Tujina

Lavrov trdi, da dokazov o kemičnem napadu v Dumi niso našli, Trump opozarja, da bo Damask plačal visoko ceno

Damask / Washington / Ženeva, 09. 04. 2018 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / U.Z. / Ti.Š.
Komentarji
182

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sporočil, da ruski specialisti niso našli nobenih sledi uporabe kemičnega orožja v sirskem mestu Duma, v katerem je v soboto umrlo najmanj 150 ljudi. Odgovornost za raketni napad na Homs pa tako v Damasku kot Moskvi pripisujejo Izraelu.

"Naši vojaški specialisti so obiskali to območje in niso našli nobenih sledi klora ali kake druge kemične substance, ki bi jo uporabili proti civilistom," je o napadu, v katerem naj bi helikopter v soboto zvečer odvrgel bombo s kemičnim orožjem, umrlo pa je najmanj 150 ljudi, zatrdil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Moskva je prav tako zanikala, da bi za napadom stal njen zaveznik Damask. Po besedah Lavrova odgovornost za napad tako v Damasku kot v Moskvi pripisujejo Izraelu. Kot je dejal, gre za "zelo nevaren razvoj dogodkov". "Upam, da vsaj ameriška vojska in države, ki sodelujejo v koaliciji pod vodstvom ZDA, to razumejo." Rusija je ZDA prav tako posvarila "pred vojaškim napadom na podlagi izmišljenih pretvez", ki bi "imel najhujše možne posledice".

Kljub tem trditvam pa so v Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) že napovedali, da bodo tudi sami preverili, kaj se je dogajalo v Dumi. Kot je povedal generalni direktor organizacije Ahmet Uzumcu, so že izvedli preliminarne analize, na teren pa so poslali tudi posebno skupino, ki bo poskusila ugotoviti, ali je bilo uporabljeno kemično orožje.

Režim v Damasku je zanikal, da bi izvedel domnevni napad s kemičnim orožjem.
Režim v Damasku je zanikal, da bi izvedel domnevni napad s kemičnim orožjem. FOTO: AP

Trump napoveduje pomembno odločitev glede Sirije

"Krut kemični napad v Siriji" je ostro obsodil tudi ameriški predsednik Donald Trump in napovedal, da bo v naslednji 24 do 48 urah sporočil pomembno odločitev glede ameriškega odziva. Opozoril je, da bo Damask plačal visoko ceno za napad v Dumi, za katerega sicer še ni neodvisno potrjeno, da je bilo uporabljeno kemično orožje.

V Washingtonu in Parizu so zanikali vpletenost, sta pa predsednika obeh držav Donald Trump in Emmanuel Macron pred tem napovedala oster odgovor na domnevni kemični napad v Dumi.

Trump je ob začetku zasedanja kabineta v Beli hiši obsodil "ostuden napad na nedolžne Sirce v Dumi", ki velja za zadnjo trdnjavo upornikov v Siriji. "Gre za človečnost - ne moremo dopuščati, da se to dogaja," je dejal.

Ameriški predsednik je sicer lani po domnevnem kemičnem napadu že sprožil raketni napad na letalsko oporišče režimskih sil, v nedeljo pa je Damask opozoril, da bo plačal visoko ceno. Asada je na Twitterju tudi označil za žival.

Trump je že pred tem tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom napovedal "močan skupni odgovor".

Mattis v odgovoru na kemični napad ne izključuje ničesar

Ameriški obrambni sekretar Jim Mattis pa je dejal, da v odgovoru na sobotni napad ne izključuje ničesar, vključno z vojaškim posredovanjem. Moskvi je pripisal odgovornost za to, da je v Siriji še vedno kemično orožje.

V sobotnem napadu v sirskem mestu Duma, ki velja za zadnjo trdnjavo upornikov v enklavi Vzhodna Guta, naj bi helikopter odvrgel bombo s kemičnim orožjem. Po podatkih belih čelad je umrlo najmanj 48 ljudi, okoli tisoč pa je poškodovanih. Neodvisne potrditve uporabe kemičnega orožja sicer še vedno ni. Mednarodna skupnost je napad pripisala silam sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki pa ob podpori Moskve odgovornost zavrača. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je tudi opozoril, da bi prehitro sklepanje lahko vodilo v nevarne zaključke.

"Najprej moramo preveriti, zakaj se kemično orožje še vedno uporablja, če pa je bila Rusija določena za poroka za uničenje vsega kemičnega orožja," je ob obisku katarskega kolega, šejka Tamima bin Hamada al Tanija v Pentagonu dejal Mattis.

