Tujina

Severna in Južna Koreja po novem tiktakata sinhrono

Pjongjang, 05. 05. 2018 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Severna Koreja je premaknila urne kazalce, tako da se njen čas po novem ujema z Južno Korejo. Dejanje so opisali kot prvi korak k napovedanem združevanju, po katerem naj bi dolgoletni tekmici postali eno.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je na srečanju z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom 27. aprila med drugim pogovarjal o uskladitvi časovnega pasu svoje države z Južno Korejo. Zdaj pa je očitno res zavel ta veter sprememb, saj je Džong Un izpolnil obljubo in z odlokom zapovedal, da se ure v Severno Koreji prestavijo za 30 minut nazaj. 

Obe Koreji sta desetletja uporabljali isti časovni pas, nato pa je Kim Džong Un leta 2015 zapovedal svoj čas, pol ure naprej od časa Japonske in Južne Koreje. Kot razlog za premik ure je takrat zagovarjal, da želi izkoreniniti zapuščino kolonialne vladavine na Korejskem polotoku med letoma 1910 in 1945, ko so kazalce premaknili, da bi se poenotili z japonskim časovnim pasom.

Režim severnokorejskega voditelja Kim Džong Una je dejal, da je enoten časovni pas v praksi prvi korak k pospešiti procesa združevanja obeh Korej.
Režim severnokorejskega voditelja Kim Džong Una je dejal, da je enoten časovni pas v praksi prvi korak k pospešiti procesa združevanja obeh Korej. FOTO: AP

"Pjongjanški čas" je nastal, ko so se začele napetosti med Severno Korejo in ZDA zaradi severnokorejskega jedrskega programa, ki so ga Američani z mednarodnimi sankcijami hoteli zatreti.

V zadnjih mesecih so se odnosi med severom in jugom zelo otoplili. Kim je idejo za vrnitev Severne Koreje v časovni pas Južne Koreje dobil, ko je na prizorišču srečanju z Inom na steni videl boleč prizor, na steni sta namreč viseli dve uri, pri čemer je ena naznanjala pjongjanški, druga seulski čas.

Sestanek je prinesel številne korake v smeri sprave, vključno s sporazumom o ponovnem združevanju družin, ki jih je ločila korejska vojna med letoma 1950 in 1953, zavezala pa sta se celo, da bosta svoj polotok očistili jedrskega orožja. "Ni razloga, da bi se borili drug proti drugemu, saj smo en narod," je na vrhu dejal Kim.

Po poročanju Južne Koreje je Kim dejal, da bi se bil pripravljen odreči jedrskemu orožju, če bi ZDA uradno končale vojno in se zavezale, da ne bodo napadle Severa. Podrobnosti o tem bosta dorekla severnokorejski voditelj in predsednik ZDA Donald Trump, ki se bosta po napovedih srečala v prihodnjih tednih. A njegove natančne zahteve za opuščanje orožja, ki ga je Severna Koreja uporabljala že desetletja, so še vedno nejasne.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slamnati yeti
05. 05. 2018 16.08
+2
Mislim da zahod napacno pricakuje da bo kim odpravil nuklearno orozje. Mogoce ga ne bo vec razvijal ,odpovedal se ga ne bo. Saj ni neumen. Brez tega orozja bi ga ze zdavnaj zda “demolratizirale” po libijskem principu....
Dule Med
06. 05. 2018 20.43
+1
Saj ni nor Kim je svoje dosegel nebo pa več dalhje razvijal, ima jedersko in vodikovo bomo nič več ne potrebuje za svojo obrambo.
Dule Med
05. 05. 2018 15.44
+6
Čudovito Kim ni neumen, kakor je bil njegov foter, Kim je dosegel v sedanjem svojem mandatu, da lahko varno živi on in njegovi državljani. Temu se reče dober prezident.
emilzapata
05. 05. 2018 15.14
+2
mogoče združitev obeh Korej ni problematična za male ljudi obeh držav, problem so priveligiranci severnega režima, še večja težava pa je v kibicih, in to ameriških, ruskih in seveda kitajskih.