Tujina

Šla po nova zagotovila, dobila 'kozmetične popravke'

London / Bruselj, 14. 12. 2018 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čeprav si je želela dodatnih zagotovil, na podlagi katerih bi lahko čez domače parlamentarno sito spravila sporazum o brexitu, je Theresa May na srečanju z evropskimi voditelji naletela na hladen tuš. Pogajanja so dokončno zaključena, sedaj je čas, da se pripravimo na različne možne posledice brexita, so med drugim poudarjali šefi držav sedemindvajseterice.

Theresa May se pogaja 'trdno in odločno', a konkretnih rezultatov, tako poudarjajo evropski voditelji, od nje za zdaj še niso videli.
Theresa May se pogaja 'trdno in odločno', a konkretnih rezultatov, tako poudarjajo evropski voditelji, od nje za zdaj še niso videli. FOTO: AP

Britanska premierka Theresa May je naletela na hladen tuš s strani evropskih voditeljev, potem ko jih je prosila za zaupanje in dodatna zagotovila, s katerimi bi lahko dosegla potrditev sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu. Ravno to je bil razlog, da se je Mayeva namerno izognila konfrontacijskemu pristopu, ki so ga od nje doma zahtevali težki kritiki brexita. Pri tem je vztrajala, da je dogovor, ki ga je dosegla, z nekaj dodatnimi revizijami edini mogoč, da ga spravi skozi parlamentarno sito. "To moramo rešiti. Ne zadržujmo ničesar, intenzivno delajmo, da bi to dosegli rezultat," je poudarila.  

Evropske voditelje je med drugim opozorila, da je nujno spremeniti mnenje, da je irsko varovalo past, iz katere Britanija ne more pobegniti in. Ob tem je vnovič signalizirala, da bi moralo biti slednje časovno omejeno. Od evropskih voditeljev pa dobila odgovor, da gre zgolj za zavarovalno polico za preprečitev trde meje na irskem otoku in zagotovitev integritete notranjega trga ter da je unija trdno odločena pospešeno si prizadevati za nov sporazum, ki bi do konca leta 2020 zagotovil alternativno ureditev, tako da varovala ne bi bilo treba uporabiti.

Če bi varovalo kljub temu bilo treba uporabiti, pa bi veljalo začasno, razen oziroma dokler ga ne nadomesti nov sporazum, ki prepreči trdo mejo. V tem primeru bi si unija po najboljših močeh prizadevala, da se nov sporazum sklene čim prej, tako da bi varovalo veljalo le tako dolgo, kot bi bilo nujno potrebno, so še zatrdili v sklepih.

Izstop Velike Britanije iz EU bo udaril tudi glasbeno industrijo v Veliki Britaniji, v odprtem pismu, ki ga je objavila iniciativa Music4EU, opozarjajo nekateri glasbeniki, med njimi Annie Lennox, Paloma Faith in Billy Bragg. Zahtevajo alternativo za brexit, piše britanski The Guardian.

Srečanje sedemindvajseterice pa kljub vsemu ni prineslo nobenih pravno zavezujočih sprememb, voditelji so sprejeli sklepe, v katerih so pojasnili, da se o ločitvenem sporazumu, ki so ga potrdili novembra, ne bodo vnovič pogajali. S tem so se uresničile napovedi evropskih diplomatskih virov, ki so poudarjali, da lahko Mayeva na tokratnem srečanju v pomoč pri ratifikaciji ločitvenega sporazuma pričakuje zgolj "kozmetične popravke". Za zdaj še ni ocene z britanske strani, ali bi včeraj sprejeta zagotovila lahko zadostovala. 

Mayeva se je na vrhu EU namerno izognila konfrontacijskemu pristopu, ki so ga od nje doma zahtevali težki kritiki brexita.
Mayeva se je na vrhu EU namerno izognila konfrontacijskemu pristopu, ki so ga od nje doma zahtevali težki kritiki brexita. FOTO: AP

'Ni naloga EU, da zadostuje željam uporniških britanskih poslancev'

Izstop Velike Britanije iz EU bo udaril tudi glasbeno industrijo v Veliki Britaniji, v odprtem pismu, ki ga je objavila iniciativa Music4EU, opozarjajo nekateri glasbeniki, med njimi Annie Lennox, Paloma Faith in Billy Bragg. Zahtevajo alternativo za brexit, piše britanski The Guardian.