Rusija je bila za poroka za uničenje vsega sirskega kemičnega orožja določena septembra 2013, vendar je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada kasneje domnevno to orožje še večkrat uporabil proti sirskim upornikom.

"Zato moramo v sodelovanju z našimi zavezniki in partnerji od Nata do Katarja nasloviti ta problem," je dodal ameriški obrambni minister. "Trenutno ne izključujem ničesar," je odgovoril na vprašanje, ali bodo ZDA sprožile operacijo proti sirskemu režimu.

Tudi britanska premierka Theresa May je poudarila, da bodo morali Asad in njegovi zavezniki, vključno z Rusijo, odgovarjati, če bo ugotovljeno, da so odgovorni za napad.

Trump je obsodil napad in s prstom pokazal na Rusijo in Iran, ki podpirata sirskega predsednika Bašarja al Asada.
Trump je obsodil napad in s prstom pokazal na Rusijo in Iran, ki podpirata sirskega predsednika Bašarja al Asada. FOTO: AP

O domnevnem kemičnem napadu v Siriji pa sta govorila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in ruski predsednik Vladimir Putin. Merklova je domnevno uporabo kemičnega orožja obsodila, medtem ko je Putin opozoril pred špekulacijami in menil, da bi lahko šlo tudi za provokacijo, so sporočili iz Kremlja.

V raketnem napadu na Homs umrlo najmanj 14 vojakov

Za dodatno napetost pa je poskrbel še skrivnosten raketni napad na sirsko vojaško letališče v pokrajini Homs v ponedeljek zjutraj.

Sirski observatorij za človekove pravice je namreč sporočil, da je bilo v raketnem napadu na sirsko vojaško letališče Tajfur, kjer naj bi bili nameščeni tudi borci libanonske šiitske milice Hezbolah, ubitih najmanj 14 vojakov, med njimi tudi trije Iranci. Sirska protiletalska obramba se je napadu zoperstavila in sestrelila osem raket.

Za zdaj ni znano, kdo je izvedel napad, odgovornost zanj pa sta tako sirski režim kot Rusija pripisali Izraelu. Izrael se na obtožbe še ni odzval, so pa vpletenost zanikale ZDA.

Komisar ZN za človekove pravice poziva k ukrepanju zaradi kemičnih napadov

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid Raad al Husein je pozval Varnostni svet Združenih narodov, naj po zadnjih poročilih o uporabi kemičnega orožja v Siriji končno ukrepa. Posredno je tudi kritiziral Rusijo, ki da zlorablja pravico do veta.

O sobotnem napadu in zaostrovanju položaja je razpravljal tudi Varnostni svet Združenih narodov. ZDA so že predlagale osnutek resolucije za neodvisno preiskavo domnevnih kemičnih napadov v Siriji.

"Nekatere zelo močne države so neposredno vpletene v konflikt v Siriji, pa kljub temu so popolnoma neuspešne pri tem, da bi ustavile to zlovešče nazadovanje nazaj k prosti uporabi kemičnega orožja," je dejal Husein.

"Po desetletjih, ko smo že mislili, da smo uporabo kemičnega in biološkega orožja uspešno prepovedali, zdaj svet zgolj opazuje, ko uporaba tega orožja v Siriji postaja nekaj normalnega," je še dejal in opozoril, da bi bile posledice take drže lahko daljnosežne in bi jih lahko čutili še desetletja.

"Verbalno obsojanje povsem jasno ne zadostuje," je še dejal visoki komisar ZN pred zasedanjem VS ZN o Siriji. Svet ni ponudil ničesar, razen praznih besed in paraliziranega VS ZN, je dejal.

