Tujina

Sin prve ženske, ki je sama dosegla Mount Everest, pogrešan na Nanga Parbatu

Katmandu, 28. 02. 2019 20.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eden najuspešnejših britanskih alpinistov, "kralj Alp" Tom Ballard, je skupaj z italijanskim soplezalcem Danielejem Nardijem izginil med odpravo na Nanga Parbat. Zadnjič sta se javila v nedeljo, ko sta bila na višini 6300 metrov. Iskalna akcija je zaradi zaprtega zračnega prostora stekla z zamudo.

Nanga Parbat
Nanga Parbat FOTO: Shutterstock

Britanski alpinist Tom Ballard, sin prve ženske, ki je sama dosegla vrh Mount Everesta, je skupaj z Italijanom Danielejem Nardijem izginil med odpravo na Nanga Parbat. 

Zaradi napetosti med Indijo in Pakistanom je bil zračni prostor nad Pakistanom zaprt in reševalna akcija je zato stekla z zamudo.

Zadnjič sta se oglasila v nedeljo popoldne, ko sta dosegla višino 6300 metrov, je Nardijeva spremljevalna ekipa napisala v objavi na Facebooku. Pogrešana alpinista iščejo s helikopterji, pomoč pa je obljubila tudi ruska alpinistična odprava, ki se nahaja v bližini. Štiri alpiniste, vodil jih bo Vasilij Pivcov, bodo s helikopterji prepeljali čim bližje tretjemu baznemu taboru, od koder sta pogrešana alpinista začela zadnji dan poti in ki ga je po posnetkih sodeč vmes zasul plaz. 

Kljub temu upanje zanju še ostaja, na kar je opozoril tudi najboljši alpinist vseh časov Reinhold Messner. "Nista mrtva, moramo počakati in upati, da se oglasita. Minili so trije dnevi, morda se zdijo kot večnost, še posebej njunim bližnjim, toda vzrokov za njuno tišino je lahko več in ne smemo prehitro sklepati," je dejal in dodal, da se tudi sam večkrat - sicer v času, ko komunikacijska oprema ni bila tako razvita kot danes - ni javil po več dni, celo tednov. 

Nanga Parbat je gora izzivov in tragedij, zaradi črne statistike se je je prijelo ime gora ubijalka. Med njenimi žrtvami je Günther Messner, umrl je ob sestopu leta 1970, ko ga je pred očmi njegovega brata odnesel plaz. Za mrtvega so razglasili tudi Reinholda, dokler se ni šest dni po tragičnem dogodku s hudimi omrzlinami pojavil v dolini. Njegovi zgodbi številni niso verjeli, obtožbe, da je brata zapustil pod vrhom gore, pa so se končale šele po 34 letih, ko so pri vznožju našli njegove posmrtne ostanke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BolecaResnica
22. 03. 2019 08.41
+2
Vsaka jim čast za takšne napore. Od kolega sem slišal da mu je bla muka dihat sede kaj šele ob vzponu.
flojdi
01. 03. 2019 20.08
+7
Vsa čast vsem , ki si upajo tjakaj gor. upam da sta še cela. ( Nejčevo Pot mi je že davno uspelo prebrat, o Messnerju pa tudi vse kar se je dalo dobit. pa še o katerih takih"". čudakih"", mar ne
Ciymbalta
01. 03. 2019 19.22
-16
Eden najuspešnejših britanskih alpinistov, "kralj Alp" Tom Ballard, je izginil. hahaha verjetno je že trdi ko beton. Upam da ne bojo Britanci spet obtožili Ruse . Kake imajo kralj kaki kralj imajo oni kralja v glavi niti to ne
trollolll
02. 03. 2019 16.02
+8
Pismo, si ti en pacient. Ze po tem, kako tvoris stavke se vidi, da si koncal nekje v srednji lesarski
nemeJungat
17. 08. 2022 08.47
ne žali poklicno lesno, tip nima končane niti osnovne :)
Cogo
01. 03. 2019 08.02
-9
Ja, če bi pa preživel, bi bil pa bogat,..., al ne?