Tujina

FOTO: Assange: Obtožbe imajo politično ozadje

London, 07. 12. 2010 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.Š./V.L./STA/Reuters
Komentarji
665

Julian Assange do 14. decembra, ko bo spet zaslišan, ostaja v priporu. Švedsko tožilstvo zanika, da je aretacija povezana z WikiLeaksom. Washington pa o Assangeu vodi lastno preiskavo.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange do naslednjega zaslišanja, ki bo 14. decembra, ostaja v priporu, je odločilo sodišče v Londonu. Prav tako je sodišče zavrnilo plačilo varščine. Assangeovi odvetniki so napovedali, da bodo izpodbijali njegovo izročitev Švedski, Assange pa je sodišču dejal, da se na Švedsko ne bo vrnil.

ZDA so sporočile, da je aretacija stvar, ki zadeva Veliko Britanijo in Švedsko, Washington pa medtem o njem vodi lastno preiskavo.

Švedska državna tožilka Marianne Ny je dejala, da je glede izročitve sedaj vse odvisno od Assangea. "Če kdo ne soglaša z izročitvijo na podlagi evropskega zapornega naloga, lahko traja mesece," je dejala Nyjeva. Ob tem je opozorila, da tudi še ni razrešeno vprašanje, kaj se bo zgodilo z zahtevo ZDA po izročitvi Assangea. Če bodo ZDA pristale na izročitev Švedski, bi lahko Assangea na švedskem ozemlju zaslišali že v desetih dneh, je še pojasnila.

Sodnik Howard Riddle je presodil, da bi Assange v primeru, da bi ga spustili na prostost, lahko pobegnil, čeprav je bilo varščino zanj pripravljeno plačati več uglednih osebnosti, med njimi filmski režiser Ken Loach. Novinar Paul Harrison, ki pravi, da Assangea zelo ceni, je bil pripravljen dati za varščino 20.000 funtov.

Sodnik je dal Assangeu, ki je bil pred sodiščem videti miren, danes vedeti, da gre za "izjemno resne trditve". Assange je že pred današnjo aretacijo obtožbe zanikal. Tožilstvo na Švedskem pa je zanikalo, da je aretacija Assangea povezana z WikiLeaksom.

Assange na Interpolovi spletni strani
Assange na Interpolovi spletni strani FOTO: Reuters

Assange se je predal sam

Kot je znano, je policija Assangea, ki je z razkritjem dokumentov na WikiLeaksu osupnil svet, danes na podlagi evropskega zapornega naloga aretirala. Odvetnica Jennifer Robinson je dejala, da se je predal sam, saj je bil z britansko policijo dosežen dogovor o predaji.

Robinsonova je še dejala, da je bil Assange "izoliran in preganjan", na blogih pa naj bi se tudi že pojavile grožnje s smrtjo njegovemu sinu.

Policija je potrdila, da ga Švedska išče zaradi dveh primerov spolnega nadlegovanja letos avgusta in poskusa posilstva. Za poskus posilstva sta ga obtožili dve ženski, ki ju je srečal poleti na Švedskem. Njegov odvetnik je dejal, da obtožbe izhajajo iz sporazumnega, vendar nezaščitenega spolnega odnosa. Assange tako ne zanika, da je imel spolne odnose s Švedinjama, poudarja pa, da sta spali z njim prostovoljno, ena 15., druga 17. avgusta letos. Na policiji sta ga prijavili 19. avgusta, potem ko sta se spoznali in izvedeli druga za drugo.

Assange trdi, da je v resnici v ozadju politika oziroma jeza zaradi WikiLeaksovega razkritja četrt milijona ameriških diplomatskih depeš.

Zavarovalna polica

Assange je javnost opozoril, da bodo njegovi podporniki objavili še vse preostale dokumente, v primeru, da bi ga nekdo aretiral ali ubil. Meni, da so dokumenti v enkriptirani obliki 'zavarovalna polica'. Med dokumenti so zelo občutljivi podatki o delu britanske vlade in o zaporu Gauantanamo Bay. Skupek dokumentov pod imenom 'strupena tabletka' tako čaka na objavo, poročajo britanski mediji.

Predstavnik spletne strani WikiLeaks je za Reuters dejal, da aretacija ne spremeni ničesar in da ne bodo zaustavili objave ostalih dokumentov. Poudarja še, da aretacija pomeni napad na medijsko svobodo.

