Tujina

Zgodovinsko srečanje odpovedano. Trump: To je velik korak nazaj

Washington / Pjongjang, 24. 05. 2018 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S. / STA / Ti.Š.
Komentarji
203

Ameriški predsednik Donald Trump je odpovedal srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, ki sta ga načrtovala za junij, kljub temu da je Severna Koreja medtem že začela uničevati jedrski testni poligon. Odnosi med ZDA in Severno Korejo se posledično spet zapletajo.

Srečanja med voditeljema ne bo.
Srečanja med voditeljema ne bo. FOTO: AP

Predsednik ZDA Donald Trump je preklical srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, ki sta ga načrtovala za junij.

"Verjamem, da je to velik korak nazaj - tako za Severno Korejo kot svet. Naša vojska je pripravljena, verjamem da tudi japonska in severnokorejska," je odpoved srečanja komentiral Trump, ki je v Beli hiši popoldne stopil pred novinarje.

"Upam, da bo Kim na koncu ravnal kot je prav - ne le zanj, temveč tudi za ljudi," je dejal predsednik ZDA in dodal, da bodo ZDA nadaljevale s kampanjo maksimalnega pritiska.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odločitev je Trump prejel na podlagi "izrazite jeze in odprte sovražnosti", ki jo je slutiti v nedavnih severnokorejskih izjavah. Pjongjang je namreč večkrat zagrozil z odpovedjo srečanja. Po Trumpovih besedah bi bilo srečanje, ki je bilo načrtovano za 12. junij v Singapurju, po tem "neprimerno".

Trump naj bi si bil premislil, ker je državna uradnica Severne Koreje podpredsednika ZDA Mika Pencea označila za političnega bedaka in nevedneža ter namignila na možnost jedrske vojne. Pence je v sredo zvečer povedal, da ZDA v primeru dogovora še vedno ne bodo ščitile Kima. Trump je v svojem pismu potem ponovno spomnil, da ima večje jedrskega zaloge.

"Svet, predvsem pa Severna Koreja, je z odpovedjo srečanja zamudil veliko priložnost za trajen mir ter velik napredek in blaginjo," je Trump zapisal v pismu, ki ga je poslal severnokorejskemu voditelju.

V pismu je Kim Džong Unu še sporočil, da se zelo veseli, da pa ga bo nekega dne vendarle srečal. "Čutil sem, da je med nama nastal čudovit dialog. Konec koncev pa je samo dialog tisti, ki šteje," je poudaril.

Odpoved srečanja je označil za zamujeno priložnost, kar predstavlja žalosten trenutek.

V izjavi po pismu je Trump dejal, da upa, da vojna s Severno Korejo ne bo potrebna in se bodo v prihodnjih mesecih glede prihodnosti Severne Koreje zgodile pozitivne stvari. "Upam, da bodo narejeni pozitivni koraki naprej, a če ne, smo pripravljeni - bolj kot kadarkoli," je dejal predsednik ZDA.

Dialog med Donaldom Trumpom in Kim Džong Unom se vrača na raven iz lanskega leta.
Dialog med Donaldom Trumpom in Kim Džong Unom se vrača na raven iz lanskega leta. FOTO: AP

Dialog med državama se tako vrača na raven iz lanskega leta, ko je Kim Trumpa označeval za bedaka, Trump pa Severnokorejca za raketnega možiclja.

Za zdaj še ni tam, ker je Trump dejal, da čaka, ali se bo Kim vrnil h konstruktivnemu dialogu. Začeti ga bo moral Kim, ker je po Trumpovih besedah kriv za razvoj dogodkov in v tem času se bodo sankcije in kampanja maksimalnega pritiska na Severno Korejo nadaljevale. "Vojska je pripravljena, da odgovori na neumno in nepremišljeno dejanje Severne Koreje," je še povedal predsednik ZDA.

Ob tem je spomnil še na "veliko moč" ameriškega jedrskega orožja. "Omenjate vaše jedrsko orožje, vendar je naše tako masivno in močno, da molim k Bogu, da ga ne bi bilo treba nikoli uporabiti," je še poudaril.

Stroške morebitne vojne s Severno Korejo namerava prevaliti na Japonsko in Južno Korejo

Trump je v prvi izjavi po pisni odpovedi napovedanega vrha dejal tudi, da sta Južna Koreja in Japonska pripravljeni nositi velik del bremena vojaških operacij, če bodo ZDA prisiljene napasti Severno Korejo.

