Tujina

'Ko pride rušilni tornado, ne izbira, ali so hiše dobro grajene ali ne'

Ljubljana, 04. 03. 2019 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
42

Po uničujočih tornadih, ki so pustošili v ameriški Alabami in za seboj pustili 23 smrtnih žrtev, smo se pogovarjali s slovenskim lovcem na nevihte in fotografom Markom Korošcem, ki je že bil priča tako obsežnim tornadom: "Ko rušilni tornado pride v mesto, ne izbira, ali so hiše dobro grajene ali ne. Ko veter doseže hitrosti 300 kilometrov na uro ali več, ni objekta, ki to preživi."  

Kot pojasnjuje Marko Korošec, lovec na nevihte po vsem svetu in večkrat nagrajeni slovenski fotograf, so včerajšnji tornadi prizadeli zelo naseljen, a hkrati reven predel ZDA.
Kot pojasnjuje Marko Korošec, lovec na nevihte po vsem svetu in večkrat nagrajeni slovenski fotograf, so včerajšnji tornadi prizadeli zelo naseljen, a hkrati reven predel ZDA. FOTO: Marko Korošec weather photography

23 mrtvih, ki jih je v nedeljo v okrožju Lee na jugovzhodu ameriške zvezne države Alabame  za seboj pustil tornado, je najvišji 'smrtni davek tornada' po osmih letih. Leta 2011 je namreč smrtonosen tornado v ZDA terjal več kot 200 smrtnih žrtev.

Zakaj je tornado kljub sistemu opozoril terjal toliko smrtnih žrtev?

Kot pojasnjuje Marko Korošec, lovec na nevihte po vsem svetu in večkrat nagrajeni slovenski fotograf, so včerajšnji tornadi prizadeli zelo naseljen, a hkrati reven predel ZDA: "Oblasti so opozorila vsekakor razširila preko vseh dostopnih medijev, a ljudje tu živijo v slabše grajenih stavbah, mobilnih domovih, zato posledično rušilni tornadi na takšnem območju terjajo več žrtev."

Kot izpostavlja, se sistem opozoril pred ekstremnimi vremenskimi dogodki močno izboljšuje, saj ZDA zato namenijo ogromno finančnih sredstev. A če tornadi zadenejo manj naseljena območja, to seveda pomeni manj smrtnih žrtev: "Zdaj pa je tornado opustošil zelo gosto naseljeno območje, prav tako pa je bilo, kot je bilo opaziti, nekaj ignorance s strani prebivalstva, ki ni upoštevalo opozoril, češ da je še zgodnja pomlad in da tornado verjetno ne bo tako močan, kot svarijo oblasti. Žal je potem mesto res prizadel rušilen tornado."

Supercelična nevihta, ki jo je v fotografski objektiv ujel Marko Korošec.
Supercelična nevihta, ki jo je v fotografski objektiv ujel Marko Korošec. FOTO: Marko Korošec weather photography

Kot je povedal Korošec, je bil sam že pred leti priča tako močnemu tornadu: "Ko tornado pride v mesto, ne izbira, ali so hiše dobro grajene ali ne. Pri vetrovih, ki pihajo s hitrostjo 300 kilometrov na uro ali več, ni objekta, ki bi to preživel. Bolje grajene stavbe sicer utrpijo ogromno škodo, a jih ne poruši do tal kot montažne, lesene objekte."

Gradnje ponekod niso izboljšali zaradi revščine prebivalstva

A kot opozarja, je dobra gradnja še kako pomembna, saj, če je stavba zelo slabo grajena, jo veter s takšno močjo enostavno odnese: "Tako slabo grajene hiše bi odnesla tudi naša burja. Nekatere dele hiš so po tem tornadu našli tudi 20 kilometrov in več stran. Ob takšnih vetrovih po zraku leti vse, odnaša tudi avtomobile. Problem je torej predvsem gradnja in žal se po vseh teh letih na nekaterih predelih še niso naučili, kako jo izboljšati, razlog pa je ponekod tudi revščina prebivalstva". Kot izpostavlja, "se ponekod tako stanje izboljšuje, na žalost pa ne povsod, predvsem v revnejših predelih ne. Predvsem zato se na žalost potem zgodi, da takšen dogodek terja ogromno mrtvih." 

Supercelična nevihta, ki jo je v fotografski objektiv ujel Marko Korošec.
Supercelična nevihta, ki jo je v fotografski objektiv ujel Marko Korošec. FOTO: Marko Korošec weather photography

Kako varni pred tornadi smo v Evropi?