Pred sodiščem je vladal pravi medijski cirkus.
Pred sodiščem je vladal pravi medijski cirkus. FOTO: Reuters

Zamrznili bančne račune

Švicarska banka PostFinance pa je zamrznila vse njegove bančne račune. Gre za 31.000 evrov, za to potezo pa so se odločili, potem ko je banka znova preučila njegov profil in ugotovila, da gre za ''izpostavljenega'' posameznika. Račun pri PostFinance naj bi bil sicer eden od treh računov, na katerih WikiLeaks zbira donacije, h katerim poziva na svoji spletni strani. Preostala računa ima v Nemčiji in na Islandiji.

Ta teden sta sicer Assange in WikiLeaks izgubila kar 100.000 evrov. Spletni plačilni gigant PayPal je na primer zamrznil donacijo v višini 60.000 evrov, ki jo je donirala Wau Holland Foundation. Svoje potencialne donatorje WikiLeaks ob tem obvešča, da imajo še vedno odprta dva javna računa, in sicer na Islandiji in v Nemčiji.

Slovenija je tudi dobila domeno wikileaks.si, ki trenutno usmerja na glavni strežnik WikiLeaksa wikileaks.ch, kjer v teh dneh razkrivajo diplomatske depeše ameriške administracije. Nekatere od depeš se nanašajo tudi na Slovenijo. Domena wikileaks.si ponuja enako vsebino kot glavni strežnik WikiLeaksa.

Objavljen le majhen del dokumentov

Za zdaj je bilo objavljenih šele 1100 od približno 250.000 dokumentov, zato bi afera lahko odmevala še mesece. Hkrati pa bi lahko objave oslabile zunanjepolitične zveze, ki jih imajo ZDA z zaveznicami po svetu, in še poslabšale odnose z državami, kjer že zdaj obstajajo napetosti. Gre predvsem za države na Bližnjem vzhodu. "Praktično nihče noče več sodelovati z nami. Zelo, zelo slabo je, tega ne morem dovolj poudariti. Nihče noče govoriti z nami. Vsi nas sprašujejo, ali bomo o tem pisali," je zaskrbljen eden od ameriških veleposlanikov.

Neimenovani vir pri ruskem zunanjem ministrstvu je že izrazil osuplost nad načrtom varovanja baltskih držav.
Neimenovani vir pri ruskem zunanjem ministrstvu je že izrazil osuplost nad načrtom varovanja baltskih držav. FOTO: Reuters

Prav zato je le še vprašanje časa, kdaj bodo morali vpleteni zapustiti svoja delovna mesta. Obamova administracija namreč resno razmišlja o menjavi zaposlenih, ki so omenjeni v depešah oziroma so njihovi avtorji. Ne samo da so si z depešami naredili sramoto, številni so prepričani, da bodo vpleteni le s težavo nadaljevali svoje delo, prav tako pa bi lahko tudi ogrozili varnost. Zdaj naj bi se Pentagon, CIA in zunanje ministrstvo lotili pregledovanja listin in iskanja imen. Vse, ki so se pojavili v dokumentih WikiLeaksa, naj bi premestili s trenutnih delovnih mest.

Blokade ZDA

V enem izmed dokumentov je tudi objavljeno, da naj bi ZDA poskušale blokirati dobavo iranskega in sirskega orožja islamističnim skupinam na Bližnjem vzhodu, je danes poročal britanski časopis The Guardian. ZDA so s pomočjo obveščevalcev in Cie pritiskala na arabske vlade, da ne sodelujejo pri tihotapljenju orožja in ne podpirajo Hamasa ali Hezbollaha.

Januarja letos pa naj bi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton podpisala neki dokument, v katerem je bil načrt, da se zavezniki Nata strinjajo z razširitvijo varovanja s Poljske tudi na baltske države. Organizacija NATO naj bi tako pripravila skrivne načrte za obrambo Baltskih držav pred morebitno grožnjo Rusije. V pogovorih s Poljsko naj bi ZDA okrepile varnost, saj naj bi v pristanišča v mestu Gdansk in Gdynia napotile specialne vojaške enote, namestile vojaška letala F-16 in uredile redno transportno pot med Nemčijo in Poljsko.

