Tujina

Mladi Tržačani izrazili nezadovoljstvo in jezo zaradi italijanskih provokacij

Reka/Zagreb/Trst, 18. 09. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupina mladih iz Trsta se je odzvala na nedavno dogajanje na Reki. Poudarili so, da želijo deliti svoje nezadovoljstvo in jezo zaradi italijanskih provokacij. ''Srečanje, spoznavanje, tkanje vezi in skupni projekti so najboljši odgovor, ki ga lahko skupaj damo tistim, ki nas skušajo deliti z retoriko in sovražnimi govori,'' so zapisali.

V Trstu so prejšnji teden odkrili kip Gabriela D’Annunzia, ki je bil italijanski pesnik, novinar, scenarist in veteran prve svetovne vojne. D’Annunzio je bil tudi nacionalist, rasist in oče italijanskega fašizma, ki je leta 1919 s prostovoljnimi legionarji okupiral Reko in razglasil Italijansko upravo za Kvarner. To je povzročilo razburjenje na Hrvaškem. Na italijansko provokacijo se je odzvala hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović: "Reka je in bo ostala ponosen del hrvaške domovine. Razkritje kipa, ki poveličuje iredentizem in okupacijo, je nesprejemljivo."  

Še pred tem so neznanci na Reki na dan, ko je minilo natančno sto let od italijanske zasedbe največjega hrvaškega pristanišča, postavili zastavo nekdanje Kraljevine Italije in tudi Italijanske uprave za Kvarner, ki jo je kot neodvisno državo razglasil D'Annunzio.

Sprva so dejanja utemeljevali in opravičevali z literarnimi zaslugami D’Annunzia, utemeljitev pa je izgubila svojo vrednost, ko je Angela Brandi javno izjavila, da je bila postavitev kipa povezana s praznovanjem 'Fiume città italiana'.
Sprva so dejanja utemeljevali in opravičevali z literarnimi zaslugami D’Annunzia, utemeljitev pa je izgubila svojo vrednost, ko je Angela Brandi javno izjavila, da je bila postavitev kipa povezana s praznovanjem 'Fiume città italiana'. FOTO: POP TV

'Čeprav smo rojeni kasneje, na svoji koži doživljamo najslabši del zgodovine'

Na dogajanje se je odzvala skupina mladih iz Trsta, ki je izrazila nestrinjanje z njim. V pismu prebivalcem Reke in 'zlasti svojim vrstnikom' so zapisali, da želijo z njimi deliti svoje nezadovoljstvo in jezo: ''V zadnjih mesecih je nenehna uporaba besed in dejanj s strani tistih, ki upravljajo naše mesto, obudila spomine na čas, ko so se naši ljudje med seboj sovražili. Etnično sovraštvo in maščevanje med naravno prepletenimi narodi, ki si že stoletja delijo določena ozemlja, tragično označujeta večji del 20. stoletja. Čeprav smo bili mladi rojeni kasneje, na svoji koži doživljamo najslabši del zgodovine. Čeprav vemo, da so ti konflikti prinesli veliko bolečine in osiromašenja v naše dežele, ne želimo, da bi se dejstva ponovila.''

Zapisali so, da lahko zato obsodijo in hkrati zavrnejo politično zasnovo tistih, "ki mislijo, da lahko špekulirajo s praznovanjem tragičnih časov zgodovine naših dežel, namesto da bi se jih spominjali in analizirali z ustreznim kritičnim pogledom ter dolžnim spoštovanjem."

'Prepričani smo, da Reka in Trst ne pripadata samo enemu narodu'

"Odzivamo se namreč na dogodke, ki so bili prirejeni ob stoletnici tako imenovane 'impresa fiumana', in sicer zasedbe vašega mesta s četami, ki jih je ob svojem času vodil Gabriele D’Annunzio. Razstava 'Disobbedisco' in postavitev kipa, namenjenega vodji te odprave sta stala 382.000 evrov. Denar je v celoti prišel iz javnih sredstev. Sprva so dejanja utemeljevali in opravičevali z literarnimi zaslugami D’Annunzia, utemeljitev pa je izgubila svojo vrednost, ko je Angela Brandi javno izjavila, da je bila postavitev kipa povezana s praznovanjem 'Fiume città italiana'."

