Svet

Slovenski reševalec v Turčiji: Brez pomisleka bi pomagal še enkrat

, 13. 02. 2023 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Zala Fidler
Komentarji
0

"Najtežje je videti starše, ki iščejo svoje otroke," dva dneva po prihodu domov pripoveduje eden od slovenskih reševalcev, Celjan Tomaž Dražumerič. Tomaž, sicer poklicni gasilec, za katerega to ni prvi potres, v katerem je pomagal pri reševanju, je brez oklevanja spakiral prtljago, vzel psa, se odpravil v Turčijo in pomagal ljudem v stiski. S svojim psom bi, ne glede na to, kako težki dnevi so za njim, brez pomisleka še enkrat storil enako, pomagal reševati.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Na pragu humanitarne katastrofe
    03:03
    Iz 24UR ZVEČER: Na pragu humanitarne katastrofe
  • Iz 24UR: Po reševanju v Turčiji
    03:32
    Iz 24UR: Po reševanju v Turčiji
  • Iz SVETA: Pretresljive zgodbe reševalcev
    03:52
    Iz SVETA: Pretresljive zgodbe reševalcev

 

Ko se človeku, ki je videl že veliko, ob spominu na najtežje trenutke v Turčiji orosijo oči, se zavemo, kako resnično tragične so razmere. Tomaž Dražumerič, gasilec in eden od slovenskih reševalcev v Turčiji, opisuje najtežje razmere: "Ko imaš osebni kontakt z mamo ali pa očetom, ki ima otroke pod ruševino, je to grozno."

Razmere kljub letom izkušenj opisuje kot apokaliptične. Potreben je dober plan, da opraviš čim več dela. Dražumerič dodaja: "Če bi se ukvarjal s tem, da boš rešil samo štiri od dvestotih, ne vem, če bi zdržal vse te dni tam. Mi nastopimo takrat, ko ni več glasu iz ruševine.

Tomaž Dražumerič
Tomaž Dražumerič FOTO: Kanal A

Svojega dela pa ne bi mogli opravljati brez glavnih protagonistov. Psi reševalci so natrenirani, da zavohajo človeški vonj tudi daleč pod ruševinami. Psi si zaradi nepredvidljivega terena velikokrat ranijo tačke in blazinice, a kljub temu želijo še naprej opravljati svoje poslanstvo in, kot pravi gasilec, so najsrečnejši trenutki, ko pes zalaja v ruševini, saj je to znak, da so nekoga našli. Ljudje, ki že dneve iščejo svojce in ne vidijo izhoda, so v stiski in zato pripravljeni narediti marsikaj, kar potrjuje tudi sogovorec, ki se zaveda, da človek ni najbolj potrpežljiv oziroma ima tako močno željo, da postane napeto. Zaradi te napetosti so se tudi naši reševalci prvo noč umaknili v tabor. 

"Meni je bilo najtežje to, da si moral slediti svojemu planu in ne tistemu, ko si slišal, da te je nekdo želel na eni ruševini, ker je imel svojca notri. Seveda pa razumem tudi njih, ki so imeli svojce notri, da jim ni bilo nič drugega bolj pomembno, kot da pridejo do njih," pravi Celjan.

Takšna izkušnja pa nedvomno spremeni človeka. Sam ve, da se bo, ko bo minilo nekaj časa, spomnil in si rekel, da je bila to pozitivna izkušnja ter da je naredil, kar se je dalo narediti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.