Tujina

Sejšeli: raj za turiste, kjer se prebivalci borijo z epidemijo odvisnosti od heroina

Viktorija, 24. 11. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Sejšelih se za bliščem petičnih hotelov, restavracij in rajskih belih plaž za lokalne prebivalce skriva povsem drugačna realnost. 5.000–6.000 od 94.000 prebivalcev je namreč odvisnih od heroina. Tam so zato ustanovili agencijo, ki se bori proti nedovoljenim drogam, a kriminalne združbe udarec vračajo s padcem cen te droge, ki uničuje življenja.

Rajsko otoško državo Sejšele vsako leto obišče približno 360.000 turistov, ki občudujejo koralne grebene in bele peščene plaže. A za rajskimi podobami butičnih letovišč in vrhunskih restavracij, ki jih oblegajo popotniki, se skrivajo težke zgodbe prebivalcev. Narod se namreč spopada s heroinsko epidemijo ogromnih razsežnosti, poroča BBC.

5.000–6.000 od 94.000 prebivalcev je namreč odvisnih od heroina, poroča Agencija za preprečevanje zlorabe drog na Sejšelih. Heroin tja pripotuje iz Azije, preko Afganistana, na otoke ga pretovorijo preko Vzhodne Afrike. Sejšele sestavlja 115 otokov, ki imajo številne nenadzorovane meje, zaradi česar je težko nadzorovati trgovino z drogo.

Če so tovrstni programi prinesli žarek upanja na otok, je cena heroina po uvedbi programov za pomoč odvisnikom na Sejšelih močno padla.
Če so tovrstni programi prinesli žarek upanja na otok, je cena heroina po uvedbi programov za pomoč odvisnikom na Sejšelih močno padla. FOTO: Dreamstime

34-letni Jed Lesperance je droge prvič užival pri 20 letih. Začel je z občasnim uživanjem konoplje s prijatelji. Kot je povedal za BBC, je bilo to na začetku zabavno: ''Ampak čez čas sem začel z uporabo heroina, ki je začel nadzorovati moje življenje. Heroin sem užival dvakrat do trikrat na dan, da sem ga lahko plačeval, pa sem kradel svoji babici. Odvisen sem postal v nekaj tednih.''

Niso kriminalizirali uporabnikov

Vsako jutro se pred okencem na metadonski kliniki zvrsti dolga vrsta odvisnikov, ki čakajo, da jim ustrezno usposobljeni delavci razdelijo ustrezne količine metadona.

Na Sejšelih se namreč niso odločili za boj proti drogam, ki bi kriminaliziral uporabnike drog, ampak odvisnost od heroina obravnavajo kot kronično bolezen, ki jo zdravijo. Leta 2017 so ustanovili Agencijo za preprečevanje zlorabe drog, v okviru katere so predstavili metadonski program, s katerim so začeli leta 2018.

Odvisniki od heroina imajo tako možnost, da se pridružijo programu, v katerem se morajo zavezati k odvajanju ali pa možnost, da se pridružijo programu, ki se osredotoča na zmanjševanje škode. Uporabniki imajo tako dostop do medicinske in psihosocialne podpore. Kot pojasnjujejo, se je za programe doslej odločilo 2.000 ljudi. Skoraj 70 odstotkov si jih je ob obiskovanju tega programa uredilo življenje do te mere, da so zdaj zaposleni.

Za rajskimi podobami butičnih letovišč in vrhunskih restavracij, ki jih oblegajo popotniki, se skrivajo težke zgodbe prebivalcev.
Za rajskimi podobami butičnih letovišč in vrhunskih restavracij, ki jih oblegajo popotniki, se skrivajo težke zgodbe prebivalcev. FOTO: Thinkstock

Jed, ki je s pomočjo programa čist že tri mesece, je dobil delo kot slaščičar v enem od petzvezdičnih hotelov na največjem sejšelskem otoku. ''Potem ko sem našel službo, sem stabilnejši in to mi pomaga, da vztrajam v programu. Zaslužil sem dovolj, da sem lahko babici vrnil nekaj denarja, ki sem ji ga ukradel za nakup heroina. To je okrepilo najin odnos.''

Michelle Sabury, ki pomaga odvisnikom v teh programih, se strinja, da je Jed povsem druga oseba, odkar se je pridružil programu: ''Ko je prvič prišel do nas, je bil podhranjen in brezupen. Zdaj je videti veliko bolj zdrav in vsak dan lahko dela. Ponosni smo, da smo mu pomagali.''