"Svet - še posebej pa stalne članice VS ZN - se morajo zbuditi in to hitro," je še dejal Husein.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
12. 04. 2018 14.51
-1
Rusi pa že od nekdaj lažejo,bolj ko pes teče.Njim tudi ne verjamem že,ker podpirajo diktatorja zaradi katerega je umrlo na tisoče ljudi in tudi zbežalo.Mi pa imamo z njimi stroške.
Viggen
10. 04. 2018 22.02
+2
Uporaba kemičnega orožja je bila v Siriji večkrat dokazana samo kabojsko vahabističnim plačancem. Kako zanimivo, kavbojski režim in njihovi anglo francoski hlapci vahabijev niso zbrisali z obličja zemlje. Pravzaprav niso naredili nič ... še več, sedaj jim hočejo še neposredno vojaško pomagati. Kje so sedaj ZN, da odločno obsodijo vsaj vojna dejanja kavbojskega, angleškega, francoskega, SA, ZAE itd režimov, ki po mednarodnem pravu nelegalno in nemoralno delujejo v Siriji? Kje je obsodba in zgražanje nad njihovimi vojnimi zločini? Nelegalna vojna je namreč vojni zločin ...
DAEMONIUM
13. 04. 2018 16.02
Tocno to in slovenska izrojena levica ki podpira dzihad in ISIS ti daje minuse. Celo leto in vec so americani kao bombardirali isis ta pa je samo rasel in rasel dokler niso prisli rusi in kih spremenili v soncni prah. Saj je jasno da so Rusi ze po defoltu na strani krscanov in izrojena slovenska levica na strani izrojene muslimanske vere zato tudi vseskozi zagovarjajo multikulti katerega se je se celo merklovca odpovedala!
Iniesta
10. 04. 2018 18.39
+2
Kahl je kot zunanji minister imenitno opravil nalogo v primeru odnosov z Rusijo ...
Iniesta
10. 04. 2018 18.35
+0
Trump bo kmalu usekal, boste videli ... tip ima jajca, Stormy to najbolje ve ...
nightifly
10. 04. 2018 12.49
+10
Ne bom se spuscal v to kaksna je realna moc Rusije -kar se tice ekonomije / V zadnjih dveh desetletjih -se posebno pod taktirko Putina in nove garniture je Rusija diverzificirala svoje proizvodnje zmogljivosti in izdelavo koncnih produktov / Putin je rekel -da so bile drzave pod deznikom Varsav pakta eno samo breme -tako vojaskokot ekonomsko / Po razpadu Sov -zveze je Rusija lazje zadihala - toda z Zahoda venomer prihajajo samo neke barikade - nove takse - zdaj sankcije -ena za drugo ---etc /Kljub vsemu pa je veliko energetskih podjetij -ki imajo joint vent ures z Rusi / Zaradi stalnega bremzanja se Rusija pocasi obraca proti aziji -kjer so ze ustanovili novo Svileno pot - in to bo cez nekaj casa zelo bolece za sam Zahod / Pametni zapadnjaki -firme - ze kar dobri dve desetltji pikirajo na Kitajsko in vse drzavice -ki so tam okoli /Tako tudi Svica - prav zdaj je delegacija v Vietnamu / resnicno ne razumem zakaj Slovenija ne isce resilne bilke tam doli - vsaj pol pol / Trg tam doli je ogromen / Ker tudi po profesiji spremljam te tokove je jasno -da so tisti trgi lacni evropskih glagovnih znamk kot tudi dobrot in proizvodov na sploh / Zdaj je se priloznost - vsaj 3 miliarde ljudi je na tistih koncih - priloznosti brez konca /
alibaba 07
10. 04. 2018 12.16
+14
IZRAEL DELA FRKU RUSI IN IRANCI NE.
Frane Šajn
10. 04. 2018 12.01
+10
PUTIN NE DAJ SE!!!
Frane Šajn
10. 04. 2018 11.58
+11
Hojla Trumpel mož s štrudel frizuro, kaj boš ukazal napad ponoviti Izraelskim hlapčkom al kaj!?
emilzapata
10. 04. 2018 08.41
+12
Rusija je menda šele tam nekje okrog desetega mesta po ekonomski moči na svetu, pa je prav Američanom najbolj moteča, čemu neki?! Je pač edina, ki se jim vojaško lahko zoperstavi in preprečuje njihovo imperialno politiko. Na kratko sem prelistal naše Finance, ki so v lasti velikega brata, in se ti v hipu vse upre, s skakšno neprepričljivo lažjo trosijo laži, in neslado ob padcu vrednosti rublja in ruskih delnic na borzah. Ruski aluminij sploh več ne kotira na evropskih in ameriških borzah, je pa ta kovina poleg nafte in plina eden glavnih ruskih izvoznih produktov, saj pokriva četrtino svetovnih potreb po tej kovini.
Frane Šajn
10. 04. 2018 12.01
+5
