Tujina

FOTO in VIDEO: Skripalova naj bi zastrupili kar na njunem domu

London, 29. 03. 2018 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

So Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo zastrupili kar na domu? Britanski preiskovalci so namreč najvišjo koncentracijo živčnega strupa našli prav na kljuki vhodnih vratih njunega doma. Stanje Julije Skripal naj bi se močno izboljšalo in ni več v kritičnem stanju.

Več videovsebin
  • Preiskava na domu Sergeja Skripala
    00:38
    Preiskava na domu Sergeja Skripala
  • Iz SVETA: V solidarnostni akciji z Veliko Britanijo doslej 27 držav in zveza Nato
    02:03
    Iz SVETA: V solidarnostni akciji z Veliko Britanijo doslej 27 držav in zveza Nato
  • Iz 24UR: Skripalova živčni strup staknila na vratih
    02:33
    Iz 24UR: Skripalova živčni strup staknila na vratih
Policistki pred hišo Sergeja Skripala.
Policistki pred hišo Sergeja Skripala. FOTO: AP

Detektivi, ki preiskujejo poskus umora nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije Skripal, so prepričani, da so ju z živčnim strupom zastrupili kar na njunem domu v Salisburyju. Forenziki so namreč najvišje koncentracije živčnega strupa novičoka našli na vhodnih vratih Skripalovega doma. 

Največ strupa naj bi bilo predvsem na kljuki vrat, kar pojasni tudi, zakaj so sledi strupa našli v Skripalovem avtomobilu in restavraciji, v kateri sta jedla. 

"V tem trenutku naše preiskave menimo, da sta Skripalova prvič prišla v stik z živčnim strupom na domačih vhodnih vratih," je dejal Dean Haydon iz nacionalne komisije za boj proti terorizmu. Sledi kemičnega orožja, s katerim sta bila zastrupljena, so sicer našli tudi na nekaterih drugih krajih, vendar pa v precej nižjih koncentracijah kot na njunem domu. 

Julijino stanje močno izboljšano 

Julija Skripal je po poročanju BBC močno okrevala in po štirih tednih od napada ni več v kritičnem stanju. Skripalova naj bi govorila, a novic o tem, kakšne bodo dolgoročne posledice zastrupitve, ni. 

Njen oče ostaja v kritičnem, a stabilnem stanju.

Zbirajo vse možne informacije

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Protiteroristične enote sicer nadaljujejo preiskavo na domačem naslovu nekdanjega ruskega vohuna, kjer zbirajo vse možne informacije. Prav tako so ljudi, ki živijo v soseski, opozorili, da lahko pričakujejo povečane aktivnosti na tem območju. Preiskava bo najverjetneje potekala še nekaj tednov, morda celo mesecev. 

Koncentracije novičoka so našli na večih krajih, najvišja koncentracija pa je bila na vhodnih vratih Skripalovega doma.
Koncentracije novičoka so našli na večih krajih, najvišja koncentracija pa je bila na vhodnih vratih Skripalovega doma. FOTO: AP

Lokalna policija je prevzela nadzor nad nakupovalnim centrom Maltings, v bližini katerega so v začetku marca našli nezavestna očeta in hčerko. Intenzivne aktivnosti potekajo tudi na nekaterih drugih točkah, kjer sta se gibala zastrupljenca. 

Oblasti ocenjujejo, da bi lahko bilo kemičnemu orožju izspotavljenih več kot 130 ljudi. Strokovnjaki za javno zdravje še vedno skušajo ugotoviti, ali bo izpostavljenost živčnemu strupu imela dolgoročne posledice na prebivalce. Britanska vlada je Salisburyju za morebitne stroške zdravljenja obljubila več kot milijon evrov pomoči. 

V preiskavi sodeluje več sto detektivov.
V preiskavi sodeluje več sto detektivov. FOTO: AP

Sicer pa v obsežni preiskavi sodeluje okoli 250 preiskovalcev, ki analizirajo tudi več kot 5000 ur posnetkov nadzornih kamer in več kot 1350 predmetov, ki so jih zasegli med preiskavo. Doslej so zaslišali na stotine ljudi.

