Slovenija

Slovenski turisti se iz Egipta vračajo predčasno

Ljubljana/Kairo, 03. 02. 2011 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski turisti se bodo iz Šarm el Šejka in Hurgade predčasno vrnili domov. Agenciji Kompas in Palma bosta po turiste poslali posebno letalo, ki bo imelo postanke v obeh letoviščih.

Slovenski turisti se predčasno vračajo domov.
Slovenski turisti se predčasno vračajo domov. FOTO: Reuters
Slovenski turisti, ki so še v egiptovskih letoviščih Šarm el Šejk in Hurgada, se bodo v Slovenijo predčasno vrnili v petek popoldne, je po srečanju s predstavniki turističnih agencij Kompas in Palma povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Andrej Šter.

Agenciji bosta po turiste poslali posebno letalo, ki bo imelo postanke v obeh letoviščih in bi jih sicer po prvotnih načrtih pripeljalo v domovino v soboto. V Šarm el Šejku in Hurgadi po besedah Štera trenutno letuje 143 slovenskih državljanov, ki so po podatkih MZZ na varnem.

Šter je izrazil upanje, da bodo vsem, ki bodo to želeli, lahko omogočili "varno, hitro in enostavno pot domov". Pri tem Slovenija po Šterovih besedah računa tudi na sodelovanje z drugimi državami, še posebej z drugimi članicami EU, ki bodo imele na voljo proste letalske ali druge kapacitete.

Turistični agenciji sta dogovor z MZZ o predčasni vrnitvi potnikov, ki so v Egipt odpotovali v soboto, sprejeli po današnji odločitvi vlade, da vsem slovenskim državljanom svetuje, naj se čim prej vrnejo domov. Kot je pojasnil premier Borut Pahor, so se za to odločili, ker se razmere v Egiptu slabšajo "iz ure v uro". Dejal je tudi, da diplomatskih predstavnikov in novinarjev iz države ne bodo umikali.

"Varnost državljanov smo postavili na prvo mesto in vse bomo podredili temu, da jim zagotovimo varno vrnitev domov," je zagotovil premier.

Po besedah predstavnice za odnose z javnostmi na MZZ Miriam Možgan v Kairu ni več slovenskih turistov ali Slovencev, ki bi bili tam iz poslovnih razlogov. V egiptovski prestolnici je skupina slovenskih novinarjev in tisti Slovenci, ki tam že dlje časa živijo. Tisti, ki so želeli in potrebovali pomoč MZZ, so že zapustili Egipt, je zatrdila Možganova.

Kot je še pojasnila Možganova, razmere v Kairu na zunanjem ministrstvu pozorno spremljajo in so v stalnem stiku s slovenskim veleposlaništvom. Osebje slovenskega veleposlaništva v Kairu bo v skladu z razmerami presodilo, ali bo morda začasno zaprlo veleposlaništvo in delovalo iz rezidence, ki leži v mirnejšem predelu Kaira, je še povedala Možganova.

Zaradi nasilja se iz Egipta umikajo tudi Združeni narodi.
Zaradi nasilja se iz Egipta umikajo tudi Združeni narodi. FOTO: Reuters

ZDA in Francija: Nemudoma zapustite Egipt

Podoben poziv so svojim državljanom v Egiptu namenile tudi kanadske oblasti. V Kairo so poslale nova letala za vse, ki čakajo na evakuacijo.

ZDA in Francija sta sicer v luči nasilnih spopadov v egiptovski prestolnici pred tem svoje državljane pozvali, naj nemudoma zapustijo Egipt. Ameriško zunanje ministrstvo je v sredo v sporočilu prek družabnega omrežja Twitter pozvalo Američane, ki želijo zapustiti državo, da naj se po izteku policijske ure napotijo na letališče. Francoska vlada pa je danes pozvala svoje državljane, ki nimajo nujnih opravkov v Egiptu, naj državo čim prej zapustijo.

