Tujina

Sirske oblasti naj bi doslej izpustile okoli 4000 pripornikov

Damask, 05. 01. 2012 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sirske oblasti so izpustile 552 pripornikov, ki so bili pridržani v desetmesečnem protirežimskem uporu. Medtem je katarski premier priznal, da so opazovalci Arabske lige naredili tudi napake.

Protest v Siriji
Protest v Siriji FOTO: Reuters

Minuli teden so sirske oblasti izpustile 755 pripornikov, ki so bili pridržani v protirežimskih protestih. Sedaj pa so oblasti izpustile še 552 zapornikov, je poročala sirska državna televizija. Izpustili pa so le osebe, katerih ''roke niso bile umazane s krvjo zaradi terorističnih napadov in ubojev sirskih državljanov.'' Tako naj bi se število izpuščenih povzpelo na okoli 4000 tisoč, poroča sirska tiskovna agencija Sana. Zagovorniki človekovih pravic sicer menijo, da v zaporih ostaja še okoli 25.000 političnih pripornikov. V protestih pa naj bi bilo ubitih okoli 5000 ljudi.

Katarski premier, šejk Hamad bin Jassim al-Thani, je po sestanku z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Moonom, priznal, da so opazovalci Arabske lige naredili nekaj napak v misiji v Siriji: ''To je za nas prva takšna izkušnja in sedaj moramo preučiti napake, ki smo jih pri tem storili. Opazovalci so se v Sirijo napotili le opazovat dogajanje in ne ustavit nasilje.'' Kakšne napake so storili, sicer šejk ni povedal, je pa dejal, da bodo zaprosili za ‘’tehnično pomoč’’ Združenih narodov.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.