Velika Britanija je za napad obtožila Rusijo, z njo prekinila diplomatske stike in iz države izgnala ruske diplomate. Sledile so ji še druge države. Več kot 150 ruskih diplomatov so v zadnjih dneh izgnali iz okoli 25 držav in Nata. Slovenija se za to potezo še ni odločila. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
25. 06. 2022 08.34
+1
Ta dva Rusa,špijon in hči nista dobila ni 10%strupa,NOVIČOK kot omenjajo.Je smrten.In to sedaj,ko je v Ukrajini zasedba Dombasa,pa problemi Johnsona,se spomnijo odvračati od FRIŠNIH dogodkov na nekaj,kar je mimo,ter ve cela Anglija,da se ščiti ruski špijon z hčerko.
Manu Cocker
30. 03. 2018 17.34
+3
kdo, kje, kako, zakaj???Je treba poslati Erhavca da malce uredi vse te stvari.
Bofur
29. 03. 2018 22.33
+6
Kakšne smešno britanske fotografije, najprej fotografija dveh preiskovalcev v super zaščitnih zelenih skafandrih, zraven pa fotografija dveh miličnikov, brez zaščite, ki se ob parkiranem avtu ležerno pogovarjata o kriketu :))) Čeprav je v njuni bližini "highly-likely" prisoten najbolj ubijalski strup na svetu. Keri fail, rofl
Walter Pravicek
25. 06. 2022 08.35
+1
V Angliji so jim v moji mladosti rekli Boby,sedaj baje oficir.Nista nmiličnika.
nightifly
29. 03. 2018 22.30
+2
JApajaDAja 29.03.2018, 20:08:04 v poštenost in dobre namene cerarja ne dvomim.....je pač (bil) neizkušen na tem terenu-pa sreča mu ni bila mila pri izbiri sodelavcev (ministrov-razen vesne)! ODGOVORI************se popolnoma strinjam !!!
Bofur
29. 03. 2018 22.10
+6
Skripalova Julija se prebuja iz kome in je v stabilnem stanju ... Zgleda, da je punca pridobila naravno odpornost na najbolj smrtonosen strup na svetu, novičok. Zgodil se je čudež !
JApajaDAja
29. 03. 2018 20.02
+6
v rusiji ne bo sodil niti en angleški nogometni sodnik....pa o tem ne odloča rusija, da ne bo pomote!
Ciymbalta
29. 03. 2018 20.38
+6
Noben ANGLEŠ NE BO NIKOLI UPAL STOPIT NA RUSKO ZEMLJO
Walter Pravicek
25. 06. 2022 08.37
+1
Bo!Z potnim listom Slovaške,Poljske ali Češke,če obvlada tak jezik,ter ruščino.Slovenci nimamo "face"anglofilov.
trdovrat
29. 03. 2018 19.57
+18
Pa kaj hudiča nas briga kje so zastrupili nekega pač nebodigatreba? Vi s svojim poročanjem zastrupljate naše mlade in jih načrtno ščuvate na vojno, čeprav smo nič krivi pri vseh svinjarijah zahodnih imperatorjev! SMRT FAŠIZMU
nikhrast
29. 03. 2018 20.17
-3
Fifi 24
29. 03. 2018 19.50
+14
Naj bi...najverjetneje...naš vir(brez slike, imena, oprejemljivih podakov skratka fantom) nam je razkril... ZLATE besede zahodne demokracije ki jih ovce rade pojedo
Ciymbalta
29. 03. 2018 19.31
+20
Velika Britanija je za napad obtožila Rusijo, z njo prekinila diplomatske stike in iz države izgnala ruske diplomate. Sledile so ji še druge države. Več kot 150 ruskih diplomatov so v zadnjih dneh izgnali iz okoli 25 držav in Nata. Seveda Britanija odhaja iz Evrope sedaj pa cela EVROPA liže rit Britaniji. Nimajo dokazov pa obtožijo Rusijo, to je tako če bi jaz rekel da sem bil na luni, pa ni dokazov. IRAK so tudi napadli zaradi tega orožja pa še danes niso našli to orožje, napadajo brez dokazov. Sam Rusije ne bojo napadli ker vejo vsi da jih bo Rusija zravnala z zemljo. Britanci naj raje povejo kako je njihova DIANA umrla naj izdajo kdo je bil naročnik, Ne pa da pametujejo
JApajaDAja
29. 03. 2018 20.04
+6
nikhrast
29. 03. 2018 20.19
-11
Pa kdo bo koga napadel, še Putin ni tako trapast. Samo vzhodna Evropa se vseeno boji Rusov, saj ne najdeš Poljaka, Ukrajinca, Čeha.. ki bi rekel kaj lepega o Rusih.