Assange je javnost opozoril, da bodo njegovi podporniki objavili še vse preostale dokumente, v primeru, da bi ga nekdo aretiral ali ubil.
Assange je javnost opozoril, da bodo njegovi podporniki objavili še vse preostale dokumente, v primeru, da bi ga nekdo aretiral ali ubil. FOTO: Reuters

Nato je v odzivu že poudaril, da Nato in Rusija ne predstavljata medsebojne grožnje in da je naloga zavezništva, da zaščiti vse svoje članice, med katerimi so tudi baltske države. Tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu ob tem v izjavi ni želela potrditi obstoja načrta. Dejala je le, da v skladu s svojo politiko Nato "ne govori o vsebini svojih zaupnih dokumentov ali obrambnih načrtih".

Neimenovani vir pri ruskem zunanjem ministrstvu je že izrazil osuplost nad načrtom in poudaril, da do informacij prihaja nekaj tednov po vrhu Nato-Rusija, ki je pomenil prelomnico v odnosih. Namestnik odbora ruske dume za zunanje zadeve Leonid Slucki pa je menil, da bi ruski veleposlanik pri Natu Dmitrij Rogozin moral od Nata zahtevati uradno pojasnilo, ob tem pa izrazil dvom, da depeše izražajo uradno politiko Nata.

