Tujina

Severna Koreja spet povzroča sive lase

Pjongjang/Washington, 21. 11. 2010 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S./B.S./U.F./U.F.
Komentarji
32

Ameriški znanstvenik je izdal poročilo o "ultramodernem objektu" v Severni Koreji, ki je namenjen bogatenju urana. Po njegovih besedah so centrifuge namenjene izključno proizvodnji jedrske energije. Vendar je bilo to dovolj, da je Bela hiša skočila pokonci.

Severna Koreja
Severna Koreja FOTO: Reuters

Ameriški State Department je oblikoval skupino, ki bo obiskala Južno Korejo, potem ko je ameriški znanstvenik poročal, da ima njena severna soseda nov objekt za bogatenje urana.

Severnokorejske oblasti so zagotovile, da v objektu poteka proizvodnja nizko obogatenega urana, je zapisal profesor na Univerzi Stanford Siegfried S. Hecker. Znanstvenik je svoje poročilo objavil na spletni strani univerze, nastalo pa je na podlagi obiska omenjenega objekta v Yongbjonu 12. novembra.

Hecker tako piše, da je v objektu okrog 2000 centrifug, po njegovem mnenju so namenjene proizvodnji jedrske energije, ne pa povečanju vojaške moči. "Kljub temu bi bil objekt lahko spremenjen tako, da bi proizvajal visoko obogaten uran za jedrsko bombo," je še dodal. Po njegovih besedah gre za zelo moderen in zelo čist objekt ter nekaj popolnoma drugačnega od vsega, kar je videl ob svojih preteklih obiskih.

Bela hiša na nogah

Načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske admiral Mike Mullen je ob tem dejal, da poročilo potrjuje to, kar je ZDA skrbelo več let, Severna Koreja pa je vse ves ta čas zanikala. Po njegovih besedah objekt krši resolucijo Varnostnega sveta ZN o Severni Koreji, sploh gre za državo, ki ji ne gre verjeti, da bo delovala v skladu s tem, kar govori, meni Mullen.

"To je zelo nevarna država," je še dejal Mullen, ki je prepričan, da je objekt namenjen nadaljnjemu jedrskemu oboroževanju. "Dolgo me je skrbela nestabilnost v tej regiji. Če sem popolnoma iskren, je bila prav Severna Koreja tista, ki me je najbolj skrbela," je povedal admiral.

State Department je tako v Azijo že poslal skupino, ki bo začela pripravljati odgovor na te novice, kot so se izrazili v Beli hiši. "Dolgo smo sumili, da ima Severna Koreja takšen objekt," je dejal predstavnik administracije in dodal, da je omenjena država večkrat uporabila rakete in jedrske poskuse, da bi prestrašila mednarodno skupnost.

Hecker odziva uradnega Washingtona za zdaj še ni komentiral, saj je na poslovnem potovanju.