Ko udeleženci programa prejmejo metadon, jih večina še ostane, da se pogovorijo s svojimi mentorji, preden zapustijo kliniko.

"Epidemija heroina je v moji državi prizadela toliko ljudi, da je edino pravilno, da smo odprti in iskreni glede težav, s katerimi se srečujemo," je povedal Jed.

A če so tovrstni programi prinesli žarek upanja na otok, je cena heroina po uvedbi programov za pomoč odvisnikom na Sejšelih močno padla. Kot za BBC pojasnjuje Saburyjeva, je namen tega, da preprodajalci drog in kriminalne združbe uničijo vsa njihova prizadevanja, a na Agenciji so odločeni, da bodo boj za Sejšele brez drog nadaljevali. 

Heroin je še vedno najpogostejši prepovedan opioid, tudi na evropskem trgu z drogami in pomembno prispeva k zdravstvenim in socialnim stroškom, povezanim z drogami.
Heroin je še vedno najpogostejši prepovedan opioid, tudi na evropskem trgu z drogami in pomembno prispeva k zdravstvenim in socialnim stroškom, povezanim z drogami. FOTO: Thinkstock

Heroin še vedno najpogostejši opioid tudi na evropskem trgu z drogami

Heroin je še vedno najpogostejši prepovedan opioid tudi na evropskem trgu z drogami in pomembno prispeva k zdravstvenim in socialnim stroškom, povezanim z drogami. Količina zaseženega heroina v Evropski uniji se je v letu 2017 povečala za več kot eno tono, na 5,4 tone, pri čemer je Turčija zasegla dodatnih 17,4 tone (del tega je bil namenjen tudi na trg EU). Zaskrbljujoče dejstvo je, da je bilo v letu 2017 v EU zaseženih 81 ton anhidrida ocetne kisline, ki je predhodna sestavina heroina, pri čemer jih je bilo 243 ton zaseženih v zaustavljenih pošiljkah. Poleg tega so v zadnjih letih v državah Evropske unije (Bolgarija, Češka, Španija in Nizozemska) odkrili laboratorije, v katerih heroin proizvajajo iz morfija z uporabo te predhodne sestavine. Čistost heroina ostaja visoka, maloprodajna cena pa je razmeroma nizka (po padcu v zadnjem desetletju).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik740916
24. 11. 2019 18.52
-4
Tam majo heroin tukaj pa alkohol in cigarete, rezultati so pa isti.
jung
24. 11. 2019 20.31
+11
Leon ! Ni ravno tako. Ljudje,ki zmerno pijejo alkohol funkcijonirajo normalno in dočakajo tudi visoke starosti (krepko čez 80) Trdodrogaši pa so poglavje zase.......
Uporabnik740916
25. 11. 2019 11.26
+2
Vsa droga je za ukinit, pač se ne strinjava :)
Rade 74
24. 11. 2019 18.10
+21
Odkar je Ameriška vojska v Afganistanu, se je proizvodnja Heroina potrojila! To nam pove vse.Prekuočevalce pa nemudoma usmrtiti, brez oklevanja, tako kot na Filipinih. Pa da vidimo, kdo bi si še upal preprodajati hors!
tali?ni tom
24. 11. 2019 17.16
+18
zadeva bi se zelo hitro rešila tako da vse do porabnika če jih zalotijo pri razpečevanju drog takoj smrtna kazen brez možnosti ugovora! problem je ko se z mamili financirajo organizacije ki na črno delujejo po svetu za recimo ameriški način življenja!le poglejmo varovanje makovih polj v afganistanu!
0OO7
24. 11. 2019 14.23
+14
Zakaj bi se pa tam moral "boriti" s heroinim??? Vsak si s tem sam koplje jamo...
MojsterSplinter
24. 11. 2019 15.23
+40
Zato, ker odvisniki izvajajo kriminalna dejanja, da pridejo do denarja za drogo. S tem ne škodujejo samo sebi, pač pa tudi ljudje v bližnji in širši okolici.
waga7
24. 11. 2019 12.34
+50
Skurit makova polja!
Miha Kamenik 1
24. 11. 2019 12.21
+4
Pa en neškodljiv joint na sliki z dokazanimi ubijalci....PROPAGANDA.PRANJE MOŽGANOV.OVCE
Mengele
24. 11. 2019 12.18
+72