Iz urada južnokorejskega predsednika Mun Džae Ina, ki se je pravkar vrnil iz Washingtona, pa je kmalu po Trumpovi odpovedi vrha prišlo sporočilo, da so bili dobesedno ujeti na levi nogi. V Seulu so porabili nekaj ur za preučevanje Trumpovega pisma in razvozlavanje pomena njegovih besed.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je medtem pojasnil, da je bilo srečanje odpovedano, ker ni bilo pogojev za pozitiven rezultat. V zadnjih dneh priprav "nismo prejeli nobenega odgovora na naše zahteve", je pojasnil. V kongresu je prav tako zavračal vprašanja o tem, ali je Trump pred svojo odločitvijo obvestil zaveznike, ki so najbližji sosedi Severne Koreje. Dejal je le, da je sam sodeloval pri odločanju in z Južno Korejo tesno sodelujejo.

Globoko zaskrbljenost nad razvojem dogodkov je v Ženevi izrazil generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je vse strani pozval, naj nadaljujejo dialog, da najdejo pot do miroljubne denuklearizacije Korejskega polotoka, ki jo bo mogoče potrditi.

Pismo Bele hiše Severni Koreji.
Pismo Bele hiše Severni Koreji. FOTO: AP

Severna Koreja razstrelila in uničila predore in poligon za jedrske poskuse

Severna Koreja je sicer še pred tem glede na navedbe oblasti in medijev, ki so spremljali dogajanje, danes očitno razstrelila predore in tako uničila poligon za jedrske poskuse na severovzhodu države.

Severna Koreja je v Punggye-riju izvedla vseh šest jedrskih poskusov, zadnjega, ki je bil daleč najmočnejši, septembra lani. Po navedbah Pjongjanga je šlo za vodikovo bombo.

Glede na predhodne navedbe iz Pjongjanga naj bi uničenje poligona v notranjosti gore v vasi Punggye-ri predstavljalo znak dobre volje pred vrhom med ZDA in Severno Korejo, ki je bilo predvideno za 12. junij.

Gre tudi za potezo, s katero so skušali omiliti napetosti na korejskem polotoku.

Satelitski posnetek jedrskega poligona.
Satelitski posnetek jedrskega poligona. FOTO: AP

Režim v Pjongjangu je v začetku meseca sporočil, da načrtuje popolno uničenje objekta z razstrelitvijo dostopnih predorov do prizorišča poskusov. Odločitev so objavili, potem ko je severnokorejski voditelj Kim Džong Un sporočil, da je severnokorejski jedrski program dokončan, zaradi česar ne bodo več izvajali jedrskih in raketnih poskusov.

Tuji strokovnjaki so sicer že od septembra lani prepričani, da se je del testnega poligona sesedel in je bil tako ali tako neuporaben.

Antonio Guterres je še pred novico o odpovedi vrha med Trumpom in Kimom pozdravil poročilo o zaprtju jedrskega poligona Severne Koreje, vendar izrazil obžalovanje, da niso spustili zraven mednarodnih jedrskih strokovnjakov.

Uničenje je bilo predvideno za obdobje med 23. in 25. majem, nanj pa so severnokorejske oblasti povabile tudi 20 tujih novinarjev iz Južne Koreje, ZDA, Kitajske, Rusije in Velike Britanije.

Na kraj pa za razliko od novinarjev niso dovolili mednarodnim inšpektorjem, ki bi lahko prisostvovali rušenju baze na severovzhodu države.

Dogodku je bil priča tudi novinar medijske hiše Sky News Tom Cheshire, ki je poročal o "ogromni eksploziji", ki jo je zelo dobro občutil in je bila izjemno glasna. ''Povzpeli smo se na gorovje in gledali detonacijo z razdalje okoli 500 metrov. Odštevali so tri, dva, ena. Nato je sledila glasna eksplozija, zaradi katere so se zatresla tla. Kmalu nas je dosegel pršec prahu in toplotni val,'' je dejal.

Tudi južnokorejski mediji so poročali, da je bilo čez dan slišati več eksplozij.

Najprej naj bi v jutranjih urah z eksplozivom uničili en podzemni predor. Nekaj ur pozneje naj bi bili nato v več eksplozijah uničeni še dva predora, vojašnica, opazovalni stolpi in druga poslopja na tleh.

Kasneje je tudi severnokorejski Inštitut za jedrsko orožje potrdil "popolno uničenje" poligona. Kot so navedli, je inštitut izvedel uničenje, "da bi zagotovil transparentnost in ustavitev jedrskih poskusov".

"Uničenje je bilo izvedeno tako, da so se prek eksplozije zrušili vsi predori prizorišča in so se zaprli vsi vhodi v predore, obenem pa so eksplodirala nekatera poslopja varnostnikov in opazovalne točke na prizorišču," so pojasnili v izjavi. Kot so dodali, v procesu uničenja niso zaznali uhajanja radioaktivnosti.

Strokovnjaki si sicer niso edini, ali bo po uničenju poligon dejansko neuporaben. V preteklosti so namreč Severnokorejci uničene objekte hitro obnovili, ko so se odnosi z mednarodno skupnostjo zaostrili.