Svoje osebje iz Egipta medtem umikajo tudi Združeni narodi. Kot je sporočil predstavnik mirovne misije ZN na Cipru, bodo 350 uslužbencev ZN iz Egipta evakuirali na ta sredozemski otok ali v Združene arabske emirate.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
04. 02. 2011 11.40
Tiste prepametne Slovence ,ki so odpotovali v Egipt,ko so bili ze veliki nemiri, bi pustil tam, naj se posteno prepecejo riti . . ..
tacamaca
04. 02. 2011 08.12
Ve3čina bi nas tud šla na potovanje,pa ni denarja.Zdaj bomo pa drugim plačevali vrnitev in letalo.Me prav zanima ,kateri pomenbnež je med njimi,da se je država pomujala. Agencije naj same krijejo rešitev svojih potnikov,kot morajo riziko posla kriti sami drugi podjetniki.Nas nikoli ne rešuje država.
KD_FT
04. 02. 2011 08.08
pa menda ja niso to tisti gumpci, ki so prejšnji petek rinili dol?!?!?
comment123
04. 02. 2011 08.07
KONEC KONCEV SO PA VAŽNA ŽIVLJENJA!!!!
DAEMONIUM
04. 02. 2011 07.19
A so sli v egipt depavci TAMa, delavci jeseniske zelezarne, delavci Vegrada, delavci SCTja? Bi za njih poskrbel Pahor? Oni ze v Sloveniji brez Egipta crkujejo oz jim je 100x huje kot v Egiptu pa se vseeno nihce ne zmeni za njih!
Darko32
04. 02. 2011 06.39
Že pred nekaj dnevo je bila debata ali je primerno, da se kljub nemirom pošilja turiste v Egipt. Vsi bralci so si bili enotni, da to ni primerno. Tukaj pa se postavlja vprašanje ali ni šlo za zavestno potezo agencij, da jim ne bi bilo potrebno vračati denarja tudi za ceno življenj teh Slovenscev. Zato se tudi postavlja vprašanje o delu na MZZ, saj vsi ostali politiki in ministri ostalih držav so opozarjali že en teden nazaj. ZAto MORA POLITIKA SKLICATI IZREDNI SESTANEK IN TAKŠNE TRENUTKE PREPREČITI, DA NE BO POTREBNO POTEM VOZITI DOMOV LJUDI V KOVČKIH ALI REŠEVATI Z POSEBNIMI LETALI IN ŠE DODATNO OGROŽATI VARNOST REŠEVALCEV. Ta nespametna poteza pa mora stroške reševanja plačati agencija v celoti.
manki
04. 02. 2011 02.58
danes je lahko še mir jutri je pa lahko vsega konec...tud na letališču in v hotelih mora nekdo delat...če je res tak upor da je praktično celotna država kmalu tud letališča ne bodo več obratovala in se domov sploh ne bodo mogli vrnit...bol prezgodej kot prepozno!
partizan71
04. 02. 2011 02.49
Pahorja in njegove hijene je skrbelo, da se davkoplacevalci (preprican sem da jih ravno ti placajo namanj) ki imajo ocitno se kaj pod palcem ne bodo mogli vrniti ali se sploh ne bodo vrnili.... Kompasu so unicili posel. Zdi se mi da (Ali je ta agencija se vedno drzavna?) bodo zahtevali kako nadomestilo od drzave. Sanacija Adrie je pa tudi uspela... Tako kot sanacija Mure ki so jo pred leti resevali z obseznimi denarnimi sredstvi(ki so vecinoma poniknili v zepih posameznikov) od pobranih davkov. Danes je ni vec, Mure namrec. Dolgo sem rabil da sem ugotovil zakaj se t.i. levim vladam rece socialna. Narod pod iluzijo laznega blagostanja in lepse prihodnosti pehajo v to da postanejo socialni problem.
senzacionalno
04. 02. 2011 01.20
Tomza, ja, oni verjamem, da se imajo čist fajn, ampak kakor je danes rekla ena turistka iz Hurgade oz. Sharm el Sheikha po tv oni "ne vejo kaj se sploh dogaja". Torej, kot da se sploh ne bi brigal, kaj se lahko zgodi naslednji dan. To je tako, kot če bi šla jaz včeraj na letalo do Queenslanda, da bi se danes popoldne malo sprehajala, na vreme pa ne bi niti pogledala.
