Tujina

Sejdiu: Kosovski primer je edinstven

New York, 19. 12. 2007 21.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kosovski predsednik Sejdiu je Varnostni svet ZN pozval, naj odpre vrata neodvisnosti Kosova in prizna edinstvenost tega primera.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu
Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu FOTO: Reuters

Po srbskem premierju Vojislavu Koštunici, ki se je zavzel za nadaljevanje pogajanj o prihodnjem statusu Kosova, je danes pred Varnostnim svetom Združenih narodov nastopil tudi kosovski predsednik Fatmir Sejdiu. Sejdiu je VS ZN pozval, naj prizna edinstvenost primera Kosova in odpre vrata njegovi neodvisnosti. Prav tako je poudaril, da so voditelji kosovskih Albancev odločeni preprečiti morebiten izbruh nasilja.

"Kosovo je pripravljeno, da gre naprej," je še dejal in ob tem izpostavil, da predstavlja nejasen status Kosova veliko oviro gospodarskemu razvoju, odvrača tuje vlagatelje in preprečuje včlanitev v mednarodne finančne institucije.

Kosovski predsednik je pozdravil napovedan prihod misije EU na Kosovo in izpostavil, da so kosovski voditelji vnaprej sprejeli ukrepe za zaščito srbskih verskih in zgodovinskih objektov v pokrajini. "To so težki časi za moj narod, polni pričakovanj in strahu. Ne glede na to obljubljam, da bodo kosovski voditelji še naprej konstruktivni partnerji," je zagotovil.

Obravnavajo poročilo pogajalcev


VS ZN je danes začel zasedanje, na katerem prvič obravnava poročilo pogajalske trojke o večmesečnih pogajanjih, na katerih se Beograd in Priština nista uspela dogovoriti o prihodnjem statusu Kosova. Po prvotnih razgovorih se je 15 članic VS ZN odločilo, da bo zasedanje potekalo za zaprtimi vrati.

Sklenile so še, da bo srbski premier Koštunica nastopil kot predstavnik svoje države, Sejdiu pa v "lastnem imenu". Sejdiu je sicer prvi predstavnik kosovskih Albancev, ki je smel nagovoriti ta najmočnejši organ svetovne organizacije.

Vse je v rokah Varnostnega sveta

Svojo podporo nadaljevanju pogajanj so Beogradu doslej zagotovile štiri članice VS ZN - Rusija, Kitajska, Indonezija in Južnoafriška republika, je povedal srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić.

Kot je pred tem poudaril Koštunica, je usoda Srbije v rokah VS ZN. Po njihovih besedah je srbska prihodnost odvisna od tega, kako bodo članice odgovorile na vprašanje, ali se bodo suverenost in obstoječe meje države članice ZN v 21. stoletju dejansko spoštovale. Odgovor, je poudaril premier Srbije, bo imel dolgotrajne posledice za ves svet.

Po besedah Koštunice bodo srbske oblasti Kosovo, ne glede na to, kaj se bo zgodilo, Kosovo še naprej obravnavale kot sestavni del svojega ozemlja. "Ne samo eno leto, ne samo deset let, temveč za vedno," je poudaril. Koštunica se je ob tem zavzel za nadaljevanje pogajanj o prihodnjem statusu Kosova.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemejugat
21. 12. 2007 23.05
....DARTHREVAN....kdo pa to pravi, da enega dne tudi Kurdi (več kot 20 milj), Baski, Čečeni....nebodo samostojni??? Mi smo postali nedavno, pa nas je samo 2 milj. A smo mi priviligiranci? Mislim da ne, samo času čas.... ....MIRE....tu ni bilo nobene zavisti po velikosti, na Nokio si se pa res ulovil kot otrok, nisi pa pomislil na dejanja ki so jih žal naredili-delali neki primitivci v Srbiji in bili povod za to da je Srbija taka kot je. Nekateri v zgodovini, ki še traje so sramota, tako za Slovane, Balkan in Evropo. Seveda pa niso vsi Srbi slabi, dosti je takih ki nimajo svojega jaz in hitro podležejo črednemu nagonu, toda vseeno je večina ljudi čisto vredu.
DarthRevan
21. 12. 2007 17.29
Po tehtnem premisleku in po tem, ko sem prebral tele komentarje, mi ŠE VEDNO NI JASNO kaj ima število kvadratnih kilometrov pod srbsko suverenostjo zveze z vsem skupaj. Tu gre za dejstvo, da bi bil postavljen precedens za druga konfliktna območja, v kolikor se Kosovu zagotovi samostojnost. Kurdi, Baski, da ne govorim o možnosti razpada Iraka...
dr.psiho
21. 12. 2007 17.24
mire vsi ste vi isti srbi.zakaj ne govoriš v materinem jeziku. veš zakaj ker živiš v si in te je malo pravice dotaknilo.nisi več tisti srb in srbije tudi tukaj nebo in v kosovu tudi ne. če te kaj preveč boli ,lahko greš k materi,tukaj ne delamo masakre niti ne posiljujemo otrok.vidiš to se tam še vedno dogaja(srebrnica,vukovar kosovo ,prijedir lahko ti nečlovek pišem do jutri ampak nebom ker ti tega nerazumeš. da ti probam objasniti. probaj tukaj posiliti koga ali ubiti in ti zagotavljam da boš odgovarjal in vidiš tako je tudi tam .srbija se je nečloveško vedla in tudi bo kaznovana za to. neglede kaj ona želi sodniki so izrekli sodbo.KOSOVO REPUBLIKA. če pa gdo hoče vojno pa naj mu bo.in kasneje bo zopet sodnik izrekel sodbo....a si misliš kako bi glasila...vidiš tega se zaveda rusija in srbija. in nobeden pameten iz vaše strani si tega nebo privoščil. sej se boste naučili sej ni težko;neubijaj,neposiljuj,....nedelaj tega kar nebi hotel da drugi delajo tebi.
mire@email.si
21. 12. 2007 03.03
kriss714 poščijem se na NATO in na tebe in enakomisleče kot si ti. Nevem kaj si nekateri tolko prizadevajo videti srbijo majhno, a je to zavist? Da je srbija vladala in bila dosti bolj pomembna od vas v celotni zgodovini? Upam da si ga ne dr*** na take "srbija ko nokia" izjave, ker še 3 letni otrok bi izjavil kaj bolj normalnega, vi sramotni primerki za slovane.
kriss714@amis.net
21. 12. 2007 02.55
He he, brez vojvodine, brez sandžaka, tisto vmes bo pa NATO zravnal z zemljo. Pa bo enkrat končno mir.
nemejugat
21. 12. 2007 00.06
Srbija je hotela biti Velika Srbija, je pa ko Nokia, vse manjša in manjša. Krajina mislim da ne bo samostojna, Kosovo pa bo in to prav kmalu (Srbov je tam samo še par procentov) in če se Srbi ne bojo kaj hitro spametovali bi njihova deželica lahko postala še manjša...brez Vojvodine in Sanđaka.
kanal@email.si
20. 12. 2007 17.49
Srbi premalo delajo, preveč filozofirajo!
24ur@windowslive.com
20. 12. 2007 10.13
Republika Srpska se nebo nikoli osamosvojila očitno ti to še ni jasno! Nebo velike Srbije kot ti jo oče pripoveduje!!
Uroš S.
20. 12. 2007 03.25
Srbski konstitutivni narod v BIH, Republika Srbska se osamosvoji. Albanska konstitutivna manjsina v SRB, Kosovo ostane znotraj Srbije.