Slovenija

Mladi nadobudni podjetniki s šolskimi mentorji oblikovali poslovne zgodbe

Ljubljana, 30. 04. 2021 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Barbara Bašič, Svet
Komentarji
0

Skoraj vsak od nas ima svoj Facebookov ali Instagramov račun, kjer je povezan s prijatelji in deli različne fotografije. Mnogi ste zagotovo že naročali prek Amazona in znesek plačali prek PayPala. Vse to so storitve, ki nas spremljajo v naših vsakdanih. Ampak, ali ste vedeli, da so prav ti velikani nastali iz start-up idej? V studiu je na vprašanja o podjetništvu odgovarjala Jožica Rejec z Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih Ja Slovenija.

Velikokrat je prav ideja in nato njena izvedba ključ do uspeha. In tega se poskušajo naučiti tudi dijaki, ki so v okviru programa moje podjetje v šolah oblikovali dijaška podjetja, kjer se prvič podajajo na poslovno pot. Mladi nadobudni podjetniki so tako skupaj s svojimi šolskimi mentorji oblikovali poslovne zgodbe. Tako so nastali podjetja, ki iščejo rešitve za hranjenje hišnih ljubljenčkov, igra, ki povečuje znanje o požarnem redu in zamrzovalna skrinja v obliki hladilne torbe na sončne celice.

Ljubezen do hišnih ljubljenčkov je do podjetne ideje pripeljala štiri sošolce, ki so se odločili, da oblikujejo avtomatski pitalnik. In tako je nastal Hrustko."Problem smo opazili, ker je današnje življenje hitro in včasih nimamo časa, da bi se lahko posvetili našemu domačemu ljubljenčku. Imamo problem, kdo ga bo nahranil, če nas čez dan ni doma," je povedal Aljaž Plasin iz podjetja Hrustko.

Idej za nove poslovne ideje med dijaki ni malo

Ker se dijaki šolajo na srednji lesarski šoli v šolskem centru Škofja Loka, so ob pomoči mentorja izdelali pitalnik, ki živali čez dan enakomerno razdeli obroke. "V notranjosti škatle je zmotiran krog in v njem je šest posod. Ena posoda je za vodo in ena za hrano in vedno sta dve posodi zunaj škatle," je delovanje pitalnika opisal Plasin."Dijaki delajo z resničnim denarjem, srečajo se z ekipnim delom in prodajo. Na naši šoli imamo srečo, da so zelo motivirani tudi nižji letniki in že sprašujejo, ali bodo tudi oni lahko to izkušnjo doživeli," razlaga mentor dijakov Peter Kurnik.    

Pitalnik
Pitalnik FOTO: Kanal A

Druge dijake sta združila prostovoljno gasilstvo in zavest, da je požarna varnost pomembna, saj je veliko požarov prav v namestitvenih objektih. Odločili so se oblikovati igro, ki bi goste pripravila do tega, da preberejo požarni red."Mi smo na prišli na idejo, da bi preko igre gost prišel do wifi gesla. Pred tem bi mogel prebrati požarni red in nato bi prišel do gesla," je povedal Jernej Tičar iz podjetja Kuligram."Imamo tudi primere, ko so dejansko potem ustanovili prava podjetja in še vedno funkcionirajo," je dodal Kurnik.

S pomočjo start-up projekta oblikovali tudi hladilno torbo na sončne celice

Na šolskem centru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije se je šest dijakov srednje tehniške in strokovne šole odločilo, da lahko povežejo sončne celice in zamrzovalno skrinjo. In tako je nastal Mumban. "Ker hladilne skrinje ne moreš polniti, ko si že na plaži, je pa na plaži sonce, smo v tej smeri šli potem naprej. Stranka nam pripelje skrinjo, mi jo potem predelamo, torej dodamo sončne celice in vhode za polnjenje, da jo lahko potem polnimo naprej," tako je razvoj opisal Andraž Cebe Mandič iz podjetja Mumban.  

"Predvsem za tehnike elektronskih komunikacij je to izjemna izkušnja, ker znanja s področja ekonomije in podjetništva nimajo. Tega znanja ne dobijo v štirih let izobraževanja in to so potem neprecenljive izkušnje za naprej,"  razlaga mentorica v šolskem centru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Andreja Glavič. Katero od dijaških podjetji bo zmagalo na tekmovanju, bo znano prihodnji četrtek, ne glede na izid pa lahko glede na motiviranost in zagnanost dijakov v prihodnosti pričakujemo nova inovativna podjetja.  

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.