Kot dodaja, bi naše zidane hiše pri takšnem tornadu obstale, a bi zagotovo ostale brez streh. Tornadi pa tudi v Evropi niso izjema, čeprav je takšnih dogodkov več kot pol manj in čeprav so običajno bistveno manj rušilni, ker so pogoji pri nas manj ugodni za nastanek takšne res močne nevihte. Največ jih nastane na severozahodu in vzhodu Evrope, kjer je tudi največ nižavij. Slovenija je zaradi razgibanega reliefa manj izpostavljena njihovi nevarnosti. Kot pojasnjuje Korošec, ima v Evropi vsaka država svoj sistem opozoril pred takšnimi vremenskimi dogodki, pri nas sicer nimamo posebej razvitega oziroma imamo samo splošna opozorila. Ponekod v Evropi pa je ta sistem bolj razvit, predvsem v Nemčiji in Franciji, a seveda ni tako dovršen kot v ZDA.  

Podnebne spremembe, predvsem dvig temperature ozračja in s tem dvig morske gladine, pa bodo vplivale na vedno številčnejše in močnejše tornade, ki lahko zaidejo na naseljena območja, zato bodo ljudje vedno bolj ranljivi, še opozarja lovec na nevihte.  

Supercelična nevihta, ki jo je v fotografski objektiv ujel Marko Korošec.
Supercelična nevihta, ki jo je v fotografski objektiv ujel Marko Korošec. FOTO: Marko Korošec weather photography

Korošec lovil tudi doslej največji izmerjeni tornado na svetu

Ob omembi tornada sicer le redko pomislimo na Slovenijo, saj zaradi razgibanega površja ta pojav pri nas ni ravno pogost. Kljub temu je bilo tudi v naših krajih že zabeleženih nekaj dogodkov, ko je vrtinčasti veter na svoji poti podiral drevje, električno napeljavo, celo gospodarska poslopja in odnašal strehe hiš. Eden obsežnejših je bil tornado, ki je leta 1986 pustošil na Notranjskem in povzročil ogromno gmotno škodo.

Kot pojasnjuje naš hišni prognostik Rok Nosan, je tornado zračni vrtinec, ki se spusti k tlom iz nevihtnega oblaka kumulonimbusa. Njegov premer običajno znaša okoli 50 metrov, izjemoma pa lahko dosega tudi več kilometrov. Do sedaj največji izmerjeni tornado na svetu, ki ga je lovil tudi Marko Korošec, je bil zabeležen 31. maja 2013 v ameriški zvezni državi Oklahoma, natančneje v mestecu El Reno, ko je v premer meril kar 4,2 kilometra. Tipičen čas trajanja tornada je okoli pet minut, najmočnejši pa lahko obstanejo tudi več ur. Moč tornadov ocenjujemo po hitrosti vetra in po škodi, ki jo povzročijo. Meteorolog Theodore Fujita je leta 1960 sestavil lestvico za razvrstitev tornadov, ki ima stopnje od F0, ki povzroči manjšo škodo, do F5, ki vase posrka vse, kar se znajde na njegovi poti. Tornadi se najpogosteje pojavljajo ob hitrih menjavah vremena.

Tornado, ki ga je v fotografski objektiv ujel Marko Korošec.
Tornado, ki ga je v fotografski objektiv ujel Marko Korošec. FOTO: Marko Korošec weather photography

