Črna kronika

Skupina petih fantov naj bi posilila 15-letnico

Ljubljana, 09. 12. 2020 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rebeka Tomaduz
Komentarji
0

Pet fantov, vsi so starejši od 18 let, naj bi na parkirišču posililo 15-letnico. A ker gre za mladoletnico, policija dogodka ne želi potrditi, niti o njem govoriti. Dekle naj bi fanta spomladi spoznalo po spletu, dogovorila naj bi se za zmenek na parkirišču in tam naj bi se zgodilo posilstvo. Eden od udeležencev skupinskega posilstva naj bi posiljeval celo že drugič, prva žrtev naj bi bila komaj 14-letna deklica, posnetek zlorabe naj bi celo delil na spletu. Vseh pet naj bi bilo zdaj v priporu.

Po družbenih omrežjih je pred dnevi zakrožila novica, da naj bi že pred meseci na neki zabavi, ko so te še bile dovoljene, 19-letnik posilil 14-letnico. Vse skupaj naj bi tudi posnel s svojim mobilnim telefonom in to tudi objavil na družbenih omrežjih.

Z deljenjem posnetkov na spletu storilec dobi občutek, da za svoje dejanje ne bo kaznovan. Vendar gre za lažen občutek, pojasnjuje Mitja Svete, predsednik Združenja za moč. "Splet je nasilnežem omogočil občutek varnosti, se pravi, da so lahko nasilni in da lahko v nekem zaprtem krogu to tudi objavljajo. S tem dobijo jasno potrditev za svoje nasilništvo in istočasno mislijo, da so pri tem tudi varni." 

To pa po zapisih na družbenih omrežjih naj ne bi bil edini primer. Isti 19-letnik naj bi skupaj s štirimi prijatelji spomladi na nekem parkirišču posilil še eno dekle, takrat 15-letnico. Z dekletom naj bi predhodno navezal stik prek družbenih omrežij in jo povabil na srečanje, ona pa je privolila. Danes ni nič neobičajnega, da se posameznika, ki sta morda le enkrat govorila prek spleta, v živo tudi srečata, dodaja Svete. "Danes je spletna komunikacija nekaj normalnega, tako kot je bila včasih samo osebna komunikacija. Dejstvo je, da osebe zaupajo ena drugi v tej komunikaciji. Seveda pa danes praktično vsi uporabljamo orodja komunikacije, in zato ni razloga, da bi nekdo že a,priori dvomil o namenih nekoga drugega."

Po evropskih podatkih je vsaka tretja ženska, starejša od 15 let, že doživela fizično in/ali spolno nasilje. Vsaka 20. ženska v Evropski uniji, starejša od 15 let, pa je že bila posiljena. In tudi slovenska raziskava med otroki do 18. leta je skrb vzbujajoča. "Eden od petih otrok je žrtev ene izmed oblik spolne zlorabe, to je približno 18 odstotkov," opozarja Svete.

Prijavi pa se le šest odstotkov primerov, še manj jih pride pred sodnika. 19-letnik naj bi, po poročanju nekaterih medijev, sicer že bil v priporu. Spolne zlorabe ne bi smele biti tabu, so jasni v Inštitutu 8. marec: "O tem se je treba pogovarjati od majhnega, o tem je treba govoriti v šolah. Potrebujemo odprto družbo, ki opolnomoči vse, da postavljamo meje in se za svoje telo borimo," je jasna predsednica društva Nika Kovač

Zelo pogost odgovor na vprašanje, zakaj žrtev ni pobegnila ali preprosto rekla ne, je namreč v tem, da pogosto otrpnejo in so zato nezmožne upora.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou