Slovenija

Slovenski prostovoljci z vsemi močmi Ukrajini nudijo humanitarno pomoč

Ljubljana, 28. 02. 2022 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Larisa Pukšič
Komentarji
2

V Sloveniji so se že konec tedna začela zbirati materialna in denarna sredstva, ki so namenjena v Ukrajino. Akcije potekajo v Mariboru, Ljubljani, na Ptuju, v naslednjih dneh pa jih bodo organizirali tudi v več enotah Karitasa po Sloveniji. Zbiranje sredstev je spodbudilo pismo podpredsednice tamkajšnje vlade Olge Stefanišine, ki je zaprosila za humanitarno pomoč. Danes smo obiskali zbirni center v Ljubljani, kjer so morali akcijo predčasno zaključiti, saj so do druge ure že napolnili celotno skladišče.

Ob našem prihodu je bil zbirni center na Mesarski cesti v Ljubljani že skoraj napolnjen do zadnjega kotička. Ljudje v zbirni center prinašajo vse, od hrane, igrač, higienskih pripomočkov. Veliko jih je danes povedalo, da imajo družine še vedno v Ukrajini in da je to edini način, kako jim trenutno lahko pomagajo. Organizatorji in prostovoljci so donacije pakirali po kategorijah, pomagali pa so jim tudi tisti, ki so potrebščine pripeljali.  

"Že od včeraj ves dan in danes in bomo, dokler bo treba. Mislim, da bi tudi mi želeli, da to kdo za nas počne," je povedal delavec, ki pomaga pri pakiranju.

humanitarna pomoč

Jure Gubanc, osebni trener in eden izmed organizatorjev humanitarne akcije, pojasnjuje: "Dobili bomo uraden žig kot humanitarna pomoč od naše države, tako da bo to tudi šlo varno na Poljsko, kjer je zbirališče in bodo potem te stvari dostavili v Ukrajino, tistim, ki so najbolj pomoči potrebni."

Mira Milavec, zaposlena v ukrajinskem Karitasu: "Sedaj je še mogoče kupiti določene stvari, zato je finančna pomoč zdaj najbolj nujna, ker lahko še kaj kupimo tukaj v Ukrajini in lahko takoj pomagamo."

Seveda ne zavračajo tudi druge pomoči. Včeraj so pomagali več kot 2000 osebam, delili hrano in osnovne potrebščine. "Imamo že organizirano za mejo na Madžarskem, Poljskem, Slovaškem, kamor pomoč prihaja, in z naše strani jo potem pridemo iskat in razdelimo, kjer je potrebno," še pojasnjuje Milavčeva.

Pomoč bodo poslali tudi iz slovenske Karitas, ki bo v prihodnjih dneh začela z akcijami. "Obrnejo se lahko na katero koli škofijsko Karitas, pa bodo izvedeli, kdaj in kam lahko pripeljejo," pojasnjuje Peter Tomažič iz slovenskega Karitasa.

Seznam bodo objavili tudi na njihovi spletni strani.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antikrist Anarhist
28. 02. 2022 20.19
Jaz bi tudi kaj prispeval, samo pogoj je, da pride v roke Rusom!
PATRIOT-SLO
28. 02. 2022 18.59
+1
Seveda kako da ne,..rdeči križ in karitas jih vsak mesec prosi pa ni nič za naše reveže, oni bi pa za ukrajince vse,.ma daj polamudite to komu drugemu,..