Tujina

Severna Koreja testira rakete

Seul, 07. 06. 2007 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

Severna Koreja je ob svoji zahodni obali izstrelila več raket kratkega dosega.

Za zdaj še ni znano, za kakšne rakete gre
Za zdaj še ni znano, za kakšne rakete gre FOTO: Reuters

Južnokorejska tiskovna agencija je sporočila, da je Severna Koreja ob zahodni obali testno izstrelila vsaj eno raketo kratkega dosega.

"Mislimo, da so danes izstrelili eno ali dve raketi. Za zdaj še ni znano, za katero vrsto raket gre,“ je povedal predstavnik agencije.

Današnja izstrelitev je že drugi preizkus severnokorejskih raket v treh tednih, potem ko je Severna Koreja že 25. maja v smeri Japonskega morja izstrelila več raket kratkega dosega. Tistemu poskusu ZDA niso pripisale pretiranega pomena, Evropska unija pa je izrazila zaskrbljenost. Japonski premier Šinzo Abe je tedaj izjavil, da Japonski ob severnokorejskih poskusih počasi zmanjkuje potrpljenja. "Pretekli mesec so Severnokorejci na vzhodu države izstrelili raketo. Takrat so isto poskušali storiti še na zahodu. Kot kaže, so danes izstrelili rakete, ki so jim ostale,“ je še dodal novinar.

Razvoj raketnega orožja v Severni Koreji je sicer vir stalne zaskrbljenosti v regiji. Tako je Severna Koreja maja na paradi v Pjongjangu predstavila tri nove tipe balističnih raket z dosegom od 2500 do 4000 kilometrov. Julija lani pa je severnokorejski režim testiral svoj najboljši model rakete dolgega dosega - Taepodong 2 - ki lahko po ocenah strokovnjakov doseže tudi nekatere dele ZDA, oktobra lani pa je izvedel tudi prvi jedrski poskus, ki je povzročil veliko razburjenje mednarodne skupnosti.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

menajahtwa
08. 06. 2007 07.37
ka se ne morjo več na travniku dobit pa shlodat ko kristusi ? :) .... jederski poskus, kurci, revnim kmetom nej rajš hrano dajo .... mam občutek da se ne vozju vsi u mečkah v S koreji ... dnar spušijo za take pizdarije .... prokleti kravatarji .... ne vejo ka bi še .... sam svojmu nardou neb pomagal ...to pa tak vela za cel svet .... treba ga je glumit, ka so nazven....pr nas isto ....tam mečejo miljone za neko kurčevo vojaško bolnico pa helikopterje ...and wtf else? K se tak sam igramo vojake ....so tak sami prostovoljni fuck up-i, k ne vejo kam bi se dal.... namest d bi u naše zdravstvo uložl keš ... tist pa ne ... my gap goes bljah! :) LP