Tujina

'Skrito prelivanje krvi'

Bagdad/Rim, 08. 11. 2005 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška vojska naj bi v Iraku uporabila orožje za množično uničevanje. Žrtve naj bi bili civilisti.

Sadam Husein je obtožen zločinov proti človečnosti
Sadam Husein je obtožen zločinov proti človečnosti FOTO: Reuters

Ameriška vojska je leta 2004 proti civilistom v iraškem mestu Faludža uporabila kemično orožje, je poročala italijanska televizijska postaja RaiNews 24. Televizija je v reportaži z naslovom "Faludža, skrito prelivanje kri" prikazala izjave več prebivalcev Faludže, ki naj bi bili priča uporabi kemičnega orožja med ameriškim zavzetjem tega iraškega mesta novembra 2004.

Priče v reportaži pripovedujejo o ognjenem dežju, ki se je vsipal iz ameriških helikopterjev in sežigal vse pod seboj. Eden od intervjuvanih ameriških vojakov je potrdil, da je slišal ukaz o uporabi belega fosforja. Posnetki trupel, med katerimi so številne ženske in otroci, kažejo neobičajne rane, ki niso posledica konvencionalnega bombardiranja. Mnoga trupla so zoglenela, vendar nekatera niso črna, pač pa bela, medtem ko so oblačila skoraj nedotaknjena.

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno sprejel odločitev o podaljšanju mandata koalicijskih sil v Iraku še za eno leto, natančneje do konca leta 2006. Resolucijo, ki so jo skupaj predlagale ZDA, Velika Britanija, Danska, Japonska in Romunija, je VS ZN sprejel na prošnjo iraškega premiera Ibrahima al Džafarija, ki je konec oktobra zaprosil za podaljšanje mandata koalicijskih sil.

Reportaža vsebuje tudi dokument, ki potrjuje uporabo prav tako prepovedanega napalma MK77. Iz Pentagona je doslej prišlo le neuradno sporočilo, ki zanika uporabo kemičnega orožja v Faludži, vodstvo italijanske televizije pa vztraja pri verodostojnosti reportaže. Ta je Italijane pretresla prav v trenutku, ko se znova vnema razprava o umiku čet iz Iraka. Levosredinska opozicija je obrambnega ministra pozvala, naj v parlamentu pojasni, ali je italijanska vlada kot ameriška zaveznica vedela, kaj se dogaja v Faludži.

Ubili še enega odvetnika

Oboroženi neznanci pa so napadli avtomobil, v katerem sta se prevažala dva odvetnika, ki v sojenju proti nekdanjemu iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu branita Huseinovega brata Barzana al-Tikritija in nekdanjega podpredsednika Taho Yassina Ramadana. V napadu je eden od zagovornikov umrl, eden pa je ranjen.

Skrajneži so prejšnji mesec ubili Huseinovega odvetnika Adila al-Zubeidija.