na csd pa prevzames odgovornost. jaz, nebi bil rad na njihovem mestu .. vsaka odlocitev je napacna, na koncu bodo vedno oni krivi .. a ves koliko je problematicnih druzin, koliko je alkoholikov, koliko mater z hormonskimi problemi,.. ce bi vsaki taki druzini vzel otroke in jih pometal v zapor bi imeli samo se potem rejniske druzine.
brusilec
03. 03. 2019 14.48
+5
veliko je druzin z problemi, ampak taksne tragedije se dogajajo zelo redko .. ja, je zalostno, in drzava bi morala kaj storiti, predvsem pobirat manj davkov in poskrbeti za vsaj dobro zdravstvo ..
Frigo
03. 03. 2019 12.57
+53
Hvala bogu sam da bo ok z vsemi otroci
User1563571
03. 03. 2019 12.54
+1
Najbrž vsi na csd delate...če nimaš, tudi dati ne moreš. Kaj oa vi, ki dajete minuse veste, kako je, če živuš z nasilnežem. Morda ste tisti....zaposleni...Smo tudi mi varovali drug drugega doma, vse je boljše kot 20 otrok na kupu v zadušljivih vrtcih.
DAEMONIUM
03. 03. 2019 12.54
+43
Ta Katica ni nic kaj dpsti boljsa ood manijaka. Otroke bi morali ze davno vzeti ker jih manijak niti prizadeta mati niti pod razno niso v stanju imeti kaj sele kakorkoli vzgajati!!!
User1563571
03. 03. 2019 12.30
-12
Od kdaj je varovanje bratcev in sestric trpinčenje? Zakaj se vedno čaka, da žena prijavi nasilje? Vsi vemo, kako delajo razne službe, o tem, da delajo na tem, da se zavozi, ker se bojijo zase...raje ne bi. Materi otroke vrnit in ji dat dovolj sredstev, da bo lahko normalno živela. Velja za vse. Revščina dela svoje. Dejanje pa ni opravičljivo.
jugoslovanka
03. 03. 2019 12.57
+21
Mama se mi ne zdi čist ok,namesto da bi jo skrbelo za otroke bi se ona tožila vsevprek,uboga deca
mr_green
03. 03. 2019 12.27
+43
Ne razumem zakaj mami takoj ne prepovedo stikov z otroki, če je bila že obsojena ...to je res velik absurd
DAEMONIUM
03. 03. 2019 12.57
+8
Zato so ze zamenjali sefico CSD, ker na predlog CSD potem sodisce izrece ta ukrep, samo tukaj je CSD cisto zakazala pa tudi policija ni cisto nedolzna
fafajonka
03. 03. 2019 12.04
+66
Možakar noče zdaj ust odpreti........s kladivom po prstih.
Ramzess
03. 03. 2019 12.04
+39
"ki ga je domnevno zagrešil" Saj niso resni. Po očitnem in jasnem ni domneve, mar ne.
robert hrovat
03. 03. 2019 12.42
+16
na žalost ni kriv dokler ga na sodišču ne spoznajo za krivega, ta sodišča so zdaj toliko zakomplicirana da je že prav smešno, da pol ugotovijo da je bil delno kriv... včasih je bilo čist preprosto ali si kriv ali nedovžen in verjamem da v tistih časih ta človek ne bi več videl sončnega zahoda...
Ramzess
03. 03. 2019 12.01
-30
"Prenehali smo ji dajati pomirjevala, prebudila se je in je pri zavesti." Logično a ne, čeprav ne vem zakaj sploh pomirjevala (če je sploh šlo zanje, stavek malo čudno zveni). No, preventiva pač.
Darko32
03. 03. 2019 11.44
+31
SAj ne morem verejti kakšne patrone imamo na BALKANU. Poglejmo oslarijo in razmišljanje sodnih in socialne v tem primeru. Otroka zlorabljajo in potem obsodijo oba na koncu pa dajo skupaj živet. Pa to se delajo norca iz vsega. Tudi POLICAJi niso nič boljši. Napišejo kazen in potem pustijo takšno stanje. Zato potem dobimo to kar smo videli v prispevku. Se vidi, da je v bivšem sistemu bila morala popolnoma izigrana in to se prenaša očino še naprej. Posledico pa spet prenašajo maljši in otroci, saj so nemočni.
ivanzDoba
04. 03. 2019 10.27
+1
Predvsem je bila morala v prejšnjem sistemu na veliko višjem nivoju. Desnuhi pač ne morete brez kakanja čez prejšnji sistem pod vsakim člankom.
Acjom1
03. 03. 2019 11.37
+22
V cigavo oskrbo bodo panti otroci sli, ko bodo odpusceni ih bolnisnice? Menda ne k mami?? To me najbolj zanima.
Darko32
03. 03. 2019 11.46
+11
Tudi meni ni tukaj nekaj jasno. Očitno se bo dovolilo izrabljanje naprej in pihanje na eno stran.
ina5785
03. 03. 2019 11.58
+6
Acjom1 - Preberi si še 1 x prispevk, pa ti bo jasno!
Ramzess
03. 03. 2019 12.02
+0
Eden sem, drugi tja, večna klasika CSD. Ali pač ne več tako zelo.
Absolutist 1
03. 03. 2019 11.35
+7
Tragedija,zakaj se samo ne napiše tragedije in ne kaže po javnih glasilih slik !!! Naša idiotska glasila tako tragedijo zgrabijo z vsemi rokami,zakaj ?
Polis123
03. 03. 2019 11.29
+35
Ta je zadnjič roko nad otroki dvignil! Čmrlom želim hitro okrevanje! 🙏
Darko32
03. 03. 2019 11.47
+14
Žalostno in resnično, da se nekdo loteva otrok za fizično zlorabljanje in potešitev jeze. Sam pravim, da tukaj je v ozadju mnogo hujše in zato nebom prognoziral, kar je nemoralno in krivično do otrok.
rokinja
03. 03. 2019 17.19
+7
Bo dozivel svoje v zaporu, verjemi, od zapornikov, kadar so zrtve otroci.