Tujina

Severna Koreja izstrelila raketi kratkega dosega

Pjongjang, 25. 07. 2019 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
3

Severna Koreja je izstrelila dve raketi kratkega dosega, ki sta pristali v morju. Gre za nov udarec prizadevanjem za oživitev pogovorov z ZDA o severnokorejskem jedrskem programu. Po oceni poznavalcev je Pjongjang z izstrelitvijo raket tudi izrazil nezadovoljstvo z napovedanimi skupnimi vojaškimi vajami ZDA in Južne Koreje.

Po navedbah združenega poveljstva južnokorejske vojske je Severna Koreja ob zori iz Vonsana na vzhodni obali izstrelila dve raketi, ki sta leteli 430 kilometrov, preden sta padli v morje. "Naša vojska pozorno spremlja razmere v primeru novih izstrelitev in je v stanju pripravljenosti," so še sporočili iz Seula. Tiskovna predstavnica južnokorejskega obrambnega ministra Čoj Hjun Su je tudi pozvala Severno Korejo, naj ustavi vsa dejanja, ki ne prispevajo k umiritvi vojaških napetosti.

Po beseda južnokorejskega generalštaba gre za novo raketo, ki je do zdaj še niso zasledili.
Po beseda južnokorejskega generalštaba gre za novo raketo, ki je do zdaj še niso zasledili. FOTO: AP

Pozneje je visoki južnokorejski predstavnik sporočil, da je ena od raket letela 690 kilometrov in da gre za nov tip rakete, kakršne v generalštabu korejske vojske še niso zasledili. Pri tem se je skliceval na analizo, ki so jo opravile južnokorejske in ameriške obveščevalne službe. Odzvali so se tudi na Japonskem, kjer so izrazili "izredno obžalovanje" in poudarili, da je raketa padla tik pred japonsko izključno ekonomsko cono.

Trump in Kim ob zadnjem srečanju nista dosegla konkretnih dogovorov.
Trump in Kim ob zadnjem srečanju nista dosegla konkretnih dogovorov. FOTO: AP

Tokratna izstrelitev severnokorejske rakete je prva po zadnjem srečanju med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom pretekli mesec, ki se je končal zgolj z dogovorom o nadaljevanju dialoga o denuklearizaciji Korejskega polotoka na nižji, delovni ravni.

Ti pogovori se še niso začeli in Pjongjang je nedavno posvaril, da bi jih lahko odpovedali, ker sta Washington in Seul zavrnila, da bi odpovedala vojaške vaje, ki so napovedane za prihodnji mesec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
25. 07. 2019 12.21
+0
Vse zaradi vdora ruskih ribičev v Korejo.
BUONcaffee
25. 07. 2019 12.14
+0
Raketni mož, ha, ha,....
komarec
25. 07. 2019 11.10
+3
Ha ha ha, malemu Kimu se jede za vse.