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
23. 11. 2010 09.08
Toncek Baloncek--ZDA najvecja groznja svetovnem miru------Na tole neumno pisanje kaj pa reci vec da je ZDA plus RUSIJA najvece drzave sveta katerje odrzavajo mir v svetu --ps bingo x Munchen----
T_one
22. 11. 2010 11.09
Zanimivo; eno leto preden je Donald Rumsfeld bil v odboru Evropske komisije, ki je Severni Koreji prodala jedrsko tehnologijo, ko je pa postal obrambni minister v Bushevi administraciji je pa obdolžil Severni Korejo, da poskuša razviti jedrsko orožje. ZDA so v zadnjih nekaj letih prodale na stotine jedrskih bomb po svetu, državam kot so Izrael, Egipt, Savdska Arabija, Indija, in nekaterim drugim državam s psihopatskimi voditelji, sami pa imajo na tisoče jedrskih in nevtronskih bomb, sedaj pa obdolžujejo Severno Korejo in Iran za isto kar počnejo sami. Zgleda, da so prišli časi, ko, kadarkoli si kak idiotski "znastvenik" izmisli kakšno neumnost ki ustreza načrtom "elite", z namenom da bi kontrolirali javnost s taktiko ustrahovanja , mediji vedno poročajo o teh neumnostih, kadarkoli pa pride na dan kakšna resnica ki ne ustreza "eliti" pa mediji javnega "obveščanja" oz. zavajanja o tem ne črhnejo niti besedice. Glede centrifug v Iranu; inšpektorji Združenih Natrodov so sami priznali, da ima Iran tehnologijo obogatenja urana na nivoju mešalcev za malto! Pa če tudi bi jo imeli; kaj potem; Izrelski voditelji spadajo, poleg voditeljev ZDA in Anglije, med največje psihopate na našem planetu, pa imajo kljub temu v lasti na stotine jedrskih bomb. Pa ne gre pozabiti, da je Jmmanuel (dandanes napačno znan pod imenom Jezus) v svojih dnevniku (Knjiga z naslovom: Talmud of Jmmanuel), pred 2000 leti napovedal, da bodo Izrael (in ZDA), ne pa Iran ali Severna Koreja, povzročil popolno uničenje sveta (z jedrsko tehnologijo in HAARP-om).
Ramzess
22. 11. 2010 11.04
Kaj pa se spet dogaja, bi eliti spet radi dali kakšne povod za njene ... Lol121="a če majo američani j. bombe je uredu če jih majo pa korejci je pa narobe dvojna merila" Ja, pa ga ima več, kot preostali svet, brez Rusije, skupaj. Ndijak="to je začetk 3. sv vojne! kot je napovedala tista ki je napovedala 1. in 2. sv. vojno IN še svojo smrt... vse je zadela, napovedala je pa tud 3. sv. vojno leta 2010! še zmer je 1mesc 2tedna do 2011!" Baba Vanga je to napovedala, ni pa edina, ki je podala možnost začetka 3. svetovne vojne jeseni leta 2010, ki se začne po uboju treh svetovnih voditeljev, ki so ubiti istočasno, oz. v kratkem času en za drugim. Tonček Balonček="Koreja in ZDA sta največja grožnjha svetovnemu miru in ne bi bilo slabo, če bi NATO v te dve državi poslal svoje enote in tam vzpostavil demokracijo ter uničil skladišča jedrskega orožja in bojnih strupov!" NATO gotovo ne bi naredil pričakovanega, je zveza pod nadzorom in narekom elite, predhodnica ene svetovne vojske, torej je njen namen znan. Omenjen cilj se že vrši, saj se na mnoge države vrši pritisk, da se odpove svoji vojski, oz. kar bo imela, po postane del zveze NATO. Mlutherking="ZDA mislijo da so glavni. Hitler je bil lutka, ki je prestavil center moči v ZDA. To je dejstvo, zato gre cel svet sedaj bolj po kavboljsko." Ljudje renično, razen izjem, ne poznajo resnice o svetu okoli sebe, o ozadju svetovnega monetarnega sistema, itd. Janez666a="Ščit o katerem so govorili ta vikend je nahujše zlo kar ga lahko dobimo, do sedaj ni prišlo de jedrskega spopada, ker bi prišlo do vsesplošnega uničenja, z raketnim ščitom so Zda zaščitene in dobijo možnost prvega udara, zato se je treba temu upreti." Ta ščit ni takšne kot si nekateri predstavljajo, pred čem naj bi nekoga ščitil, prvi ščit v ZDA je odpovedal že začetku, torej, čeprav je kasneje deloval, pa spet, ... te zadeve niso zanesljive, polek tega služijo določenim interesom, ne pa splošni zaščiti. Mc_burek="tjle američani so parnojiki, pošljejo ke svojga experta profesorja in že so na nogah, samo da omeni besedo bomba taako kot terorist :)" Ja, na koncu, ali pa že prej, pa lahko ugotovimo, da so profesorjevo delo malo predelali, ali pa ga ja sam, po naroku od zgoraj. Ne bi bil prvi, saj je končno takih veliko, ne glede na vejo znanosti, mnogi so kasneje umrli v čudnih okoliščinah.
mc_burek@email.si
22. 11. 2010 07.44
tjle američani so parnojiki, pošljejo ke svojga experta profesorja in že so na nogah, samo da omeni besedo bomba taako kot terorist :) dobr izgovor da napadejo in "demokratizirajo" še severno korejo