Pred leti sem zasledil zanimiv dokumentarec v katerem so pripovedovali, da se je z Ameriško invazijo na Avganistan povečala proizvodnja Heroina za 80%. Potem pa kr s tovornimi vojaškimi letali prispe vse v Ameriko, seveda mimo carine in vsega ostalega... Pod Talibanskim režimom so predtem požgali skoraj vsa Makova polja v državi. Nekaj je moralo biti v Avganistanu zanimivega, tako za Ruse kot za Američane, glede na to, da ni toliko nafte kot v Iraku...
dark horse
24. 11. 2019 14.08
+20
Pozno si to stuhtali. Zakaj pa je bila vietnamska vojna
Daichi Sawamura
24. 11. 2019 15.54
+10
Ne Vietnamska.. Ampak neligitimno posredovanje v Laosu in Kambodi. Transportirala ga je pa CIA z Air America logom ;)
Ramzess
24. 11. 2019 15.58
+8
Pa saj smo lahko brali o tem, da agentje varujejo polja. Elita ima rada omamljeno populacijo, ki se ne upira, itd.
son?ece5
24. 11. 2019 11.37
+21
Hvala za Sejšele, da me streže metadonski odvisnik, ne hvala! Iz ene odvisnosti v drugo, vi na kurah ste zmešani kot vlada!
thetech
24. 11. 2019 15.29
+23
Skrajno neumno razmišljanje! Metadonski odvisnik ti streže lahko tudi v Piranu ali Barbarigi.
emilzapata
24. 11. 2019 11.36
+41
kaj ni to čudno, Američani pa kar opazujejo v Afganistanu, kako se razrašča proizvodnja in trgovanje s to nadlogo, s svojo logistiko in opremo bi lahko uničili sleherno polje opija, če so lahko poslali skozi okno Miloševičeve spalnice v Beogradu raketo, bi našli tudi opijska polja.
Krematorij666
24. 11. 2019 11.47
+37
Oni svojo logistiko uporabljajo za prevoz končnega izdelka...
jouža
24. 11. 2019 11.58
+50
Ne bodo "odsekli roke, ki jih hrani." CIA z denarjem od mamil polni svoj črni fond za tajne operacije, za plačevanje oz. podkupovanje domačinov (beri: svojih vohunov) po svetu. Podobno je v Latinski Ameriki; CIA sodeluje z enim kartelom, konkurenco pa onemogoča. Ko kateri izmed kartelov postane nevarno močan, ga uničijo in nadaljujejo posel z drugimi. V Aziji je v veliko državah za posedovanje mamil za navadne smrtnike zagrožena smrtna kazen, po drugi strani pa polja s kulturami za proizvodnjo mamil v strogi tajnosti vzgaja in vzdržuje kar njihova vojska z blagoslovom državnega vrha. Navidezno največji borci proti mamilom, so tudi največji prekupčevalci.
TheEarthIsFlat
24. 11. 2019 11.19
+29
V članku manjkajo samo še "navodila" kako se drogirat, članek" vreden" objave samo na 24 urah.
Krematorij666
24. 11. 2019 11.06
+4
Začel je z občasnim uživanjem konoplje s prijatelji...zeliščarji, prosim za pojasnilo kako je to mogoče?
tonaparuda
24. 11. 2019 11.31
+37
on misli, da je začel s konopljo, vrjetno pa je začel z alkoholom in cigareti. Sem 99% prepričan. ;) ...pa samo za primerjavo, smrtna doza alkohola je 5 promilov v krvi, kar sta 2 flaši vodke ali pa 6 flaš vina zaučitih v eni uri (za povprečnega človeka)....za smrtno dozo konoplje pa bi moral pokaditi 680kg v približno 15 minutah, kar ti je vrjetno jasno da je nemogoče. Zato tudi ni niti enega zabeleženega primera smrti zaradi konoplje. Niti enega. Pa še nekaj, da se malo zamislimo. Prvi stik otroka z alkoholom je pri nas nekaj normalnega že ko je star okoli 7,8 let, dajo pa ga starši, ker en požirek ni za nas nič spornega, babica bo itak rekla da je zdravo. Medtem pa delamo kriminal iz veliko manj nevarne rastile, ki ima več pozitivnih lastnosti kot vino, ampak nas je propaganda leta in leta učila da je trava smrtno nevarna. Ker zaradi prepovedi raziskave niso bile dovoljene, internet pa ni obstajal je temu pač narod vrjel. Danes pa smo malo bolj brihtni in si lahko kredibilne raziskave prečitamo že na google učenjaku. Bi predlagal da kdaj poskusite.