airbusA380
04. 02. 2011 01.18
turisti nimajo kaj plačat, kvečjemu mora agencija njim ker niso dobili to za kar so plačali. letalo pa naj plača vlada, će lahko zgine 100 mio € kar tako lahko tudi 50 000 za državljane ki si v nevaarnosti. vedno če država koga pošlje kam plača stroške. če greste v avstralijo z enosmerno karto in ste sumljivi ter vam zavrnejo vstop v državo vas tudi na njihove stroške pošlejo nazaj. kaj pa če bi vi potrebovali prevoz?? in to ni vaš denar ker nimate dostopa do njega, to je državni denar!!!!
JezekTekaTeka07
04. 02. 2011 00.35
Ne delat dramo *
tali?ni tom
03. 02. 2011 23.34
pa še prevoz jim naj računajo !! le zakaj bi jim plačala država ??? če so mel dnar za počitnice pol ni problema ene dva jurja za prevoz !! za ta dnar naj pa država kup kakšen aparat za v bolnce !! pa kaj bomo zdej vsi plačevali za narod ki ne ve kam z dnarjem , za take bo dala država , za človeka ki rab dnar za operacijo al pa protezo mora pa narod zbirat dnar !! pa saj to ni res !! kdo jih je pa soilil tja , ko so vidl da je konc hecov !! sami naj plkačajo !!!
slosap@yahoo.de
03. 02. 2011 23.04
@tomza: seveda je še vse OK v Hurgadi. Vendar pa je država tik pred zlomom in to vidi vsak. Če bo vojska prevzela oblast je vprašljivo ali bo zračni prostor še odprt. To da je Pahor naročil da pridejo nazaj ni naključje. Vendar pa me je nekaj zmotilo...Turisti, ki so šli preko tujih agencij naj se ne bi vračali s tem avionom! Ja zakaj bi pa morali potem davkoplačevalci plačat stroške tega prevoza? Če že, potem vse Slovence nazaj, nima Kompas kaj odločat, ampak vlada...Razen seveda, če sta Kompas in Palma to sedaj organizirali zato, da dobita od države odškodnine...Vglavnem, kot sem že pred parimi dnevi rekel, to kar sta tidve agenciji naredili, je ogrožanje varnosti ljudi, dasiravno je trenutno mirno v Hurgadi in Šarmelšejku. Egipčanom pa želim hitro umiritev razmer in takšno državo kot si jo sami želijo.
siFBI
03. 02. 2011 22.25
Še en dokaz, da potrebujemo Adrijo. Kateri drugi prevoznik bi šel naše sodržavljane izredno iskat?
upornik007
03. 02. 2011 22.23
kaj vam ni jasno v drzavi se odvija revolucija nikjer ni varno !!!!!!!!!!!!! tipicno za nas kle k zivimo ze neki casa v miru in varnosti pa mislimo da sam nc nemore nc zgodit
damekk
03. 02. 2011 22.14
To je res bedarija... pridobili bodo 1 dan, za ceno 50.000€. Saj pa v teh turističnih krajih ni nobenih nemirov in en dan ne bi kaj bistveno spremenil. Nerazumljiva poteza.
senzacionalno
03. 02. 2011 22.09
A lahko imena in naslove vseh, ki so odšli v Egipt počitnikovat kljub opozorilom? Rada bi jim izstavila svoj del računa za izredno evakuacijsko letalo na državne stroške.
HIPOKRATKA
03. 02. 2011 22.04
Posebno letalo naj plačata agenciji, ki sta rinili v Egipt, kljub temu, da sta vedeli, kaj se tam dogaja in pa tudi sami turisti. Davkoplačevalci bomo budno nadzorovali , iz katerega fonda bo ta strošek poravnan.
s1978
03. 02. 2011 21.53
en dan prej bodo doma
Jožajoža
03. 02. 2011 21.25
ubogi reveži. kako dolgo še bodo odplačevali kredit za ta "dopust" oz socialni transfrer, kot se te destinacije imenujejo v sloveniji.