Ima še polno tega Rusija za pokrasti naravna bogastva, in nadejano ceneno delovno silo pa izdajalca Novalnega za gor postaviti saj vidiš , da čez lužo že indijancem rezervate Trumpel ožema in stiska. Svetovna sramota ne pozna obraza.
KLONJA
10. 04. 2018 08.24
+16
kaj bo tale Trump,ne bo več tiskanja dolarjev,ko zgubijo trgovanje nafte z dolarji
jzkzfzmz
10. 04. 2018 08.11
+13
24 ur, kaj vaša al-qaida ups oprostite bele čelade v plinskem napadu ne potrebujejo temu primerno obleko in gasmask? Očitno so supermani, d alahko kar takole v kratkimajici hodijo :D Ni in nikoli ni bil uporabljen kakršenkoli strup. gre se samo za to, da se sprioži postopek, da američani ostanejo v Siriji. Sedaj so francozeki prilezli v Mandij, da še oni svoje al-sham borce trenirajo. Kdo bi bil glavni krivec za 3 svet. vojno? POlitiki alim ediji? Za mene mediji, saj so odgovorni za predvajanje resnice, brez prijejanj in manipulacij, kar pa je v resnica daleč od tega. Zanima me ali bi preirejali, če bi bila po zakonu dosmrtna zaporna kaze.... Vsa leta enak scenarij o plinu v vsaki državi pa še kar trajbate laži.... Še Škripalov sedaj postaja jasno, da ni bil strup Novichok.... Vse samo izgovori in vimediji nasedate in verjamete lažem in jemljete naš denar davkoplačevalcev za laži, manipulacijo, prirejanje. Nazadnje podpirate "zmerne upornike", ki vsak človek, ki je malo razgledan ve da so to IS, Al-kaioda, glavorezci..... Al-kaido ste meli perd leti za terorisitčno organizacijo, kije sejala smrt in strah v Iraqu, sedaj pa jih poveličujete in so celo nosilci bele čelade in dobijo oskarja? NO hvala za vse ;) Pa lep fajk news dan.
Strelec39
09. 04. 2018 22.16
+16
Trump naj dela red pri sebi doma.Prihaja mu četa ilegalcev na mejo in to vsak dan.Asad pa bo poskrbel za Sirijo.Angleži pa naj se pokrijejo z dekico,take blamaže z ruskim vohunom že dolgo ni bilo.Nismo vsi včeraj rojeni,da ne vidimo kaj se v resnici dogaja.Še vedno čakamo na dokaze iz Iraka.Bo kaj??
kaplja?
09. 04. 2018 21.45
+22
"Gre za človečnost"- potem Trump , končaj vojno in umakni svoje in tiste ki jih podpiraš in oskrbuješ, da s e lahko gredo vojne
cbr1001
09. 04. 2018 21.35
+5
ww3 part/2 psi lajajo, karavana gre dalje
ni_mi_vse_eno
09. 04. 2018 21.19
+23
Leta 2013 so bili Rusi prav tako obtoženi, da je Asad uporabljal kemično orožje, vendar je UN z raziskovanjem prišel do zaključka, da so bili zadaj uporniki, teroristi ISIS, ki jih podpira ZDA. Beri Reuters: U.N. has testimony that Syrian rebels used sarin gas: investigator. Propaganda zahodnih medijev ne pozna meja, propagirajo teroriste, ki obglavljajo otroke. Glej: Syrian 'Rebels' behead child and praised in western media in ZDA to podpira, zato lahko vidimo ISIS voziti humvee ameriška vozila in uporabljati njihovo napredno protitankovsko orožje imenovano TOW. Glej: ISIS video shows jihadists using American-made TOW anti-tank missiles in Palmyra.
olimpija35
09. 04. 2018 20.53
-5
čas je,da mi upokličemo Mihi baretko ter vsemogočnega Ahila Mesca z podporo marincev iz roga in specialno enoto iz metelkove...bo takoj mir :D
Strelec39
09. 04. 2018 22.20
+0
Njihovo najmočnejše orožje je travca,pa kaka kila belega.Ni čudno,da so zblojeni do konca.😄😄
BUONcaffee
09. 04. 2018 20.25
-1
Kohl bi lahko odpotoval v Sirijo in našel rešitev.
MATEJ5321
09. 04. 2018 20.13
-20
Rusofilčki kso bo prvi lizal zadnjico
BobbyP
09. 04. 2018 20.10
+0
Tudi zaporniki v zaporu so vsi nedolžni, če vprašaš njih.
Al Pacino 1
09. 04. 2018 19.58
+42
Še en neuspeli poskus Gringosov in Izraela da ponovno vdrejo v Sirijo! Živela Rusija!
MATEJ5321
09. 04. 2018 20.10
+3
igorli
09. 04. 2018 20.11
-34
Živela rusija? Ti kar idi tja. Očitno nimaš pojma o rusiji in življenju tam
MATEJ5321
09. 04. 2018 20.15
-23
Al Pacino kdo te je izucil za ritoliznika ?
MATEJ5321
09. 04. 2018 20.17
-21
igorli to so ostanki oziroma zadnje sranje tita. To je sprano do kraja