Največ tornadov, in sicer povprečno kar 900 na leto, nastane nad Velikim nižavjem v Severni Ameriki, ki na vzhodu meji na Apalače, na zahodu pa na Skalno gorovje. Ker sta obe gorovji usmerjeni od severa proti jugu, ima hladen in suh zrak iznad Kanade neovirano pot daleč proti jugu, topel in vlažen zrak iznad Mehiškega zaliva pa lahko neovirano potuje daleč proti severu. Stik obeh zračnih mas povzroči nastanek številnih močnih neviht in tornadov, zaradi česar to območje pogosto imenujemo kar aleja tornadov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BenQurer24
05. 03. 2019 08.10
-13
kakšne nebuloze. Lesene hiške v ZDA? revščina? bla bla bla...
nikhrast
05. 03. 2019 16.16
-3
Prav imaš, folk v Sloveniji ne razume kako se gradi drugje po svetu, poglej Japonsko, tudi niso revni, pa kako gradijo bajte. Komercialne in industrijske stavbe e pa zdaj gradijo enako po vsem svetu. Slovenci so zasidrani v mentaliteti da boš vse življenje živel v bajti ki si jo zgradil. Sam sem se v Severni Ameriki preselil vsaj desetkrat, dve bajte sem tudi zgradil, samo folk vedno pravi, glej da boš zgradil bajto tako da jo boš lahko prodal.
fairplayy
05. 03. 2019 07.59
+4
vreme smo spremnili vedno več bo tega
nikhrast
04. 03. 2019 22.53
+3
GTW, poglej kako gradimo strehe v Severni Ameriki, nobeden ne bo gradil dolgotrajno streho, saj se ne splača, ne veš koliko let boš še tam. Ponavadi se položi nova streha vsakih 15 let, to je od 10 do 20 let, dolgotrajne strehe se ne gradijo, preveč stanejo, pa folk se tako stalno seli. Če daš pa otrokom bajto potem ko flikneš, jo pa tako prodajo.
mkrneki
04. 03. 2019 20.50
+11
Ce bi jest zivel tm bi si naredil bajto pod zemljo in ornk betonsko plato čez.
nikhrast
04. 03. 2019 18.54
+15
Alabama je res ena najrevnejših držav v Ameriki. Gradimo pa bajte v severni Ameriki vsi enako, nobenih nontažnih bajt, na jugu še kleti nimajo, precej plava na blatu ali pesku, leseno ogrodje, vse cevi, ice, kabli... se položi, gor suha stena, zunaj pa izolacija, pa cigli, aluminum... Pa saj gradiš da boš prodal, folk je mobilen, polno jih živi v avtodomih, prikolicah..., poglej Floridi, na milijone penzionistov tam preživi zimo. Pa centralna klima je pomembna, to more imeti vsaka bajta. Pa SUV, van, pick-up... so bolj pomembni kot bajta.
Andree
04. 03. 2019 18.58
+16
Saj to važno,da je v8 pred bajto in velik avtodom
1918
04. 03. 2019 19.09
+12
Ramzess
04. 03. 2019 19.25
+12
Saj lahko razumemo princip gradnje, a težava je, če nisi prej mislil na to, da ti s hišo vred odnese praktično vse. Sam težko razumem, da mora človek oz. družina vsakič začeti iz nule, šola in služba sta nekaj časa v drugem planu, kje je birokracija, traja da prideš spet na neko staro optimalno stanje. Sprejet dejstvo, da vsega ne moreš nadomestit, če za nenadomestljivo niso mislil prej. Ne vem kako tam preko luže urejeno z birokracijo in državo, ter z sredstvi (finančnimi in materialnimi) za nov začetek. Če bi tako bilo pri nas, ne bi imeli samo ene katastrofe.
nikhrast
04. 03. 2019 20.14
-4
Saj to je problem, kongres odobri finance, pa se spet gradi tam kjer so poplave, plazovi, pa ob obali kjer se bajte rušijo... Gradimo pa vsi enako, tudi do severa v Kanadi, nobeden ne vliva beton, nobeden ne bo štemal... Samo Evropejci smo bolj ponosni na svoje bajte, tu okoli mene so si zgradili bajte sami Evropejci, ne vem , mogoče se še nismo navadili na lahko življenje, pa avtomobile, oblačila, potovanja... Nekateri so še ponosni na svoje bajte, kot da je ne bi prodali čez nekaj let. Greš v penzion, pa sigurno greš v manjšo bajto ali pa v avtodom, pa potuješ, pol leta na Floridi, pa v Mehiko...
Frane Šajn
04. 03. 2019 18.30
+14
SE PRAVI . DA SE OČITNO V AMERIKI TUDI BOGU FUČKA ZA REVEŽE IN NJIHOVE BARAKE??'
1918
04. 03. 2019 19.09
+2
eisen kreuz
04. 03. 2019 18.25
+12
pri tornadu ki je vrtinec vzdiguje predmete v zrakin ne burja da se razumemo letijo po luftu predmeti ki hiso dobesedno razbijejo ze vse zamanj se delat brihtne o gradnji tukaj oni vsaj lahko hitro zgradijo druge hise mi bi sanirali to nase kamenje se 30let po tornadu .
1918
04. 03. 2019 19.10
+5
pa si napravi tako barako, jaz imam raje naše kamenje
Ramzess