Evropski voditelji so tako z eno nogo že pri pogajanjih o tem, kako bo izgledalo prihodnje partnerstvo z odhajajočo članico. Obenem opozarjajo, da je treba na ravni celotne EU pospešiti prizadevanja za vsesplošno pripravljenost na posledice britanskega izstopa, upoštevajoč vse možne izide. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je že napovedal, da bo komisija prihodnjo sredo objavila vse informacije o pripravah na brexit brez dogovora. Obenem je izrazil tudi dvom, da si je ta trenutek težko predstavljati potrditev sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu, in da ni naloga EU, da zadosti željam "uporniških poslancev"

Juncker je prepričan, da morajo "britanski prijatelji povedati, kaj si sploh želijo, namesto, da nas ves čas sprašujejo, kaj si želimo. V naslednjih tednih bi si želeli, da naši britanski prijatelji vendarle izpostavijo njihova pričakovanja, ker vsa ta debata je na trenutke nejasna in nenatančna, zato bi rad konkretna pojasnila."

O delu Mayeve pa je pripomnil: "Še vedno menim, da se gospa May bori trdno in hrabro, vendar do zdaj še nismo videli rezultatov."

Evropski voditelji so za razliko od Mayeve z eno nogo že pri pogajanjih o tem, kako bo izgledalo prihodnje partnerstvo z odhajajočo članico.
Evropski voditelji so za razliko od Mayeve z eno nogo že pri pogajanjih o tem, kako bo izgledalo prihodnje partnerstvo z odhajajočo članico. FOTO: AP

Šarec ni velik optimist glede dogovora o brexitu

Premier Marjan Šarec ni prav velik optimist glede možnosti potrditve sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu. Ravnanje Mayeve opisuje kot čudno in nekoliko nerazumljivo ter pravi, da niti ni znala povsem jasno povedati, kaj želi.

Mi smo svoje delo opravili, naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, zdaj je na potezi Otok, da se odloči, je znova poudaril premier. "Ne vem, kaj bi mi še lahko storili za to, da bi jih prepričali," je dodal. Tako je komentiral navedbe Mayeve, da v prihodnjih dneh pričakuje pogovore o dodatnih zagotovilih za pomiritev pomislekov glede spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku.

Naslednja postaja je po premierjevih besedah glasovanje v britanskem parlamentu. Če se britanski poslanci ne odločijo, da sporazum o brexitu podprejo, preostane le še ena možnost: odhod brez dogovora, je izpostavil.

Šarec je še komentiral, da se težko 27 držav prilagaja eni, da so se Britanci odločili, da zapustijo unijo, zdaj bi pa radi šli tako, da bi bil vtis, da smo mi žrtve, tega pa ne moremo dopustiti, saj v svojo škodo ne moremo iti.

