Tujina

Skoraj 200 pogrešanih v izbruhu vulkana v Gvatemali

Gvatemala, 06. 06. 2018 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vulkan Fuego še vedno bruha. Po nedeljski katastrofi je v torek popoldan znova izbruhnil. Iz dneva v dan narašča tudi število smrtnih žrtev. Oblasti poročajo o 75 smrtnih žrtvah in 192 pogrešanih. Vulkanski pepel in kamenje, ki sta se dvigala do 10 kilometrov visoko v zrak, sta pod seboj pokopala številne vasi, med njimi El Rodelo in San Miguel Los Lotes, ki sta praktično izbrisani z obličja Zemlje.

Vodja reševalnih operacij nacionalne koordinacije za naravne katastrofe Conred Sergio Cabanas poudarja, da vseh pogrešanih zaradi izjemno visokih temperatur ne bo mogoče najti, saj so številna trupla zoglenela. Do zdaj jim je uspelo identificirati zgolj 23 žrtev.

Številne vasi so popolnoma prekrite z vulkanskim pepelom.
Številne vasi so popolnoma prekrite z vulkanskim pepelom. FOTO: AP

In glavni razlog za tako visoko število smrtnih žrtev, ki se bo glede na število pogrešanih verjetno še povzpelo? Izbruh je presenetil tako domačine kot gvatemalske oblasti. Ob izbruhu ni bilo izdanega nobenega opozorila, časa za evakuacijo ni bilo. Lokalni prebivalci naj bi se sicer usposabljali za izredne razmere, a izbruh je bil tako hiter, da lokalne oblasti niso izdale alarma, poroča BBC.

Poleg tega je nedeljska eksplozija presenetila celo vulkanologe, ki so predtem trdili, da izbruha Fuega v bližji prihodnosti ne bo, čeprav Fuego velja za enega najaktivnejših vulkanov. Zadnji izbruh vulkana so zaznali leta 1974.

Nenaden izbruh vulkana je pred mesecem dni prizadel tudi Havaje, a posledice obeh izbruhov si ne bi mogle biti bolj različne. Havajski ognjenik Kilauea ni terjal smrtnih žrtev, temveč povzročil zgolj materialno škodo. Med havajskim ognjenikom in gvatemalskim vulkanom je namreč velika razlika. Pri prvem gre za ščitni vulkan, medtem ko Fuego velja za stratovulkan.

Izbruh vulkana Fuego je bil viden tudi iz vesolja.
Izbruh vulkana Fuego je bil viden tudi iz vesolja. FOTO: NASA / Wendy Stenzel

Že tako oteženo reševanje in iskanje pogrešanih je v torek popoldan prekinil vnovični izbruh pepela in kamenja. A reševanje se kljub težkim razmeram nadaljuje. Žarek upanja za reševalce predstavlja zgodba deklice, ki so jo rešili izpod ruševin hiše, popolnoma prekrite s pepelom. Deklica je nepoškodovana. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izbruh Fuega je prizadel več kot 1,7 milijona ljudi, 3 tisoč je evakuiranih. Številni so izgubili celotne družine in svoje domove. V državi so razglasili tridnevno uradno žalovanje, oblasti pa svarijo pred morebitnimi novimi izbruhi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
06. 06. 2018 14.48
+1
. če se ne motim je dandanes pogosteje da toliko ljudi umre zaradi bombe kot zaradi enega Zbujenega Vulkana