04. 03. 2019 19.30
+2
Hitro sanirajo že morda, hiše, kje je še oprema, osebne stvari, itd. Da o stroških ne govorimo. Kako deluje birokracija in državne ustanove, ko so ljudje brez vsega? Sam si ne predstavljam kaj mora vse človek urejat, itd. Pri nas bi se zapufal za par generacij.
Andree
04. 03. 2019 17.25
+16
Ni revščina problem pri jenkijih. Enostavno nočejo zidati hš oz jih ne znajo. Raje imajo hi Tech od elektronike avtov itd kot pa da bi vložili v dobro bajto
Frane Šajn
04. 03. 2019 18.35
+8
ČE, JE TO VSE RAZKOŠJE OB DVEH SLUŽBAH NA DAN, KI SI GA LAHKO PRIVOŠČIJO , NAJ JIH KAR IMAJO BARAKE TI REVEŽI SLEPI IN GLUHI. ZANJE SE SVET NEHA NA MEJAH ZDA TO SEM TAM ČEZ VEČKRAT VIDEL IN DOŽIVEL. MALO JE V TEH GLAVAH GARAŠKIH RESNIČNO MALO SKORAJ NIČ.
Bolje
04. 03. 2019 18.49
+0
ZNAŠ PISATI SAMO Z VELIKIMI ČRKAMI? POTEM TUDI V TVOJI GLAVI NI NEVEMKAJ.
Wahl
04. 03. 2019 17.14
+8
Ni treba, da jo podre, dovolj da jo prepiha in vsebino, ter streho dostvi v sosednjo občino.
mackintosh
04. 03. 2019 17.10
+12
golo natolcevanje. hiše ne odnese ali podre. lesene hiške pač ne glede na to kako lepo zgledajo na zunaj. o tem vas že pravljica volk in trije prašički uči.
Bolje
04. 03. 2019 18.56
+2
Kar TI pišeš, je golo natolcevanje. Pred tornadom, ki divja čez 300 km na uro, niti betonska hiša ni varna. Zakaj pišeš o stvareh, na katere se ne spoznaš?
mackintosh
05. 03. 2019 17.53
+2
ha ha ha daj povej da je tornado hišo iz betona na temeljih podkleteno odnesel pa če piha 500 na uro.
pogan
04. 03. 2019 17.06
+32
Betonske hiše z dobrimi temelji, tornado ne podere.
Sunshine73
04. 03. 2019 17.32
-10
tvojo barako iz kartona bi sigurno podrlo ...
pogan
04. 03. 2019 17.35
+14
Sonček, pri 25 letih sem si postavil zidano hišo, sam, brez staršev. Ti pa si se vedno verjetno priklopljen na starša.
nikhrast
04. 03. 2019 18.42
-8
Pa bi betoniral bajto, saj ne bo nič vredna. Kdo bo štemal, kako noš inštaliral centralno klimo?
Bolje
04. 03. 2019 18.54
-2
Nimaš pojma! Pri tornadu, ki divja nad tristo kilometrov nad uro, betonska hiša ne more zdržati. Saj zdaj mi je jasno, zakaj toliko ljudi umre v tornadih - ker bedaki mislijo, da so v svojih hišah (betonskih ali ne) varni. Možno je sicer zgraditi "safe rooms", ampak to je nekaj drugega.
1918
04. 03. 2019 19.13
+10
zakaj pa ne podira zgradb v mestih iz betona, še nisem videl, da bi pokazali kakšen nebotičnik, ki bi ga razsulo, vedno kažejo samo ta zašminkana barakarska naselja
BrainDance
05. 03. 2019 07.19
-1
mackintosh
05. 03. 2019 17.55
+1
brain in zakaj ne?. mu po tvoje nebotičniki preprečujejo pot? ali kaj je razlog?
mackintosh
05. 03. 2019 17.56
niki si že kdaj bil na gradbišču kakšne hiše?. po tvojih komentarjih sodeč se ti niti ne snja kako se jo gradi :)
Ramzess
04. 03. 2019 16.58
+7
V Evropi, ki ni ravna kot miza, smo le varnejši pred tornadi.
mackintosh
04. 03. 2019 17.08
-5
predvsem zaradi zemljepisne kege ramzes in ne zaradi reljefa :)))
Dinho8O
04. 03. 2019 16.45
+9
Na zidani hisi v najslabsem primeru nastradajo okne, fasada in streha. Skratka, je ne odpihne, kot te montazne hise, ki jih skupaj drzi par sraufov.
struzevo001
04. 03. 2019 16.50
-1
Ni res. Burja, ki je v temu primeru le piš proti tornadu, je zmožna iz sredine zidu izbiti par zidakov. Ja, jaz pa jim verjamem.
Bofur
04. 03. 2019 16.59
+12
Tornado je pihal s hitrostjo 218 kilometrov na uro, burja je imela na Vipavskem že moč 200 kilometrov na uro
disorderliness
04. 03. 2019 17.59
+3
nikhrast
04. 03. 2019 18.44
-4
Folk ne gradi montažnih hiš v Severni Ameriki, kje si pa to slišal.
Bofur
04. 03. 2019 16.42
+19
Torej potem najbolje da vsi živimo v šotorih in prikolicah ..., najbolj poceni in najbolj varno :) Ne vem zakaj potem banke, bolnišnice, pošte, šole, vojašnice gradijo iz armiranega betona, super okrepljene in ne vem zakaj Japonci več ne gradijo svojih hiš iz lepenke in papirja, "če itak tornado vse poruši". Pop TV je res dobil pravega strokovnjaka za protivetrno gradnjo :)
flatearth
04. 03. 2019 16.42
+13
Revščino lahko prideš nazaj v Slovenijo slikat,
lumpimonster
04. 03. 2019 16.37
+5
Aja jst sem pa mislil da tornado poruši samo slabo grajene hiše
disorderliness
04. 03. 2019 17.02
+9