Razprava je slovenski premier opisal kot neplodno. "Vse se ponavlja. Britanski poslanci se bodo pač morali odločiti, ali gredo z dogovorom ali gredo brez dogovora," je sklenil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
15. 12. 2018 09.49
+1
največja žrtev odhoda Britanije iz EU bo zopet kdo drug kot majhen človek, to je tistih 5 milijonov tujih delavcev v Britaniji, ki so tam pustili 20 let dela in življenja, za njihovo minulo delo v Britaniji bodo morale poskrbeti njihove matične države, Britanci se tega odrekajo.
rolexmonaco
15. 12. 2018 07.53
+1
Junkerju śe kar stoji saj je hoto nabasat Alenko
Kollerik
14. 12. 2018 22.50
staremu sploh ni stopil....
Andree
14. 12. 2018 19.16
+5
Je Johnson bpar dni nazaj cvilil,da zahteva po brexitu uvedbo viz za EU državljane. Aja v Kontra smeri pa EU za njih nebi smela uvesti viz.
DAEMONIUM
14. 12. 2018 19.05
+3
A kdo ve a je Fajonka tudi ploskala ko so ga pihnili?
korintos23
14. 12. 2018 19.57
+2
Žiga Turk je rekel da ste ga fejst pihnili, kot bedaki!
anakondabox
14. 12. 2018 18.03
+4
Važno je, da je sploh kaj dobila in to od Junkerja. 'Kozmetični popravki' jo bodo pa še (po)lepšali. #lepšakotprej
godzila
14. 12. 2018 17.12
+9
maligani so mu pojedli že vso pamet zato pa se tudi kušuje vse povprek pa desce po riti treplja in takle ti vodi EU ni čudno da gre vse v maloro ,,,,,,,,,,,
puspan
14. 12. 2018 16.53
+3
No če je šla pa po kozmetične popravke, nimam nič proti njej le, da sem skeptičen, saj ji tudi operacija ne bo veliko pomagala.
godzila
14. 12. 2018 16.44
+5
Mayeva je preden se je k Yunckerju nagnila orenk zrak zajela ,da nebi od maliganov okili padla iz njegove sape ,,,
godzila
14. 12. 2018 16.41
+2
zgodovina se ponavlja v EU bo spet tekla kri in to prej ali slej ne piše se nam dobro ,sicer pa tako ali tako javno vpijejo ,da bodo pobili vse križarje in da bo v roku 10 let v EU samo še Islam
nikhrast
14. 12. 2018 16.55
-1
Zaprto življenje imaš, v Severni Ameriki smo že zdavnaj multi-kulti, malo na sprehod po kakšnem velemestu, cerkve, dvorane, pekarije, delikatese... vse sorte verskih sekt, narodov..., Chinatown ima vsako velemesto, pa shopping center zgleda kot da si v Hong Kongu..., vsi vemo kje je italijanska četrt, pa portugalska..., sprehod po univerzah...
ne rabimo predsednika
14. 12. 2018 16.59
+7
ja, ampak ne mešati in primerjati ZDA in Evrope, saj veš "e pluribus unum"
tali?ni tom
14. 12. 2018 22.42
+1
nikhrast pa koga boli kaj imate v v ukradeni ameriki! ameriko predstavljajo predniki in potomci kriminalcev in delomrznežev! kaj ti ni jasno? evropa je zibelka neke resne civilizacije , kjer je fol garal ne kral da si je pridobil premoženje,ozemlje! razen zadnjih dvajset in nekaj let ko je tudi tu ratala amerikanizacija! zato,bodi tiho!!!!!!!
godzila
14. 12. 2018 16.38
+11
ne sam u Londonu tud po Postojni se že sprehajajo take zakrite od glave do tal za oči pa sam mrežica za komarje jao nama
Chavez2
14. 12. 2018 14.10
+14
Ma men se zdi, da Evrabija razpada. Tud v Londonistan ni očitno več varno hoditi, sami opankarji in bradati možje.
Kollerik
14. 12. 2018 22.51
kdaj boste skupaj z leljakom & njegovo črno bratovščino spet ustanovili kakšno endehazijo? V Bleiburgu je že dolg čas....
Equilibre
14. 12. 2018 13.42
+13
spokajte britanci na vaše otočje in tam bodte noben vas ne bo pogrešal.
godzila
14. 12. 2018 16.43
+4
boš videl kdo se bo na koncu zadnji smejal EU sigurno ne,,,,,,,,,
korintos23
14. 12. 2018 13.35
+17
Mene pa sploh nič ne moti da gredo, fajn meje pošlihtati, carine uvesti, potne liste, potem pa naj cvilijo.
BUONGIORNO
14. 12. 2018 13.18
+24
Mayeva je v Brusel prišla po Junkerjev poljub "smrti" !!
murinar
14. 12. 2018 13.31
+23
korintos23
14. 12. 2018 13.34
+22
godzila
14. 12. 2018 17.10
+3
maligani so mu že pojedli vso pamet zato pa tudi poljublja vse povprek pa po riti treplja še najraj pa desce in take imamo na čelu EU katastrofa na celi črti,,,,,,,,
Transformerji
14. 12. 2018 13.06
+20
EU nikakor ne sme popuščati pri pogojih. Sedaj bodo Angleži dobili priložnost, da se znebijo drage kraljevine in se pridružijo nazaj, z vsemi pogoji, tudi s tisočerimi migranti, saj so bili vendar oni, ki so v tuji državi imeli v lasti naftno industrijo, poleg Amerike, seveda. Če morajo vse članice EU upoštevati njene zakone, jih morajo tudi oni!
santamaura
14. 12. 2018 12.47
+20
In kaj je na to rekla angleška kraljica - Evo , sedaj bomo pa princa Charlesa poročili z Alenko Bratušek. da bo Evropa zopet naša
Ata_Smrk
14. 12. 2018 13.17
+5
fafajonka
14. 12. 2018 12.45
+13
Dobila je kozmetične popravke,......tale Juncer je pa res fant od fare,.....le kako se je spomnil, da ji je poklonil botoks...... :-D
Desnica boli
14. 12. 2018 12.41
+3
Nimajo evropski levaki časa za Brexit. Marak-entrance je zdaj njihova prioriteta...
Xm@s
14. 12. 2018 12.28
+11
Članek bi lahko bil boljše napisan / preveden....