vsevid
29. 03. 2018 18.46
+18
KRIV je vedno tisti ki pravi primite TATU !! Saj to je moje demokratično mnenje do katerega imam ko!t državljan pravico ENAKO kot Otočani !!SEDAJ pa me izklopite iz 24ur ker me takšni kot ste vi nebodo dresiral !!
User792410
29. 03. 2018 18.38
+28
Tole vse skupaj ratuje že prava smešnica brez repa in glave! Kot prvo, če bi bil Skripal res tako pomeben vohun in ogrožal Ruske nacionalne interese, bi se ga Rusi znebili ko so ga imeli zaprtega ne pa da so tudi njega in sicer na zahtevo Velike Britanije, vključili v razmenjavo za odkrite Ruske vohune v ZDA! Kot drugo, nobene logike ni, če bi se Rusi naknadno le odločili za Sripalovo likvidacijo, da to opravijo z famoznim novičokom in to na način, ki posredno ogroža še ne vem koliko nedolžnih ljudi, kot nam sedaj želijo servirati Britanci! Novičok naj bi bil najsmrtnonostejša izpeljanka živčnega strupa z imenom VX. Na wikipediji lahko preberemo, da je VX najnevarnejši živčni strup, ki je bil kdaj izdelan in neodvisno potrjen! Nastal je v VELIKI BRITANIJI!!!, kot rezultat znanstvenega prizadevanja, kako priti do najbolj učinkovitega insekticida v začetku petdesetih let prejšnjega stoletja. Kasneje so njegovo formulo kopirali ga začeli izdelovati še v Rusiji, ZDA, Iraku, Siriji, ter ga uvrstili v svoj arzenal kemičnega orožja, kar so storile še nekatere druge države, tudi Evropske! Britanci sicer trdijo, da so kasneje razvoj in izdelavo ustavili, Ruskim znanstvenikom pa naj bi sredi devedesetih uspelo razviti še nevarnejšo varianto, ki so jo na Zahodu poimenovali novičok. Je pa bil VX v obdobju hladne vojne razvit z namenom uporabe na širših množicah, ne pa za likvidacije posameznikov, ker je preveč rizičen in ob premalo strokovni uporabi hitro usoden tudi za izvajalca ne le za žrtev! Ravno zaradi tega je bil VX zelo malokrat uporabljen kot likvidacijsko sredstvo za posameznika! Še najbolj poznan primer uporabe živčnega strupa VX je bil umor pol brata S. Korejskega diktatorja, Kim Džong Nama, pa še tu je vedno vse polno neznank. Za posamične likvidacije je veliko bolj primeren strup ricin! Ricin je naravni protein, ki je človeku nevaren predvsem ob inhaliranju ali injiciranju. Pridobivajo ga iz semen ricinusa in zanj ni protistrupa. Za smrt odraslega človeka zadostuje 500 mikrogramov, kar je velikost bucikine glavice. Njegova izdelava je razmeroma preprosta, zanj ni protistrupa in se ga težko odkrije. Prav zaradi teh lastnosti je bil priljubljeno orožje v obdobju hladne vojne, zaradi katerega je odšel na oni svet marsikateri disident, obveščevalec, oblasti tako ali drugače moteča oseba. Sam menim, da gre veliko bolj verjeti izjavi enega izmed Ruskih znastvenikov, ki so sodelovali pri razvoju novičoka in sicer, da bi bila oba Skripala že zdavnaj mrtva, če bi šlo za pravi novičok, kot pa stalno spreminjajočim scenarijem in dokazom Britancev. To čigavi interesi in dejanska zgodba je v ozadju pa tako ali tako ne bomo izvedeli, no vsaj kmalu ne!
mik1968
29. 03. 2018 18.24
+19
V Ameriki jih doleti prometna nesreča ali pa infarkt. Je pa zanimivo, ko pravijo, da bo preiskava trajala še par mesecev, zakaj že, če vse vejo.
prašek
29. 03. 2018 17.38
+11
Slišal sem, da je bil tistega dne Putin incognito v UK. Naprej pa sami sklepajte ................. ☺☺☺
nightifly
29. 03. 2018 18.30
+14
