Tujina

Severna Koreja vsebine poročila ZN ne komentira, kljub temu pa sporoča: Napredka ne bo, dokler ZDA ne bodo pokazale pripravljenosti na odpravo sankcij proti njim

Washington, 04. 08. 2018 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaveza o denuklearizaciji, ki jo severnokorejski voditelj Kim Džong Un dal predsedniku ZDA Donaldu Trumpu na junijskem zgodovinskem srečanju v Singapurju, je bila očitno le pesek v oči. Navedbe ameriškega časnika Washington Post je zdaj potrdilo še zaupno poročilo neodvisnih strokovnjakov, ki kaže, da Džong Un ni ustavil jedrskega in raketnega programa. Medtem pa s strani Severne Koreje prihajajo očitki o tem, da ZDA s svojimi koraki kažejo na to, da se želijo v odnosu do Pjongjanga vrniti na staro pot, daleč od namer svojega predsednika.

Čeprav je kazalo, da Pjongjang, kar zadeva upoštevanja zaveze o denuklearizaciji, kaže določen napredek, pa je zdaj poročilo neodvisnih strokovnjakov, ki nadzirajo uresničevanje sankcij ZN proti Severni Koreji, pokazalo, da voditelj Kim Džong UN ni ustavil svojega jedrskega in raketnega programa, s tem pa krši resolucije ZN. Poročilo so sicer v petek že predložili Varnostnemu svetu ZN. Severna Koreja pa med tem njegove vsebine še ni komentirala.

Kim Džong Un nadaljuje z uresničevanjem jedrskega in raketnega programa.
Kim Džong Un nadaljuje z uresničevanjem jedrskega in raketnega programa. FOTO: AP

Ugotovitve strokovnjakov so pokazale tudi to, da Pjongjang ne le nadaljuje z jedrskim programom, temveč se je letos zatekel celo k obsežnemu povečanju nezakonitega prenosa naftnih proizvodov na morju z ladje na ladjo, kot tudi premoga, in da skuša v tujini prodati orožje, poroča britanski BBC.

Predsednik ZDA Donald Trump je po vrnitvi z zgodovinskega srečanja s Kim Džong Unom zatrdil, da jedrska nevarnost Pjongjanga več ne obstaja. To izjavo je utemeljil na medli obljubi papirja, ki sta ga s Kimom podpisala in v katerem Severna Koreja izraža zavezo denuklearizaciji. 

Minuli teden je sicer ameriški časnik Washington Post, ki je navedel neimenovane ameriške obveščevalne vire, poročal, da Severna Koreja nadaljuje gradnjo medcelinskih raket, ki lahko dosežejo celo vzhodno obalo ZDA, in plemenitenjem urana, medtem ko razstavlja testni objekt, ki je odslužil svojemu namenu.

Utrinek iz zgodovinskega srečanja Trumpa in Džong Una junija v Singapurju.
Utrinek iz zgodovinskega srečanja Trumpa in Džong Una junija v Singapurju. FOTO: AP

Prodaja orožja Libiji, Jemnu in Sudanu

Preko tujih posrednikov naj bi skušal prodati lahko orožje in drugo vojaško opremo Libiji, Jemnu in Sudanu. Strokovnjaki ocenjujejo, da so zaradi omenjenega finančne sankcije proti Pjongjangu neučinkovite. 

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sicer ravno v petek izrazil optimizem, da bo denuklearizacijo Korejskega polotoka mogoče doseči in da je pomembno ohranjati pritisk na Pjongjang. 

Navkljub optimizmu ameriškega sekretarja Pompea
Navkljub optimizmu ameriškega sekretarja Pompea FOTO: AP

Danes pa se je ob robu foruma Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) v Singapurju na kratko srečal tudi s severnokorejskim kolegom Ri Yong Hojem. Ob tej priložnosti mu je ameriška delegacija izročila odgovor ameriškega predsednika Trumpa na pismo severnokorejskega voditelja. Kot je Pompeo sporočil v tvitu, sta imela z Rijem kratko, a vljudno srečanje. 