Jeza zaradi primerjave z Libijo

Na udaru pa je tudi ameriški podpredsednik Mike Pence, ki si je zamero Severne Koreje prislužil s primerjavami z Libijo.

Severnokorejska uradnica višjega čina ga je namreč označila za ''neumnega'' in opozorila na možnost ''jedrskega končnega obračuna'', če bo diplomacija tudi v tem primeru zatajila.

Čoe Son Hui je še pred odpovedjo srečanja poudarila, da Pjongjang ne bo ''prosjačil za dialog'', kot tudi ne prepričeval kogarkoli, naj se pogovorov udeleži.

Severna Koreja znova omenja ''končni obračun''.
Severna Koreja znova omenja ''končni obračun''. FOTO: AP
Trump, ki konkretno o ameriških pogojih ni želel govoriti, je še pred odpovedjo srečanje pogojeval s popolno zaustavitvijo jedrskega programa, Pjongjang pa je sporočil, da bodo razmislili, če se bodo brezpogojno odpovedali temu programu.

Čoe Son Hui se je s tem odzvala na Penceove besede, da bi Severna Koreja lahko končala kot Libija. Pence je v pogovoru za Fox News namreč dejal, da se bo zgodba ''končala, kot se je končal libijski model, če Kim Džong Un ne bo sklenil sporazuma''.

Zato ga je oklicala za ''politično neumnega'', da je primerjal ''Severno Korejo - državo z jedrskim orožjem – z Libijo, ki je preprosto vgradila nekaj stvari in jih razkazovala naokoli''

''Ali se bodo ZDA srečale z nami v sejni sobi ali pa se bodo soočile z jedrskim končnim obračunom, je povsem odvisno od odločitev in obnašanja ZDA,'' je nadaljevala.

''Kot oseba, vpletena v zunanje zadeve, ne morem potlačiti presenečenja nad tako neumnimi komentarji iz ust ameriškega podpredsednika.''