WikiLeaks je objavil tudi dokumente o rudninah in bogastvu po svetu, ki zanimajo predvsem ZDA. Na seznamu so nahajališča kobalta v Kinšasi in Kongu. V enem izmed dokumentov je tudi zapisano, da je iranska vlada med vojno v BiH celo organizacijo Rdeči polmesec izkoriščala za dostavo orožja na Balkan, kažejo depeše.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (665)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grega_00
08. 12. 2010 11.29
edin k lahk rečem je d Assange resnično ima jajca!!!in sem 1000 % da bi izginil v "nejasnih okoliščinah" če nebi zagrozil, da bo objavil vse če se mu karkoli zgodi...glede teh posilstev pa tako in tako vemo koliko resnice je na tem;)
erikon
08. 12. 2010 10.36
Po najnovejših informacijah naj bi Assange bil obtožen zaradi sexsa brez kondoma.....obe švedinje so privolile v sex,jaz ne vem kje je tu podlaga za mednarodno tiralico. Švedi so čisti hlapci reda..rdira..nih amerov ,ki ne vedo kaj mu naprtit sam da bi lahko prišli do njega. Tu se vidi kako je demokracija lažljivi sistem v korist posameznika,še komunizem je bolj human
erikon
08. 12. 2010 10.23
Demokratični sistem je svetobni nateg
Marko Varga
08. 12. 2010 09.49
vse depeše,ki bomo omenjale Janšo prihajajo iz Murgelj..
LaStellaRossa
08. 12. 2010 09.42
Ljudje NE DOVOLIMO, da nas zacvajajo z nekimi "skonstruiranimi obtožbami" ! VSA ČAST, da imamo na svetu ljudi, ki se jim ob omembi demokracije obrne v želodcu in javno objavijo VSE REALNOST, ki nas obdaja ! Wiki Leaks in Assange STA GLASNIKA SVOBODNEGA SVETA. SVOBODNEGA od Ameriške imperialistčne NADVLADE in NADVLADE CENTROV KAPITALA, ki so pripeljali človeštvo na rob prepada. Assange ne odkriva AMPAK POTRJUJE, kar smo do sedaj že vedeli...in to je, da so ZDA s svojimi zavezniki (nato) NAJVEČJE ZLO in NAJVEČJI NASPROTNIK razvoju, svobodi, enakosti in OBSTOJU človeštva na tej zemeljski obli. POTRJUJE, da so BANČNI CENTRI zakuhali krizo, ker so se neumorno mastili in GREBLI kapital (beri KRADLI LJUDEM)...sedaj pa naj jim mi rešujemo obilno in udobno življenje. NE. RECIMO NE ! TOTALNI UPOR. Dvignimo VES denar z bank, povzročimo finančni zlom. Hasta la victoria SIEMPRE.
M-teorija
08. 12. 2010 09.42
Tonček Balonček08.12.2010, 08:17 ~Že vnaprej opozarjam, da je vs eskupaj konstrukt, izmišlotina in da ni nobenih dokazov, dokumenti so pa ponarejeni!~ Madona jih (ne nas) pripravljaš kot nad prihod vesoljčkov. No kr je res je res, šok bo velik!
M-teorija
08. 12. 2010 09.39
prašek08.12.2010, 08:22 S takimi marginalnimi zadevami se ukvarja njihova rezervna sestava, mimogrede.
prašek
08. 12. 2010 08.22
Tonček Balonček 08.12.2010, 08:17 Si hotel reči » politični konstrukt udbomafije « ?? He, he, he.
Tonček Balonček
08. 12. 2010 08.17
Skandinavci samo natolcujejo, pa naj gre za Janšo in patrije na Finskem, ali pa za ta posilstva in Assanga. Jasno je, da za vsem stoji murgelski palčem s svojima oprodami Cviklom in Kosom. Ne bisn e čudil, če bi zdaj objavili še kakšne dokumente o Janši in Ruplu!! Že vnaprej opozarjam, da je vs eskupaj konstrukt, izmišlotina in da ni nobenih dokazov, dokumenti so pa ponarejeni!
Marko Varga
08. 12. 2010 08.09
še dobro,da imamo Golobiča in Peterleta,ki odpirata nove stranke in novo politiko,,
Marko Varga
08. 12. 2010 08.07
Američani so zelo jezni na nas,saj sta Rupel in Janša na potovanjih bila izključno draga Španska vina..
armand_hammer
08. 12. 2010 08.06
zapomnite si...samo ena ženska mora zakričati posilstvo in že je konec tvojega življenja
Slovenc07
08. 12. 2010 08.05
To se ti zgodi če poveš resnico na glas...........ko elita laže, muči in ubija narod za svoje interese je ok, če pa ja ukraden sendvič ker sem lačen sem pa kriminalc.
Geronemo
08. 12. 2010 08.04
Po mojem mnenju je vsa ta ceremonija okrog preganjanja Assange-a samo dodaten dokaz da Evropska Unija pleše po melodiji Ameriške violine... Tako ali drugače.. Kako priročne so bile obtožbe točno ob pravem času.. Itak da je Assange bil nadzorovan, se je videlo kaj tip dela v svojem prostem času in itak da je nekdo moral podkupiti ti dve dekleti da sta ga obtožili... Mislim zato ker sta zvedela ena o drugi imata utemeljen razlog spolne zlorabe ali posilstva al za kaj se že gre? Kako naiven narod pa mislijo da smo... Desjtvo je, da se dokumenti objavljajo in če je zdaj 10 Assange-ov zaprtih, se bodo dokumenti objavljali... Ves ta fokus in medijska gonja je popolnoma odveč... Jaz osebno imam dovolj tega skorumpiranega življenja, res... Bolj delam, manj imam... sem si preračunal da plačujem več davkov kot dobim plače.. Je to normalno?? Kaj potem sem jaz, človeško bitje z pravicami ali samo krava molznica??? Resnica prihaja na dan in okostnjaki padajo iz omar... To je dejstvo.. Kako bomo pa to resdnico sprejeli pa je samo na vas..
Marko Varga
08. 12. 2010 08.01
a se je Marinič iz SDS-a že naučil plačevati svoje položnice ali mu to še vedno mi poravnamo...
Marko Varga
08. 12. 2010 07.59
najboljši časi so bili,ko sta vladala Bush v ZDA in Janša v EU.....
MOSSAD001
08. 12. 2010 07.57
Skandinavske države so itak,sami zdraharji sam JANŠE se spomnite!! So našim kumunajzarjem pomagali na oblast. Zato pa imamo tok snega,je PAHOR barantal,s finci zdej pa mamo sranje! Pahor naj gre takoj kidat!!
Marko Varga
08. 12. 2010 07.57
še enkrat se je pokazalo,da smo brez Rupla mrzli,on bi takoj poslal protesno nioto v ZDA in obrnil par pomembnih številk iz njegove vsemogočne knjižice...
Prassek
08. 12. 2010 07.54
Švedi so se prodali američanom tako kot švicarji. Angleži so pa tako njihovi lakaji.
branko69
08. 12. 2010 07.51
JE PA PAMETEN. ČE SE NE BI DAL ZAPRET, BI GA GOTOVO VZELA NOČ PO METODI UDBE! ZDAJ TAKO PRED JAVNOSTJO MU PA NOBEN NIČ NE MORE. NAZADNJE SE NAM BODO POLITIKI ŠE KJE ZASMILILI.