Tujina

Slovenska medvedka v Pireneje prispela s helikopterjem

Pariz, 04. 10. 2018 21.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoske oblasti so s helikopterjem v francoske Pireneje prepeljale slovensko medvedko, čeprav so lokalni kmetje to skušali preprečiti s cestnimi blokadami na protestih zaradi bojazni, da bo ogrožala njihove ovce.

Kljub nasprotovanju kmetov francoska vlada vztraja pri načrtu, da bo na zahodu Pirenejev izpustila dve slovenski medvedki.
Kljub nasprotovanju kmetov francoska vlada vztraja pri načrtu, da bo na zahodu Pirenejev izpustila dve slovenski medvedki. FOTO: Thinkstock

Francosko okoljsko ministrstvo je povedalo, da je medvedka, ki so jo na območje spustili v kletki, odličnega zdravja. Kmalu naj bi se ji pridružila še druga.

Kljub nasprotovanju kmetov namreč vlada vztraja pri načrtu, da bo na zahodu Pirenejev izpustila dve slovenski medvedki, ki se bosta pridružili dvema tamkajšnjima medvedoma v prizadevanjih za povečanje števila medvedov.

Med Francijo in Španijo trenutno lomasti približno 40 rjavih medvedov, odkar jih je Francija začela uvažati iz Slovenije leta 1996, potem ko je bila izvorna populacija medvedov pred iztrebljenjem.

Okoljevarstveniki poudarjajo, da so medvedi integralni del ohranjanja krhkega ekosistema in simbol načrtov vlade o podpori biotski raznovrstnosti, ki jo ogrožajo delovanje človeka in podnebne spremembe.

Kmetje se medtem bojijo za svojo drobnico in so vso noč vztrajali na cestnih blokadah za balami sena in traktorji v prizadevanjih, da bi preprečili prihod medvedke. Zdaj naj bi jo skušali pregnati s povzročanjem hrupa po gozdu, da se ne bi približala njihovim ovcam in živini, je povedal eden od organizatorjev protesta.

Župan mesteca Sarrance Jean-Pierre Chourrout-Pourtalet, ki se je pridružil protestnikom, je zatrdil, da bodo medvede pregnali iz svoje občine, češ da so sprejeli zakon, ki prepoveduje medvede in volkove v občini.

Francoski minister za okolje Francois de Rugy je medtem za radio France Info obsodil nesprejemljiv odnos tistih, ki mislijo, da imajo pravico postavljati cestne blokade in groziti z orožjem.

