Tujina

'Pihajo vetrovi vojne': najbolj krvavo poglavje sirske državljanske vojne šele pred nami?

Damask, 02. 09. 2018 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Oči mednarodne javnosti so znova uprte v Sirijo, natančneje v severozahodno provinco Idlib, ki velja za zadnje večje območje pod nadzorom upornikov, kjer živi tudi tri milijone civilistov. In medtem ko se vladne sile pripravljajo na zavzetje Idliba, mnogi svarijo, da bi bilo zadnje bojišče sirske državljanske vojne, lahko tudi najbolj krvavo.

Iz Sirije poročajo o več eksplozijah na območju vojaškega letališča al-Mazzeh blizu Damaska. Prorežimski medij al-Mayadeen je prvotno poročal, da je letališče zadelo več izraelskih izstrelkov. A kasneje je sirska državna tiskovna agencija SANA poročala, da "vojaški vir zanika, da je bilo letališče Mazeeh tarča izraelske agresije" ter da so zvoki eksplozij rezultat eksplozije skladišča streliva v bližini letališča, do česar naj bi prišlo zaradi električnega izpada.

Na območju al-Mazzeh se sicer nahajajo tudi veleposlaništva, in pa tudi dom več članom notranjega kroga sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Vladne Asadove sile so v zadnjih letih uspele osvojiti in pod svoj nadzor spraviti večino države; tudi mesto Homs in območje okoli Damaska, po smrtonosnem večmesečnem obleganju so zavzeli Alep, nedavno pa so osvojili tudi zibelko vstaje, mesto Daraa, kjer so marca 2011 izbruhnile prve vstaje, ki jih je vzpodbudila arabska pomlad.

Pred humanitarno katastofo je posvaril tudi papež Frančišek.
Pred humanitarno katastofo je posvaril tudi papež Frančišek. FOTO: AP

'Rojstno mesto revolucije' je bilo od začetka krvave državljanske vojne, ki je povzročilo eno najhujših humanitarnih kriz 21. stoletja, v rokah upornikov, julija 2018 pa je po zavzetju v mestu zaplapolala sirska zastava.

In sedaj se Asad ozira proti še zadnji uporniški trdnjavi – severozahodni provinci Idlib, kjer se po podatkih Združenih narodov nahaja okoli tri milijone civilistov in približno 70.000 uporniških borcev. Ko so mesta padala v roke vladnih sil so se na to območje namreč zatekli uporniki in njihove družine. Organizacije za človekove pravice opozarjajo, da gre za ''največji odprti zapor na svetu", kjer so bolnišnice in šole že leta tarča napadov Asadovih sil. 

Pred humanitarno katastrofo opozarja papež Frančišek

"Pihajo vetrovi vojne in dobivamo zaskrbljujoče novice o možnosti humanitarne katastrofe v sirski provinci Idlib," je dejal papež Frančišek je med molitvijo v Vatikanu ter pozval k zaščiti človekovih pravic in življenj civilistov. 

Iz Vzhodne Gute, ki so jo zavzele vladne sile, so evakuirane upornike prepeljali tudi na območje Idliba.
Iz Vzhodne Gute, ki so jo zavzele vladne sile, so evakuirane upornike prepeljali tudi na območje Idliba. FOTO: AP

"To bo popolni vihar," pa je pred ofenzivo na zadnji uporniški branik opozarja posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura. Ko bo do ofenzive prišlo (saj dvoma o tem skorajda ni več), bi se bitka za Idlib lahko sprevrgla v zadnjo in najbolj krvavo dejanje sirske državljanske vojne.

De Mistura je v zadnjem tednu pozval k ustanovitvi humanitarnega koridorja za evakuacijo civilistov, poteza, s katero je poskušal že pred ofenzivo na Alep, v kateri je nato umrlo na tisoče civilistov, nekoč drugo najpomembnejše mesto Sirije pa je spremenila v ruševine.

