Tujina

Severna Koreja zapušča urad za medkorejsko zvezo

Seul/Pjongjang, 22. 03. 2019 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Uradniki Severne Koreje zapuščajo urad za zvezo med Korejama, ki naj bi pripomogel k toplejšim odnosom na Korejskem polotoku. Urad za zvezo na severni strani militarizirane meje je uradnikom Severne in Južne Koreje namreč prvič po korejski vojni dovolil redno komuniciranje.

Potem ko so lani odprli urad za medkorejsko zvezo, ki naj bi pripomogel k boljšim odnosom med obema Korejama, se je Severna Koreja zdaj iz urada umaknila. Iz Seula so sporočili, da so jih obvestili, da bo osebje Severne Koreje čez dan urad zapustilo. Južna Koreja je ob tej odločitvi izrazila obžalovanje, hkrati pa pozvala osebje Severne Koreje, naj se čim prej vrne.

Urad za zvezo na severni strani militarizirane meje je uradnikom Severne in Južne Koreje prvič po korejski vojni dovolil redno komuniciranje. V uradu je delovalo do 20 ljudi z vsake strani meje.

Kim Džong Un in Mun Dže In
Kim Džong Un in Mun Dže In FOTO: AP

Koreji se nista srečali vse od neuspešnega srečanja vrha, ki je potekalo prejšnji mesec med ameriškim in severnokorejskim voditeljem. Predsednik Južne Koreje Mun Dže In je upal, da bo njegov diplomatski odnos s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom dovolj napredoval, da bo vzdržal vsa vprašanja med severom in ZDA. Zdi se, da Pjongjang ni čutil enako, poroča BBC. Seul je namreč upal, da bo deloval kot posrednik med Donaldom Trumpom in Kim Džong Unom. Da Pjongjang trenutno ni pripravljen imeti niti osebja v isti pisarni, kot ga ima Južna Koreja, ni dobro.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
22. 03. 2019 16.05
-6
Pa kdaj se bomo naveličali teh Trumpovih zmag, poglej kako je lepo spravil skupaj Južno in Severni Korejo.
dule100
22. 03. 2019 13.02
+3
Zanima me zakaj v člankih "trajbate" isti tekst vsaj trikrat! Če nimate kaj pisati bo dovolj tudi dve vrstice!
janezpodre
22. 03. 2019 11.19
-3
Urad je postal nekoristen, ker globalno segrevanje opravlja njegovo funkcijo.
Sredina
22. 03. 2019 10.19
+18
Nekateri pa Trumpu nobelovo podeljevali... Dokler bo s svojimi trgovinskimi vojnami destabiliziral svetovno trgovino, predvsem s kitajsko, tudi drugod ne bo miru...