janez6bbb
22. 11. 2010 07.36
Ščit o katerem so govorili ta vikend je nahujše zlo kar ga lahko dobimo, do sedaj ni prišlo de jedrskega spopada, ker bi prišlo do vsesplošnega uničenja, z raketnim ščitom so Zda zaščitene in dobijo možnost prvega udara, zato se je treba temu upreti.
Rezerv
22. 11. 2010 07.20
Kaj bo bela hiša skakala, saj sami največ jedrske energije proizvedejo.
selena_
22. 11. 2010 03.03
naj imajo to jedrsko energijo.nešlatajte države in nebo nobenmu nic slabega nardila.S.Koreja se boji izkljucno Amerike ki je svetovna roparica drzav in raznih bogastev.amerika vodi zdruzene narode,nato, vec kot polovico evropske unije in se veliko ostalih drzav.in se in se ostalega amerika=big illuminat
mlutherking
22. 11. 2010 00.36
Če bi Slovenija šla v jedrski program to bi pa bilo. Smo kupili že Triglav zakaj ne bi še 2000 centrifug. ZDA mislijo da so glavni. Hitler je bil lutka, ki je prestavil center moči v ZDA. To je dejstvo, zato gre cel svet sedaj bolj po kavboljsko.
xrocker
22. 11. 2010 00.19
amerika povzroča vsem sive lase, pa se nihče ne obregne ob to DEJSTVO smo ovce? si pustimo prati možgane? ali nam jih mediji perejo?
Bolivar
22. 11. 2010 00.04
Tonček Definiraj Korejo ,njen pridevnik.
Bolivar
22. 11. 2010 00.03
Ni rečeno da imajo lahko le ZDA jedrske konice ,saj jih imajo tudi Rusija ,Kitajska ,VB ,Francija ,Indija ,Pakistan ,Izrael in S.Koreja. Gre se za neširitev le tega. A problem sta le S.Koreja in Izrael (ter Iran ki sicer še nima jedrske konice) ostali niso. Sama tehnologija tudi ni problematična ,če bi res neka država hotela imeti le tehnologijo in ne jedrskega orožja bi ravnali kot mnoge druge države recimo Argentina, Brazilija ,JAR ,Nemčija ,Japonska ,Južna Koreja ,Avstralija ,Kanada itd. Vse te so imele nekoč programe za pridobitev jedrskega orožja ,danes so se temu odpovedale in čisto vse imajo nuklearne reaktorje za pridobivanje jedrske energije ,ne orožja! Problem so drzave ,ki grožijo z njihovo uporabo iz bodisi kakršnega 'svetega' razloga. Recimo tu na Zahodu bi bilo presneto več napetosti ,če bi si jedrsko orozje omislile tudi Nemčija ali Poljska ,to nebi ustrezalo ne VB ali Franciji še manj pa Rusiji. Zato pa je neka povezava ,kjer je nekaj ključnih akterjev ostali pa so pod eno ali drugo stranjo ,v bistvu je glavna zamisel mir skozi dialog. Verjetno v Aziji tudi Kitajski nebi dišalo ,če bi se zaradi posledice groženj S.Koreje začele oboroževati Japonska ,Južna Koreja ,Avstralija itd.
Tonček Balonček
21. 11. 2010 23.44
Koreja in ZDA sta največja grožnjha svetovnemu miru in ne bi bilo slabo, če bi NATO v te dve državi poslal svoje enote in tam vzpostavil demokracijo ter uničil skladišča jedrskega orožja in bojnih strupov!
jppj
21. 11. 2010 23.33
demokracija= komunizem enoumje kapitala( tajkunov, oligarhov..etc) = enoumje partije
...Lejga...
21. 11. 2010 23.26
Nobenemu ta država ne povzroča sivih las.Nepustijo kapitalistov lopovskih v svojo državo.
mertseger
21. 11. 2010 23.14
Spet je en američan pisal spise pa celo ameriko na noge vrgel. Me zanima če je ta profesor kdaj bil v severni korej. Da ne bo na koncu isto kot v iraku kjer niso nič našli.....zakaj že...zato ker ni nič bilo....ampak to itak ni bil pravi vzrok
HLAPCI.HLAPCI
21. 11. 2010 23.04
Jaz pa mislim da zadnji čas da tudi te države dobijo jedersko orožje, potem jih morda amerika ne bo kar tako brez razloga napadla.
_Muc_Mjaw
21. 11. 2010 23.00
ok dejstvo je da takim totalitaristom jedrske bombe ne mores dovolit naredit ...
Misija1
21. 11. 2010 22.51
@ Odpri.oci: Mislis severno korejo. Sej ne ves kaj pises. Dandanes jedrske centrifuge niso neki state of the art, ce to mislis. Problem je tehnologija kako narediti centrifugo. Verjetno tudi dvomis v Iranske centrifuge, kljub temu da so objavljene na slikah skupaj z vrhom drzave.
ndijak
21. 11. 2010 22.07
to je začetk 3. sv vojne! kot je napovedala tista ki je napovedala 1. in 2. sv. vojno IN še svojo smrt... vse je zadela, napovedala je pa tud 3. sv. vojno leta 2010! še zmer je 1mesc 2tedna do 2011!
hot-shot69
21. 11. 2010 21.59
Severna Koreja je lep primer v kaj pelje komunizem. Če vas ZDA res tako motijo vam svetujem, da zaprosite za S korejsko državljanstvo ali pa iz njih naredimo velesilo pa boste videli v kaj vse se bodo oni vtaknili...