Rusija svari Zahod: Ne igrajte se z ognjem

Rusija, zaveznica Asadovih sil v zadnjih tednih krepi svoje vojaške sile v Sredozemlju, ob obali Sirije, medtem ko Kremelj govori o "eliminaciji teroristov" in hkrati o provokacijah Zahoda – Velika Britanija in ZDA naj bi po njihovih trditvah pomagale upornikom pri pripravi kemičnega napada, za katerega bi potem obtožili sirske vladne sile. 

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je v sredo opisal Idlib kot "zadnje večje leglo teroristov", ki zadržujejo civiliste kot talce, je šel še dlje in trdil, da "Američani skušajo okrepiti napetosti okoli Idliba" ter dejal, da je Rusija "jasno in trdno posvarila zahodne zaveznice: ne igrajte se z ognjem".

Mednarodna skupnost je sirske sile predsednika Asada že večkrat obtožila uporabe kemičnega orožja.
Mednarodna skupnost je sirske sile predsednika Asada že večkrat obtožila uporabe kemičnega orožja. FOTO: AP

Na območju Idliba se sicer nahajajo tudi skrajne islamske skupine, kot je nekdanja sirska veja Al-Kaide, Jabhat al Nusra, ki se je preimenovala v Hayat Tahrir al Sham. De Mistura je v četrtek priznal, da je v Idlibu približno 10.000 borcev, zvestih Al-Kaidi ali al Nusri, kar bi lahko Rusija in sirski režim izrabili kot priročni izgovor za napad.

A kaj bi ta pomenil za ruske odnose s Turčijo?

Provinca Idlib se namreč nahaja ob turški meji, ta pa ima v Idlibu nastanjene tudi svoje sile, kot del dogovora o vzpostavitvi varnih območij v Siriji, eno izmed njih naj bi bil tudi Idlib. V Turčiji pa se že nahaja skorajda tri milijone sirskih beguncev. Napad na Idlib bi v Turčijo pripeljal še več beguncev, OZN že sedaj ocenjujejo, da poskuša iz Idliba pobegniti okoli 800.000 civilistov.

Turški zunanji minister je sredi avgusta posvaril, da ne bodo dopustili "masakra civilistov" v prizadevanjih za odpravo terorističnih skupin. Država naj bi si z Iranom in Rusija prizadevala za preprečitev katastrofe, ki ji je bil svet priča v Alepu, piše CNN.

Erdogan sicer krepi tudi turške sile v svojih oporiščih na območju Idliba, a malo verjetno je, da bi tudi v primeru ofenzive prišlo do konfrontacije med turško in sirsko vojsko – to bi bilo vsekakor v nasprotju z interesi Rusije, ki je po letu 2015 in sestrelitvi ruskega letala nad turško-sirsko mejo, vzpostavila dobre odnose z državo. 

Sedemletna državljanska vojna je sprožila eno najhujših humanitarnih kriz 21. stoletja.
Sedemletna državljanska vojna je sprožila eno najhujših humanitarnih kriz 21. stoletja. FOTO: AP