prasek --- naj te preciziram - highly -likely (HL) -je bi tam -pardon -naj bi bil tam / Pa se to ne vedo -raje bi reke celo -da ne vedo -ampk je HL da je bil Puti -in daje HL bil tam / ----ves -vse skupaj je en velik absurd - Celo angleski net novinarji se ze smejejo tej -kako bi ji rekel - skropucalu / Ne vedo vec kaako bi Rusijo prizadeli - jo onemogocili v svojih uspehih na vseh podrocjih -Ciszto na vseh / Kot je rekel eden od analitikov - poteka Demonizacija Rusije - upam samo da bo Slovenija previdna / Glej Vse v redu -Pahor lep clovek in posten in tako naprrej ----toda Medko - jaz vidim zal samo lupino z vecnim nasmehom -zal pa znotraj nic -Zero /Lupina / Bojim se -da ne bo kaj zglajhal tale bimbec / Zal
nightifly
29. 03. 2018 18.30
+7
nightifly
29. 03. 2018 18.36
+8
In glede vlade --- mislim volitev - ljudje morajo po moje izbrati ponovno Cerarja -cisto brez predsodkov / Mislim da je kar dobro peljal barko //// ves -berem ne veliko clankov in nekateri -isti -vedno ponavljajo mantro da je potreben nekdo drug in tako -torej je treba vedno samo sesuvati / Zakaj ne bi kdaj kaj obdrzali in od tam gradili naprej / Pa saj Slovenijo ne vodi samo en clovek -ne razumem ljudi ko recejo -zdaj je demokracija -nas pa od zdaj naprej en velik K briga / Nasprotno -vsi ljudje morajo garati da se drzava postavi na noge / Vsaj bogate drzave tako delajo - ne pa 24 ur na dan studirajo kako bi prinesli okoli dacarje oz drzavo -na balkanski nacin / Pa saj smo Slovenci sli ven ravno zaradi tega -da bi zaceli garati na evropski nacin - ali pa ne ! Je dovolj Evropeizma po 15 letih ?
nightifly
29. 03. 2018 18.37
+5
JApajaDAja
29. 03. 2018 20.08
+1
v poštenost in dobre namene cerarja ne dvomim.....je pač (bil) neizkušen na tem terenu-pa sreča mu ni bila mila pri izbiri sodelavcev (ministrov-razen vesne)!
sel
29. 03. 2018 17.37
+30
ce bi rusija ali katerakoli druga država hotela koga ubiti na skrivaj, res nevem zakaj bi kdo v tem primeru uprabil svoje orožje, posebaj pa živčni strup, ko bi lahko ubili kogarkoli na milijon drugih načinov oz. bi žrtev preprosto izginila... tako da tem angležem res ni za verjet, saj jih itak židje vodijo preko bančnega sistema...
Sisoje
29. 03. 2018 17.35
+25
Naj se ta teleta prvo zmenijo kje se je zastrupil ? enkrat v parku drugic restoran, tretjic je prinesla iz rusije, zdaj doma ???? pa se to, a bo ze enkrat umrl (skripnil) kajti mal predolgo to traja glede na to da vsak dan se pise kako umira !!?!?
wolfterier
29. 03. 2018 17.30
+13
Ja,Rusi so mojstri.Še dobro,da niso še sosede zastrupili,harašo...
Grunf TNT
29. 03. 2018 17.15
+32
Hahaah! Ti Angleži so pa res pravi telebajski. imajo Sherlocka in Poirota pa govorijo take neumnosti. Še preden so našli kraj zločina so že vedeli ,da so to Rusi naredili. Počasi ampak prepričljivo se sami lovijo v svoje laži.
oježeš
29. 03. 2018 17.41
+19
Ne pozabiti. Ujeli so tudi Pahorja, ki tolče po prvi žogici, čeprav nihče še ne ve od kod je priletela.
proofreader
29. 03. 2018 16.37
+37
Kaj pa pravi strokovnjak za kemično orožje Tony Blair?
sinebaline
29. 03. 2018 16.30
+6
Kaj bi pa bilo če bi vsi izvensodno pobijali ljudi. Anarhija
Grunf TNT
29. 03. 2018 17.24
+24
letno Američani pobijejo nekaj tisoč ljudi izvensodno. Od Osame do Gadafija in Sadama pa še nekaj deset tisoč nedolžnih ,ki so koleteralna škoda,zato je brezveze govoriti o Putinu. Pa naj omenim še princezo Dijano a so jo tudi Rusi pospravili?
wolfterier
29. 03. 2018 17.30
-9
cirenij
29. 03. 2018 16.10
+25
Izdajalce povsod in vsi likvidirajo. Koliko so jih že, pa nobenega pompa.