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sicer ta teden sporočila, da je Trump od Kima 1. avgusta prejel novo pismo, ki ga je označila za nadaljevanje dopisovanja med voditeljema s ciljem napredka zavez, danih med njunim junijskim vrhom v Singapurju, na katerem sta govorila o denuklearizaciji Korejskega polotoka. Več o vsebini pisma ni povedala.

Objavil je tudi fotografijo, na kateri je videti, kako se nasmejan rokuje s severnokorejskim kolegom, na drugi pa Rija, kako belo kuverto izroči enemu od svojih pomočnikov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pompeo Kitajsko in Rusijo pozval k ohranitvi sankcij proti Severni Koreji

Poleg tega je Pompeo v Singapurju dejal, da je v pogovorih ob robu srečanja zunanjih ministrov v okviru foruma Aseana mednarodno skupnost, med njimi tudi Kitajsko in Rusijo, pozval k ohranitvi sankcij proti Pjongjangu kot obliki pritiska.

Ri pa je nato v odzivu ZDA obtožil, da kljub "dobrohotnim ukrepom" Pjongjanga še glasneje pozivajo k ohranitvi sankcij in da s svojimi koraki kažejo, da se želijo "vrniti na staro, daleč od namer svojega predsednika".

"Nestrpnost ne pomaga pri gradnji zaupanja. Še posebej ob postavljanju enostranskih zahtev, ki dodatno krepijo nezaupanje," je dejal. "Dokler ZDA ne bodo v praksi pokazale pripravljenost na odpravo naših skrbi, ne bo nobene možnosti za napredek na naši strani," je dodal.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
04. 08. 2018 19.10
+0
spet gradivo za onani*ranje raznih rozik in njemu podobnih.....
tron3
04. 08. 2018 18.44
+2
Kim če hočeš, da bo S. Koreja ostala še naprej država v kateri boš vladal z vsemi razpoložljivimi sredstvi, je najboljše, da še naprej razvijaš jedrsko orožje, jasno, zaradi svoje varnosti in naroda, ki te neizmerno ljubi.
Apostol1
06. 08. 2018 12.48
Brez skrbi to Kim prav dobro ve in se zaveda samo tisti blond pujsek je mislil ,da je pametnejši kot Kim , to se pa nikoli ne bo pisalo, pa lahko 10 Amerik stoji za njim
BUONcaffee
04. 08. 2018 15.40
-2
Drugorazredna tema.
SLO-SURVIVAL
04. 08. 2018 14.54
+2
Zakaj pa amerika ni? Verjetno se ne zavedate, da je prav amerika odvrgla 2 atomski bombi na ljudi! A tisto je pa bilo opravičljivo? Hinavci
Da se mene pita..
04. 08. 2018 14.34
+0
Zgleda da vendarle ta mlecnozobi Kim,ni tako naiven..
Apostol1
04. 08. 2018 14.12
+5
Ali je morda kdo mislil ,da bodo Severni Korejci tako naivni kot Libijci ,ki so dali vse Ameriki , sicer pa naj se kot prva država denuklearizira Amerika in šele nato ves ostali svet, ali pa naj bo Amerika tiho ,ker podpira pravico do orožja,
nikhrast
04. 08. 2018 22.33
-3
Ali je kdo mislil da bodo Severno-Korejci tako naivni in sprejemi demokracijo, pa postali normalna država.., saj tega še Slovenija ni sprejela.
Haralmaan
04. 08. 2018 14.07
+0
Kdo verjame tem ZNovcem pa ta fejk njus... Grem rajš tja pogledat kaj je res ko pa da te novice berem pa nevem če je res
Desnica boli
04. 08. 2018 14.06
+7
Zato sta se pa s Trumpom tako lepo ujela, ker sta oba patološka lažnivca.
BUONcaffee
04. 08. 2018 13.35
-5
Lukec že odpotoval h maršalu Kimu po nasvet?????
Kollerik
04. 08. 2018 19.11
-1
BUONcaffee
04. 08. 2018 12.40
-4
Saj jedrskega programa niti ne rabijo ustaviti. Trump se je dogovoril, da ni določeno kdaj naj ga ustavijo.