In kje je tu Zahod in Združene države Amerike? Zunanje ministrstvo ZDA sicer izraža zaskrbljenost glede načrtovane ofenzive in svari Rusijo ter sirske vladne sile pred uporabo kemičnega orožja, ter zatrjuje, da bodo ZDA "odgovorile na kakršnokoli potrjeno uporabo kemičnega orožja v Idlibu ali drugje v Siriji«, a to je v praksi bolj malo verjetno. Kljub ostrim besedam, se zdi, da je Zahod pred zadnjim, in verjetno najbolj krvavim, poglavjem državljanske vojne, nad Sirijo obupal. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kameltrajbar
04. 09. 2018 07.48
+1
Isiss...al kaida..in ostali glavorezci so po članku ....uporniki?.....)))))))
blazter
03. 09. 2018 09.10
+1
Med sabo se ne morejo, kobilice. To je evropa dala čez že pred stoletji.
Ate_ist
03. 09. 2018 08.58
+3
svobodo misleči in demokracijo noseči vojaki zda so lepo demonstrirali kirurško natančno operacijo čiščenja teroristov v raki in mosulu. največji vojaški zločin tega stoletja.
kameltrajbar
04. 09. 2018 07.49
HorstWiesel
03. 09. 2018 08.31
+7
Skrajni čas, da Sirija vzpostavi red na svojem ozemlju in prežene isis in ostale teroriste. Da se vrne mir v to državo in začne obnova države, ki je zaradi teroristov in njihovih podpornikov skoraj v eloti porušena.
Hellsrael
02. 09. 2018 17.36
+0
In potem vam bo cudno ko bodoprisli k nam
macro
02. 09. 2018 20.38
+7
Mene bi čudili, če bi za varno državo izbrali Katar
macro
02. 09. 2018 20.40
+5
xy yx
02. 09. 2018 15.31
+18
Ni samo plin posredi in nafta. Bistveno bolj je pomemben vpliv oziroma prevlada na teh obmocjih iz geostrateskega vidika. Ne toliko zaradi rusije, bolj zaradi kitajske in vzhoda. Zda lahko pocrpajo nafto in plin tudi drugje, je pa stratesko sirija izrednega pomena in rusom oz putinu uspeva prevlada, kajti americani so prikazani kot veliki spletkarji, hinavci in dvolicnezi z kompleksom vecvrednosti. Kar je v veliki meri res. Podpora narodov jim bistveno upada. Bolj me skrbi nasa evropa, ki je kot sveto rimsko cesarstvo, po sili propadajoc teritorij.
SLO-SURVIVAL
02. 09. 2018 14.04
+27
Haha američani niso več to kar so bili, mamini sineki ki veliko čaa preživijo pred ogledalom, ja rusija pa je napredovala, to je dejstvo, pa lahko lajate kolikor hočete!!
Rolesx
02. 09. 2018 19.59
-5
napredujejo kot slovenci če verjameš politiki in medijem
MucaNeGrize
02. 09. 2018 13.07
+33
iz članka - pod nadzorom upornikov . idlib . Iz koga se delate vi norca ? Koga zavajate ? V idlibu so iz cele sirije isilovci , ki imajo za talce tam živeče civile . Od KDAJ je član isila - UPORNIK ????????
ivan res grozni
02. 09. 2018 13.40
-26
Poznavalec Sirije! Poslušate Radio Moskva?
Čriček mali
02. 09. 2018 12.46
+8
eljaske
02. 09. 2018 12.25
+1
To bo trd Oreh za vse!!!
korintos23
02. 09. 2018 12.10
+39
Amerom gre tam spodaj vse narobe odkar se je Putin malo vmešal. nekak jim več nič ne rata.
ivan res grozni
02. 09. 2018 13.41
-27
Ko so izgubili interes za Sirijo, so se vključi Rusi. Če bi jih zanimala, ne bi bilo nikjer Rusov.
kameltrajbar
04. 09. 2018 07.49
+2
Dragonball
02. 09. 2018 11.58
-67
Pa kaj toti NATO čaka, a bo že enkrat interveniral in uredil to štalo ter zbrcal vodkarje iz Sirije nazaj za Kavkaz???
korintos23
02. 09. 2018 12.08
+42
S kom ali čim? Putin je v Siriji car postal, Ameri in NATO pa so samo gledalci.
Boško1980
02. 09. 2018 13.09
+18
Boško1980
02. 09. 2018 13.12
+5
Če bi se ti migranti gor postavli bi zdavnaj zmagali in lahko bi si porihtali življenje . Saj bodo tam rabli zdravnike. inž.itd....!
ivan res grozni
