Tujina

Škotska sprašuje sodišče EU: Še lahko prekličemo brexit?

Luksemburg, 04. 10. 2018 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
5

Sodišče Evropske unije naj bi na zahtevo škotskega sodišča razsodilo, ali lahko Velika Britanija še pred izstopom iz Evropske unije, ki je predviden za 29. marec prihodnje leto, prekliče svojo zahtevo za izstop iz povezave, so sporočili iz sodišča. Dodali so, da je škotsko sodišče zahtevalo prednostno obravnavo svojezadeve.

Sodniki se bodo tako ubadali z uradnim postopkom izstopa v skladu s 50. členom lizbonske pogodbe. V skladu z njim mora država članica, ki želi izstopiti iz EU, povezavo o tem uradno obvestiti, izstop pa začne veljati natanko dve leti po uradnem obvestilu.

Škotsko sodišče je evropske sodnike ob tem tudi povprašalo, kdaj in kako je mogoče preklicati uradno obvestilo. Na to vprašanje lahko dokončno odgovori le Sodišče EU.

Tusk pozval Mayevo, naj se končno loti brexita

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je v Bruslju po srečanju z irskim premierjem Leom Varadkarjem pozval britansko premierko Thereso May, naj se končno loti brexita.

Sodišče EU bo škotskemu sodišču odgovorilo, ali si lahko Velika Britanija še premisli o odhodu iz EU.
Sodišče EU bo škotskemu sodišču odgovorilo, ali si lahko Velika Britanija še premisli o odhodu iz EU. FOTO: iStock

"Bil sem vodja stranke 15 let in poznam pravila strankarske politike, ampak sedaj, ko se je končal kongres torijcev, se moramo resno lotiti dela," je dejal Tusk o dogovarjanju glede izstopa Velike Britanije iz Evropske unije.

"Govoriti resnico, čeprav je težka in neprijetna, je najboljši izraz spoštovanja partnerjev," je dodal.

Tusk je povabil Mayevo, da 17. oktobra na predvečer vrha EU, ki ga je označil za trenutek resnice glede brexita, nagovori evropske voditelje.
Tusk je povabil Mayevo, da 17. oktobra na predvečer vrha EU, ki ga je označil za trenutek resnice glede brexita, nagovori evropske voditelje. FOTO: AP

Nadaljeval je, da se čustveni argumenti glede brexita slišijo privlačno, a ne pripomorejo k oblikovanju dogovora. Tudi Varadkar je ob tem pozval k bolj poglobljenim pogajanjem pred vrhom EU.

Mayevo povabil, da pred 'trenutkom resnice' nagovori evropske voditelje

Tusk je povabil Mayevo, da 17. oktobra na predvečer vrha EU, ki ga je označil za trenutek resnice glede brexita, nagovori evropske voditelje. Če bo Mayeva sprejela povabilo, bo imela priložnost, da kolege prepriča o možnosti preboja na področju pogajanj o izstopu Velike Britanije iz EU in da se lahko sklene dogovor še pred marcem, ko bo Otok zapustil povezavo.

Nekateri diplomati v Bruslju namigujejo, da bi voditelji lahko po govoru na nočnem sestanku premleli in podprli smernice za dogovor o brexitu. Drugi pa so prepričani, da bo dogovor moral počakati do novembrskega vrha.

Varadkar je sicer danes dejal, da bi bil zadovoljen, če bi dogovor dosegli do novembra. "Mislim, da je to v interesu Irske, EU in Velike Britanije. Zato se moramo lotiti dela," je dejal po srečanju s Tuskom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
04. 10. 2018 18.50
+23
Škoti bi se morali odcepit od Londona, a kaj ko EU to ne odobrava. Primer Katalonija.
User1094863
04. 10. 2018 22.40
+6
temu se reče demokratična svoboda! ali v prevodu imaš toliko svobode kolikor ti jo dovoli oblast!!
Diva15
04. 10. 2018 18.17
+8
In zakaj to sprašujejo Škoti? Neka pol/informacija.
Brinceljveliki
04. 10. 2018 19.10
+10
dannyer
04. 10. 2018 18.16
+1
Radikalni globalisti hočejo na vsak način uničiti demokracijo USSEU pa ni niti naj manj kredibilna upam da bomo tudi mi kdaj tako pogumni in zbrali svobodo ne suženstvo.