Vsi lokalni kmetje sicer ne nasprotujejo naseljevanju medvedov, saj pravijo, da se ne počutijo ogrožene, saj so vedno živeli ob njih. Vlada kmetom povrne škodo, če medved ubije živino oziroma drobnico. To pa, kot kaže, ne zmanjšuje njihove jeze. Trdijo, da so se v zadnjih dveh letih v departmaju Ariege v Pirenejih napadi medvedov podvojili. Letos pa so izgubili že 372 glav živine oziroma drobnice. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Devilz Pff
05. 10. 2018 21.34
+3
sobivanje...ma kakšno sobivanje. Kaj je to sobivanje? Je to da hodimo s zvermi po isti ulici hkrati ali da imamo kljub vsemu meje kdo lahko do kje pride? Če pogledate družbo na splošno ljudje ne morejo sobivati za lastnimi starši, brati, sestrami, otroci, sosedi,...kako naj pričakujemo da bojo sobivali z zvermi. Poleg tega je za sobivanje potrebno en kup odrekanja in znanja. Polovica slovencev ne zna skuhati makaronov a sobivati s zvermi pa morajo znati? Pravzaprav pa vprašanje sobivanja sploh ni pravo. Vprašanje bi moralo biti ali ima človek pravico do varnega življenja v svoji hiši, na vrtu in če se ima pravico braniti. Po eni strani zahtevajo sobivanje kar predstavlja določeno mero nevarnosti po drugi strani pa ne dovolijo nositi zaščitnih sredstev da to nevarnost zreduciraš. Zanima me tudi ali so se predlagatelji sobivanja dogovorili tudi z medvedi in volkovi ali to zahtevajo samo od ljudi? Ljudje imajo druge skrbi. Morajo hoditi v službo, vzgajati otroke in jim zagotoviti varnost in hrano,..nimajo časa se ukvarjati z zvermi. Vprašanje je tudi zakaj predlagatelji sobivanja to zahtevajo od nas samo za zveri? Zakaj nihče ne protestira ko ljudje uničujejo podgane? Imajo podgane premalo kožuha ali kaj za en vrag je da so manjvredne? Delajo škodo? Aja a zveri je pa ne? Sobivanje kot je bilo v raju kjer so živali in ljudje živeli v miru enostavno ni mogoče. Duhovno nismo dorasli temu in tudi vaja ne bo naredila mojstrov. Ljudje se s zvermi in tudi s podganami ne razumemo in nismo sposobni sobivanja kjer eden drugem nebi povzročali preglavic. Ljudje so od pradavnine branili svoje domove pred zvermi. Branili so svoje otroke, sebe svoje živali zdaj pa tega ne smejo več. Tudi pastirji v Romuniji, Bolgariji, in še bolj proti vzhodu branijo črede s psi in sekirami. Ko pride medved ali volk v ogrado ga poskušajo ubiti in včasih jim tudi uspe. Volkove večkrat ubijejo. Pri nas pa bi v ogradi ubit volk povzročil proteste predlagateljev sobivanja češ da je bilo preveč psov v ogradi ali kaj podobnega. Bog ne daj da bi nekdo ubil medveda na vrtu ali v hlevu. V zapor bi ga dali. Od nekdaj smo svoje okolje poskušali narediti varno pred zvermi za zaščito svoje vrste zdaj naenkrat pa bi morali sobivati. Zahteva po sobivanju je popolnoma neutemeljena in škodljiva. Treba se je zavedati da je ideja sobivanja povzročila tudi ločevanje med ljudmi. Nekateri so za drugi proti. Za so ponavadi tisti ki nimajo nikakršnega stika z zvermi nasploh.
Devilz Pff
05. 10. 2018 21.31
+4
kmalu jo bojo zastrupili kot so že mnoge.
flojdi
05. 10. 2018 15.56
-2
.kolikor vem o medkotih rabijo in znajo pretacat hude razdalje. takale preselitev mora bit zanje hud šok. upam da se bosta privadila novemu okolju, in da bosta preŽivela..in umrla zaradi starosti; ne vrednosti kožuha. / sicer je bil pa MOJ"" , nekoč, navaden mucek, lastniki"" so ga vzeli s sabo v nov dom 20km stran. Prišel je nazaj. na svoj plac.
flojdi
05. 10. 2018 16.01
-1
.in a res moram že spet ponovit. Prvotno prebivalstvi a merike je reklo : 1/3 pridelka za bogove, 1/3 za ostale živalce, 1/3 pa za nas. / kaj zdaj. samo in le pogoltnost.
Ata_Smrk
04. 10. 2018 22.51
+1
lepotica kosmata. l ❤ medoček.
puspan
05. 10. 2018 10.23
+2
Se pridružujem. Poleg psa žival, ki jo najbolj občudujem.
leond1
04. 10. 2018 22.34
+4
vse medvede v murgle
VolkBrenin
04. 10. 2018 22.22
+0
upam da ne bo spet kdo z desne tulil , da sta tudi medvedki migrantki...Pa vso srečo obema in fajn kosmate medvede jima želim...
Fejknjus
04. 10. 2018 22.32
-1
VolkBrenin
04. 10. 2018 22.43
+3
fejki...a si se našel v postu...??? ...na , tole je pa samo zate ...Medvedi (znanstveno ime Ursidae) so veliki sesalci iz reda zveri. Vsi so krepkega telesa, z veliko lobanjo, močnimi nogami in kratkim repom. Živijo v Evraziji in Severni Ameriki ter v delih Severne Afrike in Južne Amerike. Večinoma so gozdne živali. V nasprotju z večino zveri uživajo veliko rastlinske hrane.