Tujina

Severna Koreja ni bila vpletena

Seul, 27. 03. 2010 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Severna Koreja je sporočila, da njihova vojska ni bila udeležena pri incidentu na Rumenem morju. Da sosedov ni bilo na spornem območju, so sporočile tudi južnokorejske oblasti.

Vojaški patruljni čoln je potonil po eksploziji, ki je odjeknila v ladijskem trupu. Vojaške oblasti so sporočile, da so 58 mornarjev rešili, 46 pa jih še pogrešajo. Kot so še sporočili, ni nobenih znakov, da bi bila v incident vpletena Severna Koreja.

Ladja je namreč potonila ob zahodni obali razdeljenega polotoka, na območju, kjer je v preteklosti že večkrat prišlo do smrtonosnega obstreljevanja med sosedama. Predstavnik južnokorejske vojske je povedal, da se vojaški potapljači že pripravljajo, da raziščejo vzrok potopa ladje in poiščejo pogrešane mornarje.

Potopljena ladja
Potopljena ladja FOTO: Reuters

Ladja, težka 1.200 ton, je bila na rutinskem 'obhodu', ko je začela toniti, je povedal kapitan Lee Ki-sik. Vojaški uradniki so povedali, da je eksplozija naredila luknjo na zadnjem delu trupa, kar je povzročilo izklop motorja in hitro potapljanje ladje. Številni mornarji so skočili v vodo, ostalim pa so na pomoč prišli helikopter in šest vojaških ladij ter dva reševalna čolna obalne straže. Na območju, kjer je ladja potonila, vojaki niso videli nobenih pripadnikov severnokorejske vojske, so sporočile oblasti in dodale, da je dosedanja preiskava pokazala, da Severna Koreja ni bila vpletena v incident, čeprav vzrok eksplozije še ni znan.

Tudi severnokorejske oblasti so sporočile, da njihova vojska ni bila udeležena v incident.

Incident se je zgodil v času napetosti med obema Korejama. Mednarodni pogovori, katerih cilj je bil končati severnokorejske jedrske komunistične ambicije, so se končali na mrtvi točki.

