Slovenija

Slovenija pristala v samem vrhu največjih onesnaževalcev morij in oceanov

Ljubljana, 19. 08. 2020 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmen Lugarič
Komentarji
6

Ste vedeli, da Slovenija v svetovna morja odvrže največ plastične embalaže na prebivalca med vsemi državami Evropske unije? To nas pravzaprav uvršča v neslavni vrh onesnaževalcev morij in oceanov. Tako vsaj ugotavljajo irski znanstveniki. Gre za odpadno plastiko, ki jo države Evropske unije ne reciklirajo ali sežgejo, ampak izvozijo v Azijo, od tam pa končajo na prenatrpanih odlagališčih in v morju. Zakaj Slovenija prednjači in kakšni so primeri dobre prakse, da ta odtis zmanjšamo?

Zakaj Slovenija prednjači po odtisu plastične embalaže, ki konča v morjih? Ekologi brez meja ugotavljajo, da iz dveh razlogov. Prvič, ker smo majhna država z majhnim številom prebivalcev in ker na to število prebivalcev veliko plastične embalaže preprodamo. "Za Slovenijo res velja ena specifika. Očitno je res velik ta masni tok odpadkov v Slovenijo," razlaga Jaka Kranjc iz Ekologov brez meja. 

Preprodaja plastične odpadne embalaže se nam očitno zelo izplača, saj glede na število prebivalcev, po podatkih študije irskih univerz, v kateri so znanstveniki povzemali podatke združenih narodov, kar kilogram in pol odpadne embalaže, ki konča v morjih, prispevamo Slovenci. Sledi Belgija, z 0,91 kilograma, nato Velika Britanija z 0,37 kilograma in nemčija z 0,32 kilograma. Po podatkih kar 46 odstotkov plastičnih odpadkov, ki jih sicer ločeno zbirajo tako slovenska kot številna evropska gospodinjstva, izvozimo v države jugovzhodne Azije. "Gre za neko obliko okoljske nepravičnosti. Lahko bi ji rekli celo kolonializma, ker odpadke izvažamo v države, ki imajo še manj možnosti za pravilno ravnanje z njimi. Videli smo že mnogo slik, kako sežigajo te odpadke in elektronsko opremo, da bi dobili nekaj kovine ven," pove Kranjc. 

K temu odtisu, ki si ga je Slovenija prislužila v svetovnih morjih, pa ne prispevamo toliko slovenski potrošniki. Glede na evropske podatke smo nekoliko bolj ozaveščeni in to tudi narašča. Nimamo pa še tako strogih ukrepov kot v drugih državah, še pojasnjuje Kranjc: "Res je, da to ni samo na nas kot potrošnikih, ker proizvajalci ne bi smeli imeti možnosti dati na trg izdelek, ki je štirikrat pakiran, brez da bi mogli več plačati kot nekdo, ki ga pakira samo dvojno."

Proizvajalci imajo tako na voljo vrsto rešitev: od prodaje brez embalaž do prodaje s povratno embalažo ali kavcijske sisteme, da so ljudje motivirani prinesti embalažo nazaj. Slovensko start up podjetje Odori se je naprimer poslužilo sistema ponovnega polnjenja in dolgotrajne uporabne embalaže, ki je iz aluminija, zaradi tega pa 100-odstotno reciklirna. "Če imamo mi ekološke izdelke, če si res želim narediti nekaj na ekologiji, moram posegati tudi po ekološki embalaži, ne samo po vsebini, ki bo ekološka," pojasnjuje ustanoviteljica Nina Slapšak

Predlog Zakona o varstvu okolja predvideva, da bodo morale slovenske sežigalnice najprej poiskati odpadno embalažo na slovenskem trgu. Evropska unija pa sežigalnic sploh ne sofinancira več, ker prepoznava, da je ključno predvsem preprečevanje nastajanja odpadkov.  

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xl2020
20. 08. 2020 20.07
koliko slovencev pa je po svetovnih morjih to se mi zdi zelo čuden podatek kdo onesnažuje albanija južna italia neapelj se itak utaplja v smeteh to po južnaško zmečejo v morje potem pa raznese po svetovnih morjih
mitja123123
20. 08. 2020 08.23
+0
Tukaj ne gre za onesnaževanje okolja s strani prebivalcev, pač pa je izračunan promet s plastiko - proizvodnja in distribucija. Ker smo v tem očitno dobri, pač znese veliko odpadka na prebivalca (zaposlovanje, davki ipd), kar pa ne pomeni, da smo onesnaževalci okolja prebivalci neposredno. Najboljše, da nam EU prepove še trgovino s plastično embalažo in živimo od zraka. Da bi pa sprejeli ukrepe na globalni ravni, kot je prepoved uporabe kombinairane tetrapak embalaže, ki ni razgradljiva in ki jo uporabljajo multinacionalke, pa si ne upajo, saj se je enostavneje spravljat na manjše države.
Periot222
19. 08. 2020 21.00
-6
Lazi evropske!
Millady
19. 08. 2020 20.40
+7
Sramota za državo 👎
KladivoSi
19. 08. 2020 19.55
+11
Kotrole pa hodijo in gledajo kako se ločuje zdaj vemo zakaj. Da se lahko odpadke proda po višji ceni. Namesto, da bi sami predelali in prodali suruvino in hkrati pridelali kakšno energijo. Takih pač ni v politiki, v strankah se zbirajo le kratkovidneži, ki hočejo v kratki dobi vladanja hitro služit.
Important notice
19. 08. 2020 19.46
+12
Da nas ni sram! Pa tako se napihujemo ....