Krematorij666
24. 11. 2019 11.46
+6
Očitno ne nisi razumel... Začel s travco, končal na heroinu. Kar se pa tiče smrtne nevarnosti pa je tudi voda smrtno nevarna če jo spiješ krepko preveč.
tonaparuda
24. 11. 2019 16.33
+10
ne, ti nisi mene razumel. Ni začel s travo, ker sem skoraj stoprocenten da je prej pokadil vsaj en cigaret. Ne poznam nikogar ki bi kar začel s travo, ampak se začne, kot sem dejal, s cigareti in/ali alkoholom. NIHČE NIKOLI ne začne s travo. Trava te niti ne zasvoji. Odtegnitveni sindrom je že proti alkoholu in cigaretom minimalen. Navadno samo kakšna nespečnost dan ali dva oz. težko zaspiš. Pa ne me narobe razumet, nisem mnenja da je trava izključno dobra za telo. Ni. Tako kot si ti dejal, nič ni, tudi voda te ubije. Ni pa prav, da jo tretiramo kot neko "vstopno" drogo, ker ni. Ni prav da je kriminalizirana, ker je manj škodljiva kot marsikaj legalnega. In ni prav, da jo še vedno veliko ljudi enači z drogami kot so herin, kokain ali kakšno drugo kemično sr...., ki človeka zasvoji do te mere da je lahko nevaren za sebe in družbo. Pač, ni prav.
A si ti mal bogi
24. 11. 2019 10.50
+63
Zaradi mene je lahko hors zastonj pa ga ne bom užival
Carmenlula
24. 11. 2019 10.41
+59
Po analizi je Ljubljanska kanalščina na tretjem mestu po vsebnosti Cocaina..da o ostalih substancah ne govorimo.
Carmenlula
24. 11. 2019 10.42
+40
Okol Metelkove, sedeža LETREGITRE pa da ne govorim sami levi zombiji, ali nasekani, zakajeni ali napumpani z kašno drugo drogo.
Andree
24. 11. 2019 10.46
+27
Andree
24. 11. 2019 11.05
+15
In tisti,ki je na posnetku govoril o snegecu je še zmeraj član SDS
4151
24. 11. 2019 11.27
+25
Ja Ljubljana je že lep čas cela "bela", kjer prebiva "bela" elita wannabe..
dark horse
24. 11. 2019 10.36
-6
Epidemijo??? A je mogoče nalezljivo?
DirtySanchez
24. 11. 2019 10.37
+14
ce.ce.
24. 11. 2019 10.15
+21
vseeno grem tja na dopust
Zikepike
24. 11. 2019 10.36
+15
lepo se mej srecno pa kkšno baso taveliko skadi namest tistih ki niso sli
jugatneme
24. 11. 2019 10.04
-3
Vse da bi zdržali servilnost do gostov in boljše življenje, žal pa so to vrne drugače.....pa pravijo da travca ni nevarna....morda res ne, seveda dokler ne postane stopnica do heroina....
Zikepike
24. 11. 2019 10.32
+48
buraz mešaš jabolko s hruškam...ziher imas kaksnega soseda ki kadi cigarete, ane??opazuj ga, vpras malo kaj bo naredil, če ih ne bo imel,....usedel se v avto, peš, kolo ni vazno....sam da jih dobi. CIGARETI so najmočnejša legalna droga prijatelj, zapomni si to....
Le vkup uboga gmajna
24. 11. 2019 11.11
+27
jugatneme
24. 11. 2019 13.58
+2
ZIKEPIKE - Da je tudi cigareta zasvojenost drži, toda o čem ti tukaj??? Halo oprosti, jabolka in hruške mešaš sam! ....pa buraze pusti kje drugje.
Malo_sutra
24. 11. 2019 09.57
+2
Njihov problem, govorimo o problemih v naši deželi.
brabusednet
24. 11. 2019 09.56
+35
Tu so pa Kitajci edini,ki to urejajo strogo in učinkovito pa še rezervni deli jim prav reidejo.
Svalbard
24. 11. 2019 09.48
+33
Zdej VEM, da se heroin uživa v “jointih”.
pravakritika
24. 11. 2019 09.14
+36
...A ne rešujejo na Filipinih ta problem za vse večne čase???
sredin?ar
24. 11. 2019 09.31
+13
Mah kje. Duterte zapira dilerje na cesti, dilerji ki pa spravljajo drogo v Manilo in Cebu pa nikome ništa.
wolfterier
24. 11. 2019 09.41
+33
Duarte dilerje likvidira po kratkem postopku !
proofreader
24. 11. 2019 09.51
+22