Severna in Južna Koreja sta uradno še vedno v vojni, saj se je 1950–53 korejska vojna končala le s premirjem. Od takrat sta se borili že v treh krvavih spopadih na Rumenem morju.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
27. 03. 2010 19.47
erikon 27.03.2010, 14:04 1 Smrekar...neki zate V avgustu sta ameriška rušilca USS Maddox in USS C. Turner Joy domnevno napadena od severno vietnamskih torpednih čolnov, kar neposredno pripelje Združene države Amerike v vojno. Čeprav nikoli ne dajo uradne vojne napovedi severnemu Vietnamu, ZDA vstopijo v vietnamsko vojno. Kasneje so tudi Ameri priznali da ni blo nobenega napada.... // Vojna v Vietnamu je ze zdavnaj prej bila! Razlog zanjo pa je bilo vmesavanje Sovjetske Zveze in Kitajske v zadeve Juznega Vietnama ,Laosa ,Kambodze in Tajske ,saj so povsod infiltrirari prevratnike rezimov v teh drzavah ,da bi bile politicno skladne z njihovimi interesi! Edino na Tajskem ni uspela ta prevratniska igra. Americani so samo na podlagi zlaganih dokazov vstopili v vojno za katero so imeli po njihovem mnenju razlog ,pa so ga morali z zlaganim incidentom opraviciti pred svojimi ljudmi! Niso pa Americani zaceli vojne v Indo-Kini. Vietnam naj bi bil podobno kot obe Koreji locen na Severni in Juzni del! To zagotovilo so podpisale Sovjetska Zveza ,ZDA in Francija. Po odhodu Francozov iz Vietnama ,je bilo to vakuumsko obmocje brez nadzora ,zato so se zmenili ,da bo juzni del nadzirala ZDA ,kot zaveznica Francije ,severni del pa Kitajska ,ki je v to vlogo nastopila v imenu sovjetske Zveze ,saj sama ni imela resursov za namestitev svojih vojakov ,ki jih je bolj potrebovala v Evropi za zagotovitev trdnih rezimov Warsavskih clanic! S podobno igrico so potem Americani pomagali Sovjetom, da so posredovali v Afganistanu 1979-1989. Le ,da smo te informacije dobili od CIA ,podobnih od takratnega KGB o vlogi v Vietnamu in nasploh JV-Aziji pa jih se danes ni! Zgovorno je ze dosti to ,da je Sovejtska zveza namenila 3x vec financnih sredstev za demonstracije po svetu proti Vietnamski vojni ,kot pa jih je namenila za vojasko pomoc S.Vietnamu v casu vojne. KGB je vedel ,da je mnenje ljudstva sibka tocka vsake demokracije zato so igrali na te karte! Nekaj v zvezi s tem si lahko preberes na wikipediji "KGB".
Ca6e
27. 03. 2010 17.10
Eriklon povod še nikoli ni bil razlog, če po tem sklepaš smo jugoslovani krivi za 1.sv vojno, pa je žal nismo začel, sm povod se je zgodil pri nas, isto se je dogajalo v Vietnamu. Malo več si preberi o vietnamski vojni in zakaj je prišlo do nje!
.eu.
27. 03. 2010 17.06
Severna koreja to so kavboji ja
Smrekar1
27. 03. 2010 16.08
@jorgovan: Torej američani po tvoje tule lažejo, in je Severna Koreja bila vpletena? =)
jorgovan1960
27. 03. 2010 15.16
Ameriška propaganda na delu...laži in samo laži....
Smrekar1
27. 03. 2010 14.23
@erikon: A tako? A potem niso rekli, da so ju prvi dan dejansko napadli, objavili slik napada, pokazali granato, ki je zadela enega od rušilcev, itd in da so naslednji dan verjetno streljali v prazno? Ne vem no kdaj so po tvoje priznali, da napadov ni bilo. Še na Wikipediji imaš sliko, ki so jo takrat posneli. Zanimivo pa je kako si šel iz "potopili so lastno križarko" na "priznali so, da napadov ni bilo". Mi veš obrazložiti zakaj si prej pisal o neki potopljeni križarki?
erikon
27. 03. 2010 14.04
Smrekar...neki zate V avgustu sta ameriška rušilca USS Maddox in USS C. Turner Joy domnevno napadena od severno vietnamskih torpednih čolnov, kar neposredno pripelje Združene države Amerike v vojno. Čeprav nikoli ne dajo uradne vojne napovedi severnemu Vietnamu, ZDA vstopijo v vietnamsko vojno. Kasneje so tudi Ameri priznali da ni blo nobenega napada....
damirg@email.si
27. 03. 2010 12.40
erikon, se strinjam s tabo. sedaj imamo tukaj afganistan in še irak.
Smrekar1
27. 03. 2010 10.16
@erikon: Bi vedel povedati ime križarke, ki da se je potopila v Tonkinškem zalivu? Veš vsaj povedat zakaj ti to ne bo uspelo? (namig: ni bila križarka, ampak rušilec in ni se potopil, ampak so ga napadle in poškodovale Severnovietnamske torpedovke) Kar se pa tega napada tiče, jaz bi najprej pogledal katere komponente so bile narejene na Kitajskem in preveril pri ostalih 23 korvetah tega razreda kako delujejo. Če po nekem čudežu niso mogle povzročiti take katastrofe bi šele angažiral potapljače.
payoid
27. 03. 2010 10.07
"severnokorejske jedrske komunistične ambicije" ?? Kot bi rekel za državljane, ki živijo v demokraciji in si želijo dokončati študij, da gre za demokratične študijske ambicije. To lahko napiše nekdo, ki - po resnici povedano - nima pojma, kaj je napisal.
erikon
27. 03. 2010 09.33
Dejal bi da tu skušajo Ameri namočit Korejce,da bi zopet svoje gospodarstvo dvignili.....zato povzročajo vojne po svetu. Ne nazadnje se treba spomnit povoda za Vietnamsko vojno,ko so sami si potopili križarko v Tonkinškem zalivu in za to obsodili Vietnamce. Kakšen genocid so povzročili nad bogim narodom vemo..... Največji lažljivci na svetu so...vsem servirajo laž,ostali svet pa to golta......
AlternativeFacts
27. 03. 2010 09.24
Vsem vpletenim dati "pojočo travico" za pihat. Tistemu ki bo zaigrala, ne laže. :D
redinmir
27. 03. 2010 09.15
Napad na ladjo pa res ni težko skriti. Najnovejše vrste torpedov imajo lahko skoraj hitrost letala kar omogoča možnost velikih razdalj podmornice za napad. Če prištejemo še tehnologijo nevidne podmornice, ki jo imajo velesile, je napad popolen. Kar sem mene tiče stavim na vpletenost Kitajske, ki je bila in je pomočnica Severne Koreje.
GSG-9
27. 03. 2010 09.09
Me nebi čudilo če bi bili američani krivi za tole sabotažo jožnokorejske ladje.