02. 09. 2018 13.44
-19
Putin je samo letos izgubil 300 svojih. Pomotoma so napadli Američane. Ni bilo protesta, ker je šlo za rusko paravojaško skupino Vagner, ki uradno ne obstaja.
Maximus
02. 09. 2018 11.58
+63
Ameriško evropski "Last stand" v Siriji. Ko pade Idlib je sanj o južnem toku zemeljskega plina nepreklicno konec. In nekako prispodobno Rusija dobiva vojno za Evropo. Težko bo namreč Evropa grajala in sankcionirala Rusijo če bo odvisna od njenega plina. Zaradi tega se je vse začelo. Prodali so nam tisoč verzij o tem in onem, o teroristih o revolucijah... Larifari in bla bla. Asad je upal Ameriki reči ne za gradnjo plinovoda in zato so ga poskušali na vsak in vse načine odstraniti. To je vsa umetnost, to je vse ozadje. Ali si z nami ali pa te ni. Tako to gre.
SVETTEL5
02. 09. 2018 12.42
+26
MucaNeGrize
02. 09. 2018 13.11
+15
maxsimus . ok / ne oporekam , ni pa to vse . Tukaj je še iran , dostop do njega , interesi izraela , interes zda prevlade na BV , kurdsko turški problem , naftna polja sircev , strateški položaj nata - v bistvu zda , itd . Veliko faktorjev in ne samo plin .
ivan res grozni
02. 09. 2018 13.46
-17
Evropa je lahko brez ruskih energentov vendar za 50 % višjo ceno. Ponujajo ji jih ZDA, ki so trenutno prvi svetovni proizvajalec nafte.
Ate_ist
03. 09. 2018 08.53
+3
zda same kupujejo ruski plin. minulo zimo ga je mesto boston in to po ceni več kot 6000 dolarjev. če misliš da ga bodo zda dostavljale evropi po 50% višji ceni se motiš. ta bo 3-5x višja kot ruska. in v tem je interes zda. da uniči konkurenco eu.
HouseBeatz
02. 09. 2018 11.54
+51
Heroj McCain, Obama in vaša Hillary so odgovorne za tole nesrečo!!!!!
korintos23
02. 09. 2018 12.09
+30
Obama je Irak napadel? Tam se je vse fkup začelo.
Apostol1
02. 09. 2018 12.16
+12
HouseBeatz
02. 09. 2018 13.18
+7
Predhodniki Obame irak avganistan, Obama pa pač dalje
ivan res grozni
02. 09. 2018 13.47
-14
Obama, za spremembo, eden redkih predsednikov, ki ni napadel nobene države.
ivan res grozni
02. 09. 2018 13.49
-3
Ni res. Bush Irak, Sirijo pa ZDA, Rusija, Izrael, Iran, Turčija.
mes
02. 09. 2018 15.39
+4
Krainerland
02. 09. 2018 11.50
-18
Tole je delo Obame, razhajkal cel BV, efektive pa nobene! Ko bi moral NATO posredovat pa so čakali da se je vmešala Rusija, k je tam da ščiti diktatorja!!!
ivan res grozni
02. 09. 2018 13.50
-11
BobbyP
02. 09. 2018 11.48
+51
Bi bil že čas, da pustijo Asadu urediti domače razmere brez nobene "mednarodne" agende in"človekoljubne" pomoči. 🤔
korintos23
02. 09. 2018 12.09
+19
ivan res grozni
02. 09. 2018 13.50
-20
Dragonball
02. 09. 2018 11.43
+7
Oči mednarodne javnosti so lahko uprte kamorkoli hočejo, če se ta mednarodna javnost ne bo že enkrat zganila in intervenirala je vse zastonj
MrKrmar
02. 09. 2018 11.35
+29
Lažne novice, da mediji lahko upravičijo večji dotok migrantov.
Dragonball
02. 09. 2018 11.43
-22
Ajde hitro se skrij pod posteljo, da te migranti ne dobijo in pojejo
ivan res grozni
02. 09. 2018 13.51
-2
Dragonball
02. 09. 2018 11.35
-42
Kje je Arabska liga, kje je Organizacija islamskega sodelovanja da že enkrat posreduje in zruši ta pokvarjen Sirski režim, ki neti vojno med muslimani?!
jelovnik
02. 09. 2018 11.47
+47
Arabska liga nima časa, ker neti vojno v Katarju, Jemnu, Gazi ...
Dragonball
02. 09. 2018 11.50
-23
A si ti nor, Katar, Jemen in Palestina so vse članice Arabske lige, zakaj bi bil kdo tako neumen, da bi netil vojno pri sebi doma??
rekapaka
02. 09. 2018 11.28
+26
Najboljša deratizacija plačanih podgan je ratatatata