Tujina

Selitev marincev na Japonskem

Tokio, 26. 10. 2005 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Po večletnih prizadevanjih prebivalcev otoka Okinava sta ameriška in japonska vojska dosegli dogovor.

Ameriško letalsko oporišče Futenma
Ameriško letalsko oporišče Futenma FOTO: Reuters

ZDA in Japonska so dosegle dogovor o premestitvi ameriškega letalskega oporišča Futenma na otoku Okinava, je v Tokiu sporočil namestnik ameriškega podsekretarja za obrambo Richard Lawless. Državi sta tako rešili spor, ki je oviral napredek v pogovorih o prerazporeditvi ameriških sil na Japonskem. V skladu z dogovorom bodo ZDA svoje letalsko oporišče marincev Futenma premestile v neko drugo ameriško oporišče na otoku.

Na Okinavi je nameščena večina od 50.000 ameriških vojakov na Japonskem. ZDA imajo v tej državi 14.460 marincev, kar je največji kontingent na tujem.

Washington in Tokio sta se pred desetimi leti dogovorila, da bosta v okviru načrtov za zmanjšanje bremena ameriške navzočnosti na Okinavi premestila letalsko oporišče Futenma na manj obljudeno lokacijo na otoku.

Na Okinavi je nameščena večina ameriških sil na Japonskem, prebivalci pa se že leta pritožujejo nad kriminalom, gnečo in hrupom, povezanimi z oporišči. Protesti proti ameriški navzočnosti so dosegli vrhunec leta 1995, potem ko so trije ameriški vojaki na otoku posilili šolarko.

Japonski protestniki na shodu proti gradnji helidroma
Japonski protestniki na shodu proti gradnji helidroma FOTO: Reuters

Ameriška stran je že začela raziskave, da bi na koralnem grebenu pred obalo otoka zgradila helidrom, s čimer pa je naletela na ostre proteste naravovarstvenikov in prebivalcev.

Japonska je nato v odgovor prestavila predlog, da bi združili dejavnosti oporišča Futenma z bližnjim oporiščem Camp Schwab. ZDA so predlog sprva zavračale, nato pa so spremenile stališče in ga podprle. Lawless danes ni pojasnil, zakaj je Washington sprejel načrt.

Japonski zunanji minister Nobutaka Mačimura je medtem napovedal, da bodo ZDA znatno zmanjšale število svojih marincev na Okinavi. "Ljudem na Okinavi želim pokazati, kako veliko zmanjšanje bremena bo to. Šlo bo za obsežno zmanjšanje," je poudaril Mačimura, ob tem pa dodal, da se bo število marincev znižalo za več tisoč.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja