Tujina

Sirija zadovoljna z Bushevo izjavo

Damask, 21. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sirski zunanji minister Faruk al Šara je zadovoljen z izjavo ameriškega predsednika Georgea Busha, ki je poudaril, da Sirija v sporu z ZDA kaže znake sodelovanja. Kot je poudaril al Šara, je bila Sirija vedno proti vojnam, vendar hkrati za dialog z ZDA.

Španska zunanja ministrica Ana Palacio in sirski zunanji minister Faruk al Šara
Španska zunanja ministrica Ana Palacio in sirski zunanji minister Faruk al Šara FOTO: Reuters

"Z zadovoljstvom sprejemamo zadnjo izjavo predsednika Busha. Sirija je bila vedno za dialog z ZDA," je povedal vodja sirske diplomacije na novinarski konferenci s špansko kolegico Ano Palacio v Damasku. "V zadnjih 25 letih so skoraj vsi ameriški predsedniki in zunanji ministri obiskali Sirijo. Mi se nismo spremenili," je poudaril Faruk al Šara. "Sirija še naprej nasprotuje vojnam in je bila element stabilizacije v regiji. Bili smo proti vojni, ki jo je Irak vodil proti Iranu, proti iraški invaziji Kuvajta in podpirali smo sporazum", s katerim se je leta 1989 končala libanonska državljanska vojna, je dodal.

ZDA so Siriji očitale, da nudi zatočišče predstavnikom strmoglavljenega iraškega režima Sadama Huseina. Poleg tega so Sirijo obtožile, da oskrbuje Irak z orožjem in omogoča prehod preko svojega ozemlja tujim borcem, ki sodelujejo v bojih proti silam koalicije pod vodstvom ZDA. Sirija je vse obtožbe zanikala.

Bush: Razumeli so sporočilo!

Bush je zadovoljen s sodelovanjem Sirije
Bush je zadovoljen s sodelovanjem Sirije FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je medtem na velikonočno nedeljo izrazil zadovoljstvo nad ravnanjem Sirije in poudaril, da "se kažejo pozitivni znaki". "Razumeli so sporočilo, da ne smejo nuditi zatočišča članom stranke Baas," je dejal Bush med obiskom v teksaškem kraju Fort Hood nedaleč od njegovega ranča Crawford. Bush je še povedal, da so ZDA pri posredovanju sporočila Siriji pomagale druge države, ki jih ni imenoval. "Prepričan sem, da nas je sirska vlada slišala. Verjamem, ko pravijo, da želijo sodelovati z nami," je še dejal.

Faruk al Šara je na današnji novinarski konferenci še povedal, da Iračani ne morejo več prestopiti sirske meje brez vizuma. "Mejo z Irakom smo popolnoma zaprli in nihče je ne more prestopiti brez vizuma," je povedal. V začetku vojne v Iraku je bila meja v dolžini 600 kilometrov odprta za Iračane, tako da so jo lahko prestopili brez vizuma.

SORODNI ČLANKI