Nedavno je tudi svetovalec za nacionalno varnost John Bolton razjezil to izolirano državo s primerjavami z Libijo. Libijskega diktatorja Moamerja Gadafija so ubili po državnem udaru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provokatorr
25. 05. 2018 08.19
+1
trump je blefiral s srečanjem, ko pa je kim bil odločen, da pride, pa mu je bila panika in je hitro našel nek izgovor, zakaj bi srečanje odpovedal. trumpu se gre samo zato, da začne vojno in se začne obračati denar...
detect
24. 05. 2018 21.43
+4
tramp uniči vse ,kar je še dobrega ostal.
nadali
24. 05. 2018 21.18
-2
Rekel in ostal živ....
brddd
24. 05. 2018 21.04
+14
Trumpu je v interesu vojna in se zaradi tega izogiba mirovnim pogajanjem.Na vse načine išče opravičilo za napad na korejo .
26277
24. 05. 2018 20.34
+4
24.......prosim, nehajte strašit in zavajat poštenih ljudi. V osnovi kršite komentiranje člankov....itd. Kdo vam je podaril izobrazbo.....? Lp
dannyer
24. 05. 2018 20.21
-1
zanimivo je eden retkih politikov ,ki drži obljubo. zid je v teku . prav tako zaostritev nezakonitih. odstop od tpp in pariški sporazum, iran , davki itd. obljubo drži
Maxx365
24. 05. 2018 20.43
+7
Na žalost ruši vse, kar je dobrega, samo da je po njegovem. Do zdaj ni pokazal še nič pametnega, poudarek je na pametnem, vendar tega slepi sledilci ne priznajo.
nikhrast
25. 05. 2018 08.19
-3
danny, kaj pa ti kadiš? Saj Trump že rine nazaj v TPP, farmerji so ga spametovali, isto trgovanje s Kitajsko, kar se tiče oroažja pa govori pa NRA eno, folku ki so proti pa drugo...
Dule Med
24. 05. 2018 20.21
+12
Mali nedaj se pripravise, Zahod je zakisan od požrešnosti.
detect
24. 05. 2018 20.17
+7
slovenci zahtevamo da Trumpa zamenjajo takoj.
Arkeen
24. 05. 2018 20.10
+26
Američani bi radi bili edini z jedrskih orožjem. Sploh nevem če naj verjamem da so Severni Korejci zlobni tako kot mi mediji skušajo povedati. Vse skupaj bi lahko bila samo propaganda da jih ljudstvo sovraži in se nihče ne bo pritoževal ko nad njih spustijo 10 jedrskih bomb in celo državo pošljejo v zrak in vse pobijejo oz. zbrišejo z realnosti.
MATEJ5321
24. 05. 2018 21.08
-3
Američani bi radi bili edini z jedrskih orožjem. Ha ha bhaha a drugi ne bi imeli taksne zelhe ??? Naivnež
U_2000
24. 05. 2018 20.08
+14
Za pricakovat!Jenkijom nikol ni odgovarjalo premirje v svetu!Lp
Prototip
24. 05. 2018 20.07
+4
Pa ta dva sta še slabša kot naša politična falanga,,,,,,,mendrata in cepetata,kot devica pred zamorcem,,,,
flojdi
24. 05. 2018 19.50
+15
.res ne razumem zakaj morajo eni uničit tisto nekaj jedrsko, drugi pa tisto nekaj lohk majo, jim ga ni treba uničit, in zapovrh še Molijo da jim tistega nekaj ne bo treba Uporabit
dannyer
24. 05. 2018 19.49
-4
Škandal brez primere Kendrick Lamar je na oder povabil belo dekle naj poje njegovo pesem v kateri je 50 krat beseda na n. na koncu jo je ustavil in jo je ponižal na odru. pa še posmehoval. še več občinstvo je enako pelo in so jo potem zkretizirali z buuuuu R..... pa čomejni ljudje , škandal. in ne enakost na spletu. britanka obsojena ker je pela karaoke od enega reparja in izrekla n besedo dobila 1 leto zapora. res kam smo prišli takšen svet diktature ne demokracije imaš ko vlada levica.
dannyer
24. 05. 2018 19.50
+8
dannyer
24. 05. 2018 19.58
+2
samo ne human ne razgledan ne izobražen naiven in radikalen L z popolnim pomankanjem človeških empetij bi dal -. Vsaj prej poglej si na you tubu. koncertne pa ti bo jasen res omejenci
Maffia
24. 05. 2018 19.43
+19
Amerika dosegla svoje.. Korejci unicli predore.. Oni pa odpovedali srecanje.. Svoje s o doseglu.. Tolko o tem koliko pomeni njihova beseda..
SDSOPICE
24. 05. 2018 19.34
+17
lažnjivi kljukec Tramp........boga Melanija......kaj ji je treba tega bilo
29350
25. 05. 2018 07.46
+1
Zuckerberg
24. 05. 2018 19.23
+27
Trump: S. koreja nam mora predati vse svoje jedrsko orožje!!! Kim: Ok, vam pošljemo po zraku..hehehe
Ferdo Crni
24. 05. 2018 19.18
-9
1. Zaostritev odnosov z S.korejo……… AntiTrump snowflakes: "Trump je nevaren…aaaaaa… groza" 2. Otoplitev odnosov s S.korejo in napovedan sestanek ……… AntiTrump snowflakes: "Neumni Trump brezglavo drvi v pogovore s tem diktatorjem". 3. Odpoved srečanj s S.korejo ……… AntiTrump snowflakes: "Trump je kriv da se ne srečata in sklene mir z miroljubnim Unom".
Maxx365
24. 05. 2018 19.18
+21
sem vedel, da bo samo pri gobcanju trumpa ostalo, kot je že v njegovi navadi
gongash
24. 05. 2018 19.16
+11
zgleda da je trump res samo butec škoda
mijavci
24. 05. 2018 19.08
+11
Je bo vas Amerika imamo pred mejo vojsko migrantov vi pa o Ameriki, poslušal na hrvaški televiziji prispevek o migrantih so mi šle kocine pokonc kaj nas čaka, Cerar in Plenkovič sta nekako zmenjena da čim več migrantev spusti v Slovenijo v Bruslju imajo pa zagotovilo da v zameno ni potrebno privatizirati NLB tako dragi Slovenci vrag je odnesel šalo, Slovenija v kolikor ne ukrepa takoj je gotova če že ni prepozno.
Animal_Pump
24. 05. 2018 19.12
+0
Se strinjam s teboj...če tisto z Velike kladuše sem pride, pa tukaj ostane, ne bo luštno. Ampak tomizve človek na tujih straneh...tukaj ne ulajk pisat, da nas politiki dobesedno prodajajo.
Animal_Pump
24. 05. 2018 19.12
+0
Skunk Works
24. 05. 2018 19.13
-2
kakorkoli, ljudje bodo končno donili orenk po svojem neumnem piskru,....vedeti bi morali že zdavnaj, kar je Madžaroma jasno že 10 let,....samo desnica je garant za napredek in kolikor toliko varno državo....Me je groza, jaj se nam pripravljja, po drugu strani si pa mislim, da bodo ljudje končno dobili tisto, za kar že tako dolgo prosijo...prav nič jih ne izuči. Tale šola bo zelo draga, in še ena tragika, popravnega izpita v tej šoli ni....
Zuckerberg
24. 05. 2018 19.15
-3
je bo vas migranti, v ameriko jih treba pelat...
flojdi
24. 05. 2018 19.57
...tam so se že davno prenafilali z dovoženimi sužnji. dons pa izdelujejo povsod dovolj domačih. ali pa tudi ne.....