''Prepričani smo, da mesti, Trieste/Trst/Triest in Rijeka/Fiume, ne pripadata samo enemu narodu. Zgodovinsko ju ni mogoče izključno povezati z narodnostjo, saj sta bili dom, varen pristan, kraj naklonjenosti, gospodarske sreče, boja za emancipacijo ljudi različnih kultur, jezikov, zgodovine, vere, tradicije itd. Če gledamo v prihodnost in se ne oziramo na preteklost, na katero velik del naših političnih razredov obsesivno nakazuje pri iskanju ohranjanja soglasja, verjamemo, da danes obstajajo možnosti za mirno in donosno sobivanje med vsemi prebivalci naših dežel.''

Kot so zaključili, je to njihovo vabilo, da obiščejo Trst in ''odkrijejo, da so ljudje, ki tam živijo, v povprečju boljši od tistih, ki mesto začasno upravljajo. Z naše strani pa lahko pričakujete isto ravnanje. Srečanje, spoznavanje, tkanje vezi in skupni projekti so najboljši odgovor, ki ga lahko skupaj damo tistim, ki nas skušajo deliti z retoriko in sovražnimi govori. To naj spada v preteklost.''

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jg57
18. 09. 2019 11.56
-10
Mi imamo veluko kippv oseb, ki so preganjali kar domače.
Lee Lewis
18. 09. 2019 10.45
+4
24 ur zakaj razpihujete sovraštvo med narodi ??? To so fašistične provokacije a ne Italijanske
dontshutureyes
18. 09. 2019 10.15
-25
Ta isti mladi iz trsta so nova generacija flower powerjev, so tisti ki mislijo da bodo z strajkom ustavili podnebne spremmebme, so italjanska verzija fdvjevcev ki nikoli ne bodo koristen del druzbe, so 110% naklonjeni illegalcem, predvsem pa so nekdo ki mislijo da je komunizem nekaj dobrega... Zbluzeni z strani cirkuskih profesorjev in neoliberalnih socialnih networko mislijo da smo vsi lepi, zazeleni in enakovredni. Nic manj zgubljeni v prostoru in casu niso kot tisti skinheadi kao neke ultre, ki terorozirajo folk in slepo mrzijo vse kar ni enako njim v vsakem mogocem nacinu...
Absolutist 1
18. 09. 2019 10.12
+3
Kidrič še vedno živi.
wolfterier
18. 09. 2019 11.01
+0
Uporabnik473573
18. 09. 2019 09.53
+9
Bravo družba. Še naprej takšnih dejanj.
Lessihinav?ek
18. 09. 2019 09.52
-5
slovenci nič boljši
Lee Lewis
18. 09. 2019 10.46
+3
Itak, "slovenska" Istra je okupirano ozemlje že od leta 1954
Castrum
18. 09. 2019 09.39
+39
Točno tak Trst mi Primorci poznamo in takega imamo radi, tako mi kot naši slovenski predniki, ki so na tržaškem živeli v sožitju z ostalimi narodi, vse do prihoda fašistov.
elsh
18. 09. 2019 09.32
+13
pavliVIDA
18. 09. 2019 08.36
+53
Še je upanje. Čestitke mladim iz Trsta :)
Ferdo Crni
18. 09. 2019 07.56
+19
Še en dokaz, da so fašizem, nacizem in komunizem bratje. Vsi provocirajo z simboli, kipci in bebastimi slogani.
wolfterier
18. 09. 2019 09.18
-13
V primerjavi s Kidričem je ta D,Anunzio pravi palček.Fašisti ne dosegajo komunistov !
JohannDoe
18. 09. 2019 09.57
+4
Problem je samo ta, da fašisti so od samega začetka vedno delovali in delujejo proti Slovencem, komunisti pa za... pa kakorkoli in s kakršnimikoli peripetijami že. Komunisti so naredili za Slovenijo kolikor so, fašisti so bili pa vedno proti Sloveniji in Slovencem. Tako da njihovi ljubitelji doma težko dobijo kakšnokoli oznako kot tisto izdajalcev in petokolonašev proti svojemu narodu za interese drugega.
JohannDoe
18. 09. 2019 10.00
+4
Človek, ki se za lažje medstrankarsko in svoje osebno obračunavanje obrne na tiste, ki delujejo proti njegovemu narodu in državi, je zame izdajalec in petokolonaš, ki ne zasluži nobene simpatije.
wolfterier
18. 09. 2019 11.03
+0
Komunisti so bili vedno Slovencem v pogubo !
joze drugi
18. 09. 2019 07.47
+7
Zakaj ga nekdo ne domolira s sekiro? Poleg tega da mu mi poravnamo kazen ga še dodatno nagradimo. Posnetek objavi na yt in se bomo vsi imeli fajn.....umetniški performans. :)
SHDS
18. 09. 2019 07.40
-22
en kipec pa je vse narobe